Uppsala det är staden

IFK Lidingö – Lidingövallen

27 oktober 2022 16:57

Lag:IFK Lidingö
Bildad:1932
Sport:Fotboll
Meriter:

2 säsonger i andradivisionen
9:e plats 1947 (=45:e lag i Sverige)
192:a plats i maratontabellen för div 1

Hemsida:https://ifklidingofk.myclub.se/
Avstånd:77 km
Matcher:

Lidingö-Sirius 2-2 sön 25/8 -02

Division:Division 3
Färger:Tvärrandiga blå-vita tröjor, blå byxor
IFK Lidingö

”…trianglar och andra geometriska former…”

Hur är det att vara på arenan?
Ibland springer tiden ifrån bortaguiden. Vid besökstillfällena spelades fotbollen fortfarande på Lidingövallens gräsplan – en lite sliten men småcharmig idrottsplats. Här fanns en trevlig liten läktare, ett träbygge med tak för något hundratal åskådare. Ingenting som matchade Lidingös exklusivitet och sociala status, men en mysig plats för tredjedivisionsfotboll. På minussidan fanns löparbanorna, stolpar i vägen för synen, samt inte minst den stora och dystra militärgröna tennishallen som dominerade hela idrottsplatsen likt en Tengils borg. Idag har Lidingö dock flyttat över till plastplanen bredvid, och här har man fått en läktare som är unik i fotbollssverige; en arkitektritad träläktare som är svår att beskriva i ord. Det är trianglar och andra geometriska former i stålgrått och träbrunt, och konferenslokaler inrymda i rum under läktarsektionerna. Denna läktare lyckades till och med vinna pris vid World Architecture Festival i Singapore 2015, och är definitivt något som lirar med öns självbild. Lidingövallen ligger även ganska behagligt till, ungefär i mitten av ön, allra längst in i Kyrkviken vid småbåtshamnen, även om det inte bjuds på någon direkt havsutsikt här. I historien är Lidingövallen kanske mest känd för ”OS-bombaren” Mats Hinzes attentat 1997, då han som protest mot Stockholms OS-ansökan brände ned ovan nämnda tennishall. Vid besökstillfället 2002 kunde man vid insläppet köpa en lott där man som första pris kunde vinna en stekpanna, och som andra pris en hårtork – division 2 hade ändå sin charm ibland.

Den enkla och charmiga träläktaren på Lidingövallens gräsplan, med tennishallen i bakgrunden.

 

Stämning/klack
Lidingö hade 2002 en klack kallad Blådårarna, bestående av 14-15-åringa internethuliganer, som enligt hemsidan ”kommer att fortsätta kämpa och slåss för vårat lag tills vi dör”. Man får nog befara att det värsta har hänt eftersom det numera är klacklöst på Lidingövallen. I övrigt en typisk förortspublik, d.v.s. fåtalig och måttligt engagerad.

 

Var kan man ta en öl?
Lidingö har inte mycket att välja på i krogväg, men Jernet är en kvarterspub i Lidingö centrum med allt man behöver; öl, uteservering och en lagom lång gångväg till Lidingövallen.

Lite om IFK Lidingö
Kamratklubbar associeras sällan med arbetarklassen, och Lidingö gör det definitivt inte – ändå fungerade IFK Lidingö länge som ett slags arbetarlag. Klubben levde nämligen länge i viss symbios med AGA-verken som höll till ute på Lidingö. IFK Lidingö bildades dock som brukligt för kamratlag på ortens läroverk, året var 1932. Storhetstiden kom snabbt och blev kort, man gjorde två säsonger i Sveriges andradivision, 41/42 och 46/47, som båda slutade i degradering. Därefter har a-laget presterat tämligen uselt för att vara storlaget i en relativt stor kommun. 1964 gjorde man en säsong i tredjedivisionen, det tog nästan 40 år innan man kom tillbaka dit, men även 2002 slutade det med degradering. Det återstår att se om före detta stortränaren Zoran Lukic kan föra de tvärrandiga till nya höjder. Damsektionen har en allsvensk säsong i bagaget, 1996, då man i enighet med klubbtraditionen blev strykflickor och jumbolag. Men det man inte har i toppen tar man igen på bredden; Lidingö är med runt 1800 aktiva en av Stockholms största klubbar. Man har även fostrat ett par respektabla spelare, främst då Sirius en-säsongs-hjältetränare Magnus Pehrsson, samt landslagsförsvararen Mikael Dorsin. IFK Lidingö har dock en drös andra sektioner vid sidan om fotbollen, och där hittar man flera kända namn. Starkast är friidrottssektionen som har representerats av den spänstfenomen som den olympiske hindermästaren Anders Gärderud, den olympiska häckmästaren Ludmila Engquist och längdhopparkungen Mattias Sunneborn. I skidsektionen har de simultanvinnande Vasaloppsbröderna Anders och Örjan Blomquist tävlat. Dessutom utövas skridskoåkning, slalom, badminton, bordtennis, orientering, konståkning och simning i klubben. Men kanske ligger klubbens allra största existensberättigande i att man är arrangör av Lidingöloppet, världens största terränglopp som 2011 lockade sammanlagt över 40 000 deltagare.

Lidingökamraterna hör till den exklusiva klubb som kör tvärrandigt på rugbyvis.

 

Lite om Lidingö
Lidingö är en ö på 30 kvadratkilometer belägen i Värtanfjärdarna i Stockholms innerskärgård, cirka 6 km nordost om Stockholms centrum. Allmänt är Lidingö känt som ett av landets främsta överklassnästen, en uppfattning som också stöds av statistiken. Här har man Sveriges näst högsta medelinkomst (endast slagna av Danderyd), borgarna har haft stadig majoritet i fullmäktige sedan kommunens bildande 1970, och Lidingö har dessutom fått ge namn åt Stockholms typiska överklassdialekt – de surrande Lidingö-i:na. Lidingö har varit en exklusiv adress ända sedan 1700-talet, då den skuldsatte ägaren till Lidingös ägor, översten Johan Banér, fick tillstånd att sälja gårdarna till välbärgade stockholmare. Under 1800-talet fortsatte inflödet av rika sommargäster, och i slutet av århundradet uppfördes även dagens Lidingöbro. I början av 1900-talet byggdes sedan många av dagens vräkiga villor då många av Lidingös villastäder byggdes. Men det finns faktiskt även gott om flerbostadshus på ön, vilket bl.a. kan ses i komediserien Kvarteret Skatan som utspelas i Lidingös sämre bemedlade stadsdelar. Några intressanta platser på Lidingö är Millesgården, konstnären Carl Milles hem och ateljé, och numera museum, riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön, samt Käppalaverken, ett av Sveriges största reningsverk. Lidingö har också en viktig plats i filmhistorien, här låg Svenska Biografteaterns atalje under 10-talet, och här spelades stumfilmsklassiker som Ingeborg Holm och Herr Arnes penningar in av legendarer som Mauritz Stiller och Victor Sjöström. Och Lidingö har behållit sin plats i den svenska filmhistorien, då skådespelaren Michael Nyqvist, samt regissörerna Arne Sucksdorff, Hannes Holm, och bröderna Tomas och Daniel Alfredson alla är uppväxta här. Andra kändisar med Lidingöbakgrund är diplomaten och krigshjälten Raoul Wallenberg, sångaren Lasse Dahlqvist, sportjournalisten Jacob Hård, överklassrapparen Daniel Adams-Ray, serietecknaren Joakim Pirinen, Dramatenrumlaren Tomas Pontén, sångerskan Anne-Lie Rydé, författarsystrarna Martina Haag och Bea Uusma, entertainmentsyskonen Bianca, Benjamin och Oliver Ingrosso, programledaren Sofia Wistam, komikerna Henrik Dorsin och Henrik Hjelt, stuntmannen Johan Torén, antikexperten Peder Lamm, schlagerartisten Marie Serneholt, modeexperten Sofi Fahrman och modellen Mini Andén. Några outlaws kommer också från denna välbärgade förort, Anna Lindhs baneman Mijailo Mijailovic och Trustorsvindlaren Joakim Posener.

Millesgården med en elegant Millesstaty i förgrunden.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: För att komma till Lidingövallen börjar man med att ta tunnelbanan, röda linjen mot och till Ropsten. Där byter man sedan till någon av bussarna 203, 204, 212 eller 222 till hållplats Lidingövallen. Bussar går tätt, vanligtvis minst var 10:e minut.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping: Följ E4 söderut in mot Stockholm, förbi avfarten till Solna. Ta sedan avfarten till E20 mot Frihamnen och Norrtull, och följ E20’s sträckning mot Frihamnen längs med Sveavägen, Cedersdalsgatan och Valhallavägen. Sväng vänster vid Stocholms Stadion till Lidingövägen, fortfarande längs E20. Fortsätt rakt fram på Lidingövägen mot Lidingö, och över Lidingöbron. Håll sedan höger mot Elfvik direkt efter bron, kör ned på Norra Kungsvägen, och följ den i c:a 3 km. Ta sedan höger på Kyrkvägen mot Lidingö kyrka så ligger Lidingövallen direkt till vänster.
E4/E20 från Södertälje: Följ motorvägen norrut, över Essingeleden och förbi avfarten mot S:t Eriksplan. Ta sedan avfarten till E20 mot Frihamnen och Norrtull, och följ vägbeskrivningen ovan från Sveavägen.
Rv 73 från Nynäshamn: Fortsätt in mot Stockholm C över Johanneshovsbron och genom Söderledstunneln. Håll höger mot Slussen i tunneln, kör upp på Hornsgatan och ta höger mot Slussen. Håll vänster-höger-vänster ned mot Skeppsbron och Gamla Stan. Följ Skeppsbrokajen rakt fram och över Strömbron mot Strömkajen, ta där direkt höger och vik upp åt vänster på Stallgatan. Runda Nybrokajen, ta åt vänster förbi Dramaten, och vik höger till Birger Jarlsgatan. Ta till höger på Sturegatan vid Stureplan, följ denna upp till Stockholms Stadion, och följ sedan vägbeskrivningen ovan från Lidingövägen.
E18 från Norrtälje: Fortsätt rakt fram mot Stockholm där E18 svänger av mot Solna vid Bergshamra. Följ Roslagsvägen in mot Stockholm och kör sedan rakt fram i rondellen mot Lidingö. Följ sedan vägbeskrivningen ovan från Valhallavägen.