Uppsala det är staden

IFK Värnamo – Finnvedsvallen

29 augusti 2022 00:12

Lag:IFK Värnamo
Bildad:1912
Sport:Fotboll
Meriter:

19 säsonger i andradivisionen
1:a plats 2021
54:e plats i maratontabellen för andradivisionen

Hemsida:https://ifkvarnamo.se/
Avstånd:461 km
Matcher:

Värnamo-Sirius 0-6 sön 2/11 -14
Värnamo-Sirius 0-0 mån 11/4 -22

Division:Allsvenskan
Färger:Vita tröjor, blå byxor
IFK Värnamo

“…en tysk sommarstugedröm…”

Hur är det att vara på arenan?
Man måste definitivt berömma Värnamo för en sak: Man har lagt sin idrottsplats Finnvedsvallen på det vackraste stället i hela staden, en grönskande liten halvö omgiven av en av Lagans många meanderbågar. Finnvedsvallen är som en tysk sommarstugedröm, och entréerna på östra sidan tar till och med vägen över två små broar över ån. Även entrén från västra sidan präglas av stillsam idyll där den ligger i änden av en liten återvändsgata i Värnamos välbärgade villakvarter. Men ett strandnära läge medför också vissa nackdelar, och under översvämningarna i juli 2004 lades Finnvedsvallen under nästan en meter vatten i en vecka. Arenan i sig är en typisk vall som inte är speciellt bra i sig, men som man samtidigt blir väldigt glad över att stöta på i allsvenskan bland alla identitetslösa tvålkoppar. Den hade dock varit trevligare med med mera trä och mindre betong. Huvudläktaren stäcker sig längs hela västra långsidan och är en väldigt låg skapelse med endast fem bänkrader, byggd i tegel och betong. Där de bästa platserna borde finnas, vid mittlinjen, finns inga platser alls utan istället en stor, bred entré. Ståplatsläktaren på den andra långsidan är en ganska trött och vittrad betongtrappa med räcken, men utan tak – här får generöst bortaklackarna stå på den norra flanken, medan hemmaklacken är förvisad till en liten temporär läktare i den sydöstra kurvan. Särskilt publikvänlig är kanske inte Finnvedsvallen, de låga läktarna i kombination med löparbanorna gör att överblicken över planen inte blir speciellt bra, men man får säga att den bjuder på allsvenskans charmigaste helhetsupplevelse. Men tyvärr inte länge till – Värnamo kommun har nu klubbat byggandet av en ny, modern och sannolikt helt charmlös fotbollsarena på östra sidan om ån, där Värnamos träningsplaner nu ligger. Och då lär inte heller det fina, urskogsklingande namnet följa med – Finnvallen är, precis som Östers Värendsvallen, döpt efter ett av de tolv ”små landen” som utgör Småland; Finnveden är den västligaste delen av landskapet.

Fotbollssveriges unikaste entré? Ska man in på östra läktaren på Finnvedsvallen går vägen över en av broarna över Lagan.

 

Stämning/klack
Värnamoklacken kallar sig för Kamrat 12:an, syftande dels på ”den tolfte spelaren” och dels på klubbens födelseår. Klacken är lite annorlunda jämfört med andra fotbollsklackar, både gällande utstrålning och demografi; man har en småländsk präktighet, och domineras av kvinnor och supportrar i medelåldern istället för arga unga män. Värnamo är annars inget publiklag och drar relativt klent med publik till Finnvedsvallen.

 

Familjärt i Värnamoklacken under superettanåren – i Allsvenskan har man dock omvandlats till en mer standardiserad klack dominerad av yngre män. 

 

Var kan man ta en öl?
Värnamos officiella ställe är Madame Brasseri och Café som ligger i den s.k. Gummifabriken, halvvägs ut till Finnvedsvallen. Hit kan även lugna och städade motståndarsupportrar komma.

I övrigt finns inget jätteutbud av pubar i Värnamo. Ett skönt hak med bra öppettider är kinesen Rosegarden Supreme på Storgatan.

 

Lite om IFK Värnamo
Värnamos framgångar korrelerar väldigt väl med närvaron av en viss Jonas Thern i klubben. Laget klev 2011 upp i Superettan efter en nära 40-årig tillvaro i lägre divisioner, med ett Jonas Thern-tränat lag sprängfullt av talanger; tränarsonen Simon Thern och Viktor Claesson var två av de mest framträdande. När Thern efter något år hoppade av och talangerna snabbt spreds för vinden sjönk Värnamo sakta nedåt och var efter några säsonger tillbaka i ettan. Men Thern skulle göra comeback och tränade 2020 tillbaka laget till Superettan igen, men den här gången stannade det inte vid detta: I november 2021 stod nykomlingen Värnamo som seriesegrare, och blev därmed den 67:e klubben i historien som spelat i Allsvenskan. För att backa till början så bildades IFK Värnamo 1912, inte på ett läroverk eller café som brukligt, utan på en fashionabel raksalong. Det första besöket i fotbollens andradivision gjordes i skarven mellan 30- och 40-tal, då man sammanlagt spelade sex säsonger i ”division 2 södra”, och som bäst nådde en fjärdeplats 1940. Efter nästan 30 år i mer lokala divisioner så var det dags att satsa igen, och man värvade in en sann legend, den 46-årige Gunnar Gren, som spelande tränare. Gren tog upp klubben en division innan han tröttnade och hoppade av, men Värnamo vann serien även nästa år och var 1968 tillbaka i division 2. Där höll man sig kvar i fyra säsonger, man spelade derby mot ärkerivalen Gnosjö inför 4652 åskådare på Finnvedsvallen, och Clarence Claesson sägs ha ändat Örgrytestjärnan Agne Simonssons karriär med en kapning, innan man gjorde den omvända resan och åkte ner två raka divisioner. Ytterligare 40 år i mer eller mindre lokala divisioner väntade nu, under vilka bl.a. ovan nämnde Thern fostrades och skeppades vidare till Malmö som 17-åring. Och på 2010-talet kom Thern alltså tillbaka som tränare och förde klubben in i en ny era – även om Thern faktiskt inte alltid verkat som huvudtränare, då hans berömda vägran att gå de kurser förbundet kräver av en elittränare gjort att han på pappret verkat som assisterande tränare i de högre serierna. Under de många åren då Värnamo var långt från eliten gjorde man sig istället känd som talangfabrik; förutom den redan omnämnde Thern har man bland annat fostrat framstående spelare som Michael ”Mördarn” Svensson, Per ”Texas” Johansson, Per Cederqvist och Niklas Hult.

Vita tröjor och blå byxor – ingen överraskande dräkt för kamratlaget Värnamo, här i 2014 års upplaga.

 

Lite om Värnamo
Ta bort prickarna från Värnamo och man kan förledas att tro att orten ligger någonstans i Italien. Men med ä istället för a så ligger Värnamo istället i djupaste Småland, är huvudort i det historiska landskapet Finnveden, och har knappt 19 000 invånare. Värnamo inledde sin existens som marknadsplats under medeltiden, men var länge lydköping under regionens stora stad Jönköping, och man var rejält hunsade av grannstaden som bara tillät Värnamo att hålla sina populära marknader ett par gånger om året – marknader som bland annat skildras i Carl Snoilskys tragiska dikt ”På Värnamo marknad”, om det unga paret Per och Kersti som blir blåsta på pengarna. År 1859 blev dock Värnamo självständig köping, och staden kunde äntligen börja utvecklas fritt. Värnamos store son är den världsberömde möbeldesignern Bruno Mathsson, och det är ingen slump. Möbler är nämligen Värnamos stora grej, och lille Bruno växte upp med en far som arbetade på ett av stadens över 40 möbelsnickerier. Idag kan man besöka Bruno Mathsson Center i Värnamo, samt det nyöppnade designcentret Vandalorum. Värnamos andra anspråk till berömmelse är Apladalen, hembygdsparken mitt i staden som åtminstone för 60-plussare är känd från den älskade folksången Värnamovisan. Ännu en orsak till att besöka Värnamo är nationalparken Store Mosse strax utanför staden – sydsveriges största sammanhängande myrområde. Sveriges svar på Margret Thatcher, centerledaren Annie Lööf, associeras ofta med Värnamo, även om hon är från byn Maramö strax utanför staden. Andra kända personer med Värnamorötter är skådespelaren Allan ”Svensson Svensson” Svensson, f.d. kd-ministern Mats Odell, sportjournalisten Sladjan Osmanagic samt litteraturvetaren Magnus Utvik.

 

 

Två bilder från Värnamo – det typiska småstadshotellet på Flanadentorget till vänster, grönska i Apladalen till höger.

 

Seriematcher genom historien
Sirius-Värnamo 3-1 (Superettan -14)
Värnamo-Sirius 0-6 (Superettan -14)
Värnamo-Sirius 1-5 (Superettan -15)
Sirius-Värnamo 2-0 (Superettan -15)
Värnamo-Sirius 0-0 (Superettan -16)
Sirius-Värnamo 2-0 (Superettan -16)
Värnamo-Sirius 0-0 (Allsvenskan -22)
Sirius-Värnamo 2-3 (Allsvenskan -22)
Sirius-Värnamo 2-0 (Allsvenskan -23)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Värnamo färdas man enkelt med tåg; SJ trafikerar sträckan Göteborg-Kalmar via Värnamo, och lokaltåget Krösatågen kör från Halmstad, Växjö och Nässjö/Jönköping. Man kan även åka med Swebus från Malmö och Stockholm/Uppsala. Från stationen har man en promenad på drygt 15 minuter till Finnvedsvallen. Gå ut från stationen, korsa Västermogatan och fortsätt rakt fram ned längs Pilgatan. Sväng första till höger till Jönköpingsgatan, och gå längs denna i en kilometer. Sväng sedan höger in på Sandgatan och följ denna fram till Finnvedsvallen.
E4 från Jönköping: Ta av mot Värnamo N, och ta höger mot Värnamo till Nydalavägen. Fortsätt drygt 2 km, rakt fram genom en rondell, och ta sedan höger i nästa rondell mot sjukhuset/Hestra, till Lagastigen. Ta sedan direkt första till höger mot campingen/Finnvedsvallen, till Prostgårdsgatan. Ta andra till vänster på Prostsjövägen mot Finnvedsvallen, och följ denna i drygt 1 km, parkeringen ligger sedan till vänster.
E4 från Ljungby/Rv 27 från Alvesta: Ta av mot Göteborg/Värnamo S, kör rakt fram i den första rondellen, till vänster i den andra rondellen, och rakt fram i den tredje rondellen, mot Värnamo (från Alvestahållet kör man rakt fram mot Värnamo/Göteborg genom två rondeller). Håll sedan höger mot Tånnö/Värnamo, och sedan direkt till höger mot Hestra till Malmövägen. Följ Malmövägen/Lagastigen rakt fram genom tre rondeller mot Hestra/sjukhuset i 2 km, ta sedan direkt första till höger mot campingen/Finnvedsvallen, till Prostgårdsgatan. Ta andra till vänster på Prostsjövägen mot Finnvedsvallen, och följ denna i drygt 1 km, parkeringen ligger sedan till vänster.
Rv 27 från Gislaved: Ta av på första avfarten mot Värnamo V/Hestra, och håll direkt vänster mot Värnamo. Kör sedan rakt fram i rondellen mot Hestra efter 700 m, till Gröndalsleden, och följ denna i 3,5 km till en T-korsning. Ta höger mot centrum, och kör rakt fram i nästa rondell mot E4:an. Fortsätt 1 km över Lagan, ta sedan till höger mot Finnvedsvallen, till Prostsjövägen. Följ vägen genom vänsterkurvan och fortsätt 500 m fram till parkeringen på höger sida.
Lv 151 från Gnosjö: Fortsätt rakt fram mot E4 i rondellen med avfart mot centrum. Fortsätt 1 km över Lagan, ta sedan till höger mot Finnvedsvallen, till Prostsjövägen. Följ vägen genom vänsterkurvan och fortsätt 500 m fram till parkeringen på höger sida.