Uppsala det är staden

Arameiska-Syrianska KIF – Brunna IP

19 september 2021 13:46

Lag:Arameisk-Syrianska KIF
Bildad:1980
Sport:Fotboll
Meriter:

5 säsonger i tredjedivisionen.
8:e plats 2008, -09, -17 (47:e lag i Sverige)

Hemsida:https://www.laget.se/aram
Avstånd:89 km
Matcher:

Arameiska-Syrianska - Sirius 1-2 ons 28/3 -07 (SvC)
Arameiska-Syrianska - Sirius 1-2 sön 2/5 -10

Division:Division 2
Färger:Långrandiga gul-röda tröjor, Röda byxor
Arameisk-Syrianska KIF

“…i skuggan av betongen…”

Hur är det att vara på arenan?
Välkommen till förorten! På Brunna IP befinner man sig verkligen i skuggan av betongen, där betonghusen på Albyberget (där f.ö. Dogge Doggelito växte upp) tornar upp sig i bakgrunden. Brunna IP ligger strax invid E4/E20 i Botkyrka södra Stockholm och gör därmed arenor som Vilundavallen och Skarpe Nord sällskap i motorvägsklubben. En rejäl snedspark kan lätt skicka matchbollen på en långtradare till kontinenten. Och det finns väl inte så mycket annat som gläder på Brunna IP heller. Det är för det första väldigt svårt att ens hitta till insläppet, efter at ha gått ett helt varv runt idrottsplatsen lyckades jag klämma mig emellan Botkyrkahallen och en liten utomhusrink och därigenom komma fram till biljettkassan. Väl inne så ligger en enkel konstgräsplan till vänster, på vilken de båda besökta matcherna spelades. Rakt fram ligger naturgräsplanen, som sedan 2017 faktiskt har en riktig och rejäl läktare, med plats för 500 åskådare på fula, blåa plaststolar. Resten av anläggningen är läktarlös, och på den läktarlösa sidan finns dessutom löparbanor för sprintlopp. Brunna IP är även hemmaplan för Botkyrka CC, en av Sveriges inte alltför många cricketklubbar. Dessutom huserar flerfaldiga innebandymästarna Balrog alldeles intill i Botkyrkahallen.

Ett suddigt gammalt foto på Brunna IP innan läktaren kom på plats. I bakgrunden höghusen på Albyberget. 

 

Stämning/klack
Arameiska-Syrianska har en klack med det enormt tungvrickande namnet Ärye Oromoye, vilket betyder ”De arameiska lejonen”. Jämfört med andra syrianska lag är dock publikstödet ganska klent hos Arameiska, även om atmosfären är lite mer livad än hos det genomsnittliga division 1-laget.

Trumma och sång från Ärye Oromoye på Brunna IP.

 

Var kan man ta en öl?
Brunna Bar & Kitchen ligger på Klövervägen ett stenkast från Brunna IP. Här bjuds på gemytlig atmosfär och karaoke, och pizzorna har också ett gott rykte.

 

Lite om Arameiska-Syrianska Botkyrka IF
Det första man undrar när man ska presentera denna syrianska förening är: Vad heter den egentligen; Arameiska-Syrianska, Syrianska Botkyrka eller Syrianska Norsborg? Svaret är att föreningen numera heter Arameiska/Syrianska Botkyrka IF, efter att själva fotbollsföreningen separerat från den mer allmänna moderföreningen Arameiska-Syrianska KIF – ibland kallas den dock Syrianska Norsborg för att ge lite mer geografisk exakthet. Klubben sysslade i begynnelsen alltså inte med fotboll, eller ens med idrott överhuvudtaget, utan bildades 1980 som en kulturell och social förening för syrianer i norra Botkyrka. På programmet fanns, och finns fortfarande, aktiviterer som teater, föreläsningar om syriansk kultur, studiecirklar i sömnad och matlagning, utflykter till djurparker och läxläsning. Fotboll togs upp på programmet 1989, och man klättrade sedan sakta men stadigt uppåt. Som första Botkyrkalag klev man upp i division 1 – tredjedivisionen – år 2008, under tränaren Micke Rosenberg. På den nivån orkade man dock inte riktigt etablera sig, men klubben stabiliserade sig ändå i en tillvaro någonstans kring division 1-2, i gott sällskap med många av de andra klubbarna i den stora syrianska fotbollsfamiljen. Klubben har haft gott om berömda namn i trupperna genom åren, som Sleyman och Tuoma – tyvärr handlar det inte om Suleyman och Sharbel utom om släktingarna Daniel och Karlos. Däremot har den fine Charbel Georges spelat för klubben, och det har också den stökige fotbollsskribenten Robert Laul.

 

Som för alla andra syrianska lag är det rödgul-randigt som gäller för Arameiska-Syrianska.

 

Lite om Hallunda-Norsborg
Hallunda-Norsborg är tvillingstadsdelar med c:a 15 000 invånare, 15 km sydväst om Stockholms centrum i Botkyrka kommun. Tillsammans med Fittja och Alby på andra sidan E4:an utgör man Norra Botkyrka, några av Stockholms mest beryktade förorter längst ut på röda linjen. Namnet Botkyrka kommer från den kristna missionären och Södermanlands skyddshelgon Sankt Botvid, som föddes på 1000-talet i Hammarby invid Norsborg. Missionerandet var en otacksam uppgift, Sankt Botvid gick samma bittra öde till mötes som Sankt Eskil i Eskilstuna och blev ihjälslagen. Brodern Björn uppförde då Botkyrka kyrka till minne av Botvid. Bebyggelsen i Norra Botkyrka inskränkte sig i stort sett till några få gårdar och torp, fram till miljonprogrammet gjorde entré med buller och bråk på 60-talet. Hela Botkyrkastaden med bostäder för 40 000 personer uppfördes då på bara 5 år. Norsborg är idag ett multikulturellt samhälle, där över hälften av invånarna har utländsk bakgrund, och miljonprogramshusen dominerar i området. I Norsborg hittar man Nordens största vattenverk som med en årsproduktion på 80 miljoner m3 förser 11 kommuner med vatten. Annars är det ju The Latin Kings har satt området på kartan genom sina texter om livet i förorten, och gruppen hade också sin Redline Records-studio i Norsborg. I andra änden av det musikaliska spektrat finns schlagerevangelisten Carola Häggkvist som också är uppvuxen i Norsborg. Två andra norsborgare med just syriansk bakgrund är den f.d skolministern Ibrahim Baylan, samt estradpoeten Daniel Boyacioglu. Härifrån kommer dessutom skådespelaren Leo Razzak, regissören Rojda Sekersöz och historikern Christopher O’Regan. Här, eller rättare sagt i det påhittade Råby mittemellan Hallunda och Norsborg, utspelas Roslund och Hellströms tuffa gängkrigsroman Två Soldater.

Hallunda med E4:an i förgrunden, sett från Albyberget.

 

Lite om araméerna
Med Arameiska kommer vi till ytterligare ett kapitel i den snåriga syrianska/assyriska terminologin. Araméer är en tredje alternativ beteckning som vissa syrianer använder sig av, detta betonar mer det historiska arvet. De ursprungliga araméerna, som syrianerna anser sig besläktade med, levde i Mesopotamien (ungefär nuvarande Mellanöstern) från ungefär 2250 f.kr. Namnet kommer från anfadern Aram, sonson till Noa (han med arkenn alltså). Araméerna var en maktfaktor i regionen med ett flertal statsbildningar, och arameiska var också det dominerande språket, som bl.a lär ha talats av Jesus. Vid islams intåg runt 600 e.kr trängdes dock araméerna undan, och har sedan dess inte haft någon egen stat. Araméerna var bland de första folken som kristnades, detta tillsammans med språket är de sammanhållande faktorerna idag.

När Jesus dog på korset uttalade han sina sista ord på arameiska. 

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Hit åker man tunnelbana. Ta röda linjen mot Norsborg, kliv av i Hallunda, så är det 10 minuter att gå till idrottsplatsen. Om Hallunda centrum inte är stängt så går man in i entrén och tvärs igenom, och kommer ut vid en gångväg på andra sidan (om det är stängt får man gå runt centrumet i motsols riktning). Följ sedan gångvägen åt höger i 500 m, under Brunnavägen, så kommer man upp vid Brunna IP.
E4 från Uppsala/E18 från Västerås/E18 från Norrtälje: Följ E4/E20 söderut över Essingeleden och vidare genom Stockholms södra förorter. Kör förbi avfarten mot Haninge/Ekerö, och ta av på nästa mot Hallunda. Ta direkt till höger på Hallundavägen, och sedan igen första till höger på Brunnavägen innan ordtodoxa kyrkan. Ta andra till höger för att komma till parkeringen vid Brunna IP.
E4/E20 från Södertälje: Passera avfart mot Rönninge och Botkyrka kyrka, och ta nästa avfart mot Hallunda. Ta den tredje avfarten i rondellen ovanför motorvägen mot Hallunda, till Tumbakopplet. Ta sedan andra till höger mot Hallunda, till Hallundavägen, och sedan första till höger på Brunnavägen innan ordtodoxa kyrkan. Ta andra till höger för att komma till parkeringen vid Brunna IP.