Uppsala det är staden

GIF Sundsvall – Norrporten Arena

25 februari 2020 21:11

Lag:GIF Sundsvall
Bildad:1903
Sport:Fotboll
Meriter:

19 allsvenska säsonger.
5:e plats -88. 22:a plats i maratontabellen

Hemsida:https://www.gifsundsvall.se
Avstånd:313 km
Matcher:

GIF Sundsvall-Sirius 1-0 sön 1/8 -99
GIF Sundsvall-Sirius 0-0 lör 16/6 -07
GIF Sundsvall-Sirius 1-2 lör 1/7 -17
GIF Sundsvall-Sirius 4-0 sön 2/9 -18
GIF Sundsvall-Sirius 2-3 sön 30/10 -22

Division:Superettan
Färger:Blå tröjor, Vita byxor
GIF Sundsvall

“…Norrporten Arena ligger inte bara mitt i staden, den är en del av staden…”

Norrporten Arena sedd från Stadsberget, med södra läktaren i blickfånget.

Hur är det att vara på arenan?
Sundsvall var tidigt ute med att uppgradera sin gamla trötta vall till en fräsch och modern arena. Ofta kan detta innebära ett nedgradering av kärnvärden som charm och orginalitet, men så icke i detta fall. Idrottsparken var innan ombyggnaden 2002 en trött och tråkig anläggning – dagens arena är däremot en udda fågel som inte påminner om någonting annat i den svenska arenafaunan. Norrporten Arena ligger inte bara mitt i staden, den är en del av staden – utifrån sett är arenan så välkamouflerad att den knappt syns, då fasaderna som vetter mot gatan består av en stor huskropp. Inuti arenan möts man av fyra läktare med olika utseenden. Huvudläktaren på norra långsidan är en snyggt valvformad läktare med tak och 3500 sittplatser under tak. Den andra långsidan och en del av den östra kortsidan omgärdas av en husfasad från vilken det hänger några läktarbitar i två etage. På den östra kortsidan står Patronerna på en taklös läktare med en mycket underligt parallelltrapetsformad läktare. Och slutligen, på den västra kortsidan finns en ordinär, men ganska väl tilltagen läktare där bortasupportrarna står. Arenans läge är snudd på oslagbart, både vackert och centralt, ett stenkast ifrån centrum och strax nedanför Norra stadsberget. Det finns dock några rejäla minusposter också, främst att det saknas ståplatssektioner för såväl hemma- som bortasupportrar. Därtill kan man sakna tak över kortsideläktarna, och de mossgröna stolarna, vars färg tydligen har valts för att arenan ska smälta in med skogen på Norra Stadsberget i bakgrunden, är ingen fröjd för ögonen. Gräsälskaren kan också ha ett horn i sidan till Idrottsparken, som var den första svenska elitarenan med plastmatta. På arenan spelas inte bara fotboll, här har även storheter som Elton John och Rod Stewart uppträtt.

Huvudläktaren till vänster, den underliga parallelltrapetsläktaren till höger.

 

Stämning/klack
Giffarna är ett medelmåttigt publiklag sett till förutsättningarna – hyggliga siffror för Superettan, ganska svaga för Allsvenskan. Giffarnas klack heter Patronerna och imponerar mera än publiksiffrorna. Bra supporterkultur och fina tifon, signerade tifogruppen Färgpatronerna.

Patronerna hittar man på östra ståplats, här har man ordnat ett stiligt tifo mot Djurgården. Foto: Andreas Thorsell, Patronerna.

 

Var kan man ta en öl?
Patronerna håller till på O’Learys. Det ligger på Storgatan en knapp km från arenan, man går över Selångersån och direkt till vänster Storgatan, c:a sju kvarter bort.
Det finns annars ett gott utbud inne i centrum. Daltons Saloon är värt ett besök, legendarisk sylta med hyggliga ölpriser.

 

Lite om GIF Sundsvall
GIF Sundsvall, ”Giffarna” i folkmun, bildades 1903 och på den tiden utlästes föreningens namn ”Godtemplarnas Idrottsförening Sundsvall”. 1920 hade man möjligen tröttnat på präktighetsstämpeln, och förkortningen bytte betydelse till ”Gymnastik och Idrottsföreningen Sundsvall”. Giffarna marknadsför sig gärna som ”Norrlandslaget”, och räknar man bort Sandvikens IF, som ju med nöd och näppe ligger norr om Dalälven, är Giffarna det lag som bäst försvarat Norrlands färger i allsvenskan genom tiderna. Fram till säsongen 1953/54 rådde den osportsliga diskrimineringen att norrländska lag inte hade tillträde till de två högsta serierna, men när detta upphävdes kunde Giffarna börja röra på sig. Efter misslyckade kval 1957, 61 och 63 så gick man hela vägen 1964. Efter att ha besegrat Öster och Halmstad i kvalet tog man steget upp i allsvenskan, med ett lag innehållande bl.a det kanske tuffaste svenska fotbollsnamnet genom tiderna: Backresen Conny Klack. Det blev bara ett år den gången, liksom nästa sejour 1975. Därefter följde fyra allsvenska säsonger på 80-talet, höjdpunkten kom 1988 då man hamnade på femte plats, med ett lag innehållande bl.a. en ung och smärt Tomas Brolin. Under 2000-talet kom man återigen tillbaka, och sedan dess har man studsat fram och tillbaka mellan de två högsta serierna i en aldrig upphörande jojo-tillvaro. Några av Giffarnas största profiler är landslagsmålvakten Elisabeth Leidinge, landslagsbacken Janne Eriksson (som dock övergav Giffarna redan som 13-åring) och tränarprofilen Anders Grönhagen. Kändast bland allmänheten är nog dock troligen flickfavoriten ”Idol-Kevin” Walker, om än inte främst för sitt fotbollsspelande. Bland GIF-supportrar råder det ingen tvekan om att den störste istället är Leif ”Lill-Foppa” Forsberg, gjorde 143 mål på drygt 400 matcher över 20 säsonger. Prestationen blir inte mindre av att det främre korsbandet rök någonstans halvvägs, men Foppa spelade vidare. Även fadern, Lennart ”Foppa” Forsberg är en GIF-legendar, denne var med på 50-talet under Giffarnas förvandling från provinsiallag till allsvenska kvalare, medan sonen, Emil Forsberg, slog igenom in Giffarna innan han flyttade söderut och blev mästare med MFF, landslagsman och omtalat Tysklandsproffs.

Många glada miner i 2011 års upplaga av GIF Sundsvall.

 

Lite om Sundsvall
Sundsvall betraktas självklart som en norrländsk stad, men den ligger egentligen ganska precis vid Sveriges mittersta breddgrad, strax söder om Indalsälvens utlopp i Bottenhavet. I staden bor runt 56 000 invånare, kommunen är den 14:e största i landet och staden är även störst i Medelpad. Sundsvall grundades 1621 på nuvarande Västermalm, men blev 100 år senare lagt i ruiner av ryssarna, och staden återuppfördes vid sitt nuvarande läge mellan Norra och Södra Stadsberget och Alnösundet. På 1800-talet uppstod den industri som kom att prägla Sundsvall, sågverken, vilket gav staden ett rejält uppsving. ”Träpatroner” kallades de som ägde sågverken vilket också förklarar supporterklubbens namn. Dessa var inte så jovialiska alla gånger, många sysslade med illegal avverkning (baggböleri), och sög dessutom ut sina arbetare genom att hellre spendera pengar på fester än på löner, vilket utlöste den stora (och resultatlösa) Sundsvallsstrejken 1879. Sundsvall har behållit och stärkt prägeln av industristad, idag har man landets enda aluminiumverk i Kubal. strax utanför stan. Backar vi tillbaka igen så drabbades staden 1888 av den största stadsbranden i Sveriges historia, troligen orsakad av en gnista från ångbåten Selånger. Stadskärnan återuppbyggde i sten, varför Sundsvalls centrum fick namnet Stenstaden. En av Sundsvalls största attraktioner är kasinot som när det öppnade 2001 var det första i Sverige. En sundsvallsskröna är förekomsten av fantasidjuret Skvadern, en korsning mellan en tjäder och en hare. Sportsligt ligger basketen bäst till i stan vid sidan om fotbollen, Sundsvall Dragons nådde SM-final 2005. Den som vill lära känna Sundsvall kan t.ex läsa Lars Ahlin, som skildrat sin hemstad i massor av böcker. Några folkkära kändisar från Sundsvall är expressionisten Sigrid Hjertén, körledaren Kjell Lönnå, klarinettisten Martin Fröst, musikalartisten Helene Sjöholm, alpinisten Fredrik Nyberg, bloggerskan Gina Dirawi, programledarna Elin ”Grynet” Ek och Ingela Agardh, gubbrockaren Mats Ronander, Visual kei-stjärnan Yohio, skådespelerskan Liv Mjönes, eurodiscokungen Kent-Åke ”Melodie MC” Löfgren, postpunkarna Brända Barn och den bisarra tecknade rockstjärnan Charles Nonsens.

Vy över Sundsvall från Norra Stadsberget

 

Seriemöten genom historien
GIF Sundsvall-Sirius 1-1 (Division 2 Norra -72)
Sirius-GIS Sundsvall 3-2 (Division 2 Norra -72)
Sirius-GIF Sundsvall 2-1 (Division 2 Norra -76)
GIF Sundsvall-Sirius 3-1 (Division 2 Norra -76)
GIF-Sundsvall-Sirius 2-0 (Division 2 Norra -77)
Sirius-GIF Sundsvall 2-1 (Division 2 Norra -77)
GIF Sundsvall-Sirius 3-1 (Division 2 Norra -78)
Sirius-GIF Sundsvall 1-2 (Division 2 Norra -78)
GIF Sundsvall-Sirius 1-0 (Division 2 Norra -79)
Sirius-GIF Sundsvall 2-1 (Division 2 Norra -79)
GIF Sundsvall-Sirius 4-1 (Höstettan -92)
Sirius-GIF Sundsvall 5-2 (Höstettan -92)
Sirius-GIF Sundsvall 0-3 (Division 1 Norra -93)
GIF Sundsvall-Sirius 2-2 (Division 1 Norra -93)
GIF Sundsvall-Sirius 0-0 (Division 1 Norra -94)
Sirius-GIF Sundsvall 0-1 (Division 1 Norra -94)
Sirius-GIF Sundsvall 0-5 (Division 1 Norra -95)
GIF Sundsvall-Sirius 0-0 (Division 1 Norra -95)
GIF Sundsvall-Sirius 1-1 (Division 1 Norra -96)
Sirius-GIF Sundsvall 2-2 (Division 1 Norra -96)
GIF Sundsvall-Sirius 2-1 (Division 1 Norra -98)
Sirius-GIF Sundsvall 2-0 (Division 1 Norra -98)
Sirius-GIF Sundsvall 4-4 (Division 1 Norra -99)
GIF Sundsvall-Sirius 1-0 (Division 1 Norra -99)
GIF Sundsvall-Sirius 0-0 (Superettan -07)
Sirius-GIF Sundsvall 3-1 (Superettan -07)
Sirius-GIF Sundsvall 1-0 (Superettan -09)
GIF Sundsvall-Sirius 2-0 (Superettan -09)
GIF Sundsvall-Sirius 1-2 (Superettan -14)
Sirius-GIF Sundsvall 0-1 (Superettan -14)
GIF Sundsvall-Sirius 1-2 (Allsvenskan -17)
Sirius-GIF Sundsvall 0-1 (Allsvenskan -17)
Sirius-GIF Sundsvall 1-3 (Allsvenskan -18)
GIF Sundsvall-Sirius 4-0 (Allsvenskan -18)
Sirius-GIF Sundsvall 1-0 (Allsvenskan -19)
GIF Sundsvall-Sirius 2-1 (Allsvenskan -19)
Sirius-GIF Sundsvall 2-1 (Allsvenskan -22)
GIF Sundsvall-Sirius 2-3 (Allsvenskan -22)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots: Till Sundsvall tar man sig enkelt med tåg (SJ), eller buss (Ybuss). Det är c:a 15 minuters promenad från stationen till arenan. Gå ut från stationen, till vänster ned till gångvägen längs med vägen, och följ den till vänster genom tunneln under Parkgatan. Gå upp till Köpmangatan och fortsätt på denna så långt det går, c:a 700 m. Ta sedan till höger på Skolhusallén, arenan ligger till vänster strax efter bron över Selångersån.
E4:an från Hudiksvall: Följ E4:an till höger mot Haparanda i korsningen efter centralstationen. Passera bron över Selångersån, och ta därefter direkt till vänster på Norrmalmsgatan, mot Norra Stadsberget. Parkeringar hittar man sedan om man tar andra till vänster på Urvädersgatan, Norrporten Arena ligger sedan lite längre fram, på andra sidan Tivolivägen.
E4:an från Örnsköldsvik: Följ E4:an förbi avfarterna mot Ortviken och Skönsberg in mot Sundsvall. Sväng sedan av till höger på Norrmalmsgatan, mot Norra Stadsberget. Parkeringar hittar man sedan om man tar andra till vänster på Urvädersgatan, Norrporten Arena ligger sedan lite längre fram, på andra sidan Tivolivägen.
E14 från Östersund: Följ E14 genom Sundsvall, passera avfarten till Hassela, och ta sedan till vänster i korsningen med Skolhusallén, mot sjukhuset. Korsa järnvägen, kör rakt fram i rondellen och åk över Selångersån. Arenan ligger nu till höger, för att hitta till parkeringen ta till höger i rondellen till Norrmalmsgatan, och sedan första till höger på Urvädersgatan.