Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Valsta Syrianska IK - MidgårdsvallenKlubb: Valsta Syrianska IK
Dräkt: Röda tröjor, Röda byxor
Bildad: 1993
Meriter: 11 säsonger i tredjedivisionen. 2:a plats -03 (=37:e lag i Sverige).
Matcher:
Valsta Syrianska-Sirius 2-2  sön 12/8 -01
Valsta Syrianska-Sirius 1-2  lör 7/9 -02
Valsta Syrianska-Sirius 4-2  lör 1/5 -04 
Valsta Syrianska-Sirius 2-0 sö 8/5 -05
Valsta Syrianska-Sirius 2-0 sön 8/5 -05 - See more at: http://www.vastrasidan.se/web/valsta-syrianska---rabergsvallen/#sthash.yHEN2ave.dpuf
Valsta Syrianska-Sirius 2-2  sön 12/8 -01 (Råbergsvallen)
Valsta Syrianska-Sirius 1-2  lör 7/9 -02 (Råbergsvallen)
Valsta Syrianska-Sirius 4-2  lör 1/5 -04 (Råbergsvallen)
Valsta Syrianska-Sirius 2-0 sö 8/5 -05 (Råbergsvallen)
Valsta Syrianska-Sirius 1-0 ons 10/5 -06
Valsta Syrianska-Sirius 1-2 mån 13/6 -11
Avstånd: 38 km
Hemsida:http://www.valstasyrianska.nu


Hur är det att vara på arenan?
Äntligen får Valsta Syrianska spela i sin hemförort Märsta igen, efter många års exil i Rosersberg, detta tack vare den fina Midgårdsvallen som uppfördes 2006. Och Valsta bör vara nöjda med sitt nybygge, för Midgårdsvallen är en ganska perfekt arena för division 1- eller Superettan-behov. Arenan är både trevlig och lagom stor och inte överdimensionerad som många andra nybyggen. Och visst är det fint att idrottsplatser fortfarande kan döpas till ”Midgårdsvallen” istället för ett knastertorrt ”Märsta Arena”. Huvudläktaren är ett sympatiskt litet bygge i rödmålat trä, den är liten med sina knappt 500 sittplatser, men den föredömligt tilltagna takhöjden ger en luftig och öppen känsla. Läktaren på andra långsidan är ett provisorium i form av en aluminiumtrappa. Huvudarenan på Midgårdsvallen har naturgräs och löparbanor, på sportfältet finns också bl.a konstgräsplan och BMX-bana. Det enda som stör friden på Midgårdsvallen är den strida strömmen av raggarbilar och motorcyklister på Sigtunavägen. Sedan är läget inte det bästa på ett blåsigt fält mellan Märsta och Valsta – men försök att hitta en vacker plats i Märsta den som kan!


Midgårdsvallens huvudläktare, ett finfint bygge.


Stämning/klack
Valsta har en klack med den enköpingsinfluerade stavningen Walzta Boyz. När det gäller stämning så är det lite blandat på den punkten, ibland är det bra drag, men ibland är det ganska sömnigt. Liksom med alla syrianska lag brukar det oavsett publiksiffra vara en ganska trevlig och familjär atmosfär kring matcherna. Ibland blir det dock lite hetsigt, och Valstasupportrarna har varit inblandade i ett par skandaler; En domare åkte på stryk på Råbergsvallen 2004, och 1999 var man inblandade i ett bråk i Heby, inkluderat en domare och ett paraply.


Walzta Boyz in action. Foto: Svenska Fans


Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Märsta kan man ta sig med pendeltåget från Stockholm, eller med SJ´s linje mellan Uppsala och Stockholm. Från stationen kan man ta buss 582 mot Steningehöjden, eller så har man en promenad på minst 25 minuter fram till Midgårdsvallen. Gå ut från stationen, korsa Västra Bangatan och fortsätt längs med Stationsgatan. Ta sedan första till vänster på Södergatan, och vik in på gångvägen åt höger efter det första huset. Följ denna och sedan Centralvägen rakt fram i 600 m, fortsätt sedan rakt fram på gångvägen till vänster om grillkiosken upp på Ringvägen, och följ den åt vänster fram till korsningen. Ta där gångvägen snett rakt fram åt höger ner till Tingvallavägen, och följ denna åt höger. Gå förbi det stora rosa huset på vänster sida och den lilla butiken, ta sedan till vänster på gångvägen. Följ denna under vägen och över fältet, ta sedan till höger på gångvägen fram till Midgårdsvallen. 
E4 från Uppsala: Ta av vid avfarten mot Arlanda/Märsta N, och håll direkt höger mot Märsta, till Måbyleden. Kör rakt fram i rondellen, upp på järnvägsbron, och ta där höger mot Valsta/centrum, till Västra Bangatan. Följ denna rakt fram mot Valsta genom två korsningar, en liten och en stor rondell, till Valstavägen. Fortsätt 700 m. Ta sedan tredje till höger på Vikingavägen. Ta sedan tredje till höger på Atletvägen efter 400 m, in till Midgårdsvallen.
E4 från Stockholm: Ta av på avfarten mot Märsta/Sigtuna till lv 263. Följ denna i knappt 4 km, ta sedan till vänster i rondellen mot Valsta, till Valstavägen. Fortsätt 700 m. Ta sedan tredje till höger på Vikingavägen. Ta sedan tredje till höger på Atletvägen efter 400 m, in till Midgårdsvallen.
E18 från Enköping: Passera den första infarten till Bålsta och Skokloster, och sväng av på nästa avfart mot Bålsta C. Håll direkt till höger mot Håtuna, och fortsätt 5 km. Ta sedan till vänster i korsningen mot Håtuna och Sigtuna, och fortsätt i 4 km. Passera Håtuna, och sväng sedan av åt höger mot Sigtuna/Arlanda, fortsätt sedan drygt 6 km till en T-korsning. Ta höger mot Sigtuna/Arlanda och fortsätt 4 km fram till Sigtuna. Ta där till vänster i rondellen mot Arlanda/Märsta, och fortsätt 6 km förbi avfarten mot Uppsala. Ta sedan höger i rondellen mot Valsta/Steninge till Midgårdsvägen, och ta första till vänster mot Midgårdsvallen till Atletvägen. Midgårdsvallen och parkeringarna ligger sedan på vänster sida.


Var kan man ta en öl?
Bryggeriet ligger lämpligt till i Märsta centrum, på vägen mellan stationen och Midgårdsvallen. Bryggeriet är enligt egen utsaga trevligast i Märsta, och storbilds-TV med fotboll på finns.

Nära stationen ligger Corner pub, logiskt nog i hörnet av Stationsgatan och Södergatan.


Lite om Valsta Syrianska IK
Valsta Syrianska är en av medlemmarna i den stora syrianska fotbollsfamiljen (se Syrianska FC för mer om det syrianska folket). Klubbens rötter ligger i föreningen Valsta IK, som 1993 låg i division VI, men saknade både pengar och en villig styrelse. En sammanslagning med dåvarande korpgänget Syrianska blev lösningen på problemet, Valsta Syrianska var fött och klättringen kunde börja. För det gick snabbt uppåt för klubben, och fram till år 2003 lyckades man varenda säsong göra ett bättre resultat än det föregående året. Man var vid det laget uppe i toppskiktet av division II, och två spelare hade följt med på hela den långa resan, Kerim Karademir och Elias Charbachi. Året efter hamnade Valsta i fokus av en mindre smickrande anledning, då en domare åkte på smörj av Valstapubliken efter en sent dömd straff. Valsta har därefter stagnerat något på en position strax under elitfotbollen. Namnet Jevtushensko lyser starkt i Valsta historien, den f.d. AIK- och Siriusprofilen Vadim Jevtushenko har tränat laget i två omgångar, och dessutom har de båda sönerna Vyacheslav och Vadim Jr. representerat laget. Man har också haft ett flitigt spelarutbyte med Sirius, de blåsvarta hämtade mittfältsdynamon Daouda Sall hos Märstalaget, medan Sami Hassan, Jonas Bylund, Linus Smedjegården och Martin Ekström gått i den andra riktningen. Valsta började spela fotboll på Ärlingheden mitt i Märsta, man tvingades sedan länge spela i lilla Rosersberg, innan Midgårdsvallen uppfördes 2006. ”IK” i klubbens efternamn betyder f.ö. inte som brukligt ”idrottsklubb”, utan står för ”Idrotts- och kulturförening”.


Valsta Syrianskas startelva poserar en solig dag, Siriuslegenden Jonas Bylund i målvaktströjan.


Lite om Märsta
Valsta (uttalas med kort a, som ”Vallsta”) är den delen av Märsta som ligger söder om lv 263. I Valsta bor c:a 9000 personer och i hela Märsta bor drygt 20 000. Märsta ligger c:a tre mil norr om Stockholm, är centralort i Sigtuna kommun och kan beskrivas som en trist liten sovstad som präglas helt och hållet till närheten av storflygplatsen Arlanda. På 50-talet var Märsta ett litet villasamhälle som enligt ögonvittnen gav intryck av en leråker. Så invigdes då Arlanda år 1959, och nu behövde de anställda någonstans att bo. Därför anlade man en ambitiös stadsplan för Märsta, som därmed blev den första svenska staden som ”grundades” sedan 1700-talet. Märsta skulle byggas på fyra kullar (varav en av dem var Valsta), med centrum i mitten som en amfiteater, men så tjusigt som på pappret blev aldrig Märsta. Två av kullarna bebyggdes heller aldrig då Arlanda snabbt expanderade för mycket. Märsta är som sagt starkt präglat av närheten till Arlanda; var fjärde arbetsför kommuninvånare jobbar på Arlanda, eller omvänt, 2 av 5 Arlandaanställda bor i Sigtuna kommun. Märsta, och i synnerhet Valsta, kan även kallas mångkulturellt, då över hälften av invånarna i Valsta och nästan hälften i Märsta har utländsk bakgrund. I Märsta spelar man gärna handboll, Skånela IF heter laget som fostrat legenden Staffan Olsson, och vars damsektion har många säsonger i Elitserien. Dessutom är det amerikanska fotbollslaget Arlanda Jets ett av de mer framgångsrika i Sverige. Andra idrottsprofiler från Märsta är ishockeyspelarna Anders Huusko och Tony Mårtensson, dessutom kommer ärkeironikern Henrik Schyffert från Rosersberg. Märstas främsta kulturella inslag är Märsta vissällskap som anordnar en årlig visfestival.


Höghusen nära Märsta centrum från Bristakullen sett.


Råbergsvallen


Klubb:
Valsta Syrianska IK
Matcher:
Valsta Syrianska-Sirius 2-2 sö 12/8 -01
Valsta Syrianska-Sirius 1-2 lö 7/9 -02
Valsta Syrianska-Sirius 4-2 lö 1/5 -04
Valsta Syrianska-Sirius 2-0 sö 8/5 -05
Avstånd:
42 km


Hur är det att vara på arenan?
Råbergsvallen påminner mest om en kohage. Arenan ligger i utkanten av den lilla villastaden Rosersberg, c:a 2,5 mil utanför Stockholm. Det konstigaste är att arenan helt saknar inhägnad, och därmed insläpp. Betalningen sker vid ett litet bord bredvid parkeringen, och för den fattige/oärlige är det en lätt match att planka. Känslan på Råbergsvallen är minst sagt lantlig, omgivningarna består av åkrar och skog som nästan tränger sig in på arenan. Det finns bara läktare på ena sidan, en ganska liten taklös sådan. En positiv sak på Råbergsvallen har den syrianska musiken som spelas före match och i halvtid, det smäller bra mycket högre än det gängse discodunket och schlagertrallet.

Hur tar man sig till arenan?
Åker man kollektivt så går det pendeltåg till Rosersberg. Det kan vara smart att ta fjärrtåget till Märsta och därifrån ta pendeln, åtminstone om man kommer norrifrån. Från stationen är det drygt en halv km att gå, man går ut till vänster och tar till höger på Rosersbergsvägen. Rosersbergsvägen svänger vänster, och sedan tar man till höger på Nyborgsvägen, sedan ligger arenan rakt fram.
Kommer man på E4:an från norr svänger man av till höger vid Arlanda Stad. Efter Arlanda Stad svänger man till vänster på Norrsundavägen. Följ denna till Rosersberg och ta sedan till höger på Rosersbergsvägen. Ta sedan till vänster på Nyborgsvägen, den sjätte till vänster, och sedan är arenan rakt fram.
Kommer man från söder svänger man av till höger mot Väsby centrum i Upplands-Väsby. Ta sedan omedelbart till vänster på Stockholmsvägen. Följ denna väg en knapp mil, och ta sedan till vänster på Rosersbergsvägen i Rosersberg. Ta sedan till vänster på Nyborgsvägen, den sjätte till vänster, och sedan är arenan rakt fram.
Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.620677530585006
17.836990356445312
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.