Uppsala det är staden

IK Frej – Vikingavallen

31 mars 2020 22:57

Lag:IK Frej
Bildad:1968
Sport:Fotboll
Meriter:

5 säsonger i andradivisionen
9:e plats 2018 (= 25:e lag i Sverige)
117:e plats i maratontabellen för andradivisionen

Hemsida:http://www.ikfrej.se
Avstånd:59 km
Matcher:

Frej-Sirius 0-0 tis 2/8 -11
Frej-Sirius 0-0 lör 18/4 -15

Division:Division 3
Färger:Gula tröjor, svarta byxor
IK Frej

“…partytält-förklätt-till-läktare…”

Partytält eller läktare? Inte lätt att se skillnaden på Vikingavallen.

Hur är det att vara på arenan?
Vid det här laget har jag sett Sirius spela bandy och fotboll på över hundra olika idrottsplatser genom åren. En del har varit underbart vackra, andra charmigt enkla och vissa rent vidriga att besöka. Värst av allt är dock de idrottsplatser som är så anonyma och karaktärslösa att ingenting fastnar i minnet från besöket. Frejs hemmaplan Vikingavallen är ett sådant ställe – en anonym plan med torftiga faciliteter i utkanten av det sömniga villasamhället Täby Kyrkby. Förr i tiden skulle Vikingavallen nog ha benämnts EPA-arena – anläggningen tycks vara uppförd enligt filosofin att åskådare är mest till besvär, och om de envisas med att komma hit så får de nöja sig med det allra enklaste. Vilket inte minst syns på det partytält-förklätt-till-läktare som uppfördes för att göra Superettafotboll möjlig i Täby – två lättmetalläktare med plaststolar under en vit tygpresenning utgör vad som ska föreställa huvudläktaren. En enkel liten trappa utan tak utgör läktaren på den andra sidan, där bortaklacken får husera ute på en flank. På denna sida har man också byggt den mest svindelframkallande TV-plattformen i fotbollssverige. Några barackliknande byggnader som hyser klubbstuga och en liten bollhall förhöjer inte den estetiska upplevelsen. Vidare är läget trist i utkanten av samhället, halvvägs in i granskogen, men trots de gröna omgivningarna lyckas heller inte Vikingavallen bjuda på något friluftsmys. Fördelar då? Jo, Frej håller sig med extremt trevliga och serviceinriktade funktionärer, här får man matchbiljetterna utdelade under förvärmningen på puben och blir serverad kaffe på läktaren under pausen. Exemplariskt!

Ta med paraplyerna till Täby om du håller på bortalaget, på klacksektionen finns inget skyddande tak.

 

Stämning/klack
Nej, här är det villastadssömnigt och tunt med publik. Till och med den lilla barnklacken var trött och oinspirerad.

 

Var kan man ta en öl?
Pizzerian ”Den lilla hantverkaren” i Kyrkbyns centrum har vad som behövs. Sunkhak med lagom mycket sunkkänsla.

Lite om IK Frej
Ett gulsvart lag från en stockholmsförort med ett råttrelaterat smeknamn – nej, det är inte AIK vi pratar om här, utan IK Frej. ”Kyrkråttorna” som man kallas (eller ”Frejpan” för den som vill vara riktigt familjär), hör hemma i Täby Kyrkby, en avlägsen del av Täby kommun. Med det fornnordiska temat på både klubben och dess hemmaplan i tanke skulle man kunna gissa att Frej bildades på det nationalistiska 30-talet, och inte under det radikala 60-talet. Men Frej grundades faktiskt så sent som 1968, och då i en mycket anspråkslös form. Frej började som en litet kvartersförening med just namnet Kyrkråttorna, som närmast fungerade som allmän fritidsgård för traktens ungdomar. Bland de för en idrottsklubb udda verksamheter som företogs fanns jazzdans, fotografering och frimärkssamlande. Så småningom fick även de vuxna vara med och leka, och klubbens första seniorlag i fotboll kom till avspark 1974. En avgörande fas i Frejs gradvisa förvandling från fritidsgård, via brögäng till ett lag med elitambitioner, kom 2007 då man som nykomlingar i division 2 påbörjade en mer professionell satsning, och samtidigt lockade över en del folk från lokalkonkurrenten Vallentuna. När man sedan 2010 gick upp till division 1 samtidigt som rivalerna åkte ned i trean var Frejpan definitivt etablerade som ortens storheter, vilket man underströk genom prestigevärvningar som Pierre Gallo och Olof Guterstam. Frej har genom sin korta historia inte frambringat särskilt många stora spelare, men Richard Spong och bröderna Amadou och Omar Jawo är exempel på spelare med en habil allsvensk karriär och med Frej som moderklubb. Frej har idag avvecklat de flesta fritidsgårdsverksamheterna, mest seglivad var boulesektionen som överlevde till 2009. Idag återstår förutom fotbollen även innebandy och bordtennis inom föreningen.

Frej årgång 2011, med game Siriushjälten Pierre Gallo längst till höger i mittenraden.

 

Lite om Täby Kyrkby
Idag må Täby Kyrkby vara en liten avkrok av Täby – lite mindre rikt, lite längre ifrån stan – men det är Täby Kyrkby som är originalet. Täby Kyrkby utgjorde tidigare själva Täby, och var centrum för Täby socken. Som namnet mer än antyder är det här man hittar Täby kyrka, uppförd redan på 1200-talet, och det är i kyrkan man hittar Kyrkbyns främsta anspråk på berömmelse; i kyrkan finns en målning av Albertus Pictor som föreställer Döden spelandes schack, och det var naturligtvis denna målning som inspirerade Ingmar Bergman till mästerverket Det sjunde inseglet. Täby Kyrkby förlorade sin status som Täby centrum i början av 1900-talet, då ny bebyggelse började uppföras längre söderut kring Roslags Näsby och nuvarande Täby centrum. Täby Kyrkby är idag en del av Täby kommun, men hör geografiskt sett snarare till Vallentuna. Här bor knappt 7000 invånare, de allra flesta i villor och radhus. Några kändisar med Kyrkby-bakgrund är den folkkäre komikern Johan Rheborg, skådespelaren Stefan Sauk och ”Obducenten” i styckmordsmålet. Kanske är dock Kyrkbyns förnämsta person genom tiderna dock stormannen Jarlabanke, som enligt eget runstensskrävel “ägde hela Täby” på 1000-talet.

Täby Kyrka – självklar mittpunkt i Täby Kyrkby.

 

Lite om Frej
Frej är ett nordiskt mansnamn med betydelsen ”herre”, som bärs av ett några hundra svenska män. Några kända Frej är rapparen Frej Larsson, humorkaraktären Farbror Frej, och isbrytaren Frej. Ur-Frej, och den Frej IK Frej är döpt efter är dock naturligtvis den fornnordiske guden. Denne Frej hörde till de så kallade Vanagudarna, vilka hörde till en annan släktgren än Asagudarna. Frej var son till äldstevanen Njord, bror till Freja, och bosatt i Alfhem med magiska grisar och kor. Han var fruktbarhetens gud, och avbildades därför ofta med en oproportionerligt stor penis. Trots att Frej var en av de allra mest framträdande gudarna finns få berättelser bevarade, den mest kända är historien om hur han ger bort sitt svärd för att få gifta sig med den vackra jättekvinnan Gerd. Svärdsförlusten skulle senare bli ödesdiger då han under Ragnarök stod vapenlös och dödades av jätten Surt. Det har även spekulerats att Frej hade en verklig förebild i konungen med det Slas-klingande namnet Yngve-Frej, som påstods ha grundat asatemplet vid Gamla Upsala kring år 0, men troligen är denna kung lika påhittad som guden.

Frej tillsammans med sin flygande gris Gyllenborste, tolkad av den tyske konstnären Johannes Gehrts.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Vikingavallen reser man bekvämt med lokaltåget, Roslagsbanan. Börja med att ta tunnelbanan till Tekniska Högskolan, röda linjen mot Mörby centrum. Gå upp till Östra Station och ta där Roslagsbanan mot Ormsta/Lindholmen/Kårsta, och hoppa av i Täby Kyrkby. Från stationen har man mindre än 5 minuters promenad till Vikingavallen. Gå framåt i tågets färdrikting och till höger över spåren. Följ gångvägen till Blendavägen, och fortsätt där uppåt på gångvägen rakt fram. Fortsätt sedan rakt fram nedför Ryavägen, och följ den grusade gångvägen rakt fram vid T-korsningen med Hövdingavägen till Vikingavallen.
E4 från Uppsala: Sväng av mot Vallentuna vid trafikplats Glädjen i Upplands Väsby, håll vänster i rondellen mot Vallentuna, och kör därefter rakt fram i korsningen till Sandavägen mot Täby Kyrkby. Följ Sandavägen/Täbyvägen rakt fram i 7 km, ta sedan till vänster mot Täby direkt efter bron över Norrortsleden, och kör ned på denna. Följ vägen i 2,5 km, ta sedan av på avfarten mot Täby Kyrkby, kör upp och ta till höger på bron över motorleden. Följ Bergtorpsvägen in till Täby Kyrkby, och fortsätt rakt fram på Vikingavägen genom två rondeller. Ta sedan till höger i den tredje rondellen mot Täby IP, till Jarlabankes väg. Korsa järnvägsspåren och ta sedan första till höger på Blendavägen. Ta tredje till vänster på Friggavägen efter 400 m, sedan första till höger på Hövdingavägen. Vikingavallen och parkeringen ligger nu direkt till vänster.
E18 från Enköping: Ta av mot Rotebro vid trafikplats Stäket, håll direkt till höger och rakt fram i rondellen mot Rotebro till Stäketvägen, och följ denna i 6 km. Håll sedan höger till E4:an mot Stockholm och följ den i 3,5 km. Ta sedan av emot Täby, och håll vänster till lv 265 mot Täby. Följ sedan instruktionerna ovan från Norrortsleden.
E4/E20 från Södertälje/Rv 73 från Nynäshamn: Följ E4:an norrut genom Stockholm och mot Uppsala och förbi Sollentuna. Ta sedan av på avfarten mot Täby, och håll direkt vänster mot Täby och Norrortsleden. Följ sedan instruktionerna ovan från Norrortsleden.
E18 från Norrtälje: Ta av mot Täby Kyrkby vid trafikplats Rosenkälla, och håll direkt höger i rondellen till Norrortsleden. Ta sedan till höger mot Vallentuna (ej rakt fram mot Täby Kyrkby) i den första rondellen efter drygt 3 km, sedan direkt höger i nästa rondell, igen mot Vallentuna, och följ Arningevägen i drygt 1 km. Ta sedan första till vänster mot Täby Kyrkby, till Jarlabankes väg. Följ denna i drygt 1 km, och ta sedan andra till vänster på Friggavägen. Följ denna 400 m, håll höger, och ta sedan första till vänster på Hövdingavägen, Vikingavallen och parkeringen ligger nu direkt till vänster.