Uppsala det är staden

IF Elfsborg – Borås Arena

25 februari 2020 20:55

Lag:IF Elfsborg
Bildad:1904
Sport:Fotboll
Meriter:

77 säsonger i allsvenskan.
6 SM-guld, 1936, -39, -40, -61, 2006, -12.
3 guld i Svenska Cupen, 2001, -03, -14.
5:e plats i maratontabellen för allsvenskan.
Deltagit 2 gånger i Champions League, 15 ggr i UEFA-Cupen/Europa League.

Hemsida:https://www.elfsborg.se
Avstånd:474 km
Matcher:

Elfsborg-Sirius 4-0 lör 21/2 -15
Elfsborg-Sirius 1-1 lör 31/8 -19
Elfsborg-Sirius 3-0 sön 24/10 -21

Division:Allsvenskan
Färger:Gula tröjor, svarta byxor
IF Elfsborg

“…de dimhöljda bergens arena…”

Omgivningarna är inte speciellt inbjudande, men det är själva Borås Arena i sina varma ockrafärger.

 

Hur är det att vara på arenan?
I april 2005 stod den klar – den första nybyggda svenska fotbollsarenan sedan Söderstadion 1966. Och Borås Arena skulle få många efterföljare, men ingen av dessa har varit lika bra, eller framför allt lika smart, som Borås Arena. För det fantastiska priset av 112 miljoner kronor fick Borås en arena som ser inbjudande ut från utsidan, som ger en fin fotbollsupplevelse på insidan, och dessutom har mer personlighet än de karaktärslösa tvålkoppsarenorna som har blivit normen. Borås Arena har istället fyra tydliga läktare på vardera plansida, dessutom med varsitt namn: Sjuhäradsläktaren står skuldra vid skuldra med gamla Ryavallen, och på den andra långsidan står Ålgårdsläktaren – de båda långsideläktarna är byggda i två etage och tar tillsammans 10 000 av den totala publikkapaciteten på c:a 16 000. De båda kortsideläktarna är ungefär hälften så höga och har enbart ståplatser, den västra heter Elfsborgsläktaren och är fylld med Guliganer, medan halva Knallelandsläktaren är reserverad för bortafans. Arenan är korrekt färgsatt på insidan, med Elfsborgsgula plaststolar, och från läktarna har man en fin utsikt över både planen och omgivningarna utanför – bakom Elfsborgsläktaren tornar det granklädda berget Rya åsar upp sig. Man måste dock ha överseende med de – väldigt – trista omgivningarna. Arenaområdet ligger i ett helt charmlöst industriområde 1,5 km norr om Borås centrum, och granne med köptemplet Knalleland. Och överseende måste man även ha med underlaget – Borås Arena var en av de tidigaste arenorna i landet med konstgräs, något som också satt sin prägel på hemmalagets spel; Elfsborg har blivit ett utpräglat konstgräslag, med ett betydligt högre poängsnitt på plast än på biologiskt gräs. Borås Arena hade kunnat vara spelplats för U21-EM år 2009 om det inte varit för ”hamburgerkriget” – p.g.a. Max-restaurangen i arenan satte UEFA stopp för spel eftersom konkurrenten McDonalds sponsrade turneringen, och boråsarna gick därmed miste om fotbollsfesten. Elfsborg är naturligtvis mest förknippade med Borås Arena, men här spelar också stadens näst bästa lag: ”de blå-vita brassarna” Norrby IF.

De dimhöljda bergens arena – Rya åsar sticker upp bakom Elfsborgsläktaren. Den större Knallelandsläktaren syns till höger.

 

Stämning/klack
Elfsborgsklacken heter Guliganerna och är, som man kan ana av det muntra namnet, en för allsvenska topplag ganska snäll, ofarlig och inte särskilt stor klack. Man är också en av de äldre aktiva svenska supporterklubbarna, bildad 1991. Publiksnittet är bra för ett ”landsortslag” – ett av de högsta utanför storstäderna.

Inte riktigt gula väggen kanske, men Guliganerna sätter bra färg på Elfsborgsläktaren. Foto: Guliganerna

 

Var kan man ta en öl?
Guliganernas stamhak är sedan 2018 Cheers på Allégatan, bakom Caroli kyrka.

Bland större pubar finns några olika alternativ; ett lokalt koncept är Wisers, en kanadensisk pub på Sangärdsgatan, på vägen ut mot Borås Arena.

Ett enkelt och anspråkslöst alternativ med bra mat är kinarestaurangen Peking på Allégatan strax ovanför centrum.

 

Lite om IF Elfsborg
Ellos – inget svenskt lag förknippas så intimt med sin sponsor som Elfsborg, som till och med fått sitt öknamn efter postorderföretaget som varit klubbens storsponsor sedan 1987. En av våra största fotbollsklubbar är man hur som helst; strax efter ”Peking” är Elfsborg laget som främst har utmanat storstadslagen i svensk fotboll – sex SM-guld och en fin femteplats i maratontabellen har man att skryta med. Elfsborg bildades 1904 under det anspråkslösa namnet Borås Fotbollslag, två år senare bytte man till ett namn med större pretentioner – som IF Elfsborg skulle man bli hela Älvsborgs läns lag. 1926 debuterade Elfsborg i Allsvenskan, året efter debuterade den då 18-årige blivande rekordmannen Sven Jonasson i Elfsborgs gula tröja, och det skulle bli otroliga 334 allsvenska matcher i obruten följd innan han under beredskapsåret 1943 inte fick permission till matchen mot Sandviken. Under Sven Jonassons rekordsvit inföll också Elfsborgs första storhetstid, då man åren 1936 till 1940 tog hem tre SM-guld. Elfsborg åkte ur Allsvenskan 1954, vilket bäddade för en historisk händelse: När man åter gick upp gick laget och vann SM-guld 1961 som nykomlingar i Allsvenskan – en av spelarna i truppen var försvararen Leif ”Loket” Olsson, vars smeknamn bingolottovärden Leif ”Loket” Olsson senare snodde. 1961 spelade Elfsborg även vad som anses vara en av de bästa allsvenska matcherna någonsin: 5-5 mot IFK Göteborg på Nya Ullevi. I mitten av 90-talet lades grunden för Elfsborgs tredje storhetstid, när ”pannbandsligan” spelade upp laget i Allsvenskan efter nära ett decennium i division 1 – ett trio unga, tekniska blondiner i innebandyfrisyrer bestående av Anders ”Taco” Svensson, Fredrik Berglund och Tobias Linderoth. Trion spreds ut i Europa, men både Taco och Berglund återvände, och när Borås Arena sedan stod klar knep Elfsborg ytterligare ett SM-guld under den unge tränaren Magnus Haglund. Sedan dess har man etablerat sig i den absoluta toppen, ofta med en ansenlig andel av hemfostrade västgötaspelare i trupperna. I Elfsborg gjorde också den legendariske Klas Ingesson sitt enda tränaruppdrag innan han tragiskt gick bort på sin post i cancer. Elfsborg saknar naturliga rivaler, om man inte räknar med kvarterslaget Norrby som Elfsborg mött i några få men välbesökta derbyn. Mötena med IFK Göteborg – ”El Västico” – brukar dock bli lite extra heta drabbningar. Elfsborg är sedan många år en renodlad fotbollsförening, men genom historien har många andra idrotter utövats, dock utan några större framgångar. Elfsborgs tennissektion fostrade dock Sveriges första stora tennisstjärna, Sven Davidson, som genom sin seger i Franska öppna 1957 blev förste svensk att vinna en grand slam-titel.

Elfsborg – ett hemvävt topplag. Vid sidan om några norrmän och danskar saknar Elfsborg helt internationella inslag.

 

Lite om Borås
Borås har genom hela sin historia haft textil att tacka för sitt välstånd och tillväxt. Staden grundades 1621 som en handelsplats för ”knallarna”; gårdfarehandlare i västgötabygden som sålde bland annat textilier. På 1800-talet kom järnvägen och industrierna till Borås, och staden översvämmades snart av textilfabriker, som Algots och Borås Wäfveri. Textilkrisen slog till på 60-talet, och fabrikerna fick bomma igen, men Borås hittade en ny näring i postorderföretagen som etablerade sig på orten: EllosHalénsHobbex och Netonnet är bara några av dem. Och i Borås hittar man även modeföretaget Gina Tricot, samt såväl Textilmuséet som Textilhögskolan. Borås hittar man sex mil rakt västerut från Göteborg, i Viskans dalgång ibland Västergötlands skogklädda kullar i den s.k. Sjuhäradsbygden. Här bor 66 000 personer, och Borås är med det Västergötlands näst största och rikets 14:e största stad. Namnet Borås tros vara en sammandragning av Bodareåsen, syftandes på fäbodarna på Rya åsar – idag ett naturreservat med vacker natur, utsikter och ekskogar. Topografin märks också på vädret; Borås är med sina 975 mm nederbörd om året Sveriges blötaste stad. När Borås nämns i någon sorts kulturyttring får staden ofta representera det gråa och vardagliga, kanske tydligast i Galenskaparnas parodi på ”New York, New York” – helt enkelt kallad ”Borås, Borås”. Och kanske är det en motreaktion på Borås oglamourösa aura som har gjort att staden fostrat flera av våra mest profilerade schlagerartister, som bossen Christer Björkman, sångerskan Shirley Clamp, samt dansbands-/discosångaren Magnus Carlsson. Vid sidan av dessa är staden kändaste son ex-statsministern Ingvar Carlsson, uppväxt under fattiga förhållanden i ett dragigt trähus som son till två arbetarföräldrar. Andra berömda boråsare är: skådespelarna Helge Skoog och Jarl Borssén, manusförfattaren Hans Rosenfeldt, den psykbrytande komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson, dokusåpakonstnären Pål Hollender, utrikeskorrespondenten Nils Horner, förläggaren Johan Hilton och moderatstrategen Per Schlingmann. Vid sidan av Elfsborgs bolltrillande förknippas Borås också ofta med basketlaget. Och Anders Svensson får ursäkta, men det är i dess föregångare, M7 Borås, man hittar Borås störste idrottsstjärna genom tiderna: legenden Magic Johnson, som spelade sex matcher i Boråshallen innan hans feta kontrakt försatte klubben i konkurs.

En gråvädersutsikt över centrala Borås med Viskan längs ned till höger.

 

Seriemöten genom historien
Elfsborg-Sirius 1-1 (Allsvenskan -69)
Sirius-Elfsborg 0-1 (Allsvenskan -69)
Elfsborg-Sirius 1-1 (Allsvenskan -73)
Sirius-Elfsborg 1-1 (Allsvenskan -73)
Sirius-Elfsborg 1-0 (Allsvenskan -74)
Elfsborg-Sirius 2-2 (Allsvenskan -74)
Sirius-Elfsborg 4-1 (Allsvenskan -17)
Elfsborg-Sirius 0-2 (Allsvenskan -17)
Elfsborg-Sirius 0-1 (Allsvenskan -18)
Sirius-Elfsborg 4-2 (Allsvenskan -18)
Sirius-Elfsborg 2-4 (Allsvenskan -19)
Elfsborg-Sirius 1-1 (Allsvenskan -19)
Elfsborg-Sirius 3-3 (Allsvenskan -20)
Sirius-Elfsborg 1-1 (Allsvenskan -20)
Sirius-Elfsborg 0-2 (Allsvenskan -21)
Elfsborg-Sirius 3-0 (Allsvenskan -21)
Sirius-Elfsborg 2-0 (Allsvenskan -22)
Elfsborg-Sirius 3-0 (Allsvenskan -22)
Sirius-Elfsborg 3-4 (Allsvenskan -23)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Borås åker man tåg eller buss. Staden ligger på SJ’s linje mellan Kalmar och Göteborg, och hit går även Västtågen från Göteborg, Herrljunga och Varberg. Det går även att komma hit med Swebus från Göteborg eller Stockholm/Jönköping. Kommer man från Herrljungahållet kan man kliva av vid stationen Knalleland ett stenkast från arenan. Från centralstationen har man knappt 20 minuters promenad till Borås Arena. Gå ut från stationshuset och ta direkt vänster på Stationsgatan med spåren på vänster sida. Håll vänster på Sven Eriksongatan och fortsätt längs med spåren. Gå över bron över Viskan, och ta direkt till vänster på Yxhammarsgatan, och direkt vänster igen på Södra Nybrogatan längs med ån. Håll till vänster, under järnvägsspåren, och fortsätt längs med Skaraborgsvägen. Följ gångvägen på vänster sida av Skaraborgsvägen i 1 km, och fortsätt sedan rakt fram genom en gångtunnel vid en större korsning. Ta direkt höger genom en till tunnel, och följ gångvägen längs med rv 42 fram till Borås Arena.
Rv 40 från Göteborg: Passera avfarten mot Sjömarken, och ta av på nästa avfart mot Alingsås/Trollhättan, och ta direkt vänster i rondellen till Göteborgsvägen mot Alingsås/Trollhättan. Kör rakt fram i två rondeller, fortfarande mot Alingsås/Trollhättan, fortsätt rakt fram på Norrby Långgata. Kör rakt fram mot Trollhättan/Knalleland i ytterligare en rondell till Rv 42, och ta sedan till vänster i Knallelandsrondellen till Ålgårdsvägen, parkeringar till arenan finns sedan strax på höger sida.
Rv 40 från Jönköping: Passera avfarten mot Bergsäter och ta av på nästa avfart mot Trollhättan/centrum och håll direkt till höger på Arlagatan mot Trollhättan/centrum. Kör rakt fram mot Knalleland på Arlagatan/Kungsgatan i 1,5 km, ta sedan höger mot Trollhättan/Knalleland i rondellen. Ta sedan till vänster i Knallelandsrondellen till Ålgårdsvägen, parkeringar till arenan finns sedan strax på höger sida.
Rv 41 från Kinna/Rv 27 från Tranemo: Följ Rv 41 mot Borås (rakt fram från Kinnahållet, sväng höger från Tranemohållet). Följ Söderleden in mot centrum, fortsätt sedan längs Arlagatan och Kungsgatan mot Knalleland. Ta höger mot Trollhättan/Knalleland i rondellen, ta sedan till vänster i Knallelandsrondellen till Ålgårdsvägen, parkeringar till arenan finns sedan strax på höger sida.
Rv 42 från Vårgårda: Följ vägen in mot centrum, rakt fram genom tre rondeller till Skaraborgsvägen. Passera Borås Arena, och ta sedan till höger i nästa rondell mot Ryda/Armbåga till Ålgårdsvägen parkeringar till arenan finns sedan strax på höger sida.
Lv 180 från Alingsås: Följ Alingsåsvägen in mot centrum till den första rondellen, och ta där vänster mot Knalleland/Ryda. Kör över bron över Viskan till Ålgårdsvägen, flera parkeringar till Borås Arena ligger sedan på vänster sida.