Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Uppsala-Näs IK - Valsätra Konstgräs


Klubb:Uppsala-Näs IK (UNIK)
Uppsala-Näs IK (UNIK)
Dräkt: Röda tröjor, Blå byxor
Bildad: 1947
Meriter: 3 säsonger i division III. 6:e plats 2013 (=193:e lag i Sverige)
Matcher: UNIK-Sirius 4-5 tis 15/6 -04 (Upplandscupen)
Avstånd: 4 km
Hemsida:http://www.unikfotboll.se


Hur är det att vara på arenan?
DegerforsUNIK spelade tidigare på Valsätra IP (till höger), som med lite god vilja faktiskt kan klassas som en idrottsplats, om än en sällsynt trist och ful sådan. Eftersom planmåtten dock var för små för förbundsseriernas krav så har man nu flyttat ett par rejäla snedsparkar bort, till Valsätra Konstgräs, som inte är någonting annat än en ren skolgårdsplan. Planen hör till Valsätraskolan och är anpassad till högstadiets gymnastiklektioner, och absolut inte för seriematcher i fotboll. Följaktligen saknas läktare, insläpp, kiosk, och allt annat som gör en trevlig idrottsplats. Dessutom får man stå ut med att stå och glo in i väggen på vad som måste vara en av landets fulaste skolbyggnader – ett obekräftat rykte säger att Valsätraskolan har samma arkitekt som Kumlabunkern. Planen, och skolan, ligger i en ganska ospännande omgivning, 5 km söder om Uppsala centrum med en flik av Uppsalaslättens åkrar på den ena sidan, och Valsätras radhus på den andra. Det ska erkännas att jag är personligt färgad när det gäller denna plan. I början av 90-talet var jag nämligen själv en av de högstadielever som plågades i regn och rusk på denna, då grusbelagda, plan. Men det är tveksamt om någon åskådare, oavsett personliga erfarenheter, kan uppskatta UNIK’s hemmaplan. 


"Valsätra Konstgräs" är inte mycket till idrottsplats. Valsätraskolans 70-talsbrutalistiska arkitektur gör inte saken bättre - i bakgrunden syns gymnastiksalsbyggnaden.

Stämning/klack
Den besökta matchen spelades i Upplandscupen, och UNIK befann sig vid detta tillfälle nere i division 6. Så att publiken bestod av ett fåtal ålderstigna gubbar var kanske ingen överraskning.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Uppsala tar man sig lätt med tåg, länsbuss och långdistansbuss från ställen som Stockholm, Gävle och Västerås. Från stationen har man dock 5 km till idrottsplatsen, så det kan vara klokt att ta bussen. Buss 14 går åtminstone var 20:e minut från centralen, och hoppar man av vid hållplats Valsätraskolan hamnar man precis utanför planen. Bussarna 3 och 11 går också bra, kliv tå av vid Slädvägen, korsa Vårdsätravägen, och följ Slädvägen framåt i 300 m, så ligger planen till vänster bakom Valsätraskolan.
E4 från Stockholm: Ta av på den första avfarten mot Uppsala S, fortsätt 3 km, och håll till vänster i rondellen mot Uppsala S, till Kungsängsleden. Följ Kungsängsleden rakt fram i 4 km mot Gottsunda, över Fyrisån och upp till en korsning. Fortsätt där rakt fram till Vårdsätravägen mot Gottsunda i 1,5 km, och ta tredje till vänster till Slädvägen. Kör ett par hundra meter och parkera vid Valsätraskolan till vänster.
E4 från Gävle: Passera avfarten mot Uppsala N, och ta av på nästa avfart mot Uppsala S och håll direkt höger i rondellen till Almungevägen. Kör knappt 2 km, och fortsätt sedan rakt fram i rondellen mot Uppsala S, till Kungsängsleden. Följ Kungsängsleden rakt fram i 4 km mot Gottsunda, över Fyrisån och upp till en korsning. Fortsätt där rakt fram till Vårdsätravägen mot Gottsunda i 1,5 km, och ta tredje till vänster till Slädvägen. Kör ett par hundra meter och parkera vid Valsätraskolan till vänster.
Rv 55 från Enköping: Passera Örsundsbro, Ramsta kyrka och avfarten mot Dalby, och fortsätt 3,5 km. Ta sedan av till höger mot Uppsala-Näs, kör 6 km och håll vänster mot Uppsala när vägen delar sig. Följ Lurbovägen i 2,5 km ned till Vårdsätravägen, och ta till vänster mot Centrum. Kör 1,5 km, kör rakt fram i rondellen vid avfarten mot Gottsunda, och fortsätt 800 m till. Ta sedan andra till höger på Slädvägen, kör ett par hundra meter och parkera vid Valsätraskolan till vänster.
Rv 72 från Sala: Ta vänster mot Uppsala i T-korsningen med Enköpingsvägen, fortsätt 2,5 km förbi Flogsta, och håll höger mot Centrum/Berthåga på Luthagsesplanaden. Kör drygt 1 km, och håll sdan höger mot Ekeby Bruk, till Tiundagatan. Kör 1 km längs Tiundagatan/Krongatan, genom två rondeller, och ta sedan höger vid trafikljusen till Norbyvägen. Följ denna genom Eriksberg och Norby i 3,5 km fram till T-korsningen med Vårdsätravägen och ta vänster. Ta sedan andra till höger på Slädvägen efter 500 m, kör ett par hundra meter och parkera vid Valsätraskolan till vänster.


Var kan man ta en öl?
Utbudet i Valsätratrakten är klent. Närmaste utskänkningsstället ligger 1 km från planen på Uppsalas farligaste gata, Bandstolsvägen, och heter pizzeria Verona. Här finns det gott om lokalfärg.


Lite om UNIK
”Unik FK” står det i tabellerna nuförtiden, och många tror kanske att klubben med detta namn vill indikera att man är den enda i sitt slag. Men UNIK (som ska uttalas med betoningen på ’u’) är i själva verket en akronym för Uppsala-Näs IK, ett namn som kommer från den stillsamma och välbärgade lilla villastad där klubben bildades, en mil sydsydväst om Uppsala. Idag har man inte mycket kontakt kvar med Uppsala-Näs, då man på 70-talet flyttade inåt mot staden och etablerade sig i den betydligt mindre fashionabla förorten Valsätra. UNIK bildades strax efter kriget, 1947, och är således årsbarn med en annan fyrbokstavig akronym från Uppsalas yttre villaområden: GUSK. Fotbollslaget UNIK har haft två bättre perioder; den första ligger bakom dem och den andra är de mitt uppe i. I skiftet mellan 70- och 80-tal gjorde man sammanlagt fyra säsonger i division 4 Uppland, och efter en lång svacka nådde man 2011 efter tre raka seriesegrar division 3, och debuterade därmed i förbundsserierna. Dessutom nådde man samma år sin bästa position i den interna Uppsalatabellen; tredje bästa Uppsalalag bakom Sirius och GUSK. UNIK är moderklubb till några av våra allra mest uppskattade blåsvarta profiler: Målvakten Jonas ”Bylle” Bylund och slackerbacken Gurra Segerström, och dessutom Sirius Uppsalas kanske allra mest meriterade spelare genom tiderna, landslagsbacken Kleber Saarenpää. UNIK är dock kanske allra mest känt för sitt bandylag, som redan i början av 70-talet utmanade Sirius i andradivisionen, och idag har etablerat sig som tvåa i bandystaden Uppsala.


UNIK's lag 2009, som sprang hem division V utan problem.


Lite om sydvästra Uppsala

Uppsala-Näs, UNIK’s vagga, är en lyxig och lantlig villastad en dryg mil syd-sydost om Uppsala vid Ekolns strand. Här var Carola Häggkvist och Runar Sögaard bosatta under Livets Ord-tiden, och det var här Runar sköt det berömda rådjuret från sovrumsfönstret. Idag är UNIK’s primära verksamhetsområde Valsätra, med inbrytningar till grannstadsdelarna Norby och Gottsunda. En promenad genom UNIK’s upptagningsområde tar fotgängaren genom samtliga sociala klasser, från de välbärgade villakvarteren i Norby, via radhusen i Valsätra där husen blir högre och slitnare ju mer man närmar sig det ökända Gottsunda, ett miljonprogramsområde som fått rykte som Uppsalas verkliga gangsta-förort efter ett antal bilbränder och kravaller sommaren 2009. Sammanlagt bor det omkring 17 500 invånare i de tre stadsdelarna. Området är i det närmaste kliniskt fritt från sevärdheter, det enda som kan räknas in i kategorin är Gottsundasträckningen av Linnéstigen, där man kan gå i botanikerns fotspår från Stadsskogen till Lurbo Bro. Områdets stora kändisar är de cannabispuffande hiphoparna Labyrint från Gottsunda. Härifrån kommer också den kontroversiella poeten och före detta islamisten Mohamed Omar. Från Norby kommer programledaren och E-Type-pappan Bo G Eriksson, och från Valsätra kommer två av Sveriges mer meriterade basketspelare, Fredrik Jönzén och Olouma Nnamaka.


Bandstolsvägen har kanske Uppsalas sämsta rykte, men också en väldigt bra grönsaksbutik, till höger i bild.


Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.820914346281
17.631440878176363
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.