Falu BS – Kopparvallen
30 juli 2022 15:47
Lag: | Falu BS |
Bildad: | 1935 |
Sport: | Fotboll |
Meriter: | 3 säsonger i andradivisionen |
Hemsida: | https://www.laget.se/FaluBSfotboll/ |
Avstånd: | 172 km |
Matcher: | Slätta-Sirius 2-3 lö 19/5 -01 |
Division: | Division 2 |
Färger: | Mörkblå tröjor med gul mönstring, mörkblå byxor |
”…för spel i fjärde-femte-divisionerna alldeles lagom och därtill rätt trevlig…”
Hur är det att vara på arenan?
Som huvudarena för fotboll i en skapligt stor svensk stad är Kopparvallen sannerligen ynklig. Men Falun är heller ingen fotbollsstad, och för spel i fjärde-femte-divisionerna är Kopparvallen alldeles lagom och därtill rätt trevlig. Här finns en ganska liten huvudläktare med tak och en ganska egenartad form; läktaren lutar sig mot en vall och är både låg och flack, och åskådarna kan nog känna sig aningen klämd i den gäddkäftsformade bygget. På plussidan finns avsaknaden av löparbanor, och den fina utsikten över Falu stad och hoppbackarna på Lugnet. Kopparvallen ligger ganska centralt på södra sidan Tiskenviken, med tio minuters promenad från centrum. På Kopparvallen spelade Falu BS bandy under sina glansdagar på 70-talet, och på området finns även ett flertal hoppbackar på 50 m, 30 m, och några ännu mindre som till och med jag kanske skulle våga prova på. Dessutom finns en konstgräsplan där en större läktare vid besökstillfället höll på att byggas.
Hur är det att vara på arenan?
Som huvudarena för fotboll i en skapligt stor svensk stad är Kopparvallen sannerligen ynklig. Men Falun är heller ingen fotbollsstad, och för spel i fjärde-femte-divisionerna är Kopparvallen alldeles lagom och därtill rätt trevlig. Här finns en ganska liten huvudläktare med tak och en ganska egenartad form; läktaren lutar sig mot en vall och är både låg och flack, och åskådarna kan nog känna sig aningen klämda i den gäddkäftsformade bygget. På plussidan finns avsaknaden av löparbanor, och den fina utsikten över Falu stad och hoppbackarna på Lugnet. Kopparvallen ligger ganska centralt på södra sidan Tiskenviken, med tio minuters promenad från centrum. På Kopparvallen spelade Falu BS bandy under sina glansdagar på 70-talet, och på området finns även ett flertal hoppbackar på 50 m, 30 m, och några ännu mindre som till och med jag kanske skulle våga prova på. Dessutom finns en konstgräsplan där en större läktare vid besökstillfället höll på att byggas.
Kopparvallens läktare har en karaktäristisk och något udda form – låg, flack och djup.
Stämning/klack
Falu BS bandylag har en hejaklack som heter bandymasarna, men några fotbollsmasar verkar det inte finnas. Rätt dött med andra ord.
Var kan man ta en öl?
Kvarterskrogen Mon Ami ligger precis utanför Kopparvallens entré, ett litet stenkast längre bort på Sturegatan, och är därmed ett givet val.
Lite om Falu BS
Falu BS bildades 1935 genom en sammanslagning av Falu BK, Holmens IF, Falu SK och IFK Falun. BS har alltid haft den ledande positionen i Falun, men därmed inte sagt att man har rosat marknaden. Det har blivit tre korta och misslyckade besök i den näst högsta serien med oregelbundna mellanrum, första försöket var 1955, sedan återkom man 1975, och allra sämst gick det 1985, då det bara blev 3 poäng på hela säsongen. I början på 2000-talet tog lokalkonkurrenten Slätta över som Faluns bästa fotbollslag; en rivalitet som man löste man med en sammanslagning som 2006 resulterade i den nya klubben Falu FK. Denna fusion blev dock ingen succé, och 2015 gick Faluns fotbollshopp i konkurs. Falu BS startade då om från lägsta nivå, och började långsamt klättra tillbaka mot de nivåer man varit på innan den meningslösa sammanslagningen. En av Faluns största spelare genom tiderna är Åke Gren som spelade såväl fotboll, bandy och ishockey för klubben. Även hans son, Schweizproffset Mats Gren, har spelat för klubben. Andra namn i BS-historien är Njugo Demba-Nyrén, och backklippan Peter Larsson som avslutade sin spelarkarriär i Falu BS. Falu BS odiskutabla flaggskepp är dock bandylaget, som kan räknas in bland landets mest klassiska, med bl.a 2 SM-guld.
Tidigare spelade BS i den här ganska läckra långrandiga tröjan, idag är det helblått på tröjan som gäller.
Lite om Falun
Falun är beläget vid sjön Runn i Dalarna, och är med sina drygt 36 000 invånare näst störst i landskapet, strax bakom grannen Borlänge. Falun är en av Sveriges äldsta och tack vare koppargruvan historiskt viktigaste städer. Malm tros ha brutits sedan vikingatiden, och staden har funnits sedan 1300-talet. På 1600-talet var Falun Sveriges näst största stad, och svårt nedsmutsad från gruvan. Därefter har malmproduktionen långsamt gått ned, industrierna har flyttat 2 mil sydvästerut till tvillingstaden Borlänge, och Falun mer fått karaktären av skol- och administrationsstad. Falun är en relativt vacker stad och här finns en hel del för turisten att titta på. Världsarvet Falu koppargruva är värt ett besök, guidade turer erbjuds dagligen. Uppe på Lugnet kan man utöva hela 58 olika sporter, inte minst backhoppning, och här anordnas årligen världscuptävlingar i skidlöpning, Svenska Skidspelen. Man kan även promenera på gatan med landets roligaste namn, Ryckepungsvägen. Falun är ett starkt varumärke, Falu Rödfärg (gjort på färgpigment som utvinns i gruvan), Falukorv (från början gjord av oxar, vars hud användes till draglinor i gruvan), Falu Ättika och Falu Rågrut, är produkter de flesta känner till. Tidigare var staden även känt för numera konkursade Falu Folkmusikfestival. Några kända Faluprofiler är revykungen Ernst Rolf, skådespelaren Folke Sundqvist, ishockeyprofilerna Tomas Jonsson och Per Mårts, löparsystrarna Sanna och Jenny Kallur, arkitekten Ferdinand Boberg och 80-talsgruppen Troll, samt massmördaren Mattias Flink och den före detta seriemördaren Sture ”Tomas Quick” Bergwall. SVT har en filial i Falun där klassiker som ”Trafikmagasinet” och ”Packat & klart” producerats.
Falu gruva – en gång i tiden en av landets viktigaste inkomstkällor, idag spännande turistmål.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Från stationen går man mot centrum och tar vänster vid gångtunneln under järnvägen. Sedan tar man höger och följer Strandvägen över Faluån och upp på Myntgatan. Ta till vänster och arenan ligger en dryg halvkilometer längre bort.
E16 från Sandviken: Sväng vänster mot Norslund på första infarten till centrum. Sedan följer man Korsnäsvägen hela vägen in till centrum. Följ sedan med i svängarna vid Hemköp där gatan byter namn till Gruvgatan, och ta sedan omedelbart till vänster på Myntgatan efter Faluån. Arenan ligger till vänster efter en knapp kilometer.
E16 från Borlänge: Kommer man från Borlänge tar man till höger in mot centrum i den första rondellen, rakt fram i nästa, och sedan tar man till höger på Myntgatan vid Dalateatern.
Rv 50 från Rättvik: Kommer man från Rättvik/Edsbyn-hållet tar man till höger på rv 50 mot Borlänge norr om Falun. Följ denna i några km, ta sedan till vänster i rondellen in mot Falu centrum längs Gruvgatan. Ta sedan rakt fram i nästa rondell, och sedan till höger på Myntgatan vid Dalateatern.