Västra sidan supporterklubbs officiella webbplats

Västanfors IF - Västanfors IP


Klubb: Västanfors IF
Färger: Röda tröjor med vit mönstring, blå byxor
Bildad: 1917
Meriter: 1 SM-guld 1954. 32 säsonger i högsta serien. 22:a plats i maratontabellen.
Matcher: Västanfors-Sirius 3-7 lör 2/1 -02
Avstånd: 118 km
Hemsida:http://www.laget.se/vifbandy_


Hur är det att vara på arenan?
Någon ska ju vara bäst. Och kanske är det så att Västanfors IP är den allra trevligaste och genuinaste bandyarenan man kan besöka. Västanfors IP har alla tillgångar som är viktiga i min bok; funktionaliteten, originaliteten, läget och utseendet. Huvudläktaren är ett perfekt bygge för åskådaren som sätter känslan framför bekvämligheten. Det är en relativt hög läktare murad i gult tegel, med tak och infravärme (åtminstone 2002), som frånsett några takstolpar bjuder utmärkt sikt över planen. Och även läget är som sagt var utmärkt, idrottsplatsen ligger c:a 2,5 km från Fagersta, nära Västanfors station, inklämd mellan järnvägen och Västanfors vindlande små villagator, och läktaren står praktiskt taget rätt på Fogdvägens trottoar. Ytterligare ett plus är att det handlar om en renodlad bandyanläggning, här slipper bandyn slåss om utrymmet med hockeylador och sporthallar. Dock byter planen skrud på sommaren, då det istället spelas fotboll på samma plan. Västanfors IP har även en plats i historien som Sveriges första landbana för bandy – planen har använts sedan 1935. Ett besök på Västanfors IP är en riktig nostalgitripp, en resa tillbaka till tiden då glöggen var varmare, vintrarna kallare och bandyn inte styres av riskkapitalister. Och, får man hoppas, även en resa framåt i tiden. Måtte ”utvecklingen” aldrig nå Västanfors så att man även i framtiden kan avnjuta bandy på det rätta sättet här.

Här fostras framtidens bandyspelare, ungdomsturnering på Västanfors IP.

Stämning/klack
Västanfors var ett riktigt hyggligt publiklag för några år sedan, men publiksiffrorna har dessvärre börjat peka nedåt i takt med den sportsliga kräftgången. Även på klacksidan är det klent sedan den forna klacken Fläkten Ultras dog ut i början av 00-talet. 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Västanfors tar man sig lämpligast med tåget, Tåg i Bergslagen närmare bestämt. Stationen är Fagersta C, och hit reser man enkelt från Örebro, Gävle, Västerås och Ludvika. Från stationen har man inte mer än 5 minuters promenad till bandyplanen. Gå ut ifrån stationen, vik av till vänster över järnvägstorget, och följ Postvägen till vänster. Ta sedan direkt till vänster på Centralvägen fram till T-korsningen med Bergslagsvägen. Ta där till höger, och sedan första till vänster på Fogdvägen, så kommer man rätt på Västanfors IP.
Rv 66 från Västerås/Rv 68 från Lindesberg/Rv 66 från Ludvika: Följ Köpingsvägen (rv 68) norrut mot Gävle (vänster i korsningen från Ludvika, höger i rondellen från Västerås, rakt fram från Lindesberg). Kör över Kungsbron över Kolbäcksån och genom vänsterkurvan. Ta sedan första till höger mot Västanfors, till Bergslagsvägen. Följ denna och Engelbrektsvägen i 600 m, ta sedan fjärde till vänster på Sjövägen. Följ denna så ligger bandyplanen till höger efter ett kvarter. 
Rv 68 från Avesta: Följ vägen genom Fagersta, rakt fram genom de båda rondellerna vid centrum, och rakt fram genom de båda rondellerna med avfarter mot Södra Porten och Ängelsberg. Åk genom järnvägsviadukten, och ta sedan andra till vänster mot Västanfors, till Bergslagsvägen. Följ denna och Engelbrektsvägen i 600 m, ta sedan fjärde till vänster på Sjövägen. Följ denna så ligger bandyplanen till höger efter ett kvarter. 


Var kan man ta en öl?
Greenman är en klassisk lokal och pub i Fagerstas nöjesliv, denna hittar man på Kristiansbergsvägen i Kristiansbergs industriområde, drygt en km från bandyplanen.

Ännu mer behändigt till ligger Järnvägspuben, som namnet antyder precis invid stationen.


Lite om Västanfors IF
För att citera Västanfors förra hemsida: "1916 hände det bästa som hänt sport världen, Västanfors IF bildades!". Nåja, det är nog att överskatta betydelsen av denna klassiska bandyklubb på dekis, men det är iallafall korrekt att klubben bildades 1916. Till en början hade man framgång i både cykling och simning, men bandyn tog snart över som den ledande grenen i föreningen. Med ledare som kallas ”Målarens Gösta” och ”Lars Pers Hjalmar” kan man inte gärna misslyckas, och det gjorde heller inte Västanfors. En rad kvalförluster hindrade laget att nå allsvenskan på 40-talet, men runt hörnet väntade Västanfors stora decennium, 50-talet, som kröntes med lagets första och enda SM-guld 1954. Det krävdes dock omspel i finalen mot Örebro, men där vann man med 2-1 i den enda final som någonsin spelats på Tunavallen i Eskilstuna. Tongivande i guldlaget var skyttekungen Sven-Erik Broberg, som ofta spelades fram av Rune Sääf. Assistkungen Sääf ledde sedan Västanfors som tränare under dess andra storhetstid i början av 70-talet, då man tog två raka seriesegrar i allsvenskan men i slutspelet aldrig nådde längre än till semifinal. Därefter har det varit ett jämrans elände att hålla på Västanfors. Man åkte ur 1975, och sedan dess har man gjort fem säsonger i högsta serien och blivit jumbo varenda gång. Detta trots att man varit en stundtals fenomenal plantskola, framförallt är det västmanlandskonkurrenten VSK man har försett med toppspelare: Sören Boström och sonen Göran, Ted Andersson, Lasse Gustafsson, Siriusbekante Andreas Westman och måltjuven Klas Nordström är några. Och hur var det med smeknamnet då? Västanfors kallas ju ofta för ”Fläkten”, och detta kan härledas till att man under 50-talets glansdagar sades spela som en ”västanfläkt”. Idag spelas det förutom bandy även fotboll inom föreningen, men då bara av damer och flickor. Man har även en merit i att ha vunnit Sveriges första SM-guld i innebandy för damer, året var 1983.


Västanfors är långt från forna glansdagar, 2012 slåss man i botten av andradivisionen.

Lite om Fagersta
Västanfors var ursprungligen en egen liten bruksort som sedermera smälte ihop med närliggande Fagersta, och Västanfors utgör idag ungefär den södra tredjedelen Fagersta tätort. Fagersta ligger invid Kolbäcksån, här bor 11 000 invånare vilket gör staden till Västmanlands fjärde största. Och Fagersta är verkligen en bruksort i kubik, orten har vuxit upp kring ett pärlband av järnbruk längs med Kolbäcksån; från norr till söder Semla, Fagersta och Västanfors. Det var dock inte förrän på 1800-talet som Fagersta expanderade till något som liknade en stad, då Fagersta Bruks AB bildades. Inte bara bandyns utan hela Fagerstas storhetstid inföll sedan på omkring 50-talet. Fagersta och Västanfors slog ihop och blev stad, bruket blomstrade och befolkningen expanderade. Under ledning av arkitekten Cyrillus Johansson fick Fagersta en helt ny stadplan, och framåt 70-talet planerades t.o.m. för en framtida storstad, men stålkrisen satte käppar i hjulet. Bruket avvecklades men fick sin efterträdare i Seco Tools som tillverkar industriverktyg och är dagens största industri i staden. Engelsfors, ett brukssamhälle fullt med tonårshäxor och magi, har klara drag av Fagersta, vilket inte är så konstigt då Engelsforsböckerna är skrivna av Fagerstaförfattaren Mats Strandberg tillsammans med kollegan Sara Bergmark Elfgren. Fagerstas andra stora kändisar är de välklädda garagerockarna The Hives, som sympatiskt nog även sponsrat Västanfors. Till andra Fagerstaprofiler kan räknas den färgstarke barnboksförfattaren Lennart Hellsing, pjäsförfattaren Rune Lindström, direktören och Göran Persson-hustrun Anitra Steen och sportjournalisten Jane Björck. Dessutom har Fagersta, bandystad till trots, fostrat ett par av våra hårdaste hockeyspelare; Tomas Sandström och Ulf ”Robocop” Samuelsson. Har man inte fått nog av bruken i Fagersta kan man även besöka Ängelsbergs bruk strax utanför, intakt sedan 1700-talet och med världens äldsta oljeraffinaderi, samt upptaget på UNESCO’s världsarvslista

Centralstationen i Fagersta ligger faktiskt i Västanfors, Järnvägsgatan leder dit.Tillbaka till toppen
 
3
terrain
59.98985434117318
15.825977325439453
http://smode-resource.se/gfx/icons/google-maps/blue/information.png

Tips: Dra-och-släpp den orangea gubben till en väg i närheten av en intressant plats på kartan ovan.
Google Street view startas då och ger dig en panorama över området ifråga, t.ex. en bild över arenan.