Uppsala det är staden

Edsbyns IF – Edsbyn Arena

17 februari 2020 14:16

Lag:Edsbyns IF
Bildad:1925
Sport:Bandy
Meriter:

11 SM-guld 1952, -53, -62, -78, 2004-08, -17, -18.
73 säsonger i högsta serien.
3:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.bandybyn.se
Avstånd:235 km
Matcher:

Edsbyn-Sirius 8-4 sön 14/11-99 (Ön)
Edsbyn-Sirius 4-4 sön 19/11-00 (Ön)
Edsbyn-Sirius 10-1 sön 16/11-03
Edsbyn-Sirius 9-1 fre14/11 -08
Edsbyn-Sirius 4-5 mån 9/3 -09
Edsbyn-Sirius 7-2 ons 11/3 -09
Edsbyn-Sirius 2-2 sön 7/2 -10
Edsbyn-Sirius 8-4 tis 1/12 -15
Edsbyn-Sirius 4-5 fre 25/2 -22
Edsbyn-Sirius 5-2 fre 5/3 -22

Division:Elitserien
Färger:Röda tröjor, blå byxor
Edsbyns IF

“…Edsbyns hall luktar mycket hemmabygge…”

Edsbyn Arena hittar man på en halvö i Voxnan.

Hur är det att vara på arenan?
2003 öppnade Edsbyn Pandoras ask genom att uppföra Sveriges första bandyhall. Och idag står vi här med hallhetsen, och utebandyn är snart ett minne blott. Författaren till dessa rader är alltså milt sagt inte särskilt förtjust i konceptet bandyhallar, så vad finns då att säga om Edsbyns “bandykyrka” som startade eländet? Tja, det finns i alla fall grader i helvetet. Jämfört med skräckbygget i Västerås, mässhallen i Sandviken eller plåtskalet i Örebro så är Bandykyrkan mycket mer acceptabel, här har man nämligen lyckats bevara åtminstone ett uns av den där abstrakta bandykänslan, som är så svår att beskriva men ändå så viktig. Edsbyns hall luktar mycket hemmabygge, vilket det i grunden också faktiskt är. Både exteriören och interiören är i trä, vilket är en av de viktigaste trivselfaktorerna. Därtill är läktarna små, och indelade i ett slags fållor, vilket gör att känslan av ödslighet försvinner. Dessutom finns det uppehållsutrymmen bakom läktarna med lagom skum belysning. Det är även ganska så kyligt på läktarplats, visserligen över nollstrecket, men plusgraderna är lätträknade. Riktiga läktare finns bara på ena långsidan, runt tio bänkrader höga, medan det runt kortsidorna och den motsatta långsidan sträcker sig en sorts veranda, där man kan stå över räcket och hänga. På långsidan finns även ett par rader uppvärmda stolar för de allra bekvämaste VIP-supportrarna. I arenan finns även pub och servering, här gäller dock utskänkningsregler i klass med 30-talets USA. De minnesgoda vet att innan taken och väggarna sattes upp över isen gick arenan under benämningen ”Ön”, och Edsbyn Arena ligger mycket riktigt vackert belägen på en (halv)ö i älven Voxnan. På området finns även andra faciliteter, bl.a. övernattningsstugor och fotbollsplaner. Arenan går just nu under namnet “Svenska Fönster Arena”, och har tidigare hetat “Dina Arena”. I bortaguiden får den heta “Edsbyn Arena”, vilket är det närmaste ett egennamn denna bandyhall kommer.

Inuti Dina Arena går det mesta i trä.

 

Stämning/klack
Edsbyn drar hyggligt med publik, men begränsas förstås av befolkningsunderlaget. Supporterföreningen heter Red Farmers, och är en pålitlig klack så tillvida att man bjuder på god stämning även under den trista serielunken, även om klackens trumma ligger som ett ständigt bakgrundsbrus i Dina Arena. Mycket högljudd musik i högtalarna dränker tyvärr publiken försök att skapa stämning.

Red Farmers firar hejvilt efter att ha nått den fjärde raka finalen. Foto: Martin Henriksson, bandybyn.se

 

Var kan man ta en öl?
Sedan Byns enda nattklubb och Red Farmers stamställe Röde Bonden slog igen är Edsbyn lite tråkigare. Säkraste kortet är Pizzeria Bolaget, som ligger mitt i Byn, och logiskt nog granne med Systembolaget.

Lite om Edsbyns IF
Att Västerås SK historiskt sett är nr 1 i svensk bandy är svårt att förneka, men frågan är om inte Edsbyn kniper andraplatsen. Med sina 10 SM-guld på 18 finaler är man tredjebäst, något distanserade av den forna storheten IFK Uppsala, och även i maratontabellen är man med 56 säsonger i högsta serien på tredje plats, bakom Gurkorna och SAIK. Dessutom, tycka vad man vill om bandyhallar, men det går inte att förneka att Edsbyn varit pionjärer i denna genomgripande förändring av bandyn. Edsbyn blev till Bandybyn 1925, då klubben tog upp bandyn på programmet, och 20 år senare debuterade man i högsta serien efter att ha besegrat Västerås BK i kval – och med undantag för säsongen 1969/70 har man spelat där sedan dess. Byns första framgångar kom under det femte året, då man vann serien på målskillnad mot ärkefienden Bollnäs, och fick spela sin första final där man dock föll stort mot Nässjö. Men det skulle komma mer; Byn spelade åtta finaler på 15 år, och vann tre av dem, den sista 1962 mot vårt egna IK Sirius. En tillfällig svacka ledde till ovan nämnda nedflyttning 1969, en tillfällig formtopp gav ännu ett SM-guld 1978, men den verkliga Edsbyeran inleddes när laget i sin halvbyggda hall helt otippat tog sitt femte guld 2004. Detta följdes av ytterligare fyra raka SM-tecken; en svit som tidigare bara överträffats av IFK Uppsala och Boltic. De femdubbla gulden solkades dock ned när det framkom att klubbens hedersordförande, Ulf ”Järven” Järvefelt, finansierat mästarlagen med förskingrade pengar och svarta ersättningar. Efter några mellanår tog sedan klubben hem sitt tionde guld 2017, mycket tack vare den finska brödraduon Tuomas och Tommi Määttä. Några andra av de största spelarna i Edsbydressen har varit 40- och 50-talens spelmotor Herbert Swartswe, Elis Johansson, som var med under alla de 8 finalerna på 50- och 60-talen, sönerna Ola och Hans Elis Johansson som härjade på 70- och 80-talen, den stenhårda liberon Joe Lönngren som blev Sveriges yngste bandymästare 1978 vid 16 års ålder, samt på senare år Magnus ”Kuben” Olsson, Per Hellmyrs och Daniel Liw. I skuggan av bandy ägnar sig Edsbyns IF även åt alpin skidåkning fotbollfriidrott och handboll.

Glada miner hos Byn när man firar segern i Svenska Cupen 2008. Foto: Martin Henriksson, bandybyn.se.

 

Lite om Edsbyn
I den lilla byn som är centralort för Ovanåkers kommun såväl som för svensk bandy bor det c:a 4400 invånare, Edsbyn är med det den femte största orten i Hälsingland. Edsbyns historia började på 1600-talet, då det bodde runt 100-talet bönder i byn. Man var trött på den långa resvägen till gudstjänsterna i Alfta kapell, och fick därför tillstånd att bilda en egen socken, med kapell i närliggande Ovanåker. Det var med andra ord religionen som skapade Edsbyn, och religiösa är man än idag. ”Hälsinglands Jerusalem” är ett vanligt smeknamn på Edsbyn, och frikyrkorna är ovanligt väl representerade här. I kommunen är 11 % av invånarna medlemmar i någon frikyrka, där Smyrnakyrkan är en av de största. Det som i övrigt gäller i Edsbyn, vid sidan om bandyn och Jesus, är snickeriindustri. Edsbyverken startade som ett litet snickeri 1899, idag tillverkar man främst kontorsmöbler, tidigare var man även kända för sin skidtillverkning. På träsidan finns även landets största fönsterfabrik Svenska Fönster, samt företaget X-bend, som tillverkar de flesta bandyklubborna i Sverige. Genom Edsbyn rinner älven Voxnan, som är oreglerad i sitt övre lopp, den har restaurerats på senare tid och räknas som en av de bäst bevarade älvarna i södra Norrland. De flesta av Edsbyns kändisar är förstås bandyrelaterade, men musiker av diverse skilda slag kommer också härifrån. På hårdrockssidan så är filmvetaren Orvar Säfström och Hellacopters trummis Robban Eriksson från Edsbyn. En helt annan sorts musik spelade Jon-Erik Öst, framstående spelman kring förra sekelskiftet. Barnbarnen Öst bildade sedermera Family Four, dubbla melodifestivalvinnare på 70-talet.

Edsbyns skyline från Smens-Mårtens sett.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det leder inga järnvägar till Edsbyn, så man får ta tåget till Bollnäs varifrån det går bussar en gång i timmen. Det går även någon enstaka direktbuss ifrån Falun om man har tur. Hoppa av bussen vid hållplats Sommars och gå mot macken och över bron så ligger Dina Arena strax till vänster.
Lv 301 från Bollnäs: Från Bollnäshållet är det busenkelt att hitta. Fortsätt bara rakt fram på Ovanåkersvägen mot Rättvik, förbi avfartena mot Falun och Edsbyns centrum, så ligger Dina Arena på höger sida efter 1 km.
Rv 50 från Falun: Passera Kammahav, och ta sedan av till vänster mot Edsbyn. Följ vägen c:a 13 km in till Edsbyn, ta sedan till vänster mot centrum/Gårdstjärnsberget till Gamla Faluvägen. Följ denna till Centrumhuset och korsningen med Långgatan, och ta vänster. Kör rakt fram i rondellen, över bron över Voxnan, och ta sedan andra till höger på Gyllenvägen. Håll höger i kurvan efter 500 m, ta sedan direkt vänster på Uraforsvägen upp till Ovanåkersvägen. Ta höger, och Dina Arena ligger direkt på vänster sida.
Lv 301 från Furudal: Följ Voxnavägen in till Edsbyn, och fortsätt rakt fram på Ovanåkersvägen vid infarten till Edsbyns centrum till höger. Fortsätt rakt fram 1 km, och Dina Arena ligger sedan till vänster.