Uppsala det är staden

BK Forward – Trängens IP

27 december 2021 21:05

Lag:BK Forward
Bildad:1934
Sport:Fotboll
Meriter:

12 säsonger i andradivisionen
2:a plats i höstettan -91 (=21:a lag i Sverige)
77:e plats i maratontabellen för andradivisionen

Hemsida:https://www.bkforward.se
Avstånd:175 km
Matcher:

Forward-Sirius 2-3 ons 1/6 -05
Forward-Sirius 1-2 sön 22/8 -10

Division:Division 2
Färger:Gula tröjor, svarta byxor
BK Forward

“…lite av en tidsmaskin tillbaka till fotbollens 40-tal…”

Hur är det att vara på arenan?
På Trängens ganska nedslitna idrottsplats befinner man sig en bra bit ifrån allsvenskans glamour. Men komfort och bekvämlighet är inte alltid vad man vill ha, och Trängens IP kontrar istället med att kombinera ett stadsnära läge med en rejäl dos lantlig charm. Idrottsplatsen har ett egentligen ganska trist läge, drygt en kilometer från Örebros centrum i det sömniga 60-talsområdet Markbacken, och alldeles invid E18/E20. Men Trängens IP är inbäddad i en kokong av grönska, och utgör en liten oas i den omgivande tristessen. Här finns två läktare på varsin långsida med plats för ett par hundra åskådare var. Dessa är identiska på lite avstånd, klädda i ett skal av korrugerad plåt och färgade i gult och svart efter hemmalagets färger. På närmare håll finns dock en skillnad, då den västra ”huvudläktaren” är en sittplatsläktare med ett innanmäte med riktiga träbänkar, medan den östra ”ståplatsläktaren” kan beskrivas som en plankhög inuti ett plåtskjul. Det finns som sagt mycket grönska på idrottsplatsen, här finns även picknickbord, och sitt fika köper man i en gammal hederlig kiosk. Vid ett av besökstillfällena hade dessutom en cirkus slagit upp sina tält invid Trängen, vilket förstärker intrycket av att besök på denna idrottsplats är lite av en tidsmaskin tillbaka till fotbollens 40-tal. På Trängen finns förutom fotbollsplan även en ishall med en unik konståkningshoppsele – en träningsanordning för vingliga koståkare, samt en curlinghall som är hemmavist för curlingklubben Flintstenen.

Trängens fina gul-svarta läktare inbäddad i grönska.

 

Stämning/klack
Det är i stort sett stämningsbefriat på Trängen även om en grupp lokala förmågor på huvudläktaren skrek och gapade en del, främst på domaren. Skrek och gapade gjorde även Forwardtränaren Peder Ståhl, så till den milda grad att han blev uppvisad på läktaren.

 

Var kan man ta en öl?
Det egentliga krogstråket i Örebro ligger öster om järnvägen, men det är inga svårigheter att hitta ett vattenhål på promenaden mellan stationen och Trängen. Napoli är en liten sportbar med lagom sunkkänsla som ligger i korsningen Ekersgatan-Lövstagatan.

Lite om BK Forward
Forward är framförallt kända som Örebros stora plantskola, och listan på framstående spelare som har fostrats i klubben är imponerande lång: Hasse Borg, Pelle Blohm, Magnus Erlingmark, Marino Rahmberg, Abgar Barsom och Jiloan Hamad är bara några exempel på Forwardprodukter som låtit höra om sig i större klubbar. Man står dock naturligtvis inte överst i fotbollshierarkin i Örebro, utan man står i påtaglig skugga av storebrodern Örebro SK. Och det tycks inte vara ett helt harmoniskt brödraförhållande klubbarna emellan, för flödet av spelare mellan de båda är inte så stort som det borde kunna vara. De flesta Forwardtalangerna har kommit att associeras med andra allsvenska klubbar, som Malmö FF och IFK Göteborg. Klubben bildades annars 1934 i stadsdelen Väster, och lystrade då till det allt annat än unika namnet IF Svea. Man tvingades byta och valde då istället det tidstypiska namnet BK Forward. Klubbens starkaste period inföll 1987-1996, då man gjorde 10 raka säsonger i den näst högsta serien, och under debutåret hann man även med att spela bort ÖSK från seriesegern. Den bästa säsongen gjorde man 1991 då man kom tvåa i ”Höstettan”, två poäng från playoff till Allsvenskan. Idag spelas endast fotboll i föreningen, men det är egentligen i två andra grenar klubben har gjort störst intryck. I ishockey var man Örebropionjärer, och matcherna mot Karlslund på 40-talet lockade ofta storpublik. Bandy spelades under en relativt kort period, men man hann ändå med en allsvensk säsong 1973/74, med bl.a. kulturprofilen Dixie Eriksson i laget.

BK Forward under tidigt 10-tal – det arketypiska division 1-laget.

 

Lite om nordvästra Örebro
BK Forwards ursprung ligger i stadsdelen Väster i Örebro, d.v.s. stadsdelen närmast väster om järnvägen från Örebros centrum, och motsvarar väl ungefär Fålhagen för att ge en Uppsalareferens. Väster, a.k.a. Vasastan, började bebyggas i slutet av 1800-talet. Man ritade upp en stadsplan som utgik ifrån det solfjäderformade Vasatorget, med inspiration från Paris. Väster blev så småningom centrum för den industri som Örebro var berömt för, skofabrikerna, och under en period låg här hela nio skofabriker. Med tiden så flyttade fabrikerna här ifrån, Väster utvecklades till ett ganska attraktivt bostadsområde. Samtidigt började BK Forward expandera sin verksamhet utåt i tangentens riktning, mot de då nybyggda stadsdelarna i nordvästra Örebro som Markbacken (där Trängens IP ligger), Baronbackarna, Oxhagen, Varberga och Vivalla. Dessa områden är till stor del uppförda inom miljonprogrammet på 60-talet, och hör till de mindre bemedlade och mer socialt utsatta områdena i Örebro. Detta gäller i synnerhet Vivalla som fått en del svarta rubriker angående gängbråk och våldsdåd. Vivalla är dock kanske främst känt som skådeplats för Sveriges eget Cosby show, sit-comserien Svensson Svensson. I Vivalla föddes även, på 1600-talet, skalden Lars Wivallius. , och här föddes även skalden Lars Vivallius. I Varberga ligger Unga Örnars Rockskola, där Örebrokids lärt sig rocka sedan 1986 under ledning av gitarrhjälten Leslie Kot.

Ett typiskt borgerligt lägenhetshus på Väster i Örebro.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Örebro är vältrafikerat med tåg. Dels ligger stationen på SJ’s Intercity linje mellan Stockholm och Göteborg, dels kan man komma hit med Tåg i Bergslagen från bl.a. Gävle, Borlänge och Mjölby. Man kan även komma hit med Swebus från bl.a. Stockholm, Göteborg, Karlstad och Linköping. Från stationen har man c:a 15 minuters promenad till Trängen. Från stationen tar man sig under spåren och går ut på motsatta sidan stationen. Håll till vänster och följ Västra Bangatan längs med spåren, och ta första till höger på Tulegatan. Gå fram till denna mynnar ut till Kilsgatan, och följ denna snett åt höger. Fortsätt sedan rakt fram i nästa korsning till Karlsgatan, och följ denna i en kilometer fram till Trängen.
E18/E20 från Västerås/Rv 50 från Lindesberg: Följ E18/E20 förbi avfarten mot Närkes Kil, och ta av på nästa avfart mot Garphyttan. Ta sedan till vänster mot Väster på Karlslundsgatan över motorvägen, och ta sedan tredje till höger till Älvtomtagatan mot Trängens idrottsplats. Ta sedan andra till höger på Karlsgatan så har man snart Trängen och dess parkering till höger.
E18 från Karlstad/E20 från Göteborg/Rv 50 från Motala: Följ E18/E20 förbi avfarten mot centrum, och ta av på nästa avfart mot Garphyttan. Ta sedan till höger mot Väster på Karlslundsgatan över motorvägen, och ta sedan tredje till höger till Älvtomtagatan mot Trängens idrottsplats. Ta sedan andra till höger på Karlsgatan så har man snart Trängen och dess parkering till höger.
Rv 51 från Norrköping/Rv 52 från Katrineholm: Följ Rv 51 mot Örebro, över Södra Tvärleden, genom Marieberg och fram till E18. Ta av på E18 mot Stockholm, förbi avfarten mot centrum, och ta av på nästa avfart mot Garphyttan. Ta sedan till höger mot Väster på Karlslundsgatan över motorvägen, och ta sedan tredje till höger till Älvtomtagatan mot Trängens idrottsplats. Ta sedan andra till höger på Karlsgatan så har man snart Trängen och dess parkering till höger.