Uppsala det är staden

Assyriska FF – Södertälje Fotbollsarena

3 januari 2021 12:35

Lag:Assyriska FF
Bildad:1974
Sport:Fotboll
Meriter:

1 allsvensk säsong
14:e plats 2005
58:e plats i maratontabellen

Hemsida:http://www.assyriska.se
Avstånd:109 km
Matcher:

Assyriska-Sirius 3-0 sön 11 maj -08
Assyriska-Sirius 0-0 sön 17 maj -15
Assyriska-Sirius 1-2 sön 3 jul -16

Division:Division 2
Färger:Vita tröjor med röd mönstring, vita byxor
Assyriska FF

Hur är det att vara på arenan?
År 2006 begåvades Södertäljes med en ny fotbollsarena, efter Borås Arena den första nybyggda fotbollsarenan i Sverige på 50 år, med det klargörande men fantasilösa namnet Södertälje Fotbollsarena, och det mer fyndiga och folkliga smeknamnet Jallavallen. Arenabygget tog fart i och med Assyriskas avancemang till allsvenskan, men då Assyriskas allsvenska äventyr endast blev ettårigt så blev det istället ärkerivalen Syrianska som först fick spela allsvensk fotboll här. Arenan är visserligen ny och modern, men tyvärr på de flesta sätt annars ganska eländig. Den domineras helt av sin huvudläktare, en betongschabrak med 3500 sittplatser i rött. Det är en relativt stilren, men inte särskilt bra läktare. Då det saknas avgränsningar mellan sektionerna och väggar på flankerna, blir publiken utsatt för väder och vind. På läktarens baksida finns mingelutrymmen med serveringar av bl.a dyr lättöl. De övriga läktarna matchar inte huvudläktaren och är inte mycket att ha. På motsatta långsidan finns en taklös, ganska stor betongläktare, och på kortsidorna finns mindre rangliga ståplatsläktare där bortasupportrar placeras. Det sterila och livlösa intrycket förstärks av konstgräset på planen. Men den största nackdelen med denna arena är ändå det fruktansvärda läget. Arenan ligger jämte Scaniarinken bortom förorten Geneta, 6 km utanför Södertälje centrum, granne med motortrafikleder, varuhus och asfaltsöknar, och omgivningarna utstrålar sovstadångest istället för folkfest. Arenan är heller inte särskilt omtyckt bland hemmasupportrarna som saknar intimiteten och gemytet på slitna men charmiga Bårsta IP.


Ståplatsläktaren på Jallavallen erbjuder ingen lyx och flärd.

 

Stämning/klack
Assyriskas klack heter Zelge Fans, vilket betyder “solstråle”, och hör till Superettans bättre klackar. Vidare har Assyriska ofta ett bra stöd på bortaplan, i synnerhet i de assyrie-täta städerna kring Mälardalen. Assyriska har också högljutt stöd från sittplatspubliken, även om publiksiffrorna har minskat en del sedan rivalen Syrianska körde om Assyriska.


Zelge Fans öser på med allt man har under derbyt mot ärkefienden Syrianska.

 

Var kan man ta en öl?
Inne i centrum finns gott om möjligheter. Den australiensiska puben Croc’s Inn har gott rykte, och ligger praktiskt till nära pendeltågsstationen.

 

Lite om Assyriska FF
Det finns gott om lag som brukar framhävas som exempel på ”verklighetens Åshöjden”. Men så länge man inte ställer kravet att en Åshöjdenhistoria ska ha ett lag med blonda grabbar från en sydsvensk by i huvudrollen så finns det egenligen inget åshöjdigare än Assyriska – inget annat lag har nämligen tagit sig hela den långa vägen från Korpen till Allsvenskan, helt utan genvägar (dock med viss hjälp från SvFF’s licensnämnd). För Assyriska tog denna resa ganska exakt 30 år. De första svenska assyrierna hamnade i Södertälje i slutet av 60-talet, och 1971 bildades Assyriska föreningen. 1974 startade man upp ett fotbollslag i korpserien, och året därpå gjorde man debut i det riktiga seriesystemet. Därifrån bar det spikrakt uppåt, 1992 nådde man för första gången division 1, och året därpå åkte Assyriska för första gången ut ur en serie. Men man kom tillbaka och etablerade sig inom elitfotbollen. En första indikation om vad som var på väg kom 2003, då man nådde fram till finalen i Svenska Cupen där man ställdes mot Elfsborg. Det blev inget cupguld, men matchen bidrog till att sätta Assyriska på fotbollskartan, och även det internationella intresset blev tydligt. Finalen TV-sändes på utländska kanaler och lockade busslaster med assyrier från Europa – ett exempel på att Assyriska inte bara är ett svenskt klubblag, utan också det närmaste ett landslag som världens fyra miljoner assyrier kan komma. Året därpå, 2004, nådde föreningen sin hittillsvarande höjdpunkt. Efter att smärtsamt förlorat det allsvenska kvalet på övertid mot Örgryte nådde man efter diverse turer ändå Allsvenskan, då Örebro SK råkat i ekonomisk onåd och tvångsdegraderats. Väl där räckte man dock inte till, och det allsvenska äventyret blev bara ett-årigt denna gång. 2009 spelade man återigen allsvenskt kval, men förlorade då mot Djurgården, och året därpå blev det istället de eviga trätobröderna och lokalrivalerna Syrianska som tog steget upp till Allsvenskan. På 80-talet hette Assyriskas stora stjärna Benyamin ”Müller” Bakircioglu, och det anses idag av många att denne omutlige målgörare hade kunnat spela på betydligt högre nivå, om elitklubbarna bara hade varit intresserade. En högre nivå nådde dock sonen Kennedy Bakircioglu, som lämnade Assyriska för Hammarby redan som 18-åring. Andra stora Assyriska-profiler är tränaren Conny Bååth, som första gången tog upp laget i division 1, samt den hetlevrade tysken Peter Antoine som härjade i Södertälje under sent 90-tal.


2020 var Assyriska nere på botten, men den här truppen tog åtminstone tillbaka klubben till division 1.

 

Lite om Södertälje
Södertälje tätort har c:a 62 000 invånare och är med det landets 15:e största stad. Detta till trots betraktas Södertälje ofta endast som en förort till huvudstaden, eftersom det ligger bara 3 mil sydväst om Stockolms centrum. Södertälje har dock egentligen äldre anor än Stockholm, staden uppstod troligen så tidigt som på 800-talet, och växte sedan på grund av dess geografiska läge där många olika resvägar korsades. Bland annat gick närmaste vägen in till Mälaren över Södertäljenäset, en resväg som underlättades betydligt vid byggandet av Södertälje kanal 1819. Södertälje hade på grund av krig och pest stagnerat under 1700-talet, men tack vare kanalen så blommade staden upp igen. Runt år 1900 kom industrierna till Södertälje, varav Aktiebolaget Astra Apotekarnes Kemiska Fabriker (numera AstraZeneca), och Vagnfabriks-aktiebolaget i Södertelge (VABIS, numera Scania), skulle visa sig bli de mest betydelsefulla. Det var också industrierna som förvandlade Södertälje till den multinationella stad den nu är känd som. Arbetskraftsinvandrare från Finland, Italien och Jugoslavien började anlända på 60-talet, liksom de assyrier som denna artikel handlar om. Idag har 42 % av Södertäljes invånare utländsk bakgrund, och man har på senare år bl.a. tagit emot över 7000 flyktingar från Irak, vilket är fler än vad själva orsaken till flyktingströmmen, USA, sammanlagt har tagit emot. Detta faktum uppmärksammades över hela världen när Södertäljes kommunalråd Anders Lago våren 2008 besökte den amerikanska kongressen. Staden har också svartmålats en del i media som ett skräckexempel på segregationen i det svenska samhället, framförallt under ”Ronnakravallerna” 2005. I Södertälje kan man besöka Tom Tits Experiment, det barnvänliga vetenskapsmuseet. Sportsligt är Södertälje en framgångsrik stad, vid sidan av Assyriska så är man traditionellt starka i ishockey (i form av Södertälje SK) och basket (i form av Södertälje Kings/Telge Energi). Kända personer från Södertälje är tennismästaren Björn Borg och den yngre efterföljaren Joachim “Pim-Pim” Johansson, hockeylegenden Anders Eldebrink, radioprataren Hasse Tellemar, journalisten Göran Rosenberg, f.d folkpartiledaren Bengt Westerberg, programledaren Hasse Aro, och skådespelarna Peter Haber och Jonas Karlsson. Som många andra svenska städer dras Södertälje med ett mer eller mindre löjligt epitet, i det här fallet “Kringelstaden”. Kringlor bakades i och exporterades från Södertälje på 1600-talet, och försäljarna, kringelgummorna, var beryktade för sin framfusighet.


Södertälje kanal förbinder Östersjön med Mälaren sedan 1819.

 

Lite om assyrierna
Assyrierna var ett forntida semitiskt folk som levde i Mesopotamien i nuvarande norra Irak. Det assyriska riket nådde sin höjdpunkt åren 900-600 f.kr, då man under en period härskade över större delen av Mellanöstern. Den assyriska kulturen är bland annat känt för Gilgamesheposet, en av de äldsta bevarade skriftliga berättelserna i världen. Dagens assyrier hävdar släktskapet med det forntida folket, även om ett direkt släktskap är svårt att påvisa. Assyrierna är egentligen samma folk som syrianerna, uppdelningen dem emellan har skett först i Sverige (och andra länder man emigrerat till). Skillnaden mellan assyrier och syrianer kan snarast sägas vara ideologisk, assyrierna hävdar släktskap med det forntida assyriska folket, medan syrianerna anser sig härstamma från araméerna (en del har även valt att kalla sig araméer). Det anses också att assyrierna i högre grad ser nationaliteten som gemensam nämnare, medan syrianerna håller den kyrkliga tillhörigheten främst. Assyrierna/syrianerna är en ortodoxt-kristen folkgrupp som lever utspridd i Mellanöstern, främst i länder som Turkiet, Iran, Irak och Libanon, med ett kärnområde i Tur Abdin i sydöstra Turkiet. De har genom historien varit en utsatt minoritet, förtrycket kulminerade i turkarnas folkmord på assyrier under första världskriget, vilket dock aldrig erkänts av omvärlden. Assyrierna/syrianerna började komma till Sverige i slutet av 70-talet, och de första familjerna hamnade i Södertälje, vilket så småningom ledde till att Södertälje blev centrum i Sverige för assyrier/syrianer. Det bor idag runt 80 000 assyrier/syrianer i Sverige, varav c:a 15 000 i Södertälje, främst i områdena Ronna, Geneta och Hovsjö (om vilka man kan läsa om under Syrianska-kapitlet. Kända assyrier med rötter i Södertälje (vid sidan om redan nämnda fotbollsspelare) är journalisten Nuri Kino och basketstjärnan Nina Baresso.


Tur Abdin (eller Midyat), assyriernas kärnområde i gränstrakterna mellan Turkiet och Syrien. Foto: TobiasGr – Creative commons

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det finns två möjligheter att komma till arenan kollektivt, beroende om man kommer med pendeltåg eller fjärrtåg. Kommer man med pendeltåg åker man till Södertälje centrum, och där byter man till buss 754Ö eller 760Ö mot Geneta. Bussen går var 15:e minut och resan tar c:a en kvart (med 760Ö som är lite snabbare). Kommer man med fjärrtåg går man av vid Södertälje Syd, och därifrån kan man ta buss 754C eller 755C (går en gång i halvtimmen eller tätare) till Södertälje centrum eller till Köpmangatan. Där byter man till 754Ö eller 760Ö och fortsätter till Geneta. Arenan ligger sedan precis vid bussens ändhållplats.
E4 från norr: Sväng av E4 mot Södertälje N vid trafikplats Moraberg, kör rakt fram mot centrum. Följ Stockholmsvägen i 2,5 km, över Södertälje Kanal, kör förbi avfarten mot Stortorget, och ta sedan till höger på Ängsgatan i nästa korsning, mot E20 och Göteborg. Följ Ängsgatan/Strängnäsgatan i c:a 4 km, rakt fram genom två mindre rondeller, och ta sedan av på den tredje avfarten i en större rondell, på Genetaleden mot Tveta/Hovsjö. Jallavallen och parkeringen ligger till vänster efter 500 m.
E4 från söder: Kör förbi första avfarten till Södertälje Södra, och ta sedan av på nästa avfart, mot E20 till Göteborg vid trafikplats Saltskog. Fortsärr på E20 mot Göteborg i 5 km, och ta där av mot Södertälje västra vid trafikplats Vasa till Strängnäsvägen. Ta sedan av på den första avfarten i rondellen så ligger arenan till vänster efter 500 m.
E20 från väster: Ta av på den första avfarten mot Södertälje västra till Strängnäsvägen. Ta sedan av på den första avfarten i rondellen så ligger arenan till vänster efter 500 m.