Uppsala det är staden

AFC Eskilstuna – Tunavallen

8 mars 2020 14:48

Lag:AFC Eskilstuna
Bildad:2007
Sport:Fotboll
Meriter:

2 säsonger i Allsvenskan.
16:e plats 2017, -19.
41:a plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.afcunited.se
Avstånd:112 km
Matcher:

AFC-Sirius 2-2 mån 28/9 -15 (Skytteholm)

Division:Division 1
Färger:Orange tröjor, orange byxor
AFC Eskilstuna

“…ett hån mot fotbollen i allmänhet…”

Hur är det att vara på arenan?
Ja, vad ska man säga om detta? Mer än att AFC United är ett hån mot fotbollen i allmänhet och en passionerad bortaguidare i synnerhet. AFC United är en klubb som spelar där det passar för tillfället; klubbens egentliga hemvist är Skytteholms IP i Solna där man spelade från bildandet 2007 till övertagandet av Väsby 2012. Då flyttade man till vidriga Vilundavallen där man spelade 2012-2013, sedan flyttade klubben tillbaka till Skytteholm, innan man inför säsongen 2017 helt lämnade 08-området för Tunavallen i Eskilstuna efter att ha annekterat klassiska Eskilstuna City. Fler tecken än så känns onödigt att ödsla på detta sorgliga spektakel.

 

Stämning/klack
Ett litet gäng orangea opportunister vid namn Tuna Towers har dykt upp på Tunavallen – inte direkt den populäraste klacken bland motståndarsupportrarna.

Tätt med matchtröjor i den lilla AFC-klacken, här på egen hemmastå på Tunavallen.

Var kan man ta en öl?
MacBeth bar & kök är en charmig men liten sylta på Drottninggatan alldeles invid stationen.

De flesta pubarna ligger annars vid på Nybrogatan nära Eskilstunaån, åt andra hållet från Tunavallen sett. En av de trevligare är den brittiska Royal Oak.

Lite om AFC United
Den sorgliga soppa till klubb som AFC United utgör innehåller ingredienserna: En spellicens som vandrat från Djursholm, via Östermalm, Upplands-Väsby och till Solna, för att säsongen 2017 troligen återfinnas i Eskilstuna, ruinerna av två, kanske snart tre, fotbollsklubbar som slukats på vägen, samt ett koncept som enligt grundaren Alex ”Ryssen” Ryssholm ska vara Sveriges svar på Barcelona. Bortaguiden gör här ett försök att reda ut den trassliga historien med en tidslinje.
1969: En kvartersklubb med namnet Ekebykamraterna bildas i Djursholm, närmare bestämt Djursholms-Ekeby.
1978: Efter att under de första tio åren fungerat som en ren ungdomsförening, debuterar Ekebykamraterna med ett seniorlag i division 9, och byter samtidigt namn till Djursholm Fotboll.
1991: I en annan del av staden, på Östermalm, bildas FC Café Opera av ett gäng stekare, dörrvakter, servitörer och kockar på den berömda kändiskrogen, med krogentreprenören Alessandro Catenacci i spetsen. Samtidigt har Djursholms verksamhet blivit allt seriösare och nått till toppen av division 4.
1993: Via en naturlig överklasskoppling hamnar Djursholm Fotboll och FC Café Opera i samspråk, och de båda slås ihop till Café Opera/Djursholm, vilket snart åter kortas till FC Café Opera.
2000: Klättringen uppåt går snabbt, och år 2000 når lyxkrogsgänget sensationellt ända till Superettan under tränaren Claes Eriksson. Enda problemet är att publiken inte vill hitta till Stockholms Stadion där klubben spelar sina hemmamatcher.
2004: Café Opera får problem när samarbetsklubben AIK degraderas till Superettan. I Stockholms norra förorter finns en annan klubb med problem, Väsby IK, som vill ta sig till Superettan, men förlorar i kvalet år efter år. Väsbys ordförande ”Brytar-Börje” Andersson börjar kasta lystna blickar mot Caféet, vilket slutar med att de båda klubbarna går ihop: Café Opera + Väsby IK blir till Väsby United. Samtidigt flyttar FC Café Opera tillbaka till Djursholm och byter efter något år namn till FC Djursholm.
2006: I en annan del av staden, Husby, gör korplaget Atletico Husby debut i division 8.<br>
2007: Väsby United blir farmarlag till AIK. Samtidigt, i en annan del av staden, Solna, bildar Alex ”Ryssen” Ryssholm en ny klubb, Athletic FC, med huvudsyftet att hans 11-årige styvson ska få ett lag att spela i.
2009: AFC startar ett a-lag i division 7.
2010: Dags för Ryssens första övertagande av en klubb. Atletico Husby, som blivit allmänt känd då lagets stjärna Ahmed Ibrahim ”Romario” Ali knivmördats då han försökt medla i ett bråk, har hamnat i ekonomiska bekymmer. Ryssen kliver in och betalar skulderna, men flyttar raskt laget tillbaka till Solna och Skytteholm och döper om det till AFC, som nu köpt sig en plats i division 4.
2012: Väsby United har övergivits av AIK och hotas nu av konkurs. Ryssen upprepar sitt koncept, betalar skulderna, räddar Väsby från konkurs och tar kontrollen över klubben (pikant nog anmäler även FC Djursholm intresse för att lösa ut Väsby och ta över klubben).
2013: Väsby United byter namn till AFC United, och det andra AFC-laget i Solna läggs ned.
2014: AFC flyttar tillbaka från Väsby till Skytteholm. Ryssen har nu högtflygande planer för sitt AFC, han har även startat en fotbollsakademi och låtit uppföra en hel träningsanläggning i Viby utanför Sollentuna.
2016: AFC stormar mot Allsvenskan under den karismatiske tränaren Özcan Melkemichel. Men ett problem återstår: publiken. Det är helt enkelt väldigt få som vill se AFC spela fotboll. Samtidigt, i en annan del av Mälardalen, undrar den klassiska klubben Eskilstuna City hur de ska bära sig åt för att avancera i seriesystemet, så att de kan dra nytta av sin fina arena Tunavallen. Och lösningen blir den gamla vanliga: AFC annekterar en annan klubb och flyttar. Det återstår att se hur länge AFC blir kvar på sin nuvarande plats.

Orange ska det vara – AFC’s dräkter är troligen inspirerade av förebilden Barcelonas bortaställ.

 

Lite om ”Ryssen”
Som framgått ovan är det omöjligt att definiera AFC geografiskt – den sol kring vilken AFC kretsar är istället ordföranden Alex ”Ryssen” Ryssholm. Som man kan gissa av namnet är Ryssen mycket riktigt ryss, född 1958 i S:t Petersburg med ett ”namn ingen kunde uttala i Sverige”. Efter en äventyrlig barn- och ungdom i Ryssland, innehållande bland annat en uppväxt på barnhem, en tid som soldat i den turkmeniska öknen och en sovjetisk mästartitel i modern femkamp, utbildade Ryssholm sig till jurist. Via en något oklar koppling med författarinnan Liza Marklund skaffade Ryssholm sig sedan kontakter i Sverige, och hjälpte storföretag som Spendrups och Volvo på den ryska marknaden. År 1989 flyttade han så till Sverige, och startade efter fem år upp bolaget Busmarket som lade grunden till hans blivande förmögenhet – och till AFC’s framgångar. Affärsidén var att köpa in begagnade bussar och sälja dem till Östeuropa, och Busmarket blev framgångsrika, med avtal om att ta emot de avlagda bussarna från jättar som SwebusBusslink och Veolia. I början av 10-talet började Ryssen ägna allt mindre tid åt att köpa och sälja bussar och allt mer tid till att sköta om sin fotbollsklubb AFC, och vissa paralleller kan dras mellan verksamheterna – att köpa prisvärda produkter på andrahandsmarknaden, förädla dem och sälja med profit är något som förenar Busmarket med AFC. Tyvärr behandlade Ryssen sin fotbollsklubb precis som ett vanligt företag även på andra sätt – när AFC nådde sina framgångar genom att helt sonika köpa sig platser högre upp i seriesystemet och flyttade runt hela Mälardalen i jakt på publik, sponsorer och planer, då blev fotbollssveriges förste oligark till en personifiering av den av supportrar bespottade ”moderna fotbollen”.

Alex “Ryssen” Ryssholm ser jovialisk ut på sitt kontor.

 

Seriematcher genom tiderna
Sirius-AFC United 1-0 (Division 1 norra -13)
AFC United-Sirius 2-2 (Division 1 norra -13)
Sirius-AFC United 1-1 (Superettan -15)
AFC United-Sirius 2-2 (Superettan -15)
Sirius-AFC United 0-0 (Superettan -16)
AFC United-Sirius 1-0 (Superettan -16)
Sirius-AFC Eskilstuna 1-0 (Allsvenskan -17)
AFC Eskilstuna-Sirius 1-3 (Allsvenskan -17)
Sirius-AFC Eskilstuna 3-2 (Allsvenskan -19)
AFC Eskilstuna-Sirius 0-0 (Allsvenskan -19)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Eskilstuna tar man sig enklast till med tåg, SJ trafikerar från bl.a. Stockholm, Linköping, Västerås och Arboga. Från stationen har man inte mycket mer än 5 minuter att gå till Tunavallen, den allra närmaste vägen är genom Nyfors. Gå ut mot Nyfors, sidan motsatt stationshuset, gå upp för trapporna och fortsätt rakt fram till vändplanen framför höghuset. Sväng höger, och ta direkt till vänster på Norra Brogatan. Ta sedan första till höger på Nyforsgatan och följ denna 500 m fram till Tunavallen.
E20 från Örebro/Rv 56 från Västerås: Följ E20 österut mot Stockholm, förbi avfarten mot Hällbybrunn/Torshälla. Ta nästa avfart mot Eskilstuna V/Katrineholm, och håll direkt vänster i rondellen mot Eskilstuna till Västerleden. Kör rakt fram mot Katrineholm i den första rondellen, fortsätt 2 km och ta sedan till vänster mot centrum i nästa rondell, till Västeråsvägen. Följ denna rakt fram i 2 km genom tre rondeller, Tunavallen ligger sedan till höger i den fjärde rondellen och parkeringsplatser ligger lite här och där runtomkring.
E20 från Södertälje: Kör förbi avfarten mot Eskilstuna Ö och ta av på nästa avfart mot Eskilstuna C/Nyköping, och håll direkt vänster i rondellen till Mälarvägen. Kör rakt fram mot centrum i nästa rondell till Västervägen, rakt fram i två mindre rondeller, och över Nybron över Eskilstunaån. Ta sedan till höger i rondellen till Hamngatan, och följ den förbi Rademachersmedjorna och genom vänsterkurvan till Tullgatan. Kör rakt fram i nästa rondell, under järnvägen, så ligger Tunavallen direkt till vänster i nästa rondell och parkeringsplatser ligger lite här och där runtomkring.
Rv 53 från Nyköping: Fortsätt rakt fram på Stenkvistavägen mot Katrineholm i den första korsningen med avfart mot centrum. Fortsätt rakt fram i nästa rondell mot Katrineholm, kör över Eskilstunaån och järnvägsspåren, och kör rakt fram även i nästa rondell, nu mot parken Zoo, till Gillbergavägen. Håll rakt fram-snett åt höger i nästa rondell, fortfarande mot Parken Zoo, över Tuna Torg och till Tegnérgatan. Följ denna till en T-korsning, ta där till höger mot Parken Zoo, till Krongatan. Följ denna så ligger Tunavallen snart till vänster, med parkeringsplatser ligger lite här och där runtomkring.