Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillberga IK - ABB Arena Syd


Klubb:Tillberga IK (a.k.a. TB Västerås)
Färger: Svarta tröjor med röd mönstring, svarta byxor
Bildad:1930
Meriter:4 säsonger i högsta serien. 11:e plats -11. 43:e plats i maratontabellen.
Matcher:Tillberga-Sirius 1-8 lör 4/12 -04 (Rocklunda)
Tillberga-Sirius 5-6 ons 15/11 -06 (Rocklunda)
Tillberga-Sirius 1-2 ons 20/2 -08
Tillberga-Sirius 3-1 sön 2/1 -11
Tillberga-Sirius 3-3 ons 26/2 -14
Tillberga-Sirius 2-4 ons 26/11 -14
Avstånd:80 km
Hemsida:http://www.tillbergabandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Även om man gör allt för att dölja det är Tillberga (eller TB Västerås som man nu vill benämnas) inte ett äkta gurklag, utan man har sitt ursprung i lilla Tillberga, ett litet järnvägssamhälle på slätten en mil nordnordväst om Västerås. Och om det fanns någon ordning med saker och ting här i världen skulle Tillberga inte spela i en steril hall döpt efter en elektronikkoncern, utan på Hubbovallen i sin hemort. Fast i befintligt skick skulle det bli svårt att spela elitseriebandy på Hubbovallen, det är en mycket enkel bandyplan med naturis, endast omgiven om nedgångna klubbstugor och förrådsbyggnader. Hubbovallen ligger i utkanten av byn, och i norr ser man ändlösa, blåsiga slätter breda ut sig. På den andra sidan ligger den intressantaste aspekten med Hubbovallen, Tillbergaanstalten ligger nämligen alldeles intill planen, och härifrån kan man t.o.m. se internerna motionera på rastgården. Hade Tillberga spelat här hade man alltså kunnat bjuda samhällets olycksfåglar på gratisbandy, men tyvärr flyttade man in till Västerås och Rocklunda någon gång i skarven mellan 80- och 90-tal. Och 2007 flyttade man alltså inomhus till hemska ABB Arena, som finns beskriven på annan plats i Bortaguiden.


Bandykul på Hubbovallen en iskall lördag i december.


Stämning/klack

Nej, när Tillberga spelar är det lika glest som på Kjelledines hjässa på läktarna. Runt 00-talets mitt fanns en liten klack med HotBoysTifo, men av deras hemsida att döma så verkar de numer ha gått över till att spela streethockey. Vid senaste tillfället fanns en tre man stor gosskör som sjöng Tillbergasånger. 


Det krävs ett schysst teleobjektiv för att få korn på Tillbergaklacken.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västerås tar man sig enkelt med tåg, dels med SJ’s två linjer mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Linköping och Sala, dels med Tåg i Bergslagen från Ludvika och Fagersta. Från stationen är det sedan c:a 25 minuter att gå till Rocklunda. Gå rakt fram ut från stationhuset över Södra Ringvägen, och följ Kopparbergsvägen rakt fram i 700 m, förbi Skrapan och genom den svaga högerkurvan. Ta sedan till vänster på Knutsgatan, följ denna i 200 m, och ta första till vänster på Brahegatan. Följ denna i 300, och fortsätt sedan rakt fram på gångvägen genom tunneln. Fortsätt rakt fram längs med Vasagatan i drygt 1 km, över E18, och genom tunneln under Vasagatan, så kommer man rakt på bandyhallen.
E18 från Stockholm: Följ E18 genom staden, passera Skallbergsmotet och avfarten mot Gävle, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Ta till vänster på Vasagatan, så ligger arenaområdet direkt till vänster.
E18 från Örebro: Följ E18 genom staden, passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 66 från Fagersta: Kör rakt fram i alla rondeller fram till E18, ta där av till E18 mot Stockholm. Passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 67 från Sala: Ta till höger i rondellen mot Skultuna och Rocklunda, till Norrleden. Kör rakt fram i rondellen, och ta sedan nästa till vänster mot Rocklunda, till Vasagatan. Kör knappt 1 km, så ligger sedan arenaområdet till höger.


Var kan man ta en öl?
Man passerar ett antal ställen på vägen från centrum ut till Rocklunda. Ett av de trevligare ställena är italienaren Piazza di Spagna, i hörnet mellan Vasagatan och Domkyrkoesplanaden.

Vill man av någon anledning komma närmare Tillbergas rötter kan man besöka Tillberga Krogen (ja, särskrivet), ett härligt sunkhakbeläget i ett litet hyreshus på Järnvägsgatan i Tillberga.


Lite om Tillberga IK
Tillberga är en bandyklubb med svår identitetskris. På senare år har man hunnit med att byta hemmaplan, klubbfärger, klubbmärke (2 ggr!), och slutligen namn. En hypotetisk övervintrad Tillbergasupporter från 80-talet skulle inte känna igen sig i mycket. Allt detta rör sig naturligtvis om mer och mindre desperata försök att skapa sig ett eget utrymme och en plattform i Västeråsbandyn, som annars ju totaldomineras av mesta mästarna VSK. Tillberga IK bildades annars 1930. Bandy spelades till en början sporadiskt på närliggande frusna kärr och mossar, innan det 1957 bildades en en mer stabil bandysektion i föreningen. Ett framgångsrikt 70-tal med spel mestadels i andradivisionen följdes av ett mindre framgångsrikt 80-tal, men på 90-talet när man flyttat in till Västerås för gott tog man också positionen som stadens givna andralag. Den positiva utvecklingen fortsatte, och med hjälp av ett gäng gurkor med passerat bäst-före datum, som t.ex. Anders Östling, Andreas Bergwall och inte minst Pelle Fosshaug, tog man steget ända upp till högsta divisionen år 2006. Men positionen som andralag i staden är inte tacksam, och trots ett ständigt sökande efter medial uppmärksamhet med flashiga fanzines och tröjhissningar i taket har man inte haft det lätt att hitta sin publik, fyrsiffrigt är en sällsynthet när Tillberga spelar. Tillbergas egentliga klubbfärger är precis som VSK grönt och vitt, men för att skilja sig från storebror har bandylaget istället adopterat svart/rött. Några av de mest uppskattade sentida profilerna i Sirius har Tillberga som moderklubb, nämligen den putande backklippan Jonas ”Josse” Johansson och målvakten Fredrik ”Linken” Lindqvist. Tillberga har vid sidan om bandyn även sektioner i fotboll, innebandy och handboll, dessa är mer trogna klubbens ursprung, de spelar alla kvar i Tillberga i ursprungsfärgerna grönt och vitt.


I Tillberga sägs ofta tränare Pelle Fosshaug vara större än laget, denna bild illustrerar den tesen väl. Foto: Peter Krüger

Lite om Tillberga
Tillberga är en förstad till Västerås, en dryg mil nord-nordväst om staden och med drygt 2000 invånare. Lite som Bälinge för att ge en Uppsalajämförelse, även om Tillberga har en lite längre historia än Upplandshålan. Idag är det såklart bandylaget som främst bidragit till att sätta orten på kartan, men historiskt sett är det två andra företeelser som karaktäriserat Tillberga: järnvägen och finkan. Tillberga är en liten järnvägsknut, här möts spåren från Västerås, Stockholm och Sala, och tätorten uppstod också när Västerås-Sala järnväg öppnade 1875. TGOJ’s tågverkstad var också länge den stora arbetsgivaren i Tillberga, innan den packade ihop 2003. Finkan ifråga är Tillbergaanstalten, en öppen anstalt med plats för 150 interner som slog upp portarna (om man nu får säga så om ett fängelse) 1963. Tillbergas största son är den rockande sjömannen Little Gerhard, känd för bl.a. hitlåtar som ”Den siste mohikanen”.


Som synes av skyltningen ligger bandyplanen och anstalten nära grannar.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.68847506981333
16.630446910858154
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.