Gamla Upsala SK – Gamlis IP
21 augusti 2023 17:32
Lag: | Gamla Upsala SK |
Bildad: | 1947 |
Sport: | Fotboll |
Meriter: | 2 säsonger i tredjedivisionen |
Hemsida: | https://www.gusk.nu/ |
Avstånd: | 7 km |
Matcher: | GUSK-Sirius 1-3 ons 10/9 -03 (Upplandscupen) |
Division: | Division 3 |
Färger: | Gula tröjor, svarta byxor |
”…man kan nästan se framför sig hur redan de gamla vikingarna spelade fotboll här…”
Hur är det att vara på arenan?
När man står på Gamlis IP och blickar ut över uråldriga kulturlandskap och de ändlösa fälten på Uppsalaslätten så är det lätt att glömma att man har mindre än 5 km till Stora Torget i landets fjärde största stad. Ett av Gamlis stora värden ligger nämligen i den finurliga placeringen, bara meter utanför gränsen för stadens detaljplanering, men ändå med en totalt lantlig feeling. Men även i sig själv är Gamlis en vacker idrottsplats, som väl smälter in i de hedniska omgivningarna. Planen omgärdas av träd likt en gammal offerlund, och man kan nästan se framför sig hur redan de gamla vikingarna spelade fotboll här. Anläggningen ger ett frodigt och grönt intryck, här saknas helt hårdgjorda ytor av asfalt och betong, istället täcks allt täcks av grönskande gräs. Men även om det är en av de allra trevligaste gärsgårdsarenorna så är det fortfarande en gärsgårdsarena, utan några som helst extravaganser. Läktaren är av det mest basala slaget, en enkel taklös träläktare, liten men relativt hög och svindelframkallande med sina 20 bänkrader. Under sin sejour i division 2 säsongen 2005 fick GUSK överge Gamlis för Studenternas, och om man någon gång skulle lyckas ta sig uppåt i serierna igen så får man nog göra om samma flytt – Gamlis är långt ifrån elitmässig.
Stämning/klack
Under Uppsaladerbyna mot Sirius dök det förutsägbart upp en stor GUSK-klack bestående till lika delar av små GUSK-knattar och stora opportunister som hoppades få se Sirius knäppas på näsan. Annars: Nej.
Var kan man ta en öl?
Öl, och även mjöd, kan man dricka på Odinsborg vid Gamla Uppsala högar. Kanske inte helt fotbollskompatibelt dock, och har heller inte kvällsöppet.
Annars får man leta sig utanför Gamla Uppsala. Närmast och enklast är det att titta in på Trädgården vid Heidenstamstorg i Löten, 3 km söderut från Gamlis IP.
Lite om Gamla Upsala SK
Gamla Upsala SK är det fullständiga namnet på denna klassiska Uppsalaklubb, men så är det ju ingen som säger, utan det är som GUSK man är kända bland Uppsalaborna. Och från att ha varit en kvartersklubb i mängden så har GUSK under de senaste decennierna tagit positionen som stadens givna andralag – dock lite beroende på hur man vill räkna flyttgänget Dalkurd – på både herr- och damsidan. GUSK bildades 1947, och kunde därmed från början titulera sig som Uppsalalag, då Gamla Uppsala landskommun samma år inkorporerades i Uppsala stad. Man började med fotboll, därefter tog man även upp bordtennis, skidor, bandy och innebandy, men en efter en lades sektionerna ned tills det bara återstod vad man hade startat med – fotbollen. Efter ett halvsekels tillvaro som obemärkt kvartersgäng bar det uppåt; 2004 spelade man för första gången i tredjedivisionen, och samma år kunde man dessutom titulera sig ”bäst i stan” då man landade på en åttonde plats, två placeringar över Sirius. Som väl var blev man bara kvar i en säsong på Uppsalatronen, men man etablerade sig så småningom som ett stabilt division 2-lag. Många av de främsta blåsvarta spelarna på senare år har en bakgrund i GUSK, och de kommer ofta i tvåpack: bröderna Martin och Henrik ”Hoffa” Eriksson, bröderna Einar och Brandur Brekkan och bröderna Erik och Oscar Zettergren. Även Johan ”Jocke” Mattsson, Kim Skoglund och skyttekungen-i-alla-klubbar-utom-Sirius Emir Smajic har tagit vägen via GUSK.
Lite om Gamla Uppsala
Gamla Uppsala är en stadsdel i norra Uppsala, men inte vilken stadsdel som helst. För det är ju inte i alla stadsdelar man kan finna Svearikets vagga. Gamla Uppsalas exakta roll och betydelse under vikingatiden är något höljd i dunkel, men helt klart fanns här åtminstone någon form av makt- och religiöst centrum. Här påstås Uppsala Tempel ha stått, som av historieskrivaren Adam av Bremen beskrevs som ett förgyllt tempel med avgudabilder av Oden, Tor och Frej, till vilka man offrade djur under blodiga och hemska ritualer. Templet avbildas i Carl Larssons majestätiska målning ”Midvinterblot” som hänger på Nationalmuseum. Här finns även Gamla Uppsalas berömda högar – tre stora och ett antal mindre gravhögar. Traditionellt har uppfattningen varit att det är de tre 500-talskungarna Adils den Mäktige, Aun den Gamle och Egil Tunnadolg ur ynglingaätten som ligger gravsatta i de tre större högarna – men sanningen att säga har man ingen aning om vilka som egentligen har begravts här. Efter Sveriges kristnande behöll Gamla Uppsala sin ställning under en kortare period, som ärkebiskopssäte, innan kyrkan brann ned och ärkebiskopen flyttade till Uppsala 5 kilometer söderut, och lämnade Gamla Uppsala i bakvattnet. Idag är Gamla Uppsala ett medelklassigt villaområde som tillsammans med det mer alldagliga miljonprogramsområdet Nyby bildar stadsdel i Uppsala, med sammanlagt 6000 invånare. Hit åker ofta uppsalaborna på utflykt, vid sidan om högarna med tillhörande museum kan man även besöka kyrkan, restaurangen Odinsborg, friluftsmuseet Disagården och badplatsen Storvad. Gamla Uppsala förekommer även i TV-serien Vikings, även om det är en rätt märklig och förvrängd bild som ges, där det bl.a. är omgivet av höga berg. Vid sidan om all vikingahistoria så har också ett mörkt kapitel i svensk nutidshistoria skrivits här, då det var i Gamla Uppsala Fadime Sahindal 2001 hedersmördades av sin far.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det första steget är att ta sig till Uppsala centralstation med valfritt färdmedel. Där tar man sedan buss 110 eller 115 mot Storvreta och stiger av vid Gamla Uppsala, en resa på runt 20 minuter. Fortsätt sedan rakt fram längs Vattholmavägen i 200 m, förbi skolan, så ligger Gamlis på höger sida.
E4 från Stockholm: Passera avfarterna mot Uppsala S och Almunge, och ta av på nästa avfart mot Uppsala N. Håll till vänster i rondellen under motorvägen mot Uppsala N, och sedan direkt till höger i nästa rondell mot Uppsala C/Gamla Uppsala, till Österleden. Håll sedan direkt till höger i nästa rondell mot Gamla Uppsala, och följ Österleden/Iduns väg i 1,5 km fram till en liten rondell. Ta där höger mot Österbybruk/Gamla Uppsala till Vattholmavägen. Följ vägen i 800 m, Gamlis ligger till höger när bebyggelsen tagit slut.
E4 från Gävle: Passera avfart mot Vattholma/Björklinge, och ta av på nästa avfart mot Storvreta/Gamla Uppsala. Följ vägen i 5 km, förbi Vittulsberg och över järnvägskorsningen, så ligger sedan Gamlis på vänster sida.
Rv 55 från Enköping/Rv 56 från Sala: Följ Enköpingsvägen in mot Uppsala, och fortsätt rakt fram på Bärbyleden mot E4:an och Stockholm/Sundsvall vid avfarten mot centrum. Fortsätt på Bärbyleden i drygt 4 km förbi avfarter mot Luthagen och Svartbäcken, och ta sedan av mot Kvarngärdet och Gamla Uppsala, till Tycho Hedéns väg. Ta sedan till höger mot Svartbäcken i nästa rondell, till Gamla Uppsalagatan, och sedan igen till höger vid moskén, mot Gamla Uppsala/Forsmark, till Vattholmavägen. Följ denna i 3 km, förbi Gamla Uppsala och ut ur staden, Gamlis ligger sedan på höger sida.