Uppsala det är staden

Bodens BK – Boden Arena

30 december 2021 00:45

Lag:Bodens BK
Bildad:1916
Sport:Fotboll
Meriter:

11 säsonger i andradivisionen
3:e plats 1956 (=21:a lag i Sverige)
88:e plats i maratontabellen för andradivisionen

Hemsida:https://www.svenskalag.se/bbkff
Avstånd:869 km
Matcher:

Boden-Sirius 1-2 sön 1/10 -06 (Björknäsvallen)
Boden-Sirius 0-4 sön 19/9 -10
Boden-Sirius 0-3 sön 17/4 -11

Division:Division 2
Färger:Gröna tröjor med vit mönstring, gröna byxor
Bodens BK

”…nytt och fräscht och fint, men nästan spöklikt ödslig…”

Hur är det att vara på arenan?
Hur en norrländsk glesbygdskommun kan bygga en så högklassig anläggning som Boden Arena är för mig något av ett mysterium. Kanske har man fått ett bra pris vid utförsäljningen av beredskapsförrådets gamla militärkonserver? Boden Arena invigdes 2008 och är en modern arena, byggd i kölvattnet av arenaboomen som inleddes med Borås och Södertäljes nya arenor. Boden Arena marknadsför sig som ”Sveriges mest exotiska arena”, och är på norrländskt vis helt byggd i falurött trä (liksom Jämtkraft Arena). Vad som skiljer Boden Arena från de flesta av dess likar är att den är till tre fjärdedelar inbyggd. Den norra kortsidan ockuperas nämligen av Sporthallen där det spelas handboll och innebandy, och denna är sammanbyggd med de båda läktarna längs långsidorna. Dessa båda läktare är relativt låga, men ändå med bra utsikt från alla positioner. Tyvärr finns här bara sittplatser, och plaststolarna går i färgerna rött och svart, trots att grönt hade matchat hemmalagets färger bättre. Boden Arena är på det hela taget en imponerande anläggning, och egentligen bra mycket hemtrevligare än de flesta av sina likar, men det är ändå något som inte riktigt känns rätt. Allt är nytt och fräscht och fint, men med så lite besökare känns arenan nästan spöklikt ödslig. Känslan förstärks av att den enda utsikten man har, genom den öppna södra kortsidan, bjuder på en vy av ödemarker och skogsklädda berg i fjärran. Promenaden ut till arenan från Bodens centrum är heller ingen höjdare, det är en trist och lång väg genom det ödeland som tidigare ockuperades av det gamla ingenjörsregementet. Den hästintresserade har dock lite att hämta om man vänder blicken åt höger, där man kan få se travhästarna värma upp inför loppen.

Regnbågen böjer sig över Bodens imponerande division 2-arena.

 

Stämning/klack
Klacken Kanonerna lade ned verksamheten när Boden försvann ur Superettan, och sedan dess är det tyst och lugnt på läktarna när Boden spelar boll. Typisk Bodensupporter: Grinig gammal gubbe.

 

Var kan man ta en öl?
Krogstråken i Boden ligger på Kungsgatan från Järnvägsstationen och på Drottninggatan som utgår från Medborgarplatsen. Ett fungerande ställe är Den glade Schweizaren, känd från restaurangsåpan ”Kniven mot strupen”.

 

Lite om Bodens BK
Att Bodens BK faktiskt står för Bodens Bandyklubb är omistlig nördkunskap för fotbollsvetaren. Visserligen har bandy har inte spelats inom föreningen sedan 1964, men grenen hade såklart avgörande betydelse för klubbens grundande. BBK bildades nämligen 1916 som en protestreaktion mot att ortens ledande klubb, IFK Boden, inte tyckte att bandy var intressant att ta upp på programmet. Man lät sig dock inte begränsas av klubbnamnet, utan Bodens BK har varit framgångsrika i en rad grenar genom åren. Sammanlagt har man haft hela 30 sektioner, och på 30-talet blev man kända som ”klubben som kan allt utom att spela bandy”. I enlighet med det ologiska klubbnamnet hette klubbens första hemmaplan Bandyvallen – där det spelades fotboll men inte bandy. Fotbollssektionen har sammanlagt haft tre storhetstider, den första inföll på 30-talet då man var ett av Norrlands allra bästa fotbollslag. På den tiden deltog dock inte norrlandslagen i förbundsserierna, däremot radade man upp mängder av DM-tecken. En anledning till framgångarna var att klubben kunde rekrytera värnpliktiga från Bodens många regementen till laget. BBK’s stora stjärna under den här tiden hette Folke Wännström, som även exporterades till allsvenskt spel i Westermalms IF och bandyspel i Sirius. Den andra storhetstiden för bodenfotbollen inföll på 50-och 60-talen, då man sammanlagt spelade 8 säsonger i den näst högsta serien. I slutet av 90-talet kom sedan Ingemar Ek från Luleå in som en virvelvind i föreningen. Under den mustaschprydde klubbdirektörens ledning satsade Boden offensivt med exotiska spelarimporter, träningsmatcher mot Premier League-lag och mediahappenings som att spela matcher mitt i natten under midnattssolen. Man spelade tre säsonger i Superettan, där man bl.a. hann med att spöa AIK på hemmaplan med 5-1. Luften gick dock ur satsningen, och trots att man flyttade till en ny fin arena så gick det utför med de sportsliga resultat reslutaten. Idag utövas förutom fotboll även handboll, orientering och simning inom klubben. Genom historien är det dock skidsektionen som rönt allra störst framgångar, då 20- och 30-talens stora superstar, Sven Utterström tävlade för föreningen. På ”Utterns” långa meritlista ryms såväl OS-guld som bragdguld, Vasaloppssegrar och Holmenkollenvinster.

Boden från tidigt 10-tal poserar på sin plastmatta i norrlandsmörker.

 

Lite om Boden
”Det finns ett ställe på jorden där solen aldrig ler, det stället heter Boden, dit vill jag aldrig mer.” Så diktade en okänd beväring om garnisonsstaden i Norrbotten. I Boden har nämligen 100 000-tals soldater från flera generationer av svenska män gjort sin värnplikt på något av Bodens Garnisons många regementen; artilleriregementet A8, infanteriregementet I19, ingenjörsregementet Ing3, pansarregementet P5, signalregementet S3 samt Arméflygregementet AF1. Idag finns endast två regementen kvar, och det stolta försvarsfortet Bodens fästning, som egentligen är en serie bergrum anlagda i en ring omkring staden, är idag en turistattraktion. Boden ligger c:a 3 mil uppströms från Luleåälvens mynning i Bottenviken och har idag c:a 19 000 invånare. Boden historia som stad är annars mycket kort. Ursprungligen låg här en liten kyrkby kallad Bodebyn. Tre händelser under 1800-talet satte fart på utvecklingen till staden Boden, först byggdes Överluleå kyrka 1831 vid Bodträsket, kring vilken den nya staden skulle växa upp. 1894 blev sedan Boden Norrlands järnvägsknut, då norra stambanan knöts ihop med Malmbanan. Detta ledde slutligen till att Boden identifierades som det optimala stället att förlägga Sveriges nya försvarslås mot de onda ryssarna i öster. Militären stormade in i staden i början av 1900-talet, och Boden blev snabbt till landets överlägset mest befästa stad, där militärlivet präglade allt i stort och smått. På senare år har Boden övergivits av sina stora arbetsgivare, då både lasarettet och de flesta regementena har packat ihop, och Boden kämpar idag för att komma tillrätta med sitt nya liv som en helt vanlig norrländsk stad med en betydligt mer normal koncentration av beväringar och officerare. Bodens store son är nobelpristagaren Eyvind Johnson, vars Bodenuppväxt skildras i den självbiografiska ”Romanen om Olof”. Andra Bodenprofiler är multiinstrumentalisten Stefan Gunnarsson (mest känd från ”Så ska det låta”), entertainern Gunnar ”Helmer Bryd” Svensson, rockabillyartisten Kjell ”Brolle” Wallmark, historikern Peter Englund, och nyhetsankaret Petra Nordlund.

Härlig arkitektur i form av Sparbankshuset i Bodens centrum.

 

Seriematcher genom historien
Sirius-Boden 2-0 (Division 1 Norra -06)
Boden-Sirius 1-2 (Division 1 Norra -06)
Sirius-Boden 8-0 (Division 1 Norra -10)
Boden-Sirius 0-4 (Division 1 Norra -10)
Boden-Sirius 0-3 (Division 1 Norra -11)
Sirius-Boden 4-0 (Division 1 Norra -11)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Boden kommer man på två sätt; tåg och buss. Närmaste flygplats finns i Luleå, och dit flyger man med bl.a. SAS, Norwegian (från Arlanda) eller City Airline (från Göteborg). Tåget i fråga är nattågen från Stockholm/Göteborg som går två gånger om dygnet. Därtill finns några förbindelser norrut mot Kiruna. Från stationen är det knappt 30 minuter till arenan. Gå ut från stationen och korsa stationsgatan, gå till vänster förbi rondellen, och följ Kungsgatan snett åt höger. Följ denna 1 km fram till Medborgarplatsen och sväng vänster på Kyrkgatan. Följ denna rakt fram i en till kilometer till rondellen, och fortsätt där rakt fram längs Travbaneleden i ytterligare knappt en kilometer så ligger sedan arenan till höger. Kommer man med bussen från Luleå så kan man på vissa linjer hoppa av innan centralstationen. Man kan då stiga av vid Sturegatan. Korsa Luleåvägen och fortsätt framåt längs Sturegatan, ta sedan andra till vänster efter ett litet skogsparti på Kyrkgatan, så kommer man till arenan på bara 15 minuter.
Rv 97 från Luleå: Följ Lulevägen in mot Boden förbi Sävast och Svartbyn. Ta sedan till vänster på Travbaneleden mot Västra Torpgärda, arenan ligger på vänster sida efter drygt 500 m.
Rv 97 från Jokkmokk: Följ Garnisonsgatan in mot Boden och kör rakt fram i den första rondellen mot Morjärv/Luleå. Kör rakt fram i den första korsningen mot Morjärv, kör över den lilla bron, och ta höger i nästa korsning mot Sanden, till Kyrkgatan. Kör 700 m, rakt fram i rondellen mot Luleå till Travbaneleden, och 700 m till, sedan ligger arenan på höger sida.
E4 från Haparanda/E10 från Kiruna: Sväng av till höger mot Boden till Lv 383 ungefär 1 mil söder om Råneå, och följ vägen i 2,5 mil in mot Boden. Ta sedan till vänster i korsningen till Lv 356 mot Boden. Följ Moråsleden i 2,5 km till rondellen vid sjön, och ta till höger mot centrum till Garnisonsgatan. Följ denna rakt fram mot Jokkmokk i 1 km genom två korsningar, ta sedan till vänster mot Sanden, till Kyrkgatan. Kör 700 m, rakt fram i rondellen mot Luleå till Travbaneleden, och 700 m till, sedan ligger arenan på höger sida.
Väg 356 från Älvsbyn: Följ Norrbottensvägen över Lule Älv, och fram till en rondell, fortsätt där rakt fram mot Sveafältet. Fortsätt fram till T-korsningen vid Garnisonen och ta till vänster på Hermelinsgatan. Följ denna till nästa rondell och ta där höger mot Luleå, till Travbaneleden, arenan ligger sedan till höger efter 700 m.