FC Gute – Gutavallen
23 april 2022 15:14
Lag: | FC Gute |
Bildad: | 1968 |
Sport: | Fotboll |
Meriter: | 3 säsonger i andradivisionen |
Hemsida: | https://www.laget.se/FCGute |
Avstånd: | 285 km |
Matcher: | Visby/Gute-Sirius 3-2 sön 25/6 -00 |
Division: | Division 2 |
Färger: | Orange tröjor, svarta byxor |
”…omgärdad av en egen liten ringmur…”
Gutavallens huvudläktare, en väldesignad och högklassig läktare med division 2-mått mätt.
Hur är det att vara på arenan?
Visby kan vara solsken, sandstränder, rosor och ringmurar. Visby kan också vara ren och skär drypande sorg och ångest. Det senare var fallet den ”svarta lördagen”, 6:e oktober 2001, då Sirius förlorade den serieledning man innehavt hela säsongen, i den 88:e matchminuten i sista omgången på Gutavallen. Genom de tårdränkta minnenas dimma framträder Gutavallen ändå som en mycket bra arena för en nivå strax under elitfotbollen. Huvudläktaren är en renodlad sittplatsläktare, den är lagom stor för publiken och har snygg design och praktisk design utan takstolpar i vägen. Men många konsumerar hellre sin fotboll stående, och då kan man stå på den andra långsidan där det finns en solid träläktare, dock utan tak. Det enda direkta minuset är löparbanorna. Läget är alldeles superbt, Gutavallen ligger vid busstorget precis utanför ringmuren, och på baksidan ligger en trevlig liten park. Man verkar ha en hang-up på ringmurar i Visby, då även Gutavallen är omgärdad av en egen liten ringmur. FC Gute i all ära, men Gutavallen har haft mer prominenta gäster, arenan var nämligen plats för fotbollslandslagets uppladdning inför VM 2006. Dessutom har Ulf Lundell spelat på Gutavallen, och i år (2010) kommer de legendariska gubbrockarna Status Quo hit.
På ståplatsläktaren där sju västringar stod och grät under säsongsavslutningen 2001.
Stämning/klack
Någon klack har jag personligen aldrig sett till på Gutavallen, men det ploppar då och då upp supporterformationer som stöder Gute. För några år sedan hette de Yellow Fellow, 2008 dök Gute Fans upp med det vitsiga stridsropet ”Fårza Gute”, men ingen av dessa tycks vara aktiv idag. Däremot drar Gute relativt mycket publik, åtminstone under sommarmånaderna då fotbollssvultna semesterfirare hittar till Gutavallen.
Ett sällsynt tillfälle fångat på Gutavallen – en gutaklack!
Var kan man ta en öl?
Åtminstone sommartid dräller det av pubar i Visby, men inte heller på höst eller vår behöver man gå törstig. Brygghuset är en skaplig pub med hyfsade öppettider som ligger fem minuter längs Adelsgatan från Söderport.
Lite om FC Gute
FC Gute, innan 2007 känt som Visby IF Gute, bildades 1968 genom en sammanslagning mellan IF Gute och Wisby IF. Backar vi tillbaka i tiden så finner vi klubbens rötter så långt tillbaka som 1904, då IF Gute bildades på Visby högre allmänna läroverk, för att fem år senare ta upp fotboll på programmet. Man blev så småningom den ledande föreningen på Gotland och fick 1951 som första gotländska förening chansen att spela i en fastlandsserie, nämligen Stockholmsfyran. Man agerade därefter notoriskt hisslag mellan division 3 och Gotlandsfemman i många år, och bytte serienivå i stort sett årligen. Sammanslagningen med Wisby IF gav ingen större stabilitet, och botten nåddes när man 1981 lyckades komma allra sist i Gotlandsfyran. Efter några hundår i lägre divisioner gjorde man comeback, och uppnådde till slut inte bara Gotlandsherravälde, utan lyckades också göra avtryck på nationellt plan. 1995 blev VIF Gutes stora år, med en femteplats i divsion 1, och folkfest på Gutavallen när IFK Göteborg kom på besök i Svenska Cupen. De största stjärnor som fostrats i Gute är Peo Enström, fotbollsbohem med en karriär i IFK Göteborg och AIK som även hade talang för såväl löpning som för tyngdlyftning och schack, samt i lite mer modern tid Nottinghamproffset Jesper Mattsson. De blåsvarta klipporna Jon Rytterbro och Hjalmar Bertwig har båda ett förflutet i klubben, medan tränaren Stellan Carlsson gick i den andra riktningen. FC Gute är idag den senaste kandidaten, efter Sirius och Gröndal, till att bli fotbollens första dokusåpalag. Vid sidan om fotboll så utövas idag under Visby IF Gutes fana även, bordtennis, handboll, skidåkning/orientering samt friidrott, den sistnämnda sektionen har bl.a. fostrat Sveriges längdhopparkung Mattias Sunneborn. För den som undrar så är ”gute” är förresten det fornsvenska namnet för gotlänning.
Gute ställer upp tillsammans med yngre förmågor inför match.
Lite om Visby
Visby är en liten (22 000 invånare) stad av stor vikt, centralort som man är för Gotlands län, Gotlands kommun och Visby stift. Med sin ringmur från 1200-talet och sina medeltida gränder är Visby en unik stad i Sverige, och innerstaden är även upptagen på Unesco’s världsarvslista. Visby blomstrade som handelsplats redan under vikingatiden. På 1200-talet tog det tyska handelsförbundet Hansan kontroll över staden, och Visby blev snabbt den ledande Hansastaden. Snart bröt även ett inbördeskrig ut på Gotland, mellan Visby stad och de gotländska bönderna som slutade med seger för köpmännen i Visby, och staden blev därigenom i stort sett självständig. Men mörkare tider väntade, först drabbades Visby hårt av digerdöden på 1350-talet, och 1361 ägde den berömda brandskattningen av Visby rum av den danske kungen Valdemar Atterdag. Detta utvecklades till en rent krig mellan Hansan och Danmark, och detta blev slutet för Visbys storhetstid. Gotland behöll ett visst självstyre under omväxlande svensk och dansk flagg, men år 1679 blev Gotland slutgiltligt svenskt. Sedan dess har Visby utvecklats till dagens vackra men sömniga småstad, omgiven av får och betodlingar. På sommaren blir det däremot andra bullar, då staden invaderas av i tur och ordning politiker under Almedalsveckan (v. 27) partylejon från huvudstaden under Stockholmsveckan (v. 29), samt rollspelsnördar under Medeltidsveckan (v. 32). I Visby hittar man också Riksantikvarieämbetet, samt Svenska Spel vars spel Keno blivit synnerligen förknippat med Gotland, tack vare visbybon Tommy Wahlgren som håller i dragningarna. Visby är fruktbar mark för deckarintriger, både Mari Jungstedts och Anna Janssons polisdeckare utspelas ofta i Visby. Staden tycks även inspirera till psalmdiktande, då de båda berömda psalmförfattarna Israel Kolmodin och Haquin Spegel var biskopar i Visby. Andra Visbyprofiler är cyklisten Thomas ”Gotland” Lövkvist, författarinnan Birgitta Stenberg, rättshaveristen Lars ”Bombmannen” Tingström, dirigenten Eric Ericson, sångerskan Susanne Alfvengren, soulrösten Eric Gadd, samt buskisskådisen Hjördis Pettersson. Idrottsligt är det basketlaget Visby Ladies som håller fanan högst, med 6 SM-finaler och ett guld i bagaget. Speedwaylaget Bysarna har också en guldkantad historia.
En båt stävar in i Visby hamn – S:t Nicolai kyrkoruin i förgrunden.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det finns två alternativ, flyg och båt. Båt är billigare, roligare och miljövänligare, färjebolaget heter Destination Gotland, och färjor går ifrån Nynäshamn, och Oskarshamn. Från färjeterminalen har man en promenad upp till Gutavallen på 15 minuter. Gå ut ifrån terminalen till Färjeleden och följ denna åt vänster in mot Visby. Ta första vägen till höger uppför Blekhagsbacken, följ vänster- och högerkurvorna, och fortsätt rakt fram på Kommendantsbacken uppför den lilla trappan. Fortsätt rakt fram över Södertorg, och ta sedan till vänster på Adelsgatan. Ta första till höger på Södra Murgatan, och gå sedan ut genom den första öppningen i ringmuren till höger. Vik av på gångvägen åt vänster, och sedan åt höger över busstorget så ligger Gutavallen rakt fram. Har man ont om tid så föredrar man kanske flyget, då kan man antingen välja Gotlandsflyg från Bromma, Göteborg och Ängelholm, eller Next Jet från Arlanda. Sommartid går dessutom flyglinjer till en rad andra destinationer. Från flygplatsen får man dock ta sig till Gutavallen med taxi, någon buss finns inte.
Bil från färjeterminalen: Kör av färjan, ta till vänster i rondellen mot Turistbyrån till Färjeleden, och ta direkt höger på Gutevägen bakom gasklockorna. Kör 700 m upp till en större korsning och ta där vänster till Söderväg. Kör till rondellen, håll till vänster mot Södercentrum, och fortsätt på Söderväg fram till ringmuren. Håll där höger på Peter Hardings väg, och sedan första till vänster på Kung Magnus väg, sedan ligger parkeringen till vänster.
Bil från Klintehamn/Hemse: Från lv 142 från Hemsehållet tar man vänster i första rondellen mot Visby S och färjeläget, till Färjeleden. Fortsätt rakt fram i korsningen mot Visborg/Gråbo, och ta höger i nästa rondell mot centrum till Söderväg (från Klintehamn kör man rakt fram i rondellen mot centrum till Söderväg). Kör till nästa rondell, håll till vänster mot Södercentrum, och fortsätt på Söderväg fram till ringmuren. Håll där höger på Peter Hardings väg, och sedan första till vänster på Kung Magnus väg, sedan ligger parkeringen till vänster.
Bil från Roma: Kör rakt fram i de två första rondellerna mot Visby Ö, till Follingbovägen. Fortsätt i drygt en km och ta rakt fram även i nästa rondell mot centrum, till Österväg. Ta sedan till vänster mot Klintehamn/Södercentrum i T-korsningen med gågatan, till Solbergagatan. Passera Gutavallen på höger sida, och ta sedan första till höger mot Södercentrum till Peder Hardings väg. Ta första till höger på Kung Magnus väg, sedan ligger parkeringen till vänster.
Bil från Slite: Kör rakt fram i den första rondellen och följ Endrevägen in mot centrum. Fortsätt rakt fram i nästa rondell efter 1 km, till Österväg, och ta vänster på Norra Hansegatan däär gågatan tar vid. Ta sedan första höger på Skolportsgatan och första vänster på Kung Magnus väg. Parkeringen ligger till vänster efter Gutavallen.
Bil från Fårösund/Lummelunda: Från lv 148 från Fårösund tar man av till höger mot Kappelshamn och flygplatsen strax innan Visby, till Broväg. Fortsätt förbi en första avfart till Östercentrum fram till en rondell, och ta där till vänster mot Östercentrum till Kung Magnus väg (rakt fram om man kommer från Lummelundahållet). Vik av åt höger längs med ringmuren där vägen delar sig i två, och fortsätt längs Kung Magnus väg förbi Gutavallen, parkera sedan på höger sida.