Uppsala det är staden

Gripen BK – Slättbergshallen

10 augusti 2022 00:08

Lag:Gripen BK
Bildad:1936
Sport:Bandy
Meriter:

9 säsonger i högsta serien
11:e plats i Elitserien 2008
35:e plats i maratontabellen.

Hemsida:https://www.gripentrollhattan.se
Avstånd:392 km
Matcher:

Gripen-Sirius 6-6 ons 27/2 -13
Gripen-Sirius 2-6 ons 11/11 -15
Gripen-Sirius 3-4 ons 9/11 -16
Gripen-Sirius 3-4 ons 28/12 -22

Division:Elitserien
Färger:Svarta tröjor med gul mönstring, svarta byxor
Gripen BK

”…Slättbergshallen utger sig inte för att vara något annat än just en hall…”

Slättbergshallen är i stort sett lika ful som alla plåthallar – dock ett litet plus för den konstärliga dekorationen.

 

Hur är det att vara på arenan?
För att börja med det bästa med Slättbergshallen: Det är glädjande att det faktiskt fortfarande går att uppföra idrottsanläggningar i det här landet  utan att namnge dem efter den tillfälliga storsponsorn, och med det så missbrukade ”Arena”-ordet som påhang. Slättbergshallen utger sig inte för att vara något annat än just en hall, och det anspråkslösa namnet har den ärvt ifrån sin föregångare, Slättbergsbanan. En annan trevlig detalj med Gripens hemmahall är dekorationen på utsidan, en bandyspelare i någon slags hällristningsform. Slättbergshallen är en hall av typen ”plåtlåda”, d.v.s. en enkel hall med tunna plåtväggar, ståplatsläktare och utan uppvärmning. Slättbergshallen är bokstavligen byggd på Slättbergsbanan, och huvudläktaren är bevarad från den gamla utearenan – en funktionell men trist betongtrappa, c:a 10 bänkrader hög. På den andra långsidan finns en mindre betongläktare. Vad som skiljer Slättbergshallen från liknande plåtlådor är att denna hall rymmer mer än en bandyplan, här har man dessutom klämt in inte mindre än två hockeyrinkar under samma tak, där man kan se både stadens hockeystoltheter Trollhättan Goblins och stadens konståkningsstoltheter Trollhättans KF. Läget är bra och framför allt centralt, bara 10 minuters promenad från gågatans krogar. Innan bana blev hall kunde man dessutom uppskatta Slättbergs lite avskilda och hemliga position i staden; anläggningen ligger gömd invid E45:an bakom en bensinmack på en liten skogbeklädd kulle som tycks ha glömts bort av stadsplanerarna i kommunhuset. På gamla Slättbergsbanan kändes det som att man avnjöt sin bandy mitt i en västgötaskog, men mellan hallens fyra väggar går man förstås miste om sådana naturupplevelser.

De ordentliga läktarna gör att Slättbergshallen hör till de minst usla plåtlådorna.

 

Stämning/klack
När man fortfarande höll till under bar himmel så hörde Gripens hemmapublik i allmänhet, och klacken Yellow Front i synnerhet, till de bästa stämningsskaparna i bandysverige. Yellow Front imponerar med originella ramsor som behandlar udda ämnen som Olle Goop, motocross och Lilla Edet, och man är dessutom bandyns äldsta supporterförening, bildad 1982. Idag, under tak, är det tyvärr inte lika livat på Gripens hemmamatcher.

Yellow Front på besök på Stångebro i Linköping.

 

Var kan man ta en öl?
Gå till Drottningtorget i änden av gågatan där det finns fler ställen att välja på. Här ligger bland annat den lilla och trevliga kvarterssyltan New Place.
Om det är söndag och stängt på New Place kan man istället välja Buddys, en bowlingbar som ligger vägg-i-vägg.

 

Lite om Gripen BK
Sett till potential så är Gripen kanske bandyns största underpresterare. Publik har man alltid dragit i massor, men till dags dato har man endast mäktat med sex ynka säsonger i högsta serien. Av dessa sex har man blivit nedflyttade fyra gånger, och lyckets kvala sig kvar de restrerande två. Men trots de skrala resultaten har publiken fortsatt strömma till. I synnerhet blir det bandyfeber när man ställs mot rivalerna i Vänersborg, och derbyt på Slättberg 2001 drog över 5700 åskådare, en av de bästa publiksiffrorna i en seriematch i bandyns historia (även om en och annan i publiken kanske lockades mera av pausunderhållningen med Klasse Möllberg). Gripen bildades 1936 som ett äkta kvarterslag – namnet valdes nämligen inte bara för att det lät bra, utan för att klubben faktiskt bildades kring kvarteret Gripen, precis invid kanalen strax söder om centrum. Man var då Trollhättans sjunde bandylag, men blev snart det bästa, inte bara i staden utan i hela distriktet. På 40-talet prenumererade man på DM-tecken, och gjorde dessutom två försök att kvala sig upp till Allsvenskan, där man dock föll mot Skoghall respektive Askersund. Så småningom skulle man också nå dit, men det kom att dröja ytterligare 30 år. 1973, samma år som Slättbergsbanan blev konstfrusen, betvingade Gripen både Nässjö och Finspång i kval, och fick därmed för första gången spela i bandyns högsta serie. Väl där hamnade man överst i en tabell – publikligan, men sist i en annan, nämligen serietabellen. Alltså åkte man ur, och det skulle ta 26 långa år innan man nådde tillbaka. 2001 slog man Kungälv i kvalet och fick återigen chansen att mäta sig med de bästa. Sedan dess har Gripen spelat sig genom säsongerna som ett typiskt jojo-lag; för bra för andradivisionen, men för dåliga för högsta serien.

Gripenställen är lite AIK-lika, svarta med gula inslag.

 

Lite om Trollhättan
Trollhättan ligger strax söder om den eviga rivalen Vänersborg, nära Göta Älvs utlopp från Vänern, och är med sina 45 500 invånare Västergötlands tredje största stad. Trollhättans ursprungliga namn var Stranna, en obetydlig by fram till 1800-talets industriella revolution. Under 1800-talet lyckades man på två sätt tämja älven; dels gjorde man den farbar genom Trollhätte kanal som stod färdig år 1800, vilken även skulle ge namn åt den framväxande staden. Dels började man utnyttja vattenkraften när Trollhättans Mekaniska Verkstad grundades år 1847, ur vilken Trollhättans två stora företag komma att utvecklas; verkstadsindustriföretaget Nohab och biltillverkaren SAAB. Idag finns dock bara spillror kvar av Trollhättans stolta industriförflutna, Nohab tog ned skylten på 80-talet, och SAAB’s existens hänger på en skör tråd. Trollhättan har dock hittat andra inkomstkällor – nämligen filmindustrin. Filmbolaget Film i Väst producerar idag ungefär hälften av all svensk film, och i studion ”Trollywood” har filmer som Fucking Åmål, Jalla! Jalla!, och flertalet Lars von Trier-filmer spelats in. Industriminnena lever dock om inte annat kvar som turistattraktioner, här finns ett Saab-museum med över 100 bilar i samlingen. Trollhättefallen är förstås uppdämda, men under de årliga ”Fallens dagar”, som f.ö är landets äldsta stadsfestival, kan man se när forsen lös i sin naturliga fåra, samtidigt som man mumsar langos och underhålls av de senaste schlagerartisterna. Sett till Trollhättans relativt stora storlek och status som industriort så står sig Trollhättan förvånansvärt slätt idrottsligt. Förutom Gripens sporadiska säsonger i bandyns högstaserie så finns det inga riktigt framgångsrika klubbar här. Ett antal framgångsrika idrottsmän kommer dock härifrån, som fotbollslöparen Håkan Mild, brottaren Frank Andersson, den finske skidåkaren Mika Myllylä och rallyföraren Erik Carlsson ”på taket”. Trollhättan tycks även vara fruktbar mark för buskishumor, såsom Galenskaparna (men ej After Shave) och Laila Westersund. Bland musikaliska trollhättingar återfinns bl.a sångaren Peter Le Marc, den nutida schlagerstjärnan Jessica ”Fame” Andersson och den forntida schlagerstjärnan Paul Paljett. Även f.d ministern Margareta Winberg, radioprataren Morgan Larsson, samt serietecknaren Jan Lööf har rötter i Trollhättan. Trollhättan lever i symbios och ständig rivalitet med tvillingstaden Vänersborg, som bara ligger två mil norrut, där Trollhättan är den ruffiga industristaden, och Vänersborg den borgerliga residensstaden. Tillsammans med Vänersborg bildar man ”Tvåstad”, lägger man till Uddevalla blir det ”Trestad”, och när Lysekil får vara med i gemenskapen kallas det för ”Fyrstad”.

Ett fraktfartyg bryter genom isen på Trollhätte kanal.

 

Lite om gripen
Gripen är ett fabeldjur som de flesta nog har sett utan att reflektera över exakt vad det egentligen är. Denna varelse med ett lejons kropp och en örns vingar, framben och huvud är vanligt förekommande på bl.a. vapensköldar, stadsvapen och logotyper. Gripen förekom redan i de förantika egyptiska och persiska kulturerna, men blev särskilt populär under den grekiska antiken, där den betraktades som en av de allra kraftfullaste varelserna. På medeltiden blev gripen populär inom heraldiken, och namngav bl.a. den förnäma och numera utdöda adelssläkten Grip, som i sin tur namngivit bl.a. Gripsholms slott. Men även icke-adliga personer kan heta Grip, exempelvis fotbollstränaren Tord Grip, Svennis ständige andreman. Gripen pryder bl.a. mycket annat Malmös stadsvapen, Södermanlands och Östergötlands landskapsvapen och SAAB’s logotyp. Den har dessutom givit namn till exempelvis stridsflyplanet , samt ett rugbylag i Helsingborg. Även på engelska har gripen – the griffin – namngivit både folk, företag och farkoster. Exempel på detta är familjen Griffin i Family Guy, elektronikföretaget Griffin Technologies, och den kanadensiska militärhelikoptern Bell CH-146 Griffon.

En grip som återfinns på ett skylt på ett bayerskt apotek.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Trollhättan kan man åka tåg, antingen med Västtrafik från Göteborg eller Vänersborg, med SJ från Göteborg och Karlstad, eller med norska NSB’s linje mellan Göteborg och Oslo. Från Falun, Karlstad och Göteborg kan man även smidigt åka med Swebus. Från stationen är det knappt 15 minuter att gå till Slättbergshallen. Gå ut från stationen över parkeringen, till vänster på Bangårdsgatan, och direkt höger på Djupebäcksgatan. Ta sedan första vänster på Tingvallavägen, och följ denna 700 m fram till rondellen. Korsa Gärdhemsvägen, och fortsätt rakt fram så leder vägen upp till Slättbergshallen.
E45 från Göteborg: Följ E45 genom staden, och ta till vänster i rondellen mot centrum och isstadion, till Gärdhemsvägen. Ta direkt till vänster i nästa rondell mot Isstadion, så ligger parkeringar på både höger och vänster sida.
E45 från Säffle/Rv 44 från Uddevalla: Följ E45 och skyltarna mot Göteborg och Trollhättan C, över Göta Älv och till höger vid Stallbacka. Kör rakt fram i nästa rondell och förbi avfarterna mot hamnen och Dannebacken. Ta sedan höger i nästa rondell mot centrum och isstadion, till Gärdhemsvägen. Ta direkt till vänster i nästa rondell mot Isstadion, så ligger parkeringar på både höger och vänster sida.
Rv 44 från Lidköping/Rv 47 från Vara/Rv 42 från Vårgårda: Följ vägen fram till avfart mot Göteborg, ta av och håll direkt till vänster i rondellen mot Göteborg/Trollhättan C. Kör rakt fram i nästa rondell och förbi avfarterna mot hamnen och Dannebacken. Ta sedan höger i nästa rondell mot centrum och isstadion, till Gärdhemsvägen. Ta direkt till vänster i nästa rondell mot Isstadion, så ligger parkeringar på både höger och vänster sida.