Bollstanäs SK – Bollstanäs IP
19 oktober 2023 15:52
Lag: | Bollstanäs SK |
Bildad: | 1922 |
Sport: | Fotboll |
Meriter: | 1 (en) säsong i tredjedivisionen |
Hemsida: | https://www.svenskalag.se/bsk-fotboll |
Avstånd: | 51 km |
Matcher: | Bollstanäs-Sirius 0-1 lör 23/10 -04 |
Division: | Division 3 |
Färger: | Gula tröjor, gröna byxor |
”…långt in på bakgatorna, bland radhus, skolgårdar och cykelvägar…”
Hur är det att vara på arenan?
2004 var en tung tid för alla blåsvarta – vi hade kämpat i botten av lingonserien division 2 Östra Svealand hela året, och tvingades till slut till kvalspel mot Bollstanäs för att hänga kvar. Den simpla förortsplanen Bollstanäs IP blev också symbolen för hur lågt Sirius nu hade sjunkit. Bollstanäs är en förort till en förort – och man får tränga sig långt, långt in på bakgatorna för att hitta till Bollstanäs IP. Där, bland radhus, skolgårdar och cykelvägar, ligger den lilla ruta av plastgräs som är hemmaplan för Bollstanäs SK, och när man närmar sig hörs spelarnas rop och publikens röster studsa mot husväggar och den lokala topografin i ett ödsligt förstadseko. Själva anläggningen är precis vad man kan förvänta sig i sådana här sammanhang; En enkel liten träläktare, åtta bänkrader hög, står på den högra flanken av den ena långsidan, bredvid den bollstanässkt grön-gula omklädningsrumsbyggnaden. På kortsidan finns en klubbstuga med en trevlig kaffeveranda att fika på. Bollstanäs IP är dessutom bra för gratistittaren, för om man ställer sig på Borgbyvägen vid planens norra hörn ser man nästan lika bra som från läktaren. Unikt på denna IP är också den cirkelrunda parkeringen – innovativt, men praktiskt tveksamt.
Nordöstra långsidan på Bollstanäs IP, läktaren till vänster, omklädningsrum till höger.
Stämning/klack
Som tidigare andralag i det fotbollskulturellt fattiga Upplands-Väsby var det väldigt stämningsbefriat på Bollstanäs IP. Oklart om det blivit något bättre när man nu är kommunens förstalag.
Var kan man ta en öl?
I Bollstanäs går man till den sköna syltan med det härliga namnet ”Pizzeria nr. 6”, vid det pyttelilla centrumtorget Grimstaby.
Lite om Bollstanäs SK
I Bollstanäs SK har vi en typisk breddförening, som länge fick nöja sig att skryta om antalet ungdomslag istället för framgångar för a-lagen. Nu har detta dock ändrats i och med damlagets framgångar, då man på 2020-talet klev upp och etablerade sig i elitettan. Klubben bildades 1922, och bedrev då fotboll för pojkar och korgboll för flickor. Man höll sig sedan på låg amatörnivå under många decennier, och beskrevs i slutet av 60-talet som ”en bastuklubb med ett fotbollslag”. Men med tiden började ambitionerna så smått skruvas upp, och 2004 nådde herrlaget sin hittillsvarande höjdpunkt: Det förlorade kvalet till division 2 mot Sirius – som ändå ledde till uppflyttning p.g.a. att grannen Väsbys sammanslagning med Café Opera lämnade ett hål i Östra Svealands-tvåan. Sessionen i tredjedivisionen blev bara ettårig, men sedan var det Bollstanäs damlag som tog vid: 2022 tog man steget upp till Elitettan, och två säsonger senare landade man en fin femteplats i landets andraserie. Bakom dessa damframgångar låg, åtminstone delvis, den tidigare ordföranden Andrea Möllerberg, senare hårt kritiserad generalsekreterare vid Svenska Fotbollförbundet. Bollstanäs kan också skryta med att vara en av endast tre fotbollsklubbar som vunnit RF’s Fair Play-pris; det gjorde man 2002 efter att klubbens F9-lag tagit initiativ till en kampanj för schysstare stämning runt matcherna. Även sett till framstående Bollstanäsprodukter är det dam- och flicksidan som lyckats bäst: Klubben har bl.a. fostrat landslagskvinnan Linda ”Foppa” Forsberg och brittproffset Julia Zigiotti Olme. Dessutom har stjärnkocken Björn Frantzén representerat Bollstanäs under ungdomsåren.
De piggt gul-gröna färgerna sticker ut hos Bollstanäs; här demonstrerat av 2014 års upplaga.
Lite om Bollstanäs
Här befinner vi oss i en förort till förort: Bollstanäs utgör den sydöstra, mest småborgliga delen av förstaden Upplands-Väsby, vid sjön Norrvikens strand, och här bor ungefär 6500 personer. Bollstanäs fick sitt namn på 1700-talet när kamrer Johan Henrik Boll lät bygga en herrgård som fick heta Bollstanäs efter kamrern själv. Själva stadsdelen Bollstanäs skapades sedan på 1920-talet som en trädgårdsstad med egnahemshus, och handelsträdgårdar var också traktens födkrok – här fanns det nästan 30 handelsträdgårdar. Det mesta av Bollstanäs byggdes däremot senare, på 1970-talet, och då med mängder av semiidentiska rad- och kedjehus. Det Bollstanäs är mest känt för är de s.k. ryssmorden som ägde rum här i slutet av 1910-talet. Bakom morden låg antibolsjevikgänget Ryssligan, ledda av en överste vid namn Mohamed Beck Hadjelatché, som huserade i en villa vid Norrviken. Tre exilryssar och misstänka bolsjeviker mördades och sänktes i sjön, innan översten greps, och som siste person i Sverige dömdes till döden – även om domen omvandlades dock till livstids straffarbete, och översten avled istället snart av naturliga orsaker. En annan koppling till det forna Sovjetunionen finns i det stora antal estländare med ättlingar som bor i Bollstanäs; dessa kom som båtflyktingar under andra världskriget, och rotade sig här i Stockholms yttersta utkanter.
Bollstanäs är ett Lars Winnerbäck-land: rader av identiska rad- och kedjehus överallt.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: För att komma till Bollstanäs börjar man med att ta pendeltåget, och hoppar då av vid antingen Rotebro, varifrån man tar buss 529, eller Upplands-Väsby, varifrån man tar buss 536. Det förstnämnda går något snabbare, medan den sistnämnda bussen har fördelen att den kör förbi ovan nämnda pizzeria. Åk med bussen ända till ändhållplatsen vid Bollstanäs skola, och gå 200 m tillbaka längs med Stora vägen så kommer man till IP’n.
E4 från Märsta: Passera avfarten till Upplands-Väsby vid trafikplats Glädjen, och ta av på nästa avfart mot Bollstanäs/Bredden. Ta direkt till vänster i den första rondellen och rakt fram i nästa mot Bollstanäs, till Breddenvägen. Kör rakt fram i nästa rondell, och ta sedan nästa till höger vid Grimstaby, till Grimstavägen. Kör 1 km till en T-korsning, och ta vänster på Stora vägen. Ta första till höger, och sedan direkt till vänster, fortfarande på Stora vägen, och följ denna i 1 km. Håll sedan till höger där vägen klyver sig, fortfarande på Stora vägen, och fortsätt i 100 m till så ligger IP’n och den runda parkeringen till vänster.
E4 från Sollentuna: Passera Rotebro, och ta sedan av på nästa avfart mot Bollstanäs. Ta höger i rondellen mot Bollstanäs, till Breddenvägen. Kör rakt fram i nästa rondell, och ta sedan nästa till höger vid Grimstaby, till Grimstavägen. Kör 1 km till en T-korsning, och ta vänster på Stora vägen. Ta första till höger, och sedan direkt till vänster, fortfarande på Stora vägen, och följ denna i 1 km. Håll sedan till höger där vägen klyver sig, fortfarande på Stora vägen, och fortsätt i 100 m till så ligger IP’n och den runda parkeringen till vänster.
Lv 268 från Vallentuna: Sväng av mot Fresta innan Upplands Väsby, till Älvhagsvägen. Följ vägen genom en högersväng, och sedan genom en vänstersväng vid kyrkan, till Frestavägen. Fortsätt på denna genom ytterligare en skarp högersväng och sedan vänstersväng, och ta sedan till höger i T-korsningen, till Sandavägen. Följ sedan vägen i en skarp vänstersväng till Breddenvägen mot Bollstanäs/Bredden. Kör 1 km, ta sedan till vänster mot idrottsplatsen, till Borgbyvägen. Följ denna fram till IP’n, och ta höger på Stora vägen för att komma till den runda parkeringen.
Lv 265 från Täby: Ta av mot Hagby/återvinningsstationen, och ta direkt höger mot Upplands Väsby, till Sandavägen. Följ vägen rakt fram i 6,5 km, genom en rondell. Följ sedan vägen i en skarp vänstersväng till Breddenvägen mot Bollstanäs/Bredden. Kör 1 km, ta sedan till vänster mot idrottsplatsen, till Borgbyvägen. Följ denna fram till IP’n, och ta höger på Stora vägen för att komma till den runda parkeringen.