Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Topkapi IK - Spånga IP

"...här kryllar det av idrottande kids på de många sportanläggningarna..."


Klubb: Topkapi IK
Dräkt: Långrandiga röd-vita tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1978, fotbollsverksamheten nedlagd 2006
Meriter: 4 säsonger i tredjedivisionen. 5:e plats -02, -03
Matcher: Topkapi-Sirius 2-1 lör 10/8 -02
Topkapi-Sirius 3-1 lör 12/6 -04
Avstånd: 66 km
Hemsida: Nix!


Hur är det att vara på arenan?
Under några år när Topkapi var Spångatraktens bästa lag lånade man Spånga IP, men normalt sett är anläggningen hemvist till Spånga IS, som i början av 90-talet hade några år i division 1. Spånga IP är en i den långa raden av förortens charmlösa idrottsplatser som bortaguiden besökt genom åren. Och som så ofta är fallet med dessa ligger Spånga IP placerad på ett av stadens trista ingenmansland, i det här fallet på ett blåsigt fält mellan villaområdet Solhöjden och betongbyn Tensta i Stockholms nordvästra delar. Här kryllar det av idrottande kids på de många sportanläggningarna som trängs på ganska få kvadratmeter; ishall, fotbollshall, bandyplan, streetbasketplan – och så då fotbollsplanen. Denna är som man kan föreställa sig en ganska fadd och trist anläggning, med breda löparbanor och rudimentära läktare. De rudimentära läktarna består i det här fallet av en treradig betongtrappa utan tak, dock med en rad träd planterade i bakkanten, som åtminstone ger ett visst skydd mot regn och sol på det översta trappsteget. På Spånga IP hålls årligen politikfestivalen Järvaveckan, med fokus på de utsatta förorterna, trots att Spånga ligger i medelklassiga Spånga. På vintern kan man utöva en helt annan sport på fotbollsplanen – nämligen skidåkning. Ett skidspår skottas då ihop kring löparbanorna, och snösvultna stockholmare kan få sig en väldigt monoton skidtur. På platsen för Spånga IP stod mellan 1930 och 1956 här Spånga Rundradiostation med sina två 150-metersmaster.En vanlig syn på Spånga IP - idrottslektion.

Stämning/klack
Topkapi hade faktiskt en liten klick med supportrar med sig till Studenternas, men hemma på Spånga IP var publikunderlaget mycket klent. Sisådär 150 åskådare var en typisk publiksiffra.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Spånga IP tar man lämpligen pendeltåget, åk mot Bålsta/Kungsängen ifrån Stockholm och hoppa av på Spånga station. Gå ut till vänster efter spärrarna, och till höger på gångbron över Bromstenvägen. Gå ned på vägen och följ den med spåren på vänster sida fram till bron, gå upp för trappan till bron, och följ Spånga Kyrkväg över spåren. Fortsätt rakt fram i 500 m, ta sedan vänster på Solhems Hagväg, ingången till arenan ligger strax därefter till höger.
E4 från Uppsala: Passera avfart mot Vällingby/Kista N, ta sedan av på nästa avfart mot Oslo/Kista S till E18. Följ denna i 4 km, ta sedan av till Tensta och Tenstastråket. Kör knappt 1 km genom Tensta fram till T-korsningen, och ta vänster på Tenstavägen. Ta första till höger mot Spånga C till Spånga Kyrkväg, och igen första till vänster mot Solhöjden till Solhems Hagväg, parkeringen och idrottsplatsen ligger strax till höger.
E4/E20 från Södertälje/Rv 73 från Nynäshamn: Följ E4/E20 norrut över Essingeleden. Ta av mot Vällingby efter Essingeöarna, och följ Drottningholmsvägen över Tranebergsbron och förbi Traneberg. Håll sedan höger mot Bromma flygplats och Kista till lv 279. Följ denna i 4,5 km, förbi flygplatsen, Solvalla och avfart till Sundbyberg. Ta sedan av mot Bromsten/Spånga C till Bromstensvägen, och ta direkt mot höger till Duvbovägen. Håll vänster och följ Duvbovägen i 1,5 km, kör sedan rakt fram mot Solhöjden till Solhems Hagväg, parkeringen och idrottsplatsen ligger strax till höger.
E18 från Enköping: Passera avfarten mot Barkarby, och ta av på nästa avfart mot Vällingby. Kör in i rondellen, ta första avfarten mot Vällingby/Tensta, och sedan direkt höger i nästa rondell mot Vällingby, till Bergslagsvägen. Ta strax därefter vänster i nästa rondell, till Tenstavägen, och följ denna i knappt 2 km till en T-korsning. Ta höger mot Spånga C till Spånga Kyrkväg, och igen första till vänster mot Solhöjden till Solhems Hagväg, parkeringen och idrottsplatsen ligger strax till höger.
E18 från Norrtälje: Ta avfarten mot E18 norrut mot Oslo efter Bergshamra, passera Helenelund, och ta igen avfarten mot E18 och Oslo. Fortsätt i 4 km, ta sedan av till Tensta och Tenstastråket. Kör knappt 1 km genom Tensta fram till T-korsningen, och ta vänster på Tenstavägen. Ta första till höger mot Spånga C till Spånga Kyrkväg, och igen första till vänster mot Solhöjden till Solhems Hagväg, parkeringen och idrottsplatsen ligger strax till höger.


Var kan man ta en öl?
Caledonian Inn är en förnämlig, om än något dyr pub vid änden av järnvägsbron ovanför Spånga station.


Lite om Topkapi IK
Den som kan sin orientaliska kulturhistoria kanske kan räkna ut Topkapis bakgrund – Topkapi är namnet på sultanens palats i Istanbul, och Topkapi var följaktligen en turkisk klubb, med hemvist i Stockholmsförorten Rinkeby. För att var petnoga så döptes dock klubben inte efter palatset, utan efter stadsdelen Topkapi i västra delarna av Istanbuls gamla stad. Topkapi IK bildades 1978 av eldsjälen Seyfi Satir, och höll till en början till på lilla Rinkeby BP, men flyttade sedan runt i Västerort till Kista IP och Spånga IP. Under tränaren Omar Ok klättrade klubben snabbt genom divisionerna i slutet av 90-talet. År 2002 nådde man för första gången division 2, och etablerade sig också snabbt där. Lagets turkiska prägel hade nu dämpats en aning, även om det innehöll turkiska representanter som bl.a. den pålitlige målgöraren Sencer Soguk, så hade de flesta annan bakgrund – exempelvis albanen Albert Krasniqi, bosniern Valentic Azrudin och svennen Andreas Brännström. Men utan ungdomslag och med skrala publiksiffror blev det snart tungt för klubben, och kanske fick tränare Ok bära ett för tungt ok. Så 2006 bestämde sig klubben för att det inte fanns förutsättningar att driva verksamheten i Rinkeby, och istället slog man sig samman med Botkyrkaklubben Konyaspor och flyttade till Alby. Ett nytt lag, Topkapi IF, startade upp i Rinkeby 2007 och började om från botten i division 7, men detta blev inte långlivat, och sedan 2010 återfinns Topkapi enbart på fotbollsklubbskyrkogården.


En suddig bild av Topkapi årgång 2002 - Siriusprofilen Andreas "Brännan" Brännström kan skönjas längst ned till höger.

Lite om Rinkeby
Rinkeby, en av Stockholms mest beryktade förorter, hör till de första stadsdelarna som smälldes upp i miljonprogrammets inledning, år 1969. Stadsdelen byggdes enligt den tidens nya och fräscha idéer; prefabricerade betongelement, fullständig trafikseparering och tätt, tätt mellan husen. Och resultatet blev väl kanske inte sådär jättelyckat, för det stod snart klart att Rinkeby och grannen Tensta inte blev särskilt populära hos hyresgästerna. Kunde man så flyttade man därifrån, och de två förorterna blev till en sorts genomströmningsområden. I dagens Rinkeby bor c:a 16 000 invånare, varav 62 % är födda utomlands och över 90 % har någon form av invandrarbakgrund. Onekligen är Rinkeby mest känt bland allmänheten för social oro och brottslighet – och visst kravallas det härmed ojämna mellanrum, men i brottsstatistiken ligger Rinkeby endast obetydligt över Stockholmssnittet. Och det händer också positiva saker i Rinkeby, särskilt på den kulturella sidan; bl.a. startade den finsk-svenske poeten Erkki Lappalainen upp den svenska Poetry Slam-rörelsen i Rinkeby, och det är också tradition för nobelpristagaren i litteratur att komma på besök till Rinkebyskolan. Sportsligt sett är basketen starkast i Rinkeby; Akropol – kusinförening med fotbollslaget Akropolis – med damlaget i högsta serien och dessutom med fem säsonger i herrbasketens högstaliga bakom sig, har sin hemmahall i Rinkeby Ungdomens hus. I ett annat hus i Rinkeby, Folket Hus, hamnade dåvarande kulturministern Birgit Friggebo i blåsväder, då hon vid ett medborgarmöte om Lasermannens härjningar försökte dämpa de upprörda känslorna med allsång. Några kända profiler från Rinkeby är journalisten Alexandra Pascalidou, ståuppkomikern Özz Nûjen, fotbollsartisten Martin Mutumba, samt delar av hiphopgruppen Infinite Mass och gangstarapgruppen Kartellen. Här utspelas dessutom Paolo Robertos kuppfilm ”9 millimeter”.


Farbror blå hälsar på, på Rinkeby Torg.


Lite om Topkapi
Som ovan förklaras så finns det uppgifter om att Topkapi IK egentligen inte är döpt efter Topkapipalatset, utan stadsdelen Topkapi 8 km ifrån palatset, en ganska ospektakulär stadsdel i västra Istanbul där många palatsintresserade turister hamnar av misstag. Palatset Topkapi är däremot i högsta grad spektakulärt, på mer än ett sätt. Det började uppföras 1459 på order av den krigiske sultanen Mehmet II (a.k.a. Muhammed Erövraren), när han hade gjort Istanbul (eller som det då hette, Konstantinopel) till det ottomanska väldets huvudstad. Palatset fungerade sedan som sultanens högsäte i 400 år under vilka det gradvis växte till sin nuvarande enorma storlek; hela palatset har en yta av c:a 700 000 m2, och inrymde ett stort antal byggnader, paviljonger och trädgårdar med bland annat moskéer, sjukhus och bageri. Topkapipalatset övergavs 1856, då sultan Abd ül-Mecid valde att flytta till Dolmabahçepalatset av mer modernt europeiskt snitt. 1923 öppnades ett statligt museum i palatset, och här kan man idag bl.a. se profeten Muhammeds reliker, inklusive hans mantel, sandaler, skägg samt en tand.


Topkapipalatset fotograferat från andra sidan Bosporen av Björn Christian Törrisen.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.38670461137679
17.906148433685303
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.