Uppsala det är staden

Enköpings SK – Enavallen

9 juli 2021 01:45

Lag:Enköpings SK
Bildad:1914
Sport:Fotboll
Meriter:

1 allsvensk säsong
14:de plats 2003
60:e plats i maratontabellen

Hemsida:http://www.esk.nu
Avstånd:49 km
Matcher:

Enköping-Sirius 0-0 lör 12/6 -99
Enköping – Sirius 2-0 sön 12/6 -05
Enköping-Sirius 2-1 mån 29/5 -06
Enköping-Sirius 1-0 mån 7/5 -07
Enköping-Sirius 4-1 lör 28/6 -08 (SvC)
Enköping-Sirius 1-0 mån 15/9 -08

Division:Division 2
Färger:Gröna tröjor, svarta byxor
Enköpings SK

”…en sån här typisk småstadsarena som det går tretton på dussinet av här i landet…”

Hur är det att vara på arenan?
För oss Siriussupportrar har självspäkningen på Enavallen blivit en lika pålitlig tradition som julen, om än inte i närheten av lika trevlig. Faktum är att varje sekund som tillbringas på Enavallen är en sekund för mycket. Det är med andra ord inte helt enkelt för mig att ge ett rättvist omdöme om Enavallen, men jag ska försöka att ta på mig de objektiva glasögonen, och man kan då konstatera att Enavallen är en sån här typisk småstadsarena som det går tretton på dussinet av här i landet, med en knubbig huvudläktare, träläktare kring resten av planen, och löparbanor. Skillnaden ligger dock i detaljerna, och här får jag erkänna att Enavallen inte är helt utan förtjänster. Främst gäller det läget, Enköping är ju berömt för sina parker och Enavallen är belägen precis i en av dessa parker, Drömparken vid Enköpingsån. Dessutom ligger Enavallen centralt, 500 m från centrum. Huvudläktaren på Enavallen är relativt hög och sträcker sig längs med den mittre hälften av ena långsidan. Denna är helt OK, murad i tegel, med gula plaststolar och glasad fasad på flankerna. Övriga läktare, på sidorna av huvudläktaren och andra långsidan, är vanliga träläktare och inte mycket att skriva om. Men sedan får Enavallen vara hur pittoresk den vill, jag har ändå svurit att aldrig mer beträda denna förbannade plats förrän Enavallenspöket är fördrivet och begravt.

 

En somrig dag på Enavallen när enköpingsparkerna är som grönast.

 

Stämning/klack
ESK är inte mycket till publikmagnet, och man har svårt att locka enköpingsborna till Enavallen. På klackfronten så fanns under det allsvenska året en klack vid namnet Green Spanners. Dessa lade dock ned när ESK lämnade Superettan 2004, sedan uppstod klacken under namnet Gröna Stå. Vi talar dock inte om någon jätteklack här, på en bra dag når man upp i ett tvåsiffrigt antal. Det finns även en enmannaklack i form av ”den galne greken”, en man i medelåldern som gör sitt bästa för att skapa någon form av stämning på Enavallen.

Gröna stå under superettansejouren 2007-08 – en klack som nästan ryms i en schysst parktraktor.

 

Var kan man ta en öl?
Närmast ligger Vita elefanten, som är en asiatisk krog med gott rykte. Den ligger på Kungsgatan bara ett stenkast från Enavallen.
ESK-supportrar kan man möjligtvis hitta på Masoud, på Källgatan alldeles nära Gustav Adolfs Torg.

 

Lite om Enköpings SK
Den 26:e oktober 2002 tog ESK steget upp till allsvenskan, till mångas förvåning och till oss Siriussupportrars stora förtret. Innan man tog steget upp i eliten och började göra livet surt för de blåsvarta så förde man länge en tynande tillvaro längre ned i seriesystemet. Klubben bildades 1914, och lät först höra talas om sig 1946, då man via sex kvalmatcher på två veckor tog sig upp i andraserien. Man blev dock direkt degraderade till division IV (tack vare en serieomläggning), och ESK’s utveckling kan sedan beskrivas som en mycket långsam men stadig klättring genom seriesystemet, som kulminerade i det allsvenska äventyret 2003. Det återstår nu att se om ESK har påbörjat en liknande rutschbana utför, eller om man lyckas vända på den nedåtgående trenden. Ett oläkt sår i ESK’s historia är ”Vasalunds-affären” 1997. ESK hade med nöd och näppe hållit sig kvar i division I, men nedflyttningsklara Spårvägen lämnade då in en protest mot Vasalund som använt sig av en olicensierad spelare (Jones Kusi-Asare). Detta ledde till att Spårvägen tilldelades poäng i efterhand, vilket puttade ned ESK på nedflyttningsplats. ESK har inte producerat några storspelare genom tiderna, det största namnet torde vara landslagsmannen och Hammarbylegenden Ulf Eriksson. Andra mer eller mindre udda fåglar som representerat ESK är advokaten och f.d. justitieministern Tomas Bodström, isprinsen Jesper Blomqvist och supertalangen Jonny Rödlund. Klubben har även hyggligt framgångsrikt hockeylag, ett mindre framgångsrikt bandylag och en gymnastiksektion under sina vingar.

Siggi Jonssons tid i ESK blev turbulent – här poserar han med sitt lag på Enavallen.

 

Lite om Enköping
Enköping ligger strax uppströms Enköpingsåns utlopp till Mälaren, mitt emellan Stockholm och Västerås, och har knappt 20 000 invånare. Idag är Enköping en småborgerlig och lantlig småstad, mest känt för sina många parker, men med anor tillbaka till åtminstone 1100-talet är Enköping faktiskt en av Sveriges äldsta städer. Från början var järnhandeln med Bergsslagen den viktigaste näringen, men konkurrensen med bl.a. grannstaden Västerås var hård. Framåt 1800-talet hittade man en annan nisch, nämligen odling av köksväxter. I synnerhet satsade man hårt på pepparrötter, vilket gav Enköping sitt smeknamn ”Pepparrotsstaden”. Industrier har det däremot inte funnits särskilt många av, undantaget är Bahco Tools, där Enköpings stora bidrag till världen uppfanns, skiftnyckeln (därav det tidigare namnet på ESK-klacken, ”Green Spanners”). Ett signaltruppsregemente finns också i staden. Enköpingsdoktorn, Ernst Westerlund, är kanske den mest kände Enköpingsprofilen, han verkade i slutet av 1800- och början av 1900-talet och fick rykte om sig att vara något av en mirakeldoktor. Den främsta idrotten i Enköping, vid sidan om fotbollen, är rugbyn, där Enköpings RK är 17-faldiga mästare. De berömda parkerna i Enköping uppgår till c:a 20 stycken, parkvandringar anordnas under somrarna, och kronjuvelen är Drömparken alldeles intill Enavallen. Enköpingskändisar är den f.d. ministrarna Anna Lindh och Leif ”Blomman” Blomberg, den skandalomsusade s-kollegan Anna Sjödin, sångerskan Elin Lanto, proffstyckaren Johan Hakelius, hockeyspelaren Niclas Hävelid och underhållaren Totte Wallin. Det man skryter mest med i Enköping är ändå allt annat det är nära till. En tredjedel av Sveriges befolkning bor inom en radie på 12 mil runt Enköping, därav smeknamnet ”Sveriges närmaste stad”.

Vy ned från Kyrkogatan ned från Vårfrukyrkan.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Enköping kan man komma på två sätt, antingen med fjärrtåg eller med länsbuss. Tåg går från Stockholm och Västerås ungefär en gång i timmen, och det finns även direkttåg från Göteborg. Från stationen kan man antingen ta buss 803 och kliva av vid kommunhuset, precis nära Enavallen, eller ta en promenad på c:a 20 minuter. Gå då rakt ut från stationshuset, och korsa Bangårdsgatan vid rondellen. Fortsätt sedan rakt fram längs med Drottninggatan i 1 km, och ta sedan till vänster på Tullgatan vid rondellen. Ta sedan första till höger på Kyrkogatan och följ denna förbi torget och ned till Ågatan. Fortsätt rakt fram på gångvägen vid Medborgarhuset, över Enköpingsån, Enavallen ligger sedan till höger. Kommer man med länsbussen från Uppsala eller Västerås så går man av vid Gustav Adolfs Torg, sedan följer man Tullgatan ned till ån, och fortsätter rakt fram på gångvägen vid Medborgarhuset, över Enköpingsån, sedan kommer man till Enavallen.
E18 från Stockholm/ Rv 55 från Uppsala: Ta den första infarten till Enköping Ö, och håll direkt till höger mot Enköping över motorvägen (från Uppsalahållet fortsätter man bara rakt fram på Stockholmsvägen in mot Enköping). Följ Stockholmsvägen i 3 km, ta sedan till vänster mot centrum strax efter järnvägsviadukten, sedan direkt till höger mot centrum. Fortsätt längs Stockholmsvägen i ytterligare 1 km, ta sedan till vänster i rondellen mot sjukhuset, till Tullgatan. Ta till höger i nästa rondell till Östra Ringgatan, och fortsätt rakt fram i nästa rondell mot sjukhuset. Ta sedan tredje till höger på Ågatan, igen mot sjukhuset, sedan andra till vänster på Kungsgatan, fortfarande mot sjukhuset. Parkeringen dyker sedan upp till höger, strax innan Enavallen.
E18 från Västerås: Ta av mot Rv 55 mot Norrköping/Katrineholm strax innan Enköping. Fortsätt rakt fram i nästa rondell, mot Norrköping, och ta sedan av till vänster, fortfarande mot Norrköping. Ta sedan av första till vänster mot centrum, till Kungsgatan, och följ denna rakt fram 1,5 km förbi lasarettet, sedan dyker parkeringarna till Enavallen upp på vänster sida.
Rv 55 från Strängnäs: Ta av till höger på den allra första avfarten till Enköping, mot centrum och sjukhuset, till Kungsgatan. Följ denna rakt fram 1,5 km förbi lasarettet, sedan dyker parkeringarna till Enavallen upp på vänster sida.
Rv 70 från nordväst: Fortsätt rakt fram in mot Enköping på Salavägen där vägen går över E18, och följ denna i sammanlagt drygt 2 km, rakt fram i två rondeller, genom järnvägsviadukten, och rakt fram genom ytterligare två rondeller. Ta sedan den andra avfarten snett åt vänster i nästa rondell, mot Enavallen, till Fjärdhundragatan, och följ vänstersvängen till Ågatan. Ta sedan höger mot Enavallen i nästa korsning, till Kungsgatan, parkeringen dyker sedan upp till höger, strax innan Enavallen.