Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Tyresö FF - Tyresövallen

"...man omges av blekgröna plastgräsmattor i alla riktningar..."


Klubb: Tyresö FF
Dräkt: Gula tröjor, Röda byxor
Bildad: 1972
Meriter: 2 säsonger i div 1. 13:e plats -85 (= 37:e lag i Sverige),
202:a plats i maratontabellen för div. 1
Matcher: Tyresö-Sirius 0-0 sön 4/6 -00
Tyresö-Sirius 2-2 sön 26/8 -01
Tyresö-Sirius 6-2 sön 16/5 -04
Avstånd: 92 km
Hemsida:http://www.tyresoff.se


Hur är det att vara på arenan?
Bollmoravallen hette denna förortsarena när Sirius spelade på den i början av 00-talet, Tyresövallen heter den sedan 2010, för att göra lite välbehövlig reklam för Tyresö kommun. Denna vall domineras idag av en stor temporär lättmetalläktare som står där som ett sorgligt monument över en flyktad Marta och en kraschlandad klubb. Tyresövallen är annars i grunden en trist och fadd förortsarena med få förmildrande omständigheter. Här befinner man sig på en blåsig slätt bredvid motorvägen strax utanför Bollmora, där man samlat ihop simhall, idrottshall, ishall, friidrottsanläggning och några fotbollsplaner i närheten av ett 60-tals betongförortscentrum. Omgivningarna känns på något sätt sterila och artificiella – man omges av blekgröna plastgräsmattor i alla riktningar, och i bakgrunden tornar höghusen upp sig – framförallt den 82 m höga glasskrapan ”Tyresö View”.  Den gamla huvudläktaren på Tyresövallen är ett trångt och lågt bygge längs med större delen av ena långsidan, försedd med plaststolar i passande gul-röda färger. Den nya lättmetalläktaren på den andra långsidan är en utseendemässig motsats; hög, smal, flack, taklös och täckt av blå-röda stolar. Tyresövallen har bjudit på fotboll på vitt skilda nivåer, men oavsett om man har kommit hit för att se damlaget spela Champions League, eller för att se herrlaget tjonga boll i division 4, så är det en ganska usel arenaupplevelse man bjuds på här – det saknas både charm och komfort.


Grön plast så långt ögat når på Tyresövallen. Läktarna är heller inte mycket att glädjas över.

Stämning/klack
Återigen står herrarna i skuggan, för det är bara damerna som haft någon support att tala om på Tyresövallen – Tyresös damer hade faktiskt kanske den enda egentliga klacken inom svensk damfotboll när det begav sig, med sånger, tifo och bussresor till bortamatcher. Herrlaget sägs ha haft en klack med namnet Öborna en gång i tiden, men det får nog sorteras under avdelningen ”obekräftade rykten”. Kändisspotting på läktaren: Ingvar Carlsson.


Tyresös namnlösa klack, på den tiden de hade något att glädjas över.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Tyresö får man åka buss. Börja med att ta tunnelbanan till Gullmarsplan, gröna linjen mot Skarpnäck/Farsta strand/Hagsätra, och res där vidare med buss. Man gör bäst i att ta buss 873 mot Nyfors eller buss 875 mot Tyresö kyrka. Hoppa sedan av i Tyresö centrum, eller åk vidare en hållplats med 875:an till Sikvägen. Från Tyresö centrum går man till Tyresövallen på 5 minuter. Gå ut på Bollmoravägen och följ denna åt vänster, med Tyresö centrum på vänster sida. Gå knappt 300 m, och sväng sedan av på gångvägen som går i en tunnel under vägen. Gå fram till ishallen, och sväng där till höger så kommer man strax till ingången. 
E4 från Uppsala/E4/E20 från Södertälje/E18 från Västerås/E20 från Norrtälje: Följ E4/E20 till Nyboda (strax efter Essingeleden från norr/strax efter avfart mot Älvsjö från söder). Ta av mot Nynäshamn/Årsta, och fortsätt rakt fram mot Nynäshamn till Hammarbytunneln. Kör 2,5 km, förbi avfarten mot Gullmarsplan, håll sedan höger och ta avfarten mot Nynäshamn/Globen. Håll vänster mot Nynäshamn och kör upp på Nynäsvägen. Följ denna i drygt 2,5 km, ta sedan av på avfarten mot Tyresö/Huddinge, och håll vänster, sedan höger mot Tyresö upp på bron till lv 229. Följ denna väg i 5,5 km mot Tyresö. Håll höger mot Tyresö/Bollmora, och fortsätt ytterligare 3 km längs Tyresövägen. Passera en första avfart mot Bollmora, och ta sedan till höger i rondellen strax därefter, till Bollmora Allé. Kör rakt fram i rondellen efter 200 m så ligger parkeringar sedan strax till vänster.
Lv 73 från Nynäshamn: Passera avfarten mot Jordbro och ta av på nästa avfart mot Tyresö/Brandbergen, och håll vänster mot Tyresö/Vendelsö. Kör rakt fram mot Tyresö på Gudöbroleden i drygt 7 km, ta sedan av till höger till Skrubba Malmväg mot Bollmora/Tyresö C. Kör 1 km, ta sedan höger i rondellen mot Bollmora till Bollmoravägen, och rakt fram i nästa rondell. Kör drygt 1 km förbi en större korsning, ta sedan nästa till vänster, till Björkbacksvägen mot Bollmora. Kör 400 m, ta höger i rondellen till Bollmora Allé, och parkeringen ligger sedan direkt till vänster.


Var kan man ta en öl?
Pubar hittar man i Tyresö centrum, tyvärr inte så särskilt mysiga sådana om man inte diggar att dricka öl i inomhusgallerior. Det bästa valet är nog O’Learys på baksidan av centrumet, där det i alla fall finns en uteservering, om än inte med någon vidare vacker utsikt.


Lite om Tyresö FF
År 2014 hade Tyresö svensk fotbollshistorias kanske mest vettlösa satsning bakom sig, en satsning som resulterade i ett SM-guld, en Champions League-final, och en brakkonkurs. Under sportchefen Hans Löfgren och ordföranden Hans Lindberg hade man byggt upp ett stjärnlag, och den oglamourösa Tyresövallen fylldes av dyra världsstjärnor. Omvärlden undrade hur det hela var möjligt, och svaret var att det inte var det – man hade värvat för pengar som inte fanns, och korthuset kollapsade våren 2014, då klubben gick i konkurs bara en månad efter att man spelat final i Champions League mot Wolfsburg. Denna häpnadsväckande historia handlar förstås om Tyresös damlag. Herrlaget, som den här texten egentligen ska handla om, är däremot en färglösare historia. Tyresö FF bildades 1972 genom en splittring av ortens ledande idrottsförening, Tyresö IF. Herrlaget har sedan dess genomlevt en tillvaro i relativ anonymitet, med två bottenplaceringar i division 1, 1985 och 1990, som främsta meriter. Bättre gick det när man satsade på en annan sorts fotboll – Tyresö blev de första svenska mästarna i inomhusvarianten futsal år 2004. På herrsidan är det tunnsått med Tyresöprofiler, den störste är kanske Tomas Turesson, Bajen-spelaren som fostrades i Tyresö och som sedan återvände till moderklubben som tränare på 90-talet. Damlaget har som sagt haft betydligt färgstarkare, och dyrare, representanter genom åren: världens bästa damspelare Marta, amerikanskan Christen Press, spanjorskan Veronica Boquete, svenskan Caroline Seger, samt, från en tidigare era, landslagsbacken Jane Törnqvist är spelare som alla har klätt sig i röd-gult. Dessa färger kommer f.ö. från moderklubben Tyresö IF, och har adopterats av de flesta avknoppade sektionerna; bl.a Tyresö HK (hockey), Tyresö Handboll och Tyresö BTK (bordtennis).


Det är inte ovanligt att herrlagens satsningar går ut över damernas verksamhet. I Tyresö är det tvärtom - damkonkursen blev kostsam även för herrarna som spelar nere i division 4 år 2015.


Lite om Tyresö
Vad vet gemene man om Tyresö? Kanske att det är en ö där de flesta har väldigt gott om pengar. Detta är dock två osanningar – eller på sin höjd halvsanningar – om denna Stockholmska kranskommun med 46 000 invånare, en och en halv mil sydost om huvudstaden, på gränsen till skärgården. Tyresö är för det första inte alls någon ö; namnet kommer från gården Thyrised, som numera är Tyresö slott. Däremot ligger en stor del av kommunen på en stor halvö, Brevikshalvön. Det är också egentligen endast denna del av Tyresö som är överklassig; i östra Tyresö och i Tyresö strand är husen oftast gamla, stora och dyra. De övriga två delarna av Tyresö är däremot varken insulära eller särskilt exklusiva; Trollbäcken i väster är medelklassigt med moderna villor och radhus, medan Bollmora i mitten till stor del består av höghus. Bollmora är för övrigt föregångare till alla våra miljonprogramsområden, då området kunde byggas med hjälp av en ny lag, Lex Bollmora, som gjorde det möjligt för Stockholms kommun att bygga bostäder utanför sin kommungräns. Tyresö rymmer även stora delar av Stockholms närmaste nationalpark, Tyresta, med 20 km2 av trolsk urskog. Den andra stora sevärdheten är det redan nämnda Tyresö slott, som uppfördes i nationalromantisk stil av riksdrotsen Gabriel Gustafsson Oxenstierna på 1630-talet. Några kända Tyresöprofiler är sångerskan Lisa Nilsson, pianisten Tina Ahlin, skådespelerskan Lena Endre, programledaren Rikard Sjöberg, Icona Pop-halvan Aino Jawo samt Sjöwall & Wahlöös cyniske snut Gunvald Larsson, som bor i Bollmora. Dessutom var de båda vänsterpolitikerna; förre statsministern Ingvar Carlsson och förre VPK-ledaren Lars Werner mångåriga Tyresöbor.


Tyresö slott, som även kan synas i Tyresö FF's logga.
Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.247722595567694
18.224129676818848
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.