Uppsala det är staden

IFK Vänersborg – Arena Vänersborg

22 februari 2020 13:01

Lag:IFK Vänersborg
Bildad:1903
Sport:Bandy
Meriter:

En semifinal, 2003.
37 säsonger i högsta serien.
14:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.ifkvanersborg.se
Avstånd:391 km
Matcher:

Vänersborg-Sirius 3-1 fre 18/2 -99 (Isstadion)
Vänersborg-Sirius 5-1 ons 20/1 -10
Vänersborg-Sirius 11-2 fre 9/1 -15
Vänersborg-Sirius 5-3 fre 8/1 -16
Vänersborg-Sirius 5-3 fre 12/1 -18
Vänersborg-Sirius 11-1 ons 14/11 -18

Division:Elitserien
Färger:Blå tröjor, blå byxor
IFK Vänersborg

“…bandyhallarnas stora driftkucku…”

Ett sädesmagasin i Sibirien? Nix, Arena Vänersborg.

Hur är det att vara på arenan?
Arena Vänersborg stod klar hösten 2009 och hör liksom hallarna i Lidköping och Sandviken till kategorin ”evenemangshallar”. Detta innebär en multihall där man hoppas att inte bara sätta kommunen på kartan genom bandy, utan även genom att uppföra musikaler, hålla konferenser, och andra sidoverksamheter. Och visst har Arena Vänersborg satt staden på kartan, men kanske inte riktigt på det sätt de kommunala politikerna hade hoppats på. Arena Vänersborg blev nämligen bandyhallarnas stora driftkucku, när först budgeten spräcktes med över 100 miljoner, och bygget mötte protester från missnöjda kommuninvånare. Sedan, när hallen väl stod klar dröjde det sedan inte mer än några månader innan taket rasade in. Nåväl, efter de svåra barnsjukdomarna har det gått bättre för Vänersborg Arena, som invändigt är mycket lik kusinhallen i Lidköping.  Det innebär att man går upp en våning för att komma till läktarna, vilka består av en betongtrappa för ståplatser på den ena långsidan, och en sittplatsläktare med formgjutna plaststolar på den andra. Längs de båda långsidorna finns plattformar, och övriga uppehållsutrymmen och kiosker hittar man ovanför läktarna. Restaurangen här heter ”Arnes” och ligger på entréhallens kortsida med panoramafönster mot planen, vilket inte är bra – under matcherna ska bandyn och inte ölen vara i fokus. Skillnaderna syns framför allt när man tittar uppåt och ser arenans tak högt däruppe i naken, grå korrugerad plåt. Arena Vänersborg har formen av en liggande halvcylinder, vilket gör hallen ganska ful utvändigt och ödslig invändigt, och allt är dessutom målat i en inte alltför munter gråmjölkig nyans. Hur som helst, bekvämligheten och sikten i arenan är god, och gillar man att få sin bandy serverad på ett silverfat så är Arena Vänersborg inte så dum. Arenan ligger 1,5 km söder om centrum där den tillsammans med en mängd andra olika anläggningar utgör Vänersborg Sportcentrum. Särskilt vackert är varken området eller omgivningarna, som utgörs av ett villaområde och ett grådaskigt industriområde. Känns inte som Lilla Paris, precis.

En känsla av flyghangar infinner sig lätt inuti Arena Vänersborg.

Stämning/klack
Vänersborgs klack har det trevliga namnet Älgarna, och de kan precis som laget Vänersborg sägas vara en ganska ”lagom” bra klack. Vänersborg drar medelmåttigt med publik, men derbyna mot Gripen har lockat jättepublik – 7515 åskådare annandagen 2001 är en av de högsta publiksiffrorna någonsin i en seriematch.

Älgarna eldar på sitt Vänersborg under en match mot Falun. Foto: http://www.algarna.net

Var kan man ta en öl?
Koppargrillen är en klassisk Vänersborgsinstitution vida berömt för sin bearnaisesås. Puben har öppet onsdagar, fredagar och lördagar. Koppargrillen är på gång att flytta till Hamngatan, men har ännu så länge lokal invid gågatan.

Närmast arenan, och det klassiska bandyhaket i Vänersborg, är annars Pizzeria Dello Sport, samlingsplats för en del äldre älgar.

Lite om IFK Vänersborg
IFK Vänersborg är Laget Lagom i svensk bandy. Sedan man tog steget upp till högsta serien 1986 har man i 25 år tuffat genom serierna som ett ständigt pålitligt mittenlag, med någon enstaka topp i form av en semifinal 2003, och en dal i form av kvalspel 2010-11. Klubben har många år på nacken, man bildades redan 1903 på stadens läroverk som den 24:e kretsen i  Idrottsföreningen Kamraterna. Bandy var länge ett vänsterhandsprojekt inom föreningen, men det skulle komma att förändras. 1975 lossnade allting, då man först spelade en seriefinal mot Gripen inför en publik på över 5200 – svenskt rekord för andradivisionsbandy – och sedan klådde Vetlanda i kvalet. Väl i Allsvenskan vann man sensationellt i premiären mot VSK, men sedan blev det inte några fler segrar, och laget åkte ur. Man lyckades dock konsolidera sin position efter en uppgörelse med konkurrenten Vänersborgs IF, där man delade upp staden på bästa maffiamanér – VIF fick ta hand om fotbollen medan IFK fick satsa på bandyn. Vänersborg gick upp och åkte ur igen säsongen 1982/83, men 1986 blev det tredje gången gillt när Vänersborg gick upp och stannade kvar. 2003 nådde alltså Vänersborg sin största framgång i form av en hittills oupprepad semifinal, sedan man anförda av de finska målsprutorna Ari Holopainen och Sami Laakonen slog ut Boltic i kvartsfinalerna, och därmed för första och enda gången nådde semifinal där man föll mot Hammarby. 2016 gjorde man ett spektakulärt försök att ta sig ur lagomiteten, när man uppbackade av salladsmiljonären Leif Bengtsson värvade en svårslagen stjärntrio: superduperstjärnan Sergej Lomanov Jr., och de ryska vapendragarna Nikita Ivanov och Pavel Bulatov – men det slutade ändå precis som det alltid gör med att Vänersborg åkte ur i kvarten, och rysstrion vände hemåt efter bara en vinter. Tidigare har Vänersborg annars haft en tendens att samla på sig spelare som får större rubriker för det de gör utanför planen än på den; bandygalningar/genier som Pelle Fosshaug, Dan Hjelm, Stefan Nordén, Daniel Svedberg och Alexander Mayborn har alla representerat klubben. Bland egna produkter är det kanske snabbskrinnaren Christoffer Fagerström som lyser starkast. Idag är det bandy som gäller till 100 % hos IFK Vänersborg, men man har tidigare haft framgångar i en mängd olika sporter. Främst då rugby, där man blev svenska mästare 1971 innan sektionen bröt sig ur och bildade eget, men man har även sysslat med friidrott, simning, fotboll och ishockey.

Vänersborgs lag hoppas på ett kvalfritt 2011/12. Foto: http://www.ifkvanersborg.se

Lite om Vänersborg
Vänersborg består geografiskt av tre delar, väster om viken Vassbotten ligger villasamhället Blåsut, öster om Göta Älv ligger industriorten Vargön, och i mitten på Huvudnäsön ligger själva Vänersborg. Tillsammans bor här (om man inkluderar Vargön som egentligen är en egen tätort) ungefär 26 000 invånare, vilket gör staden till Västergötlands femte största. Vänersborg lever i symbios och ständig rivalitet med tvillingstaden Trollhättan, som ligger bara två mil söderut, där Vänersborg är den borgerliga residensstaden och Trollhättan den ruffiga industristaden. Staden ligger vid Vänerns sydligaste spets, och var tidigare residensstad i numera nedlagda Älvsborgs län. Istället har man fått den tjusiga titeln Regionshuvudstad i Västra Götalands län, Sveriges enda stad av det slaget. Vänersborgs föregångare hette Brätte, en liten handelsstad på 1500-talet söder om den nuvarande staden. Brättes position var en aning ostrategisk, och därför flyttade staden norrut år 1642. Vänersborg låg i ett oroligt gränsland, danskar och norrmän plundrade, brände och ockuperade staden ett flertal gånger under de första 100 åren. Därefter lugnade saker och ting ned sig, och Vänersborg kom att utvecklas till den lätt pittoreska och trevliga småstad den är idag. Mest känt är nog Vänersborg som “Lilla Paris”, diktaren Birger Sjöbergs spegelbild av Vänersborg som förekommer i bl.a. Fridas visor. En helt annan bild av staden får man i den framtidsdystopiska filmen Storm från 2005 som utspelas i staden. Nära Vänersborg, precis öster om Vargön, ligger de båda typiskt västgötska platåbergen Halleberg och Hunneberg. Bergen hade på 70-talet en av Europas tätaste älgstammar, och här har kungar och annan överklass jagat älg sedan 1800-talet. Här hittar man även ett älgmuseum. Kända vänersborgare är ovan nämnde Birger Sjöberg, punkbandet Division of Laura Lee, sångerskan ”Idol-Agnes” Carlsson, skådespelerskan Birgitte Söndergaard, vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, den högervända debattören Marie Söderqvist Tralau samt chefredaktören, serietecknaren och radioprataren Emma Hamberg. Man klumpar gärna ihop sig med andra städer i Vänersborg, tillsammans med Trollhättan bildar man ”Tvåstad”, lägger man till Uddevalla blir det ”Trestad”, och när Lysekil får vara med i gemenskapen kallas det för ”Fyrstad”.

Vänersborgs tjusigaste adress, Hamngatan, sett ifrån Vassbotten.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Vänersborg går det tätt med tåg från Göteborg, dessutom ligger staden på Västtrafiks linje mellan Varberg och Uddevalla, med stopp bl.a. i Borås. Dessutom finns det några enstaka direktförbindelser med Stockholm. Från stationen behöver man drygt 15 minuter för att ta sig till arenan. Korsa spåren till sidan utan stationshus, och följ den lilla vägen med parkeringen på vänster sida. Sväng första fortfarande med parkeringen på vänster sida, och fortsätt förbi kyrkogården. Korsa Edsvägen, och följ sedan gångvägen åt höger i 500 m, längs med Edsvägen. Fortsätt rakt fram på gångvägen där Edsvägen svänger svagt till höger, och fortsätt rakt fram på Brättevägen i 500 m till Vänersborg Arena.
E20 från Örebro/Rv 44 från Lidköping: Kommer man på E20 nordväst ifrån tar man av strax innan Vara mot Trollhättan vid trafikplats Åsen, och följer Rv 47 till och genom Grästorp. Ta sedan till vänster i rondellen mot Trollhättan, och sedan till höger i nästa rondell efter 2 km mot Lilleskog. Följ Lilleskogsvägen mellan Halle- och Hunneberg, fortsätt genom Vargön rakt fram i rondellen mot Vänersborg. Fortsätt rakt fram på Östra Vägen, och korsa Göta Älv över Stålbron. Ta sedan av vid nästa avfart, mot Sjukhuset och Sportcentrum, och håll till höger på Gropbrovägen. Följ denna i drygt 1,5 km, rakt fram genom en rondell. sedan dyker arenan upp till höger, ta då till höger i rondellen och parkera.
E45 från Göteborg/Rv 42 från Vårgårda: Följ E45 genom Trollhättan rakt fram genom två rondeller, och ta sedan till vänster i rondellen vid trafikplats Stallbacka mot Vänersborg. Fortsätt rakt fram på denna väg mot Vänersborg i drygt 8 km. Ta sedan till höger till Gropbrogatan mot Vargön direkt efter den lilla bron över Kung Karls Grav, ta till vänster i den första rondellen så är man framme.
E45 från Säffle: Ta av på den första avfarten mot Vänersborg och följ Frändeforsvägen över Dalbobron. Håll därefter till vänster mot sjukhuset och sportcentrum ned på Vassbottenleden. Följ denna över kanalen, rakt fram genom en rondell och förbi centralstationen, ta därefter första till höger på Edsvägen. Följ denna knappt 1,5 km, ta sedan till vänster på Gropbrovägen mot Vargön, ta sedan till vänster i den första rondellen så är man framme.
Rv 44 från Uddevalla: Kör rakt fram vid den första avfarten mot Karlstad och Vänersborg C. Håll sedan rakt fram mot Vänersborg S vid trafikplats Skogsbo, och följ högersvängen ner till motorleden. Kör 4 km, ta sedan till höger till Gropbrogatan mot Vargön direkt efter den lilla bron över Kung Karls Grav, ta till vänster i den första rondellen så är man framme.