Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Utsiktens BK - Ruddalen

"...gillar man det enkla så är Ruddalen en på många vis riktigt bra upplevelse..."


Klubb:
Utsiktens BK

Dräkt:
Mörkblå tröjor, mörkblå byxor
Bildad:
1935
Meriter:
1 säsong i andradivisionen. 15:e plats -15. 209:e plats i maratontabellen för andradivisionen. 
Match:
Utsikten-Sirius 1-1 lör 29/8 -15
Avstånd:
460 km
Hemsida:


Ruddalen bjuder inte på bekvämlighet, men massor av intimitet. Samt otroligt undermåligt plastgräs.


Hur är det att vara på arenan?
Utvecklingen går obehagligt snabbt ibland. I början av 00-talet spelades allsvensk fotboll på Ruddalens IP, år 2016 krävs det dispens för att ens få spela division 1-boll här. Men det ska sägas att Ruddalen var rejält utskälld redan på 90-talet som den överlägset sämsta av de allsvenska arenorna – en berömd anekdot handlar om när Västra Frölundas klubbdirektör lämnade in en ansökan om dispens för att spela med pannlampor; Ruddalen fick nämligen inte elbelysning förrän i slutet av 90-talet. Ruddalen känns egentligen mera bandy än fotboll, med sitt läge en bra bit in i skogen, och med sina mycket bandytypiska läktare; två låga träläktare längs med båda långsidorna, inneslutna i varsitt plåtskal – exakt av samma typ som man kan hitta på exempelvis Tingvalla eller Backavallen. Och gillar man det enkla så är Ruddalen en på många vis riktigt bra upplevelse, framförallt för att arenan förmodligen slår svenskt rekord i grenen plannärhet. Här kan man rycka flaggan från linjedomaren vid en dålig avvinkning, bli nedstänkt av spelarsvett, och höra i stort sett allt som sägs och skriks på planen – en svårslaget intensiv fotbollsupplevelse. Baksidan är att man inte får någon vidare planöversikt p.g.a. de låga läktarna, och att man som klack blir väldigt utspridd på bredden. Ruddalens stora problem är dock det parodiskt dåliga plastgräset; ett lapptäcke av olika generationers plastgräs som går i fyra sorgliga nyanser av blekgrönt. På Ruddalen spelar en radda olika fotbollslag, förutom Utsikten så är det kändaste förstås Västra Frölunda, som gjorde Ruddalen allsvenskt under 10 säsonger under 80- och 90-talen; men även Assyriska BK, BK Skottfint, Slottsskogen/Godhem IF, Järnbrotts IF och BK Björkåsen. Dessutom finns här en bandybana som är hemmaplan för bl.a. SK Höjden bandy, samt en skridskohall, gym, löparspår och en frisbeegolfbana. Ruddalen utmärker sig också som den västligaste arenan det någonsin spelats allsvensk fotboll på.


Kortsideläktaren på Ruddalen kommer sällan till användning.

Stämning/klack
Tyvärr ganska katastrofalt på den punkten. Trots att det vid besökstillfället var ”Fotbollens dag i väster” med fritt inträde och jippo-förmatch med Anders Svensson som domare kom bara drygt 300 till Ruddalen. Inte elitmässigt någonstans.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Ruddalen tar man spårvagnen: Kommer man med tåget eller med bussen till Nils Ericsson-terminalen så går man ut till spårvagnarna utanför centralstationen och hoppar på linje 1 eller 7 mot Tynnered, och hoppar sedan av på hållplats Musikvägen. Resan tar 25-30 minuter, och från Musikvägen har man sedan drygt 10 minuters promenad upp till Ruddalen. Gå rakt fram mot de typiska orangea höghusen ned till korsningen, och fortsätt rakt fram längs med Musikvägen, med de orangea höghusen på vänster sida, fram till Ruddalen.
E20 från Alingsås: Håll åt vänster mot E45, Oslo och Färjeterminalen, kör över Partihallsförbindelsen, och håll åt vänster mot centrum och E45. Fortsätt rakt fram mot Frölunda genom Götatunneln. Fortsätt rakt fram på Oscarsleden, förbi färjeterminalerna mot Särö/Frölunda. Kör förbi avfarten mot Hisingen, håll sedan höger och ta av mot Högsbohöjd, till Högsboleden. Kör 2 km, ta sen till höger mot Särö och fortsätt på Högsboleden. Håll till vänster mot Särö ned på Dag Hammarskjöldleden, och ta av på nästa avfart till höger mot Frölunda torg/Ruddalen. Håll vänster till Marconigatan, ta vänster i nästa rondell mot Ruddalens Idrottsplats till Musikvägen, följ högerkurvan, genom tunneln, och följ Musikvägen upp till Ruddalen.
E45 från Trollhättan: Fortsätt rakt fram på E45 mot centrum och mot Danmarksfärjan vid Gullbergsmotet, och fortsätt rakt fram mot Frölunda genom Götatunneln, följ sedan vägbeskrivningen från Alingsås, från Oscarsleden.
E6 från Uddevalla: Passera avfarterna mot Backa, och håll sedan höger till avfarten mot Eckerö och Norra Älvstranden. Kör rakt fram i 6 km, genom Lundbytunneln, och fortsätt rakt fram mot Malmö, över Älvsborgsbron. Fortsätt rakt fram vid änden av bron, och håll därefter åt höger mot Högsbohöjd/Kungsten, och håll direkt vänster mot Högsbohöjd till Högsboleden, följ sedan vägbeskrivningen från Alingsås, från Högsboleden.
E6 från Varberg: Passera avfarterna till Kållered, och ta sedan av mot Mölndal S/Göteborg V/hamnarna, och håll rakt fram mot Göteborg V till Söderleden. Kör rakt fram i 5 km, och ta sedan av mot Särö/Sahlgrenska, och håll direkt höger mot Sahlgrenska/Högsbo N, till Dag Hammarskjöldleden. Kör 1 km, håll sedan åt höger mot Frölunda torg, och håll till vänster i rondellen mot Frölunda torg, till Marconigatan. Ta vänster i nästa rondell mot Ruddalens Idrottsplats till Musikvägen, följ högerkurvan, genom tunneln, och följ Musikvägen upp till Ruddalen.
Rv 40 från Borås: Håll till höger mot Mölndal och Malmö, ta till vänster på Sankt Sigfridsgatan, kör över bron, och håll vänster mot Malmö ned på E6 söderut. Kör 4 km, och ta sedan av på avfart mot Särö/Mölndal S, och fortsätt rakt fram mot Göteborg V till Söderleden. Följ sedan vägbeskrivningen från Varberg, från Högsboleden.


Var kan man ta en öl?
Tigris Kolgrill rekommenderas för den som vill värma ute i förorten – öl och medelhavsmeny på en veranda i Frölundas industriområde. En upplevelse värd att prova. Det är 15 minuters promenad till Ruddalen, och närmaste spårvagnshållplats är Frölunda torg.


Lite om Utsiktens BK
Det är inte ofta ett svenskt division 2-lag får uppmärksamhet i internationell press. Men våren 2011 flög Utsiktens namn ärat över jorden, och förtjänsten var Anton Hyséns – Glenns son, lovande vänsterytter och nyss utkommen ur garderoben. Även om unge Hysén satte klubben på kartan så försvann han snart från Ruddalen, men Utsikten skulle snart komma att uppmärksammas även på sportsliga grunder. ”Kiken”, i familjära termer, är från början ett typiskt kvarterslag – klubbens ursprung kan t.o.m. härledas till en specifik gata: Flaggatan i Masthugget, Majorna. Och besöker man denna gata så blir också klubbnamnet begripligt – i änden av gatan syns utsiktstornet i Slottsskogen höja sig över trädtopparna, och det blev alltså detta utsiktstorn som fick ge namn åt klubben. Under de första 40 åren höll Utsikten till på Majvallen, därefter övergav man Majorna och flyttade till Frölunda och Ruddalen i hopp om att förbättra rekryteringen. Sen hände inte mycket mer på ytterligare 30 år, men så började helt plötsligt klubben röra på sig. Man började med att vinna division 4 år 2006, året därpå slog man ut Ljungskile ur Svenska Cupen, och klättringen slutade inte förrän man tog klivet upp till Superettan år 2014. Laget innehöll då inte längre Glenn Hyséns avkomma, men däremot två andra söner i sina fäders skugga: Peter Nilsson, son till Torbjörn, och Joakim Edström, son till Ralf. Både Torbjörn och Glenn ingick dessutom i tränarstaben, även om deras roller mest inskränkte sig till goa gôbbar och mediala magneter. Trots all kvalitativ fotbolls-DNA i truppen så blev det bara ett år i elitfotbollen för Utsikten, och i skrivande stund ser det ut som att vägen tillbaka dit blir lång. Utsikten blev alltså kända som det första svenska laget på hyfsad nivå med en öppet homosexuell spelare i truppen, men det hade faktiskt kunnat ske mycket tidigare än 2011. Här fostrades nämligen Reine Feldt, lagkapten i IFK Göteborg under 60- och 70-talen, vars sorgliga öde skildras i boken Ärkeängeln av Hans Burell – Feldt var precis som Hysén homosexuell, men i 70-talets fotbolls- och proletärmiljöer var det fullständigt otänkbart att komma ut. Feldt flyttade till Amsterdam, där han smittades med HIV och återvände hem till Göteborg där han avled i sjukdomen i mitten av 80-talet.


Utsiktens BK anno 2015 - historiens enda upplaga av Utsikten som kunnat kalla sig elit.


Lite om Masthugget
Även om Utsikten sedan länge är rotade i förortens Frölunda så är man från början från den mest göteborgska av alla göteborgska stadsdelar: Masthugget. Här bor drygt 11 000 personer, stadsdelen hör administrativt till Majorna-Linné, och ligger vid den södra Älvstranden knappt 2 km sydväst om Göteborgs centrum. Masthuggets historia är i stort sett lika gammal som Göteborgs, och namnet avslöjar ganska exakt vad som pågick här: År 1647, 26 år efter Göteborgs grundande, flyttade 13 stycken masthuggare hit, och de närmaste 250 åren präglades Masthugget av diverse näringsverksamheter relaterade till hamnen och sjöfarten. Som typiskt för en arbetarstadsdel på 1800-talet så uppstod här en hel del social misär, här bodde Göteborgs allra fattigaste invånare i kåkstäder, det varnades för att besöka stadsdelen efter mörkrets inbrott, och alkoholismen var utbredd – här bildades också Sveriges allra första IOGT-loge år 1879. Det första steget i gentrifieringen av Masthugget togs tidigt, redan på 1890-talet, då kåkstäderna revs och till stor del ersattes av de typiskt göteborgska landshövdingehusen. Fattigdomen bet sig dock kvar mycket längre än så – här fanns utedass på gårdarna långt in på 60-talet – och det är inte förrän på senare år som Masthugget bytt skepnad från arbetarstadsdel till dagens trendiga närförort. Det är i Masthugget man hittar de dekadenta Långgatorna, med porrklubbar, billiga barer, alternativa butiker och lokaler för lika alternativa föreningar. Här formades också personligheter som revyprimadonnan och jazzsångerskan Sonya Hedenbratt och skådespelaren Peter Andersson, och här utspelas komediserien ”Rena rama Rolf” med Lasse Brandeby, som själv växte upp runtom hörnet på Gråberget.


Flaggatan i Masthugget. Här bildades Utsiktens BK 1935, och när man står här blir namnet begripligt - det som sticker upp ovanför Slottsskogens träd i bakgrunden är utsiktstornet.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
57.664785291969714
11.909248419106007
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.