Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tierps IF - Vegavallen


Klubb: Tierps IF
Dräkt: Röda tröjor, vita byxor
Bildad: 1907
Meriter: Herrar: 3 säsonger i tredjedivisionen. 5:e plats 1979 (=91:a lag i Sverige)
Damer: 5 säsonger i tredjedivisionen. 2:a plats 2011 (=43:e lag i Sverige)
Matcher: Tierp – Danmark-Sirius 2-0 mån 6/6 -11
Avstånd: 63 km
Hemsida: http://www.laget.se/tierpsiffotboll


Hur är det att vara på arenan? 
Visserligen uppskattar denna skribent oftast det enkla och rustika framför det moderna och bekväma. Men för att trivas på en idrottsplats finns det ändå några basala krav som bör vara uppfyllda. En minimikrav är att det åtminstone ska finnas en läktare, om än aldrig så ranglig, taklös eller fallfärdig. På Vegavallen finns inte ens en ranglig, taklös och fallfärdig läktare (parkbänkar räknas inte), utan det enda som erbjuds att stå på är en upphöjd, gräsbeklädd vall längs ena långsidan. Det ger visserligen en viss planöversikt, men det är tämligen obekvämt och tröttande för fötterna. Ett bättre sätt att se fotboll på Vegavallen är möjligen i sällskap med filt och picknickkorg, men det är ju inte riktigt klackmässigt. Läget i en vägkorsning i utkanten av Tierp är heller inte särskilt muntert. Visserligen får man nog säga att man av estetiska skäl gärna bör hålla sig så långt från Tierps centrum som möjligt, men den monokulturella tallskogen som omger Vegavallen känns oinspirerande och bidrar till anläggningens karaktärlöshet. Till anläggningen hör även Vegahallen där Tierps HK spelar ishockey, men i slutänden är det varken fotboll eller hockey som är huvudnumret på Vegavallen, utan skidåkning. Skidspåren som löper mellan tallstammarna är Tierps kanske största turistmagnet och lockar skidlöpare från hela Uppland.


Två sätt att avnjuta fotboll på läktarlösa Vegavallen; Västra Sidan på ståplats till vänster, och tierpsborna i medhavda stolar till höger. 

Stämning/klack
Supporterklubben ”Läderkulan” bildades i början av 60-talet, men får nog idag räknas som utdöd. Vid besökstillfället var dock publikuppslutningen relativt god, även om det var Västra Sidan som ensamma fick stå för hejarklackandet.

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Trots Tierps blygsamma storlek är det enkelt att ta sig hit med tåget. Det går både fjärrtåg, från Linköping, Stockholm och Gävle, och lokaltåg från Uppsala hit. Från stationen går man till Vegavallen på knappt 15 minuter. Ta till vänster från perrongen, och gå ut på sidan motsatt stationshuset. Gå över parkeringen och följ Grevegatan till vänster i 500 m. Följ sedan Vegagatan där den svänger upp till höger, och ta sedan vänster på Parkgatan. Följ denna i 250 m, ta sedan gångvägen till vänster och håll direkt till höger genom gångtunneln under Industrigatan. Gångvägen leder sedan upp till Vegavallen.
E4 från Uppsala/Gävle: Ta av på avfarten mot Tierp, och följ igen skyltningen mot Tierp i rondellen ovanför motorvägen (åt höger från Uppsalahållet, åt vänster från Gävlehållet).Kör rakt fram mot Tierp i nästa rondell, och fortsätt på Industrivägen i 1 km. Ta sedan första till höger efter järnvägsviadukten, och direkt till höger på Skyttevägen så ligger Vegavallen där.

Var kan man ta en öl?
Tierp har inte något jätteutbud av pubar, det mest klassiska stället är Brorsans, som man hittar i en sällsynt ful byggnad på Centralgatan, fem minuters promenad från stationen i motsatt riktning från Vegavallen.

Lite om Tierps IF
Det är hårt i Norduppland. Tierps IF är årsbarn med Sirius, föreningen bildades 1907, men man fick en tuff start. De barbariska tierparna uppskattade nämligenen inte alls inititativet, utan kom istället till matcherna för att håna de stackars fotbollspionjärerna. Med tiden vann dock Tierps IF om inte ortsbornas kärlek så i varje fall acceptans. 1932 uppfördes Vegavallen, och 1971 blev klubben även med damsektion. Tierps guldålder inföll sedan runt 1980 då både dam-och herrlaget under en kort period spelade i tredjedivisionen. Herrarna fick mäta sina krafter med lag som Sirius, ESK och Brommapojkarna, vilket inte gick så bra alla gånger – nettomålskillnaden i de två mötena med BP 1981 blev 2-15 i stockholmarnas favör. Herrlaget skulle inte komma tillbaka till denna nivå. Istället blev man omkörda av byalaget Strömsberg som blev bäst i kommunen, och kanske bidrog denna nesa till beslutet att lägga ned herrlaget 2012. Damerna kom dock igen, men först efter att ha lagts ned och återuppstått i flera olika omgångar. 2009 var man tillbaka till tredjedivisionen, och 2011 var man det enda laget som lyckades besegra seriesegrarna Danmark-Sirius, två gånger om dessutom. Vid sidan om fotboll utövas även skidor och friidrott, tidigare har även orientering och hockey utövats, men dessa har avknoppats till egna föreningar. Och det är också inom dessa grenar Tierps IF har satt störst avtryck. Orienteringssektionen, med stjärnan Sivar Nordström i spetsen, tog hem 10-mila 1966. Och man kan dessutom åtminstone delvis ta åt sig äran av O-ringen, då  det var just Sivar Nordström som var med och drog igång den mest klassiska av orienteringstävlingar. Vid sidan om Sivar är hockeymålvakten Johan ”Honken” Holmqvist den störste Tierpsstjärnan, med ett VM- och dubbla SM-guld med Brynäs i bagaget.


Klubbmärket går i blått, men det är röd-vita matchdräkter som gäller för Tierps IF. Här syns damlaget av årgång 2012. 

Lite om Tierp
”Det var någonting med Tierp, en ödslig stämning som finns på få platser”. Så motiverar upphovsmännen bakom websidan ”Det sanna Sverige” varför Tierp är den fulaste platsen i Sverige. Och Tierps frånstötande yttre är dessvärre vad orten är mest allmänt känd för, t.ex. känner de flesta upplänningar till varför kråkorna flyger upp-och-ned när de passerar Tierp. Denna norduppländska ögonstyggelse, med sina knappt 6000 invånare, uppstod liksom många andra mindre attraktiva orter som ett stationssamhälle, då stambanan drogs genom bygden på 1870-talet. Snart blev Tierp även till en bruksort, då Tierps Järnbruk etablerade sig på orten. Där gjorde man sitt bästa för att sprida Tierps namn över landet, genom att pränta det på de brunnslock som var och är brukets främsta produkt. Tierps idrottsliga flaggskepp är volleybollklubben, Tierp VBK, med ett antal säsonger i högsta serien i bagaget. Idag har man dock tuff konkurrens av dragracingen, den fotogendoftande machohobbyn har sitt svenska epicentrum på Tierp Arena strax utanför orten, med plats för 20 000 åskådare. Bland Tierpskändisar brukar den sävliga poeten Kristina Lugn framhävas, men hon lämnade Tierp redan i späd ålder och är därmed tveksamt kvalificerad. Andra kandidater till Tierps främsta kändis kan istället vara den ovan nämnde ”Honken”, eller den radiopratande hemmafrun Laila Klang, Regina Lunds alter ego i humorprogrammet Klang & Co. Tierps kulturella avtryck är få, men Ulf Peder Olrog tyckte om att sjunga om orten, t.ex. i ”Rosenbloms vaggvisa” tillägnad sångarjagets utomäktenskapliga barn, hans ”enfödde telning i Tierp”. 


Centrumhuset i Tierp lyckas se nästan obeskrivligt ödsligt ut. Tillbaka till toppen
 
3
terrain
60.353886213616136
17.505125999450684
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.