Uppsala det är staden

Brobergs IF – Helsingehus Arena

16 februari 2020 19:40

Lag:Brobergs IF
Bildad:1919
Sport:Bandy
Meriter:

5 SM-guld - 47, -63, -64, -76, -77.
69 säsonger i högsta serien.
5:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.brobergsoderhamn.se
Avstånd:178 km
Matcher:

Broberg - Sirius 6-8 lör 30/12 -17

Division:Elitserien
Färger:Gula tröjor, svarta byxor
Brobergs IF

“…ful som stryk utifrån, steril och totalt omysig inuti…”

Helsingehus Arena – en sorglig syn.

Hur är det att vara på arenan?
Och vad ska en stackars bortaguidare hitta på att skriva om ännu en pisstrist plåthall? Helsingehus Arena, sponsrad av det lokala bostadsbolaget, byggdes ovanpå gemytliga Hällåsen och följer exakt samma modell som exempelvis Vetlandas och Trollhättans hallar: En minimalistisk och grå låda byggd till billigaste möjliga pris, ful som stryk utifrån, steril och totalt omysig inuti. Det är som brukligt i dessa hallar trångt om utrymmet, då läktarna har klämts in mellan planen och plåtväggen med minimalt utrymme däremellan; en större läktare med c:a åtta rader sträcker sig längs ena långsidan, och två låga läktare flankerar matchsekretariatet på den andra långsidan. Det karaktäristiska gula ljuset som lade hela Hällåsen i en urinfärgad nyans är ett minne blott, och utbytt mot ett kallt lysrörssken. Utifrån är hallen – i hård konkurrens – kanske landets allra fulaste; en totalt livlöst och grått magasin med några patetiska försök till dekoration i form av rektanglar målade i en annan grå nyans. Det enda som sticker ut hos denna annars helanonyma hall är själva huvudingrediensen: isen. År 2019 blev Helsingehus nämligen landets första bandyanläggning med is året runt, i ett försöksprojekt initierat av Söderhamns kommun.

Huvudläktaren i Helsingehus där hemmasupportrarna får stå.

 

Stämning/klack
Brobergs klack bildades som ”Sandarneklacken”, efter det lilla samhället utanför Söderhamn. Senare bytte klacken namn till det mindre originella och amerikainspirerade Broberg Seahawks. Brobergspubliken är relativt liten och kräsen, men klacken är en av de mer livade i bandysverige, och utmärker sig framförallt genom en aktiv tifogrupp och ett visst inslag av s.k. ”ultraskultur”.

Seahawks bränner av bengaler på Hällåsen i hemmapremiären mot Sirius 2010.

 

Var kan man ta en öl?
Winchester är det hetaste tipset, en mysig pub med brittkänsla med bra läge vid ån, på väg ut mot Hällåsen.

Och som alternativ kanske Dragonen kan fungera, inte lika mysigt, men öl och mat finns iallafall.

 

Lite om Brobergs IF
Gul Färg – Broberg! Så lyder en av bandysveriges kändaste hejaramsor. Brobergs IF föddes år 1919 på en brädgård i stadsdelen Broberg, av ett gäng brädgårdsarbetare som spelade bandy på Färsjöns is. Broberg spelade till en början en biroll bakom Söderhamns IF, men när Faxevallen uppfördes 1930 kom också framgångarna. Man nådde åttondelsfinal samma år, och 1932 debuterade man i allsvenskan. 1947 hämtade “kvarterslaget” som första hälsingelag hem ett SM-guld, då man slog storfavoriterna VSK i finalen. Det skulle bli fyra till, och som bäst var man under 60-talet, då Broberg var en av Sirius främsta konkurrenter om SM-gulden, samt under andra halvan av 70-talet då de två hittills sista gulden kom. 90-talet blev ett tungt decennium som mestadels tillbringades i division 1, men på 10-talet blev man åter ett stabilt Elitserielag, kanske främst tack vare tränaren/sportchefen Svenne Olssons förmåga att göra guld av gråsten. Släkttraditionerna är ovanligt tunga i Broberg, och bandyn tycks ligga i generna hos familjerna Wasberg (Ingvar, Leif och Dennis), Sedwall (Dallas och Curre) och Hedqvist (Pär och Jocke). Här har också flera av våra förbundskaptener fostrats, som den milde Håkan Sundin och den betydligt gapigare Stefan Karlsson. Brobergsrelaterad läsning är Söderhamnsjournalisten Olle Hägers deckare ”Bandyspelaren som försvann i Gambia”, där handlingen kretsar runt en gammal Brobergsspelare som gått upp i rök. På 40-talet föreslogs det från stadsfullmäktige att klubben skulle byta namn till Söderhamn för att ge PR till staden. Klubben svarade kaxigt att staden borde byta namn till Broberg istället, men 60 år senare har kommunen tyvärr lyckats pilla in ”Söderhamn” i klubbnamnet ändå, och det fullständiga namnet ska idag egentligen lyda Broberg/Söderhamn BIF. Brobergs öknamn är ”Skärgårdstomtarna”, som man ofta benämns av rivalerna Bollnäs i inlandet.

Broberg anno 2007/08 i sina reklamspäckade tröjor.

 

Lite om Söderhamn
Söderhamn ligger vid Söderhamnsfjärden, här bor c:a 12 000 invånare, och Söderhamn är därmed Hälsinglands tredje största stad. Innan Söderhamn grundades stod det lilla slottet Faxeholm på samma plats, detta uppfördes c:a 1390, och därifrån trakasserade den kungliga fogden hälsningarna till dess att slottet förstördes under Engelbrektsupproret 1434. Nästan 200 år senare, år 1620, grundades staden Söderhamn i samband med grundandet av Söderhamns gevärsfaktori. Vapensmedjan var, tillsammans med fisket, länge stadens levebröd, tills den lades ned i början på 1800-talet, vilket var början på många år av skakig konjunktur i Söderhamn. Sågverksindustrin gjorde sitt intåg och fick staden att blomstra på nytt, men den krisade kring 1930-talet. Då fick man istället hit flygflottiljen F15, men denna lades ned under nedrustningseran på 90-talet, en nedläggning som staten försökte kompensera med att flytta Patent- och Registreringsverket hit. Bortom den ständigt närvarande arbetslösheten är Söderhamn idag ändå en mysig småstad med fin gammal träbebyggelse. Stadens stora landmärke är utsiktstornet Oscarsborg som står högst upp på Östra berget mitt i Söderhamn. En omtyckt Söderhamnstradition är ljuständningen under jul- och trettondagshelgerna då hundratals levande ljus tänds i stadens offentliga byggnader. Bandyn är odiskutabelt den största idrotten i Söderhamn, men staden har även fostrat duktiga fotbollsspelare (Petter Hansson), skidåkare (Anders Södergren) och kulstötare (Jimmy Nordin). Några andra kända söderhamnare är jazzpianisten Jan Johansson, sångerskan och Bullerbybon Anna ”Sahline” Sahlin, Vintersagasångerskan Monica Törnell, och ärkebiskopen Nathan Söderblom, från Trönö strax utanför Söderhamn.

Utsikt från Oscarsborg över ett isande kallt och snötäckt Söderhamn.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det finns goda tågförbindelser till Söderhamn då staden ligger på linjen Stockholm-Sundsvall, dessutom går länståg mellan Hudiksvall och Gävle. Det är dock en ordentlig promenad på åtminstone 30 minuter från stationen till arenan, och den närmaste vägen går dessutom längs en starkt trafikerad iväg, så det är trevligare att gå genom centrum. Gå ut från stationen, ta höger ned på gångvägen längs med bilvägen, och följ denna åt höger under järnvägsspåren. Gå upp till rondellen och håll snett till höger mot centrum längs Brädgårdsgatan. Följ denna 500 m fram till Stadshotellet, snedda där till höger över Oxtorget, och ta till vänster på Oxtorgsgatan. Korsa Rådhustorget, och ta nästa till vänster på Källgatan. Följ Källgatan/Trädgårdsgatan i drygt 500 m förbi sjukhuset och till en rondell, följ där gångvägen som viker av åt vänster. Fortsätt rakt fram längs med Norrlandsgatan och på gångvägen i dess förlängning. Gå under en viadukt, följ högerkurvan och gå under nästa viadukt. Följ gångvägen när den svänger upp åt vänster till Hällåsen.
E4 från Gävle: Ta den första infarten mot Söderhamn, och ta första avfarten i rondellen mot Sandarne/Hällåsen till Södra Tvärleden. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till höger mot Hällåsen strax innan rondellen upp till arenan.
E4 från Hudiksvall: Kör rakt fram vid avfarten mot Söderhamn, och ta av på nästa avfart mot Bollnäs. Ta sedan direkt till vänster i rondellen in mot Söderhamn. Kör över E:4an, och ta andra till höger i rondellen mot Sandarne/Hällåsen, till Södra Tvärleden. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till höger mot Hällåsen strax innan rondellen upp till arenan.
Rv 50 från Bollnäs: Kör rakt fram i rondellen vid E4:an in mot Söderhamn. Kör över E:4an, och ta andra till höger i rondellen mot Sandarne/Hällåsen, till Södra Tvärleden. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till höger mot Hällåsen strax innan rondellen upp till arenan.