Uppsala det är staden

IF Karlstad – Tingvalla

19 december 2021 16:22

Lag:IF Karlstad
Bildad:2019
Sport:Fotboll
Meriter:

2 säsonger i tredjedivisionen
4:e plats 2021 (=39:e lag i Sverige)

Hemsida:https://www.karlstadfotboll.com/
Avstånd:283 km
Matcher:

Karlstad BK-Sirius 0-3 lör 28/5 -11
Karlstad BK-Sirius 1-1 mån 19/8 -19 (SvC)

Division:Division 1
Färger:Långrandiga blå-svarta tröjor, svarta byxor
IF Karlstad

“…invid villor och äppelträd…”

Hur är det att vara på arenan?
Tingvalla IP delar namn med Karlstads bandyarena, men skiljs åt från densamma av motortrafikleden E18. Och det är ingen tvekan om att det är fotbollsanläggningen som ligger på den rätta sidan vägen. Ty där Tingvalla Isstadion ligger i en gråtrist asfaltsöken ligger fotbollsnamnen på Karlstads gräddhylla, invid villor och äppelträd, men ändå bara ett stenkast från centrum. Arenan i sig är typisk för en mellanstor svensk stad. Här finns inget som sticker ut, men däremot ett gemyt som saknas i den nya arenagenerationens överdimensionerade skrytbyggen. Huvudläktaren är av vitmålad betong och uppiffad med lite röda träpaneler, här kan dryga 1100 åskådare sitta på röda plaststolar. Utöver detta finns enklare taklösa träläktare på andra kortsidan och i kurvorna. Liksom på de flesta arenor av den här typen får man stå ut med löparbanor, men så är också Tingvalla från början uppförd som friidrottsarena. Det var år 1918 som IF Göta fått i uppdrag att arrangera friidrotts-SM. Idrottsplats saknades dock, så den driftige ordföranden Oscar Starck tog tag i saken, fick loss en tomt från kommunen, och drog ihop ett arbetslag. Sedan dess har Tingvalla varit hemmabana för värmländska friidrottsess som bl.a. häcklöperskan Ann-Louise Skoglund och spjutkastaren Patrik Bodén. Och konkurrensen om Tingvalla är hård även i övrigt – liksom på Studenternas springs gräsmattan sönder av ett amerikanskt fotbollslag med jämna mellanrum, i det här fallet heter de Carlstad Crusaders, och vidare slåss IF Karlstad även med Qvinnornas Bollklubb – QBIK – om de sista grästuvorna.

Huvudläktaren på Tingvalla med de dyra villorna på Regementsgatan i bakgrunden.

 

Stämning/klack
Inget lag har hittills suttit överst på fotbollstronen i Karlstad någon längre tid, och följaktligen går det också trögt att etablera någon fotbollskultur här. Ingen klack alltså, och tyvärr imponerar inte puliksiffrorna heller.

 

Var kan man ta en öl?
Charmigast och mysigast är The Leprechaun Pub, en liten irländare på Östra Torggatan i närheten av stationen.

Vill man ha det praktiskt och nära väljer man Bishop’s Arms, med trevlig uteservering vid Klarälven, precis vid bron över till Tingvalla.

 

Lite om IF Karlstad
Karlstad är en av de här hopplösa fotbollsstäderna som aldrig lyckas få fram ett elitfotbollslag, och turerna som har lett fram till Karlstadsfotbollens senaste projekt, IF Karlstad, är i de närmaste oändliga. IF Karlstad är en produkt av en sammanslagning mellan två klubbar som i sin tur var resultaten av en hel massa sammanslagningar av en mängd olika Karlstadsklubbar – sammanlagt är det hela 13 klubbar som antingen upplöst sig själva, eller ingått samarbetsavtal för att bilda IF Karlstad. Klubben bildades 2019 när Carlstad United och Karlstad BK slogs ihop, efter ett decennium av dragkamp mellan de båda. Färgerna blev logiskt nog blåsvarta, efter Carlstad Uniteds svarta och Karlstad BK’s blåa färger. Den förstnämnda klubben, Carlstad United, bildades 1998 som ett samarbete mellan sju av stadens klubbar: Hertzöga, FBK Karlstad, Norrstrands IF, Innerstadens BK, IFK Kronoparken, Råtorps IK och Sommarro IF – den åttonde klubben, Karlstad BK, valde att stå utanför. Siktet var givetvis inställt på att få ett elitfotbollslag till Värmlands huvustad, men trots två decennier av motvind ville draken aldrig lyfta, och bättre än ett mittenlag i tredjedivisionen blev man aldrig. Under 10-talet blev man dessutom omsprungna av ”det åttonde laget”, Karlstad BK. Denna andra beståndsdel i IF Karlstad var även den en produkt av sammanslagningar, men av en snårigare sort, som man kan läsa om på annat håll i bortaguiden. Karlstad har genom åren varit närmast hopplösa på att få fram fotbollsspelare av klass, men den ex-blåsvarte Eric Jernberg, den målfarlige Pär ”Pärlan” Ericsson, samt Tobbe Vidlund-släktingen Johan Bertilsson är några exempel på skapliga spelare som haft sina första klubbadresser i Carlstad United.

Vackert blåsvarta tröjor – men IF Karlstad är ändå ett plastlag.

 

Lite om Karlstad
Karlstad ligger på Sveriges enda delta värt namnet, staden är byggd på de många olika små öarna som bildats där Klarälven rinner ut i Vänern. Detta Sveriges New Orleans är residensstad i Värmlands län, och är med sina 59 000 invånare landets sjuttonde största stad. Karlstads stora gimmick är ”sola i Karlstad”, och Karlstad har faktiskt lite på fötterna när det gäller soligheten – med 1800 årliga soltimmar i snitt är det en av de soligare städerna i Sverige. Fast nu syftar egentligen uttrycket på något helt annan, nämligen den glada och trevliga servitrisen Eva Lisa Holtz som drev ett gästgiveri i Karlstad i början av 1800-talet, och gick under just smeknamnet Sola i Karlstad. Karlstads historia börjar med Tingvalla handelsplats som legat här sedan 1200-talet. På denna plats grundades Karlstad av Värmlands hertig, den blivande Karl IX, som också fick privilegiet att ge staden dess namn.  Karlstad blev snart Värmlands residensstad, och med tiden kom också andra institutioner hit; i och med uppförandet av domkyrkan blev Karlstad stiftsstad, och 1999 blev man även begåvade med universitet. Annars är det hamnen och handeln som har fått Karlstad att blomstra, särskilt fick man ett uppsving på 1800-talet då Trollhätte kanal öppnades. Det finns däremot inga jätteindustrier i Karlstad, det största varumärket är kanske kafferosteriet Löfbergs Lila. Detta leder även tankarna till landets rikaste idrottsklubb och bästa ishockeyklubb Färjestad, som länge spelade i Löfbergs lila färger, för i Karlstad föredrar man badkarsvarianten av bandy, trots Boltics exempellösa framgångar. Från staden kommer även idrottare i andra grenar, så som höjdhopparen Stefan Holm, handbollsspelaren Per Carlén, friidrottskaptenen Ulf Karlsson, rallyföraren Janne ”Flash” Nilsson och häcklöperskan Ann-Louise Skoglund. Värmland är dansbandens och skaldernas landskap, vilket självklart också smittat av sig på dess största stad. Bland författarna så kommer giganterna Eric Gustaf Geijer, Gustav Fröding och Nils Ferlin kom samtliga från Karlstad med omnejd och gick även i skolan här. På dansbandssidan så kommer Mr. Svensktoppen, Kent Finell från Karlstad, och på det klassiska etablissemanget Sandgrund har dansbandsgiganterna Sven-Ingvars och Vikingarna startat upp sina karriärer. Andra kända Karlstadsprofiler inkluderar naziprimadonnan Zarah Leander, superrevisorn Inga-Britt Ahlenius, skådespelaren Rickard Wolff, systrarna Demirbag (skribenten Dilsa, songwritern Dilba och dansösen Dee), Reinfeldt-favoriterna Da Buzz, programledaren Bengt Alsterlind, radiopratarna Hanna Hellqvist och Adam Alsing samt polisvåldsoffret Osmo Vallo.

Fredsmonumentet på Stora Torget – ibland kallat “Kärringa med klappträt” – med Rådhuset i bakgrunden.

 

Seriematcher genom historien
Carlstad United-Sirius 1-3 (Division 1 Norra -10)
Sirius-Carlstad United 2-4  (Division 1 Norra -10)

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Karlstad trafikeras av SJ från Stockholm och Göteborg, och Tågkompaniet kör ifrån Oslo. Värmlandstrafiken kör lokaltåg från Kristinehamn, Torsby och Arvika. Vidare kan man flyga hit med Skyways från Arlanda och Köpenhamn, samt åka Swebus från Stockholm, Göteborg, Falun eller Oslo. Från stationen går man sedan till Tingvalla på bara 10 minuter. Gå ut från stationshuset och fortsätt rakt fram på Järnvägsgatan. Korsa gågatan, fortsätt ned till Klarälven och rakt fram över bron. Fortsätt rakt fram på Sandbäcksgatan längs älvstranden och ta fjärde till vänster på Regementsgatan, Tingvalla ligger sedan drygt 100 m längre fram på gatan.
E18 från Örebro/Rv 63 från Filipstad: Följ E18 västerut mot Oslo, förbi avfarten till Färjestad. Ta sedan av mot Skåre precis efter bron över Klarälven, och ta sedan till höger i rondellen mot centrum, till Sandbäcksgatan. Följ denna i 2 km, under E18 och sedan parallellt med E18 och älvstranden. Ta sedan höger på Regementsgatan precis vid de första lägenhetshusen, Tingvalla ligger sedan på höger hand och parkeringsplatser strax därbakom.
E18 från Grums/Rv 61 från Arvika: Följ E18 österut mot Stockholm, förbi avfarten till Våxnäs, och ta av på nästa avfart mot centrum vid Klaramotet. Håll höger mot centrum till Karl IX’s gata, och sedan första till vänster mot Klara, till Våxnäsgatan. Följ denna till T-korsningen med Sandbäcksgatan och ta vänster, ta sedan tredje till vänster på Regementsgatan. Tingvalla ligger sedan på höger hand och parkeringsplatser strax därbakom.