Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tillberga IK - ABB Arena Syd (eller Hubbovallen)

"...en gång om året återvänder Tillberga hem till sina rötter och spelar en match hemma på sin lilla kvartersplan..."


Klubb:Tillberga IK (a.k.a. TB Västerås)

Färger: Svarta tröjor med röd mönstring, svarta byxor
Bildad:1930
Meriter:8 säsonger i högsta serien. 11:e plats 2011, -17. 35:e plats i maratontabellen.
Matcher:Tillberga-Sirius 1-8 lör 4/12 -04 (Rocklunda)
Tillberga-Sirius 5-6 ons 15/11 -06 (Rocklunda)
Tillberga-Sirius 1-2 ons 20/2 -08
Tillberga-Sirius 3-1 sön 2/1 -11
Tillberga-Sirius 3-3 ons 26/2 -14
Tillberga-Sirius 2-4 ons 26/11 -14
Avstånd:80 km
Hemsida:http://www.tillbergabandy.se


Hur är det att vara på arenan?
Tillberga är ju nuförtiden i allt väsentligt ett äkta gurklag – man har ju till och med officiellt bytt namn till TB Västerås. Och i Västerås spelar man förstås i en synnerligen trist och steril hall döpt efter en elektronikkoncern, men laget har ändå sitt ursprung i Tillberga, det lilla järnvägssamhället på slätten en mil nordnordväst om Västerås, där man också har sin egentliga hemmaplan, Hubbovallen. Och en gång om året, om vädret nu tillåter, så återvänder Tillberga hem till sina rötter och spelar en match, ”Winter classic”, hemma på sin lilla kvartersplan. Hubbovallen är en mycket enkel bandyplan med naturis, endast omgiven om nedgångna klubbstugor och förrådsbyggnader. Hubbovallen ligger i utkanten av byn, och i norr ser man ändlösa, blåsiga slätter breda ut sig. På den andra sidan ligger den intressantaste aspekten med Hubbovallen, Tillbergaanstalten ligger nämligen alldeles intill planen, och härifrån kan man t.o.m. se internerna motionera på rastgården. I sitt grundutförande saknas det helt läktare på Hubbovallen, men vid ”Winter classic” monteras det temporära ståplatsläktare kring planen. Tillberga övergav annars Hubbovallen någon gång i skarven mellan 80- och 90-tal, då man flyttade in till storstaden Västerås och Rocklunda, och 2007 flyttade in i hemska ABB Arena som man delar med storebror VSK.


Bandykul på Hubbovallen en iskall lördag i december.


Stämning/klack

Nej, när Tillberga spelar är det lika glest som på Kjelledines hjässa på läktarna. Runt 00-talets mitt fanns en liten klack med HotBoysTifo, men av deras hemsida att döma så verkar de numer ha gått över till att spela streethockey. Vid senaste tillfället fanns en tre man stor gosskör som sjöng Tillbergasånger. 


Det krävs ett schysst teleobjektiv för att få korn på Tillbergaklacken.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västerås tar man sig enkelt med tåg, dels med SJ’s två linjer mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Linköping och Sala, dels med Tåg i Bergslagen från Ludvika och Fagersta. Från stationen är det sedan c:a 25 minuter att gå till Rocklunda. Gå rakt fram ut från stationhuset över Södra Ringvägen, och följ Kopparbergsvägen rakt fram i 700 m, förbi Skrapan och genom den svaga högerkurvan. Ta sedan till vänster på Knutsgatan, följ denna i 200 m, och ta första till vänster på Brahegatan. Följ denna i 300, och fortsätt sedan rakt fram på gångvägen genom tunneln. Fortsätt rakt fram längs med Vasagatan i drygt 1 km, över E18, och genom tunneln under Vasagatan, så kommer man rakt på bandyhallen.
E18 från Stockholm: Följ E18 genom staden, passera Skallbergsmotet och avfarten mot Gävle, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Ta till vänster på Vasagatan, så ligger arenaområdet direkt till vänster.
E18 från Örebro: Följ E18 genom staden, passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 66 från Fagersta: Kör rakt fram i alla rondeller fram till E18, ta där av till E18 mot Stockholm. Passera avfarten till Vallby, ta sedan av på nästa avfart mot mot Skultuna och Rocklunda. Håll vänster på Arosvägen, och direkt igen vänster på Vasagatan mot Skultuna. Kör över E18 så ligger arenaområdet till vänster.
Rv 67 från Sala: Ta till höger i rondellen mot Skultuna och Rocklunda, till Norrleden. Kör rakt fram i rondellen, och ta sedan nästa till vänster mot Rocklunda, till Vasagatan. Kör knappt 1 km, så ligger sedan arenaområdet till höger.


Var kan man ta en öl?
Man passerar ett antal ställen på vägen från centrum ut till Rocklunda. Ett av de trevligare ställena är italienaren Piazza di Spagna, i hörnet mellan Vasagatan och Domkyrkoesplanaden.

Om det spelas Winter Classic på Hubbovallen kan man besöka Tillberga Krogen (ja, särskrivet), ett härligt sunkhakbeläget i ett litet hyreshus på Järnvägsgatan i Tillberga.


Lite om Tillberga IK
Sedan nyåret 2017 har han ingen officiell roll i Tillberga – men det går inte att skriva en text om Tillberga utan att inleda med Tobias ”Zocke” Johnsson. Den ”Karlsson-på-taket”-like före detta spelaren och klubbdirektören är nämligen i stort sett ensam ansvarig för Tillbergas förvandling från oansenligt andradivisionsgäng till ett någorlunda stabilt Elitserielag, och med sitt flitiga och kontroversiella twittrande har han sett till att detta annars så ointressanta bandylag fått regelbundna rubriker. I processen har Tillberga som klubb förvandlats till oigenkännlighet: Man har under de senaste decennierna hunnit med att byta hemmaplan (från Hubbovallen till Rocklunda till ABB Arena), klubbfärger (från VSK’skt grön-vitt till röd-svart), klubbmärke två gånger om, och slutligen namn (från Tillberga till TB Västerås). Allt detta handlar naturligtvis om att försöka skapa sig ett eget utrymme och en plattform i Västeråsbandyn, som annars ju totaldomineras av mesta mästarna VSK. Tillberga IK bildades annars 1930. Bandy spelades till en början sporadiskt på närliggande frusna kärr och mossar, innan det 1957 bildades en en mer stabil bandysektion i föreningen. Ett framgångsrikt 70-tal med spel mestadels i andradivisionen följdes av ett mindre framgångsrikt 80-tal, men på 90-talet när man flyttat in till Västerås för gott tog man också positionen som stadens givna andralag. Den positiva utvecklingen fortsatte, och med hjälp av ett gäng gurkor med passerat bäst-före datum, som t.ex. Anders Östling, Andreas Bergwall och inte minst bandygalningen Pelle Fosshaug som spelande tränare, tog man steget ända upp till högsta divisionen år 2006. Det blev dock ett flertal turer upp och ned mellan serierna innan den mångårige spelaren Zocke tog över som klubbchef 2013, och med små medel, och – det ska erkännas – stor skicklighet, guidade Tillberga till mer stabil position i Elitseriens undre skikt. Några av de mest uppskattade sentida profilerna i Sirius har Tillberga som moderklubb, nämligen den putande backklippan Jonas ”Josse” Johansson och den fantastiske målvaktstränaren Fredrik ”Linken” Lindqvist. Tillberga har vid sidan om bandyn även sektioner i fotboll, innebandy och handboll, dessa är mer trogna klubbens ursprung, de spelar alla kvar i Tillberga i ursprungsfärgerna grönt och vitt.


När Pelle Fosshaug tränade Tillberga sades han ofta vara störrre än laget - här en symbolisk bild från den tiden. Foto: Peter Krüger

Lite om Tillberga
Tillberga är en förstad till Västerås, en dryg mil nord-nordväst om staden och med drygt 2000 invånare.  Idag är det såklart bandylaget som främst bidragit till att sätta orten på kartan, men historiskt sett är det två andra företeelser som karaktäriserat Tillberga: järnvägen och finkan. Tillberga är en liten järnvägsknut, här möts spåren från Västerås, Stockholm och Sala, och tätorten uppstod också när Västerås-Sala järnväg öppnade 1875. TGOJ’s tågverkstad var också länge den stora arbetsgivaren i Tillberga, innan den packade ihop 2003. Finkan ifråga är Tillbergaanstalten, en öppen anstalt med plats för 150 interner som slog upp portarna (om man nu får säga så om ett fängelse) 1963. Tillbergas största son är – möjligen undantaget Zocke – den rockande sjömannen Little Gerhard, känd för hitlåtar som exempelvis ”Den siste mohikanen”.


Som synes av skyltningen ligger bandyplanen och anstalten nära grannar.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.68847506981333
16.630446910858154
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.