Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Vallentuna BK - Vallentuna IP


Klubb: Vallentuna BK
Dräkt: Långrandiga röd-vita tröjor, Röda byxor
Bildad: 1919
Meriter: 12 säsonger i tredjedivisionen. 3:e plats 1996 (=55:e lag i Sverige).
Matcher: Vallentuna-Sirius 2-2 må 25/9 -00
Vallentuna-Sirius 1-3 må 13/9 - 04
Avstånd: 60 km
Hemsida:http://www.vallentunafotboll.com


Hur är det att vara på idrottsplatsen?
Många är de idrottsplatser i Stockholmsförorter som har besökts under division 2-åren, vissa har varit charmiga, de allra flesta är rena hånet för en supporter med drömmar om elitfotboll. Vallentuna IP är urtypen för dessa trista förortsanläggningar, här ligger några fotbollsplaner och sporthallar som samlats ihop en bit ute i skogen bortom radhusen. Framförallt så är kringaktiviteterna på Vallentuna IP störande, när Sirius spelar är det en högtidsstund för mig, och då är det störande när hälften av människorna på arenan är där av andra anledningar än att se matchen. Vallentuna IP är rena fritidsgården, det kryllar av ungar som hoppar länghopp och springer omkring och det pågår andra matcher på grusplanerna runt omkring. Frånsett det så slår Vallentuna IP svenskt rekord i grenen långt avstånd mellan läktaren och planen, här behövs det nästan kikare för att se förbi de dubbla löparbanorna. Huvudläktaren utgörs av en trätrappa med 4 bänkrader, utan tak, som sträcker längs med större delen av östra långsidan. På platsen finns en imponerande samling anläggningar: Tre fotbollsplaner, två ishallar, friidrottsanläggning, tennishall, motionsspår och ett hotell, men ur åskådarperspektiv suger Vallentuna IP. Man har planer på att förse idrottsplatsen med takläktare, och den ska därmed enligt klubben bli ”en av Stockholms bästa anläggningar”. OK, det är ett steg i rätt rikting, men det är också en oerhört lång vandring om man tänker sig att nå det målet.


SM i breda löparbanor på Vallentuna IP.


Stämning/klack
Vallentunas tidigare klack kallade sig Vallentuna Hooligans, ett litet gäng på 10-20 man som försökte leva upp till sitt namn genom att supa på finlandsfärjor och sjunga ramsor i stil med ”Vi är röda vi är vita, dricka bärs och knulla skita”. Denna klack uppträdde dock endast sporadiskt, och vid besökstillfällena var det stendött i Vallentuna. Kändisspotting på läktaren: Marika Domaniski-Lyfors.

Hur tar man sig till idrottsplatsen?
Kollektivt/Till fots: Det finns två vägar att åka kollektivt till Vallentuna. Kommer man från Stockholmshållet så tar man röda linjen mot Mörby till Tekniska Högskolan. Gå där upp till Östra Station, ta Roslagsbanan mot Ormsta/Lindholmen/Kårsta och kliv av på Vallentuna station. Kommer man norrifrån är det närmast att ta sig till Upplands Väsby via Stockholmspendeln. Därifrån tar man buss 524 till Vallentuna station. Från stationen har man drygt 10 minuter att gå till idrottsplatsen. Gå bakåt i tågets färdriktning (från Stockholmshållet) och gå ut till vänster (motsatt sida centrum och busstorget). Ta vänster på gångvägen längs med spåren, och vik av på första gångvägen åt höger runt gymnasiebyggnaden. Följ denna 350 m till en T-korsning, och ta där till höger. Följ denna gångväg i 300 m, korsa vägen, och fortsätt rakt fram på gångvägen längs Lindholmsvägen. Ta sedan första till vänster på Parkvägen upp till fotbollsplanen.
E4 från Uppsala: Ta av från E4 i Upplands Väsby mot Vallentuna, håll vänster i rondellen, ta sedan direkt vänster på Stockholmsvägen, och direkt höger på Vallentunavägen. Följ denna i 11 km in till Vallentuna, följ Väsbyvägen till rondellen vid centrum, och fortsätt rakt fram mot Stockholm/Norrtälje till Angarnsvägen. Ta sedan andra till vänster mot sporthallen, till Smidesvägen, och följ denna upp till rondellen. Ta där höger mot Stockholm/idrottsplatsen, till Lindholmsvägen, sedan första till vänster på Parkvägen upp till Vallentuna IP.
E4 från Stockholm: Följ E4 genom Stockholm förbi Sollentuna, ta sedan av på nästa avfart mot Täby till Norrortsleden. Följ denna i 13 km, förbi avfarten mot Täby Kyrkby, och ta sedan vänster i nästa rondell mot Vallentuna, och direkt till höger i nästa rondell, till Arningevägen. Följ denna i 5 km fram till en rondell, kör där rakt fram mot Lindholmen, till Lindholmsvägen. Ta nästa till höger på Parkvägen efter drygt 500 m upp till Vallentuna IP.
E18 från Enköping: Ta av mot Rotebro vid trafikplats Stäket, håll direkt till höger och rakt fram i rondellen mot Rotebro till Stäketvägen, och följ denna i 6,5 km. Kör sedan rakt fram i rondellen mot E4:an mot Sundsvall, kör under E4:an, håll sedan till höger mot Sundsvall. Följ E4:an till Upplands Väsby, ta av på avfarten mot Vallentuna, och håll direkt till höger i rondellen. Ta sedan direkt vänster på Stockholmsvägen, och direkt höger på Vallentunavägen, och följ sedan vägbeskrivningen ovan (E4 från Uppsala).
E18 från Norrtälje: Ta av mot Vallentuna vid Brottby och håll direkt vänster på Gamla Norrtäljevägen. Följ denna i 5 km, och ta sedan till höger mot Vallentuna till Angarnsvägen. Följ denna 4 km, ta sedan till höger i rondellen mot Lindholmen, till Lindholmsvägen. Ta nästa till höger på Parkvägen efter drygt 500 m upp till Vallentuna IP.


Var kan man ta en öl?
Vallentunas har inget vidare krogutbud, men på Tuna Torg nära pendelstationen, kan man hitta restaurang Våning Ett.


Lite om Vallentuna BK
Vallentuna BK bildades på järnvägsstationen år 1919, och från början utövades fotboll och landsvägslöpning i föreningen, i den senare grenen hade man sin stora stjärna i OS-deltagaren Ragnar Magnusson. Senare skulle klubben kompletteras med sektioner i bl.a schack, boxning, bandy och orientering. Det tidiga VBK var ett spexigt gäng som bytte om i en busskaross och spelade matcher utklädda i damkläder. Sportsligt gjorde man däremot ingen succé, 1946 uteslöts klubben ur seriespel, och det blev inte ordning på torpet förrän 1957, då Vallentuna IP invigdes. Få svenska klubbar har spelat inför en större publik än vad Vallentuna har gjort, 1980 var man på träningsläger i Burma, och på nationaldagen mötte man Burmas landslag inför 45 000 åskådare. Under 90-talet etablerade sig som stabilt mittenlag i division II, det var man till 2004, då klubben åkte ur trots Rolf Zetterlund som tränare och den gamle skyttekungen Niklas Kindvall i laget. Få stora spelare har fostrats i klubben, även om de tekniska bröderna Jawo gick vidare till Gefle och en hygglig allsvensk karriär. Vid sidan om fotbollen har VBK idag ett hyfsat hockeylag, men flaggskeppet är volleybollaget. Framförallt har volleybolldamerna visat framfötterna med bl.a. europacupspel och SM-guld 1994. Volleybollens representationslag heter idag Elverket.


I mitten av 00-talet bytte Vallentuna ut sina trista helröda dräkter till käckt polkagrisrandigt.


Lite om Vallentuna
Vallentuna är en förort i Stockholms yttersta utmarker, c:a 2,5 mil norr om centrum. Vallentuna är centralort i en egen kommun och tätorten har 20 000 invånare. Själva Vallentuna har ingen ärofull historia på nacken, men omgivningarna utgörs av riktigt anrika kulturbygder. Detta märks bl.a. på att Vallentuna är landets runstenrikaste kommun, här finns drygt 110 runristningar, många ristade av den allt annat än blygsamme stormannen Jarlabanke som levde här på 1000-talet. Ett icke-föraktligt avtryck i Sveriges historia stod Vallentuna senare för när Gustav Vasa föddes 1496, vilket han eventuellt gjorde på Lindholmens gård strax norr om Vallentuna (eller möjligen på Rydboholms slott i Österåker). Själva Vallentuna började sedan långsamt växa till när Roslagsbanan drogs i slutet av 1800-talet. Därmed kortades restiden in till Stockholm till ynka 2 timmar, jämfört med de 6 timmar resan tog med häst och vagn. Hästar finns det dock fortfarande gott om i Vallentuna, kommunens slogan lyder ”var femte invånare är en häst”. (Vilket dock är en överdrift, vid den senaste inventeringen visade det sig att endast var 20:e invånare var en häst. Detta förutsätter dessutom att man som ”invånare” räknar endast människor och hästar.) Befolkningsutvecklingen stod däremot ganska stilla fram till att man på 50-talet uppförde Vallentuna centrum. Därefter utvecklades Vallentuna till vad det är idag – en sömning, medelklassig förort, där de flesta bor i radhus eller villa och 2 av 3 pendlar till närliggande kommuner för att förtjäna sitt levebröd. Journalisten Monica Antonsson, Liza Marklunds antagonist i ”Gömda”-bråket, är en känd Vallentunaprofil. Några andra exempel är skådespelaren Ola Rapace, racingföraren Rickard Rydell och soulrösten Eric Gadd.


Vy över Vallentunas sömniga centrum och Tuna Torg från kyrkan sett.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.53543857260328
18.095104694366455
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.