Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tunavallen

"...de stora, tjocka belysningsstolparna som är placerade mellan läktarna och planen, vilka gör det omöjligt att hitta en läktarplats med överblick..."


Klubb:IFK Luleå

Matcher:Luleå-Sirius 2-1 lör 3/5 -00
Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01
Avstånd:192 km

Hur är det att vara på arenan?
Tunavallen i Luleå är namne med Eskilstunas fina arena, men har inte mycket annat gemensamt med denna. Luleås Tunavall fick tidigt konstgräs och fungerar som reservplan för IFK Luleå då Skogsvallen inte håller för spel. Anläggningen är alltså Luleås motsvarighet till Löten, och precis som Löten är den en ganska så usel matcharena. Läktare finns endast på ena långsidan, denna består av en betongavsats med några trappsteg under. Den allra största nackdelen med Tunavallen är dock de stora, tjocka belysningsstolparna som är placerade mellan läktarna och planen, vilka gör det omöjligt att hitta en läktarplats med överblick över hela planen. Planen är av någon anledning omgärdad av ett fult och gult staket, vilket ger känslan av att man står och glor in i en barnhage. Tunavallen ligger 3 km nordväst om Lule centrum i Notviken, ett kargt bostadsområde beläget invid havsviken med samma namn, bestående av både nyare villor och gamla arbetarbostäder. Det ordinarie hemmalaget på Tunavallen är Notvikens IK, med hyggliga representationslag på både herr- och damsidan. Granne med Tunavallen ligger Tunaskolan, känd för att ha namngivit en av den före detta eleven Mattias Alkbergs skivor.


Tunavallen - inte Norrlands publikvänligaste arena.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Luleå kan man ta sig med nattåg från Stockholm/Göteborg och dagtåg från Umeå/Kiruna, kustbussen mellan Umeå och Haparanda, eller med flyg med bl.a. SAS, Norwegian (från Arlanda) eller Direktflyg (från diverse norrländska destinationer). Från tåg/busstationen har man en rejäl promenad på åtminstone 45 minuter till Tunavallen, om man inte väljer att ta bussen. Gå ut från stationen, upp till Prästgatan, följ denna åt höger, och ta vänster på den lilla gångvägen som går snett genom parken (kommer man till busstationen så går man från bussen förbi ingången till väntsalen, fortsätter rakt fram ut på Storgatan, och svänger höger). Fortsätt sedan rakt fram till Storgatan och följ denna framåt i 350 m fram till Smedjegatan. Härifrån kan man hoppa på buss 8 mot Karlsvik, buss 9 mot Kyrkbyn, eller buss 10 mot Storheden, och hoppa av vid Tunavallen. Alternativt fortsätter man promenaden med att svänga höger på Smedjegatan och följa den ned till vattnet. Fortsätt rakt fram vid rondellen och följ Bodenvägen längs med strandlinjen i 1 km. Ta sedan första till vänster längs med Mjölkuddsvägen, och följ denna i 800 m. Följ gångvägen där den böjer av åt vänster i en korsning, och fortsätt i ytterligare drygt 1 km längs Mjölkuddsvägen, så ligger sedan Tunavallen till höger.
E4:an från söder/E4:an från norr/Rv 97 från nordväst: Ta av från E4:an vid huvudavfarten mot Luleå, till Bodenvägen (eller kör helt enkelt bara rakt fram ifrån Bodenhållet). Kör knappt 2 km, och ta sedan till höger mot Notviken i den första rondellen, till Storhedsvägen, och ta direkt vänster mot Notviken, till Mjölkuddsvägen. Kör 1 km, så ligger Tunavallen på vänster sida.


Var kan man ta en öl?
Det finns inte mycket ute i Notviken där Tunavallen ligger, lokalhaket är Pizzeria Marco Polo som ligger på Mjölkuddsvägen, och passeras vid promenaden från centrum ut till fotbollsplanen.

I centrum finns naturligtvis mycket mer att välja på - ett bra alternativ är härligt medelhavskitchiga Corsica som man hittar ett kvarter upp från gågatan, alldeles nära domkyrkan.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
65.60718864173478
22.11050033569336
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.