Uppsala det är staden

Jönköpings Södra IF – Stadsparksvallen

12 mars 2020 21:06

Lag:Jönköpings Södra IF
Bildad:1922
Sport:Fotboll
Meriter:

12 säsonger i Allsvenskan.
2:a plats -50.
27:e plats i maratontabellen.

Hemsida:http://www.j-sodra.se
Avstånd:394 km
Matcher:

J Södra–Sirius 2-2 mån 23/6 -08
J Södra–Sirius 1-5 lör 15/8 -09
J Södra–Sirius 3-0 sön 7/11 -10
J Södra-Sirius 1-1 tis 2/6 -15
J Södra -Sirius 3-1 ons 20/9 -17

Division:Superettan
Färger:Gröna tröjor, vita byxor
Jönköpings Södra IF

“…Hallelujah…”

Stadsparksvallens huvudläktare, under lätt renovering under besöket 2008.

Hur är det att vara på arenan?
Hallelujah! Det är nästan så man blir religiös när man går på fotboll i Sveriges Jerusalem, för den klassiska och ombesjungna Stadsparksvallen är en av landets absolut finaste arenor för fotboll. Jönköpings fotbollsarena plockar höga betyg på alla kriterier som gör en fotbollsarena trevlig, nämligen charmen, funktionaliteten och läget. Som namnet antyder så ligger Stadsparksvallen i Jönköpings stadspark, och stadsparker är ju som bekant utmärkta ställen att förlägga idrottsplatser på. Denna park ligger på höjderna strax väster om Jönköpings centrum, med tämligen vildvuxen växtlighet och vacker utsikt över Vättern. Stadsparksvallen är vacker såväl från utsidan som från insidan, huvudläktaren tornar upp sig som en faluröd stuga med vita knutar, fast i betydligt större format. Denna läktare är ett på alla sätt finfint bygge, den är förhållandevis hög, publikvänlig med mysig interiör, och på väggarna i uppehållsutrymmena hänger bilder från J-Södras historia. Taket på läktaren är, likt på Skytteholm, uppbyggt av ett antal halvcirkelformade bågar. Längs hela den andra långsidan finns en takförsedd ståplatsläktare på 12 bänkrader. Med alla dessa lovord sagda så är det främst en sak som står mellan Stadsparksvallen och perfektion, och det är den kortsida som utgör bortasektionen. En liten skranglig ståltrappa bakom ett jättelikt bollfångarnät är inte precis gästvänlighet på högsta nivå. I övrigt kan ett besök på Stadsparksvallen varmt rekommenderas för att uppleva fotbollen som den var en gång i tiden. Visst, den är inte modern, men det finns ändå alldeles för mycket modernitet och för lite bevarande i dagens fotboll. Och risken är stor att även Jönköping går i samma riktning då det planeras för en ny, trist och modern arena vid Jordbrovallen, en sorglig vägkorsning i utkanten av staden.

Precis som anstår en arena som Stadsparksvallen så finns här en fin och folkhemsk entré.

 

Stämning/klack
Green Machine är namnet på Jönköpings klack, och den får sägas vara en smula ojämn. Vid besökstillfället syntes eller hördes ingen klack till överhuvudtaget, vid andra tillfällen kan man vara riktigt manstarka. Publiksiffrorna är helt OK för Superettan, men Jönköping är onekligen i första hand en hockeystad.

Green MachineGreen Machine på smålandsderby i Värnamo. Foto: Niklas Ingvarsson, Södrasajten.

 

Var kan man ta en öl?
Stadsparkskrogen lever väl egentligen mer på det fina läget än på den höga kvaliteten. Det handlar om ett genuint sunkhak med mycket lokalfärg, som ligger i ett hus precis jämte Stadsparksvallen. Har mestadels sommaröppet.
Nere i centrum finns ett stort utbud av restauranger och sportbarer. Här hittar man en av Sveriges största O’Learys-restauranger, som ligger praktiskt till alldeles vid stationen.
Eller kanske Murphys precis bredvid, brittisk pub med sport, massor av öl och öppet 365 dagar om året.

 

Lite om Jönköpings Södra IF
”Bussen till Stadsparksvallen avgick tjugo i sex…” J-Södra och Stadsparksvallen är för evigt odödliggjorda genom Torssons ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid”. Låten är en klagosång över den moderna fotbollens uselhet, och utspelas på 70-talet (troligen 1973), under en match mellan J-Södra och Grimsås. Man förstår Torssons missnöje, då Södra inte bara förlorade den aktuella matchen, utan även rasade ur andradivisionen samma år, trots att laget innehöll den landslagsmeriterade skyttekungen Rolf ”Kocken” Andersson. Målvakten Jan Nordström, som också nämns i texten, lämnade dock redan 1971, för att som förste svenska målvakt bli utlandsproffs i FC Groningen. Jönköping Södra bildades hursomhelst 1922, inte helt otippat i stadens södra delar. Träningsplanen låg i villastaden Torpa, och klubbens första match spelades på Hagavallen – alldeles nära Jordbron dit J-Södra kanske är på väg igen. Efter tio år hade man dock vuxit ur kvarterslagskostymen och snart var man stadens bästa lag med Stadsparksvallen som sitt självklara högkvarter. J-Södra klättrade snabbt i serierna i början av 40-talet, och 1945 nådde man som första Smålandslag allsvenskan. Det blev direkt respass, men man tog sig tillbaka, mycket tack vare tidens stora stjärna, centertanken Carl ”Timpa” Simonsson. Precis som i Torsson-låten så spelades det bättre boll på Gunnar Nordahls tid, åtminstone i Jönköping. Det här var nämligen föreningens stora glansperiod, med sju raka säsonger i allsvenskan, och en andraplats 1950 som grädde på moset. 1954 var det slut på det roliga, och efter det korta återbesöket i Allsvenskan 1969 gick det utför. På 90-talet befann sig klubben i en hemsk svacka, botten nåddes 1996 då man var ett mittenlag i division IV, distanserade av lokala kvarterslag som Hagapojkarna och Bankeryds SK. Men under Olle Nordins ledning tog man sig under 2000-talet tillbaka till elitfotbollen, och efter många års tålmodigt nötande i Superettan nådde man 2015 åter Allsvenskan – denna nya eras största hjältar var den unge coachen Jimmy Thelin som kom in som en oprövad nödlösning på tränarbänken, samt dennes bror Tommy Thelin, mångårig och slitstark anfallare. Vid sidan om ovan nämnda spelare så är italienproffsen Ivar Eidefjäll och Arne ”Månstrålen” Selmosson några av Södras största profiler genom tiderna, liksom den isländske importen Teitur Thordarsson, som hann göra en säsong i Södra innan han gick vidare till Öster och allsvenskan. Lokalkonkurrenten IK Tord är ett lag Södra tycker om att möta. I derbyt 1987 vann Södra med hela 8-1, och ännu värre blev det 2003, då siffrorna skrevs till hela 10-1 i Södras favör.

J-Södra_lagJönköping Södra som de såg ut 2008. Den blivande blåsvarte Söderbring står längst bak till vänster.

 

Lite om Jönköping
Jönköping vid Vätterns södra spets är med sina 85 000 invånare Smålands största och Sveriges 9:e största stad. Staden är allmänt känd som ”Sveriges Jerusalem”, och att det är något lurt med Jönköping syns på valresultaten, för det är inte i alla kommuner Kristdemokraterna kommer upp i 18 % av rösterna. Både Kd’s tidigare och nuvarande partiledare, Alf Svensson och Göran Hägglund, har varit baserade i Jönköpingstrakten. Här vimlar dessutom av diverse frikyrkor, särskilt Pingstkyrkan står stark i Jönköping, drygt 3 % av invånarna är pingstvänner. Stadens profil har dock förändras flera gånger om genom århundradena. Jönköping tros ha grundats någon gång i slutet av 1200-talet, namnet kommer möjligen från Junebäcken som rinner genom de sydvästra delarna av staden. Jönköping fungerade till en början både som handelscentrum och militär befästning mot danskarna. Den senare funktionen minskade i betydelse vid freden i Roskilde 1658, då avståndet till danskarna ökade, istället blev Jönköping administrationsstad. Kring sekelskiftet var Jönköping känt som tändstickornas stad, då Jönköpings tändsticksfabrik var världsledande på säkerhetständstickor. Jönköping har också haft en stor befolkning av resande (även kända som tattare). De resande var illa sedda av den övriga befolkningen, och 1948 brakade oroligheterna lös i ”Tattarkravallerna”, en händelse som kan liknas vid Sveriges svar på Kristallnatten: En lynchmobb anföll resandekvarteren i östra Jönköping, och många av de resande tvingades fly ifrån staden. Idag är Jönköping ett paradis för datanördar, då DreamHack, världens största datorfestival, hålls på Elmia två gånger om året. På sportsidan så har Jönköping på senare år utvecklats till en renodlad hockeystad, där HV71 står som en av landets bästa och rikaste hockeyföreningar. Jönköping har frambringat ett par världsberömda sångerskor i Agnetha Fältskog och Nina Persson från Cardigans, fler musikaliska talanger är Amy Diamond och storgruppen I’m from Barcelona. Två kulturpersonligheter från staden med förkärlek för oknytt är skalden Viktor Rydberg och målaren John Bauer. Andra Jönköpingsprofiler är reportern Lars Adaktusson, sportjournalisten Staffan Lindeborg, fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell, hockeymålvakten Stefan Liv, beatförfattaren Sture Dahlström, samt skådespelerskorna Birgit Carlstén och Ing-Marie ”Mimmi” Carlsson. Som Jönköpingslitteratur kan man t.ex. läsa ”Dårens dotter” av Mian Lodalen, en uppväxtskildring om en ansvarslös pappa. Som kuriosa kan nämnas att Jönköping faktiskt är Sveriges tredje mest långsträckta stad. Mellan ytterområdena Söderåsen och Brunstorp är det hela 18 kilometer fågelvägen, vilket gör Jönköping mer långsträckt än Malmö.

Jönköping_vyUtsikt över Jönköping och Vättern från Stadsparken.

 

Seriematcher genom historien
J Södra-Sirius 3-2 (Allsvenskt kval -68, på Råsunda)
J Södra-Sirius 0-3 (Allsvenskan -69)
Sirius-J Södra 0-1 (Allsvenskan -69)
Sirius-J Södra 2-1 (Superettan -07)
J Södra-Sirius 4-1 (Superettan -07)
J Södra-Sirius 2-2 (Superettan -08)
Sirius-J Södra 2-2 (Superettan -08)
Sirius-J Södra 0-0 (Superettan -09)
J Södra-Sirius 1-5 (Superettan -09)
Sirius-J Södra 0-1 (Kval till Superettan -10)
J Södra-Sirius 3-0 (Kval till Superettan -10)
Sirius-J Södra 0-1 (Superettan -14)
J Södra-Sirius 3-1 (Superettan -14)
J Södra-Sirius 1-1 (Superettan -15)
Sirius-J Södra 2-0 (Superettan -15)
Sirius-J Södra 1-1 (Allsvenskan -17)
J Södra-Sirius 3-1 (Allsvenskan -17)

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Jönköping ligger lite vid sidan om stambanan, så hit tar man sig med Vättertågen mellan Nässjö och Skövde/Göteborg. Andra sätt att ta sig till Jönköping är med långfärdsbussarna Swebus och Bus4You, eller med flyg. Från stationen har man knappt 20 minuter att gå upp till Stadsparksvallen. Gå ut från stationen och följ Järnvägsgatan åt höger, upp till Västra Storgatan. Korsa denna, följ den åt höger, och ta sedan direkt vänster på Klostergatan. Följ denna tre kvarter förbi Sofiakyrkan, ta sedan höger på Brunnsgatan. Följ denna 350 m, vik sedan till vänster på gångbron över Junegatan. Fortsätt rakt fram längs Brunnsgatan på andra sidan, i två kvarter, och håll sedan höger på S:t Pauligatan. Följ gatan till den svänger höger, tag då till vänster på cykelvägen som leder uppåt backen. Följ högersvängen, och håll höger i Skjutsarbacken så kommer man på Stadsparksvallen.
E4 från Linköping/rv 31/40/47 från Nässjö: Följ E4:an förbi Huskvarna och Elmia, och förbi trafikplats Ekhagen (från Nässjöhållet följer man vägen fram Jönköping, och vid E4:an tar man vänster i rondellen emot Helsingborg). Ta sedan av på nästa avfart mot centrum, till Odengatan. Ta sedan höger i den första rondellen mot Liljeholmen, till Artillerigatan. Ta den andra avfarten i rondellen under järnvägsbron till Norra Strandgatan. Följ denna längs järnvägen förbi järnvägsstationen, följ vänsterkurvan och sedan högerkurvan till Västra Storgatan. Håll höger mot Bankeryd på Junegatan, ta sedan första till vänster mot Stadsparken, till Dunkehallavägen. Följ denna 500 m, ta sedan till vänster in på Skjutsarbacken vid Stadsparksskylten, och följ denna upp till Stadsparksvallen.
E4 från Värnamo: Passera trafikplats Råslätt, och fortsätt rakt fram mot centrum vid trafikplats Ljungarum. Fortsätt rakt fram i rondellen mot centrum, och följ Jordbrovägen/Barnarpsgatan knappt 2 km, rakt fram genom två rondeller. Ta till vänster i den tredje rondellen mot Västra Torget, till Kungsgatan. Följ högersvängen efter 500 m till Junegatan, fortsätt rakt fram mot Bankeryd efter 500 m, och följ med i nästa vänstersväng. Ta sedan första till vänster mot Stadsparken, till Dunkehallavägen. Följ denna 500 m, ta sedan till vänster in på Skjutsarbacken vid Stadsparksskylten, och följ denna upp till Stadsparksvallen.
Rv 26 från Gislaved/Rv 40 från Ulricehamn: Sväng av till vänster mot Mariebo strax innan Jönköpings flygplats, och håll direkt höger i första korsningen till Åsenvägen. Följ denna väg i c:a 3 km genom Mariebo, ta sedan till vänster i T-korsningen med Klockarpsvägen. Följ denna 1 km, ta sedan till höger på Sveahällsvägen mot Sveahäll. Ta andra till höger på Prostkvarnsgatan, följ denna 1 km fram till korsningen med Dunkehallsgatan. Sväng höger, och ta sedan andra till höger på Skjutsarebacken, och följ denna upp till Stadsparksvallen.
Rv 26/47 från Mullsjö/Lv 195 från Hjo: Kommer man från Mullsjö svänger man av till vänster mot lv 195 och Kortebo, åk över bron, och ta direkt till vänster igen, mot Kortebo. Kommer man från Hjohållet tar man av mot Mariestad/Kortebo, och direkt igen till höger mot Kortebo. Följ därefter Falköpingsvägen i 500 m, ta sedan första till höger mot Järstorp. Följ denna väg (Björnebergsvägen) i 4,5 km, ända ner till T-korsningen med Kortebovägen vid Vättern. Ta höger, följ vägen knappt 1 km, ta sedan till höger mot Stadsparken på Dunkehallavägen. Följ denna 500 m, ta sedan till vänster in på Skjutsarbacken vid Stadsparksskylten, och följ denna upp till Stadsparksvallen.