Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Umeå FC - Gammliavallen


Klubb: Umeå FC
Dräkt: Blåa tröjor, vita byxor
Bildad: 1987
Meriter: 1 säsong i allsvenskan. 11:e plats 1996.
39:e plats i maratontabellen.
Matcher: Umeå – Sirius 2-0 sön 18/4 -10
Avstånd: 576 km
Hemsida:http://www.ufc.se


Hur är det att vara på arenan?
Visserligen heter Umeås hemmaplan nuförtiden officiellt "T3 Arena", men använder vi det fina originalnamnet, och den första lektionen när det gäller Gammliavallen är hur namnet uttalas. Gammlia är på norrländskt vis en sammandragning av ”Gamla Liden”, uttalet blir följaktligen med långt ”i”. När man väl lärt sig detta kan man konstatera att Gammliavallen är en förvånansvärt stor arena, säkerligen en av de största utanför storstäderna, åtminstone innan den nya arenaboomen inleddes. Huvudläktaren är en stor, rå och omysig betongklump byggd i två nivåer. Läktaren består i stort sett enbart sittplatser i form av plaststolar i osynkade och grälla färger, utom längst ut på flankerna på den undre läktarvåningen där det finns två små ståplatssektioner. Den lite ovanliga läktarstrukturen med två våningar främjar inte den redan obefintliga stämningen på Gammliavallen, då den fåtaliga publiken helt tappar kontakten med varandra. I läktarens innandömen finns likaledes omysiga uppehållsrum med kaffe och korvkiosker. Gammliavallen är under pågående ombyggnad, och vid besökstillfället var detta den enda läktaren som fanns på arenan, då den gamla östra läktaren just hade forslats bort till Umeås nya friidrottsarena på Campusområdet. Gammliavallen i detta skick var därför en bedrövlig syn, en byggarbetsplats med bråte liggandes överallt och en gråbrun lervälling utbredde sig över området medan den norrländska vårsnön yrde in över planen. Tvi vale. Idag finns en nybyggd träläktare på den östra långsidan, vilket säkerligen gör Gammliavallen till en trevligare upplevelse. Lösa planer finns dessutom på att helt bygga in planen med kortsideläktare, men dessa ligger för närvarande på is. På en bra dag kan nog alltså Gammliavallen betydligt bättre än vad den visade upp vid besökstillfället, och med bättre meteorologiska förutsättningar kan också det trevliga läget utnyttjas bättre. Från Ume centrum är det bara 1 kilometers promenad genom det tack vare en viss man illa beryktade Haga. Gammliavallen ligger sedan i kanten av Gammliaområdet med friluftsmuseum och natur som lämpar sig utmärkt för picknick eller andra trevliga aktiviteter man kan tänkas ägna sig ut i väntan på avspark. Gammliavallen har vidare varit arena för hela fyra Champions League-finaler, 2003, -04, -07 och -08, då den ju också är hemmaarena för vad som en gång var världens bästa damfotbollslag, Umeå IK.


Så här oaptitlig såg Gammliavallen ut vid besökstillfället, en byggarbetsplats i gråväder.


Stämning/klack
Norrlands Guld hette klacken då Umeå gjorde sin enda allvenska säsong 1996, och Norrlands Guld heter faktiskt klacken än idag, trots att den till större delen legat i träda sedan dess. Idag är denna klack dock både liten och sporadiskt uppträdande. Man har i övrigt måttliga publiksiffror, i Umeå föredrar man hockey, och ska det vara fotboll ska den spelas av damer.


Bra drag på Norrlands Guld under kvalmatchen mot Degerfors 2004. Annars är det betydligt stillsammare på Gammliavallen. Foto: Jan Hofverberg


Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Umeå kan man ta sig med både tåg, buss och flyg. SJ trafikerar med nattåg från Stockholm/Göteborg, och snart även med Botniabanan från Sundsvall som stannar vid Umeå östra station, vid sjukhuset. Gillar man buss kan man åka hit med kustbussen mellan Sundsvall och Haparanda. Och om man föredrar att flyga så flyger SAS och Norwegian från Arlanda, Malmö Aviation från Bromma, City Airline från Göteborg och NextJet från Östersund. Från tåg/busstationen har man måttliga 10 minuters promenad till Gammliavallen. Ta gångtunneln under järnvägsspåren som ligger till höger om stationshuset (när man är vänd mot spåren till). Gå upp på Riddargatan och följ denna åt höger, fortsätt sedan rakt fram längs Västra och Östra Idrottsallén fram till Gammliavallen. 
E4 från Örnsköldsvik: Ta av till vänster i den första rondellen mot Umeå C, följ sedan Blå vägen in mot centrum i 2,5 km, över Umeälven. Fortsätt rakt fram på Västra Esplanaden mot Centrum N i ytterligare 500 m, ta sedan av på avfarten mot Dorotea, och håll direkt till höger på Järnvägsallén mot Centrum N. Följ Järnvägsallén/Blå Vägen i 1,3 km, förbi stationen och rakt fram i första korsningen mot Gammlia. Kör sedan under järnvägsbron och ta nästa till vänster på Rothoffsvägen mot Haga/Gammlia, Gammliavallen ligger sedan direkt till höger.
E4 från Skellefteå: Kör rakt fram vid den första avfarten mot Holmsund och Universitetet. Kör rakt fram i nästa rondell mot Centrum, och ta vänster i rondellen efter, till Björnvägen mot Mariedal, och ta direkt till höger på Östra Kyrkogatan. Följ denna i drygt 1,5 km till en rondell, och ta där till vänster till Rothoffsvägen. Kör rakt fram i nästa rondell så ligger Gammliavallen på vänster sida. 
E12 från Lycksele: Följ vägen rakt fram in mot Ume centrum genom tre rondeller, och fortsätt rakt fram mot Universitetet förbi järnvägsstationen. Kör rakt fram i första korsningen mot Gammlia, kör sedan under järnvägsbron och ta nästa till vänster på Rothoffsvägen mot Haga/Gammlia, Gammliavallen ligger sedan direkt till höger.


Var kan man ta en öl?
Umeås bästa restaurang, Sävargården, ligger händelsevis precis granne med Gammliavallen, så vill man slå på stort är valet givet.

Lite mer realistiska alternativ för den som bara vill skölja ner en hamburgare med några stora stark finns det gott om inne i centrum. AllStarBar är en stor sportbar med massor av TV-skärmar som ligger på Renmarkstorget inne i centrum.


Lite om Umeå FC
Klubbar har slagits samman lika länge som det spelats organiserad fotboll i Sverige, så när Umeå FC bildades 1987 genom en sammanslagning av de båda division 2-lagen Tegs SK och Sandåkerns SK var det ingen unik händelse. Däremot var man pionjärer på ett annat plan, nämligen att klubbar som blir till efter sammanslagningar numera måste ges ett anglicistiskt suffix eller prefix; FC, eller för de riktigt tuffa, United. Umeå FC sticker även ut som ett relativt lyckat exempel på en klubbsammanslagning då man faktiskt lyckades nå det uppsatta målet om allsvenskt spel inom en rimlig tid. Under föreningens åttonde verksamhetsår, 1995, spelade man upp sig till Allsvenskan på självaste Studenternas, när Jörgen ”Pyret” Lundgren slog in enda målet i mötet mot Sirius. Den allsvenska säsongen blev egentligen också ganska lyckad då man spelade ihop respektabla 30 poäng, endast en poäng från nytt kontrakt. Detta minns dock inte många idag eftersom man i det efterföljande kvalet mot Ljungskile snöpligt förlorade på färre gjorda bortamål. Förhoppningarna om en snabb comeback grusades snart av en alltmer trasslande ekonomi, och idag, 25 år efter föreningens grundande, är Umeåfotbollen mer eller mindre tillbaka på ruta ett. Under UFC’s korta historia har ändå en hel del färgstarka profiler dragit på sig den blåa tröjan, främst tänker man kanske på Steve Galloway, engelsmannen som lyckats uppnå kultstatus i både UFC och Djurgården. Därtill gjorde Tavelsjös bidrag till fotbollen och laparoskopin, Jesper Blomqvist, 1½ säsong i Umeå innan han överstegsfintade sig vidare till IFK Göteborg. Ghananen Shamo Quaye charmade Umeåpubliken under den allsvenska säsongen, innan han året efter tragiskt nog avled av en smäll i ansiktet under en match i Ghana. Landslagsbacken Mikael Lustig hittade man i ursprungsföreningen Sandåkern, ytterbacken gjorde tre säsonger i UFC innan det bar vidare till Allsvenskan och GIF Sundsvall. Sist men inte minst har vi tränaren Jan Westerlund, som ledde UFC under nästan hela 90-talet, och sedan även gjorde comeback på tränarbänken 2007.


Umeå år 2011 var dessvärre mycket framgångsrika och tog sig via serieseger i division 1 Norra till Superettan. Dessvärre eftersom det var på Sirius bekostnad.


Lite om Umeå
Om någon stad ska kunna aspirera på titeln Norrlands huvudstad så är det Umeå. Staden är trots allt störst norr om Dalälven med sina c:a 78 000 invånare, är därtill residensstad för Västerbottens län och har också Norrlands enda universitet. Umeå grundades vid Umeälvens utlopp på 1580-talet. I en fåfäng kamp mot landhöjningen flyttades staden 5 km nedströms till sitt nuvarande läge på 1620-talet, där fick den sedan ligga kvar trots att havet envist drog sig undan. För att nå öppet hav måste man idag färdas 1,5 mil söderut, där man hittar Holmsund och Umeå hamn. Umeå drabbades under sina första sekler av samma gissel som många andra svenska städer: ryssar och bränder. Ryssarna gick hårt åt Umeå under 1700-talet och det stora nordiska kriget, då staden förstördes hela tre gånger. Den stora stadsbranden ägde rum 1888, samma dag som Sundsvall brann ned. Eftersom Umeås enda brandspruta samma dag fanns ute i Holmsund kunde ingenting stoppa brandförloppet. För att undvika framtida katastrofer planterades björkar längs med gatorna i staden som brandfång, och Umeå är än idag känt som björkarnas stad. Umeå är också universitetsstad, fröet till detta såddes på 50-talet då ett tandläkarinstitut etablerades i staden. Snart kom även en medicinsk högskola till Umeå, och 1965 grundades Umeå universitet som det femte i landet. Likt andra universitetsstäder kretsar en stor del av Umeås nöjesliv kring tokroliga studentaktiviteter, som den stora årliga folkfesten brännbollsyran där fylla kombineras med seriös idrott. Några som däremot inte är fulla är de som ingår i Straight Edge-rörelsen, som predikar drogfrihet och veganism. Umeå var något av inofficiell Straight Edge-huvudstad under 90-talet, med hardcorebandet Refused som galjonsfigurer. Umeå hoppas även hamna på kartan som en av Europas två kulturhuvudstäder 2014. Mer oönskad publicitet fick man med serievåldtäktsmannen Niklas ”Hagamannen” Lindgren som höll staden i ett skräckgrepp under flera år i början av 00-talet. Sportsligt står fotbollen stark i Umeå, men här är det för ovanlighetens skull damerna som drar till sig uppmärksamheten. Umeå IK är trefaldiga Champions League-mästare, och i UIK-tröjan har bland andra den brasilianska giganten Marta, alla tiders skyttedrottning Hanna Ljungberg, och halva svenska landslaget under 00-talet spelat. För Ume-karlarna är det mer populärt att syssla med hockey (Björklöven) eller volleyboll (IKSU), eller att åka runt i skidspåren (Per Elofsson). Kända Umeåprofiler, förutom de redan ovan nämnda, är skidlegenden Assar Rönnlund, ex-statsministern Ola Ullsten, författaren och journalisten Stieg Larsson och poeten och namnen Stig Larsson, stjärnkocken Mattias Dahlgren, konsumenthjälten Sverker Olofsson och dottern Linda Olofsson, även hon programledare, sångerskorna Lisa Miskovsky och Tove Styrke, jazzduon Mats & Morgan och countrysoulbandet Deportees.


I april har isen ännu inte gått upp på Umeälven. Utsikt från Tegsbron.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
63.830033371844706
20.28548240661621
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.