Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Vasalunds IF - Skytteholm


Klubb:Vasalunds IF
Dräkt: Röda tröjor, Svarta byxor
Bildad: 1934
Meriter: Meriter:22 säsonger i div I.
30:de plats i maratontabellen för div I.
2:a div I 89, 90, 93.
Kval till allsvenskan 91, 93.
Matcher: Vasalund/Essinge-Sirius 3-0 mån 31/5 -04
Vasalund/Essinge-Sirius 1-0 sön 27/8 -06
Vasalund-Sirius 3-4 sön 7/6 -09
Vasalund-Sirius 2-1 sön 3/10 -10
Vasalund-Sirius 1-5 sön 16/10 -11
Vasalund-Sirius 0-0 sön 29/4 -12
Vasalund-Sirius 2-5 ons 20/8 -14 (Sv. cupen)
Avstånd: 69 km
Hemsida:http://www.vasalundsif.se


Hur är det att vara på arenan?
Skytteholm är en relativt angenäm arena, helt klart en av de trivsammare arenorna jag besökt i de annars torftiga div II-sammanhangen. Huvudläktaren är en tjusigt designad skapelse med träinteriör och plats för runt 1000 personer. Läktartaket är Skytteholms kännetecken, det består av 9 halvcirkelformade valvbågar på rad, elegant och originellt! På andra sidan saknas läktare, men på östra kortsidan finns en mindre träläktare, även om behovet av en sådan ytterst sällan finns. Skytteholm är fritt från löparbanor, och är konstgräsbelagt. Det finns en bra kiosk under läktaren, och ett antal ytterligare konstgräsplaner på platsen. Läget är på många sätt alldeles OK, Skytteholm ligger ett stenkast från Solna centrum, mitt bland bebyggelsen, och därmed slipper man den sunkiga känslan av att vara helt avsides, som så ofta infinner sig på bortamatch i stockholmsförorterna. Dock hamnar arenan väldigt mycket i skuggan av nationalarenan Råsunda. Det känns lite tråkigt när ett Black Army-vrål vida överröstar publikljuden från den match man själv bevittnar.


Utan Västra Sidan hade det inte varit mycket folk på Skytteholm under denna oktobermatch.


Stämning/klack
Nej, inte det ringaste. Och det är kanske heller inte något att förvånas över, det är svårt att tänka sig en klubb med mer ogynnsam konkurrenssituation om publiken än Vasalund.

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots: Skytteholm är en tunnelbanevänlig arena, ta blå linjen mot Akalla och stig av vid Solna centrum, så är det mindre än 5 minuters gångväg. Ta den norra utgången mot Råsunda, och följ skyltarna mot Skytteholm till vänster genom gångtunneln. Fortsätt rakt fram, förbi macken och över Huvudstagatan, runda hamburgerrestaurangen så ligger Skytteholm precis bakom.
E4 från Uppsala/ E18 från Norrtälje: Följ E4 söderut mot Stockholm, och ta av mot Solna och Sundbyberg efter Frösunda. Ta höger på Frösundaleden och följ denna knappt 2 km mot Sundbyberg. Kör förbi Solna centrum, och ta sedan nästa vänster på Huvudstagatan mot Skytteholm. Ta direkt till höger och kör förbi hamburgerrestaurangen till parkeringen.
E18 från Enköping: Passera Rinkeby, och håll sedan till vänster på E18 mot Solna. Kör förbi Rissne och Ursvik, och ta sedan nästa till höger på Ursviksvägen mot Sundbyberg. Följ denna förbi Hallonbergen och Lötsjön, ta sedan första till vänster efter avfarten mot Duvbo, till Tulevägen. Följ denna och sedan Gränsvägen i knappt 2 km mot Solna C, ta sedan till vänster i Ankdammsrondellen mot Solna C till Frösundaleden. Ta nästa till höger på Huvudstagatan, och direkt höger igen förbi hamburgerrestaurangen för att komma till Skytteholms parkering.
E4/E20 från Södertälje/Rv 73 från Nynäshamn: Följ E4:an norrut över Essingebroarna och Kungsholmen. Håll sedan till vänster och ta av på avfarten mot Solna/Sundbyberg. Håll sedan till höger på Ekelundsvägen mot Solna centrum, rakt fram i nästa rondell, och sedan direkt till höger på Armégatan. Fortsätt rakt fram längs med Storgatan genom en vänsterkurva, och ta sedan till höger mot Solna centrum på Huvudstagatan. Följ denna rakt fram genom en rondell, fortsätt ytterligare 200 m, och ta till vänster vid hamburgerrestaurangen, parkeringen och Skytteholm ligger bakom denna.


Var kan man ta en öl?
Tack vare närheten till Solna centrum och Råsunda tar det inte lång tid hitta ett ställe att släcka törsten på. Om AIK har match samtidigt blir det dock trångt värre. Turligt nog är Vasalund impopulära i AIK-kretsar, så som supporter till bortalaget på Skytteholm bör man inte råka alltför illa ut. Offside i Solna centrum fungerar bra för ändamålet, ett rymligt ställe med storbilds-TV.


Lite om Vasalunds IF
Vasalunds IF bildades som en liten kvartersklubb år 1934, men konkurrensen ute i Solna var tuff. Hagalunds IS var redan etablerade, och än värre blev det 1937 då AIK flyttade ut till Råsunda. Trots detta svarade Vasalund ganska snabbt för en remarkabel klättring 1937-42, på fem år avancerade man hela sex divisioner. År 1957 gjorde man sedan ett första kortvarigt besök i den näst högsta serien, men då åkte man ur, och åkte sedan kana genom seriesystemet igen. Nästa gång gick man upp år 1977, och sedan blev man kvar i andradivisionen i 21 raka säsonger. Och det var nära, minst sagt, att man t.o.m. fick smaka på allsvenskan, för närmare än man var uppflyttning år 1989 går det knappast att komma. Vasalund slogs om förstaplatsen med Hammarby, när Vasalunds match var slut såg man ut att vara klara för allsvenskan, men i Karlstad gjorde då Hammarby två övertidsmål på Hertzöga, vann med 6-0 och tog förstaplatsen från Vasalund på fler gjorda mål. Vasalund var dessutom mycket nära att nå Allsvenskan 90, 91 och 93, men man skulle aldrig nå dit. 1997 åkte man istället ur med dunder och brak efter att ha fått poängavdrag för att ha använt sig av för många utländska spelare. Efter en hopslagning med Essinge IK International FC 2002 spelade man under flera år under benämningen Vasalund/Essinge IF, men 2008 var skilsmässan ett faktum, och nu heter man återigen endast Vasalunds IF. "Vasa" är i grunden ett Solnalag, men bedriver också en del ungdomsverksamhet i Rinkeby. Mr. Vasalund är Bo GT Peterson, som var klubbens ordförande i hela 30 år, innan han blev bortkuppad 2009. Kända spelare som kommer från klubben är OS-mästaren från 1948 Börje Leander, och på senare år spelare som Jones Kusi-Asare, Moses Nsubuga och anfallstalangen Henok Goitom. Vasalund har tidigare haft både handboll och bordtennis på menyn, men håller sig sedan länge enbart till fotbollen.


Ingen ville sponsra stackars Vasalund av årgång 2011.


Lite om Vasalund
Vasalund är en stadsdel i Solna, belägen en knapp kilometer från Skytteholm mellan Råsunda och Hagalund, och har några tusen invånare. Vasalund är till största delen bebyggt på 30-talet med många mindre hyreshus, och arkitekturen anses vara av ”kulturhistoriskt intresse”. Vasalunds första framgångsrika fotbollslag var Sturehof som på 20-talet nådde division 2, och där alla spelarna i laget bodde i samma hus! I Vasalund finns bl.a Solna gymnasium och en sim- och sporthall.


Huset "Baskerville" i Vasalund där hela division 2-laget Sturehof bodde på 20-talet.

Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.359511385428824
17.991957664489746
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.