Uppsala det är staden

Falu BS – Lugnet

16 januari 2021 22:37

Lag:Falu BS
Bildad:1935
Sport:Bandy
Meriter:

2 SM-guld 1971, -74
48 säsonger i högsta serien
12:e plats i maratontabellen

Hemsida:https://www.falubsbandy.com/
Avstånd:172 km
Matcher:

Falu BS - Sirius 7-2 sön 8/11-98
Falu BS - Sirius 7-3 sön 26/11-00
Falu BS - Sirius 8-0 fre 28/11 -03
Falu BS - Sirius 4-4 ons 11/1 -06
Falu BS - Sirius 3-4 fre 30/11 -18

Division:Allsvenskan
Färger:Blå tröjor med gul mönstring, blå byxor
Falu BS

Ett stycke klassisk bandyläktare på Lugnet – ranglig trätrappa i skjul.

 

Hur är det att vara på arenan?
1975 tvingades Falun lämna sin klassiska Kopparvallen vid Tiskens strand, och flyttade upp till Lugnet, 2 km öster om staden. Och det är kanske inte så konstigt att bandyintresserade falubor av äldre årgång får något nostalgiskt i rösten när det pratas om Kopparvallen, för Lugnets bandybana osar inte direkt av gemyt. I grundutförandet är det en standardarena som de såg ut innan halljävlarna gjorde sitt intåg: Huvudläktaren är en ordinär, simpel, och ganska liten läktare bestående av en trätrappa inuti ett plåtskal med lite falurött pytsat utanpå, medan det på andra sidan finns en större träläktare utan tak, skuldra mot skuldra med en ishall. En helt vanlig – och därmed egentligen underbar – bandyarena alltså, men problemet är dess omgivningar: det enorma sportkomplexet Lugnet. Här samsas bandybanan om utrymmet med en ishall, en fotbollsplan, en simhall, en tennishall, en innebandyhall, ett TV-hus, ett idrottsmuseum, en camping, en högskola, en frikyrka, några mil skidspår och inte minst två stycken hoppbackar. Bandyn är helt enkelt inte den mest populära av de 57 sporter som kan utövas på Lugnet, och har skuffats undan i ett avlägset och bortglömt hörn av området. Sedan får man här också stå ut med en hopplöst töntig speaker som leker enmannaklack i PA-systemet, och man får dessutom stå ut med Faluns kampsång ”Vi är Bandymasarna”, en käck dänga i Svenne-Rubins-style, stup i kvarten. Lugnet dryper förstås av idrottshistoria, här har bl.a. anordnats fyra mästerskap i skidåkning: 1954, -74, -93 och 2015, och många minns nog hur Torgny Mogren 1993 räddade den svenska äran med sitt 5-mils-guld. På Lugnet arrangeras också varje år ”Svenska skidspelen”, som är en del av världscupen i längdskidor.

Och en lika klassisk taklös läktare på den andra långsidan. Här finns numera ett partytält som inhyser en pub – ett lysande trevligt koncept.

 

Stämning/klack
”Lugnet” är om man vill vara elak ett passande namn på arenan, för här brukar det vara rätt så tyst. Faluns klack heter Bandymasarna, men vid mina besök på Lugnet har det inte varit något större liv på dem. Annars så hemfaller Bandymasarna och Falu BS till samma dalafetischism som alla andra lag från landskapet. Tramsigt eller charmigt, man kan tycka bådadera.

Bandymasarna krympte i takt med lagets framgångar.

Var kan man ta en öl?
Charmigast är förstås Golden Beer, systerpub till den klassiska Engelska puben i Borlänge. Ligger på Bergslagsgränd som är en tvärgränd till de båda gågatorna.

Traskar man en bit bort på den övre gågatan kommer man istället till O´Learys.

Lite om Falu BS
Falu BS, a.k.a. Bandymasarna, är laget som bäst försvarat Dalarnas färger i bandysverige, och man har gjort det främst genom två skilda eror: ”Bempa-eran” och ”Obuhov-eran”. Falu BS bildades 1935 då stadens främsta bandyklubb Falu BK, som redan gjort en säsong i högsta serien, slog sig samman med tre andra Faluföreningar: Holmens IF (som lever vidare som backhoppningsklubb), IFK Falun (som lever vidare som alpinklubb) och Falu SK. Från början övertog man Falu BK´s kopparbruna tröjor, men sedan 1939 har man spelat i blå-gula dräkter. Man gjorde ett flertal försök att etablera sig i bandyeliten, men det slutade varje gång på samma sätt, nämligen med direkt degradering. Det var inte förrän i mitten av 60-talet som  saker började stämma för Falu BS, en yngling vid namn Bernt falun lyckades etablera sig på den högsta nivån. Den främsta orsaken till detta hette Bernt ”Bempa” Ericsson, som endast 15 år gammal debuterade i laget 1957. Nu satte han skräck i motståndarförsvaren, och tillsammans med bl.a. sin bror Jan ”Nanen” Ericsson och eleganten Egan Adeström ledde han Falun till två SM-guld, mot SAIK 1971 och mot Katrineholm -74, och anmärkningsvärt nog höll Falun nollan i båda finalerna. Bempa drog sedan vidare till Boltic efter 18 år i Falun, samtidigt som klubben lämnade sin gemytliga hemmaarena vid Tiskenviken för flytt upp till Lugnet. Falun tappade, men kom tillbaka som toppklubb kring millenieskiftet, då anförda av den ryske suveränen Sergej Obuhov. Denna gång blev det dock aldrig något guld, Falun föll i SM-finalen mot VSK 1999, och precis som Sirius efter Lomanoveran så drabbades Falun sedan av ett ekonomiskt bakslag som slutade med konkurs 2013. Efter ombildning och omstart i division 1 lyckades Falun komma tillbaka snabbt, och 2018 var man tillbaka på högsta nivå. Faluns största rivaler är gästrikegrannen SAIK, även om derbyglöden har svalnat i takt med att kvalitetsskillnaden mellan lagen blivit större. Falu BS håller sig även med en hyfsad fotbollssektion, väl bekant för Sirius. Denna har som bäst spelat i näst högsta divisionen, men befinner sig idag efter ett uppgående i samarbetsföreningen Falu FK, som även den konkursade, i den lägre änden av seriepyramiden.

Klubbmärket må vara rött, men det är blått och lite gult som är BS’s färger.

 

Lite om Falun
Falun är beläget vid sjön Runn i Dalarna, och är med sina drygt 36 000 invånare näst störst i landskapet, strax bakom grannen Borlänge. Falun är en av Sveriges äldsta och tack vare koppargruvan historiskt viktigaste städer. Malm tros ha brutits sedan vikingatiden, och staden har funnits sedan 1300-talet. På 1600-talet var Falun Sveriges näst största stad, och svårt nedsmutsad från gruvan. Därefter har malmproduktionen långsamt gått ned, industrierna har flyttat 2 mil sydvästerut till tvillingstaden Borlänge, och Falun mer fått karaktären av skol- och administrationsstad. Falun är en relativt vacker stad och här finns en hel del för turisten att titta på. Världsarvet Falu koppargruva är värt ett besök, guidade turer erbjuds dagligen. Uppe på Lugnet kan man utöva hela 58 olika sporter, inte minst backhoppning, och här anordnas årligen världscuptävlingar i skidlöpning, Svenska Skidspelen. Man kan även promenera på gatan med landets roligaste namn, Ryckepungsvägen. Falun är ett starkt varumärke, Falu Rödfärg (gjort på färgpigment som utvinns i gruvan), Falukorv (från början gjord av oxar, vars hud användes till draglinor i gruvan), Falu Ättika och Falu Rågrut, är produkter de flesta känner till. Tidigare var staden även känt för numera konkursade Falu Folkmusikfestival. Några kända Faluprofiler är revykungen Ernst Rolf, skådespelaren Folke Sundqvist, ishockeyprofilerna Tomas Jonsson och Per Mårts, löparsystrarna Sanna och Jenny Kallur, arkitekten Ferdinand Boberg och 80-talsgruppen Troll, samt massmördaren Mattias Flink och den före detta seriemördaren Sture ”Tomas Quick” Bergwall. SVT har en filial i Falun där klassiker som ”Trafikmagasinet” och ”Packat & klart” producerats.

Vintervy över Falun från den högsta hoppbacken.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det är lätt att ta sig till Falun med kollektivtrafiken, SJ trafikerar från Stockholm och Tåg i Bergslagen trafikerar från Motala och Gävle. Man kan även åka från Stockholm med Swebus. Från stationen är det en bra bit upp till Lugnet, nära 30 minuter att gå. Gå förbi stationshuset och följ vägen längs parkeringens högra sida. Vid parkeringens slut, vik av på gångvägen till vänster och gå rakt fram genom gångtunneln. Ta till vänster, och fortsätt i vänsterkurvan tillbaka upp på vägen, och följ Promenaden över bron. Fortsätt rakt fram i 400 m fram till korsningen med Svärdsjögatan. Sväng till höger och följ Svärdsjögatan på vänster sida i 800, fortsätt sedan rakt fram på gångvägen, genom två tunnlar, upp till Lugnetområdet. Ta direkt till vänster, och följ gångvägen till höger om högskolan, förbi fotbollsplanen och fram till bandyarenan.
Rv 80 från Gävle/Lv 266 från Hedemora: Följ Rv 80 in mot Falun, förbi avfarterna mot Falu centrum och Sundborn/Svärdsjö. Fortsätt rakt fram längs Lugnetleden i drygt 3 km, förbi avfarter mot Dalregementet och sjukhuset/centrum, och sedan rakt fram i rondellen vid Svärdsjögatan, mot Lugnet. Ta sedan till höger i nästa rondell, mot Lugnet/Skuggarvet, till Hällavägen. Sväng in på parkeringen bakom ishallen efter 300 m, bandybanan ligger bakom ishallen.
Rv 50 från Borlänge: Kör rakt fram i den första rondellen vid gruvan, och ta höger i nästa rondell mot centrum, till Gruvgatan. Följ denna rakt fram mot centrum genom tre små rondeller, håll sedan till höger i en fjärde rondell efter bron över Faluån. Ta sedan första till vänster mot centrum på Trotzgatan. Kör 400 m, ta sedan andra till höger mot Lugnet på Svärdsjögatan. Följ denna i drygt 1 km, förbi sjukhuset och genom en liten rondell, ta sedan till vänster i rondellen mot Rättvik/Lugnet, till Lugnetleden. Ta sedan till höger i nästa rondell, mot Lugnet/Skuggarvet, till Hällavägen. Sväng in på parkeringen bakom ishallen efter 300 m, bandybanan ligger bakom ishallen.
Rv 80 från Rättvik/Rv 50 från Bollnäs: Ta till vänster mot Gävle till Lugnetleden, följ denna 2,5 km (i 2 km från Bollnäshållet) och ta sedan till vänster i rondellen mot Lugnet, till Hällavägen. Sväng in på parkeringen bakom ishallen efter 300 m, bandybanan ligger bakom ishallen.