Uppsala det är staden

Kalmar FF – Guldfågeln Arena

25 februari 2020 21:04

Lag:Kalmar FF
Bildad:1907
Sport:Fotboll
Meriter:

33 säsonger i Allsvenskan.
1 SM-guld, 2008.
13:e plats i maratontabellen.
3 guld i Svenska Cupen, 1981, -87, -07.
Deltagit 1 gånger i Mästarcupen/Champions league, 5 gånger i UEFA-cupen, 3 gånger i Cupvinnarcupen.

Hemsida:https://www.kalmarff.se
Avstånd:472 km
Matcher:

Kalmar-Sirius 4-1 sön 27/8 -17
Kalmar-Sirius 1-0 mån 14/4 -18
Kalmar-Sirius 0-2 sön 31/3 -19
Kalmar-Sirius 2-2 ons 3/5 -23

Division:Allsvenskan
Färger:Röda tröjor, vita byxor
Kalmar FF

“…mellan E22 och en platt ödemark…”

Mitt i köpstadens gråa tristess ligger Guldfågeln Arena.

Hur är det att vara på arenan?
Hur kör man en matchupplevelse i botten? Fråga Kalmar FF, vars Guldfågeln Arena har förstört hela charmen med att se fotboll i den vackra småländska kuststaden. Från ett Fredriksskans med ett oslagbart vackert läge invid Kalmarsund har man nu flyttat ut till det sorgliga handelsområdet Hansa City, ”sydöstra Sveriges största”, mellan E22 och en platt ödemark. Där, en halvmil från den underbart pittoreska stadskärnan, ligger Guldfågeln, bedrövligt ful ifrån utsidan, kantig som en skokartong och klädd i någon sorts grågenomskinligt plastmaterial. Men den största stämningsdödaren på Guldfågeln är ändå den hemska ljudbilden – man har allsvenskans gapigaste speaker, och en DJ som öser på med musik på högsta volym vid vartenda litet speluppehåll. Det ska dock sägas att byggnaden inifrån sett är det inget fel på. Guldfågeln är en modern och karaktärslös tvålkopp, men välbyggd och tajt även om den lider av den svenska etagessjukan – det behövs faktiskt inte två etage för en arena med 12 000 i publikkapacitet. Arenan är korrekt färgsatt med röda plaststolar som matchar hemmalagets färger, och har ståplatssektioner på de undre etagen på de båda kortsidorna – en väldigt snålt tilltagen sektion för hemmafansen på södra kortsidan dock. Från början ägdes arenan av Kalmar FF, men efter att kostnaderna försatt föreningen i en ekonomisk kris så köpte istället Kalmar kommun Guldfågeln för 250 miljoner kronor. Ekonomiskt sett blev alltså Guldfågeln snarast till en gökunge för Kalmars skattebetalare.

 

Södra kortsidan med den ynkligt lilla sektionen för hemmaklacken, samt västra långsidan.

 

Stämning/klack
Kalmar har, sett till att klubben ändå befunnit sig i Allsvenskans topp under ganska många år, en rätt klent utvecklad fotbollskultur. Publiksiffrorna är måttliga, stämningen på läktarna likaså. Kalmars klack har det något intetsägande namnet Supporterunionen, och tillhör Allsvenskans minsta. En tifo/ultras-grupp vid namn Röd Mani finns också.

 

Supporterunionen hyllar stadens historia i tifoform. Foto: www.supporterunionen.se

 

Var kan man ta en öl?
Det finns – förutom i själva arenan – ingenstans att dricka öl någonstans i närheten av Guldfågeln. Man får istället bege sig till Kalmar centrum där det finns gott om ställen, även om det är svårt att hitta något billigare ställe. Trevligast är kanske Lilla Puben, som inte är så liten utan ganska medelstor.

Kalmarfansen själva håller till på O’Learys på Larmtorget.

 

Lite om Kalmar FF
Något godtyckligt brukar 1910 anges som årtalet för Kalmar FF’s grundande; året då föregångaren IF Göta bildades. Men man hade lika gärna kunnat välja 1904, då en annan föregångare i IFK Kalmar bildades. Eller 1918, året då IF Gothia (som IF Göta bytte namn till 1912) slogs ihop med nyss nämnda IFK Kalmar för att bilda Kalmar IS. Eller kanske allra mest korrekt: 1928. Det var nämligen då Kalmar IS om/nybildades, detta efter att man fått ett sent besked om avancemang till andradivisionen. För att få ihop till ett slagkraftigt lag diskuterades ett samgående mellan de båda konkurrenterna Kalmar IS och Kalmar AIK, men det slutade istället med att Kalmar AIK släppte sina fem bästa spelare, på villkor att ett ny förening bildades – Kalmar FF. I skrivande stund är KFF en självklar del av fotbollsallsvenskan, och har så varit sedan man senast tog steget upp år 2003. Men historiskt sett så har man snarare hört till andradivisionen, och ibland har man funnits längre ned än så. Kalmar gjorde några första trevande försök i Allsvenskan i början av 50-talet, men åkte ur 1954 och kom inte tillbaka på 20 år. När man väl gjorde det råkade man ut för en av allsvenskans mest spektakulära förluster i historien när man fick däng av seriens andra nykomling IFK Sundsvall med 2-9. Trots detta hängde Kalmar kvar, och under den blivande danske förbundskaptenen Bosse Johansson nådde man en fin tredjeplats i allsvenskan 1977, följt av en nästan lika fin fjärdeplats -78. Karaktärsspelaren under den här Kalmareran hette Johnny ”Kostaexpressen” Erlandsson, och gjorde sammanlagt 254 mål på otroliga 753 matcher för de röda smålänningarna. Kalmar åkte ur Allsvenskan 1982, och på detta följde två decennier av underpresterande och harvande i division 1. Men i början av 00-talet träffade man rätt igen då den klurige tränaren Nanne Bergstrand återvände till Kalmar och gjorde KFF till ett lag det pratades om. Ingredienserna var lika delar importerad joga bonito från Brasilien, med spelare som Déde, Fabio Augusto och Cesar Santín, och lokala färgstarka förmågor som snackpåsen Henrik Rydström och de tre bröderna David, Viktor och Rasmus Elm från Broakulla. Med detta recept blev Kalmar till ett pålitligt topplag, och framgångarna kröntes med föreningens första SM-guld 2008. Man har sedan dess aldrig nått tillbaka till samma nivåer, men den allsvenska statusen har ändå aldrig varit hotad – vilket är ett gott betyg för en klubb av Kalmars storlek. Kalmars naturliga och enda rivaler är Öster, Kalmar var solklar lillebror fram till början av 00-talet då Öster gick från stabila allsvenskar till jojolag, och rollerna blev de omvända.

 

Utan brassar – inget Kalmar FF. 2018 heter de Romario, Hiago och Nixon.

 

Lite om Kalmar
”Capital of Scandinavia” brukar Stockholm malligt kalla sig, men det finns faktiskt bara en svensk stad som någonsin haft visst fog att använda detta epitet: Kalmar. För det var här Kalmarunionen instiftades, då drottning Margareta år 1397 höll riksråd på Kalmar slott och en skandinavisk union skapades. Nu kom Kalmar visserligen inte att fungera som huvudstad i Kalmarunionen, men ändå – staden var kanske Sveriges allra viktigaste under medeltiden. Kalmar grundades troligen på 1100-talet, där namnet togs från ön i Kalmarsund som numera heter Stensö, strax söder om staden. Redan 100 år senare var Kalmar en av landets mest välmående städer, man tillhörde Hansan, och inte minst hade man fått den monumentala befästningen Kalmar slott. I början av 1500-talet började Kalmarunionen knaka i fogarna, och avrundades med Kalmar blodbad i början av 1500-talet då bl.a. stadens borgmästare avrättades av kung Hans, och efter unionens upplösning följde en orolig tid. Staden belägrades av danskarna, brann ned och ödelades till slut helt, varefter den byggdes upp igen 1647 på sitt nuvarande läge på Kvarnholmen. I och med freden i Roskilde tio år senare var Kalmar inte längre en gränsstad, vilket visserligen skonade staden från att brännas och plundras, men samtidigt gjorde den mindre viktig. Och utvecklingen späddes på under 1800-talet när järnvägens stambana byggdes genom Sverige, och lämnade Kalmar långt bredvid. Idag är staden med knappt 40 000 invånare inte mer än 30:e störst i Sverige, istället har det blivit en pittoresk sommarstad av Kalmar, med fina gamla byggnader, kullerstensgator och en bro över till campingparadiset Öland. Har finns bl.a. det karaktäristiska gamla vattentornet, det vackert belägna fängelset, och Sveriges enda domkyrka utan eget stift. Ölandsbron öppnades år 1972, och var med sina drygt 6 km Europas längsta bro ända till 1998. När det gäller sport är det bordtennisen som regerar vid sidan om fotbollen, där det evigt gröna trädet J-O Waldner längre representerade stadens stolthet Kalmar BTK. Kalmar går ibland under smeknamnet ”Kvastastan”, där stadens koppling till kvastar är något oklar, men smeknamnet fick spridning genom den populära dryckessången ”Kalmarvisan”. Några kända Kalmarprofiler är tändstickskungen Ivar Kreuger, historikern Hans Villius, den ömsom hyllade och ömsom hånade filmregissören Richard Hobert, trubaduren Ola Magnell, meteorologen Pererik Åberg, journalisten Ulrika Knutson. Den lättsamme deckarförfattaren Tomas Arvidssons böcker utspelas i Kalmar, liksom Tove Folkessons ”Kalmars jägarinnor”.

Vackra Kalmar slott i sensommardis.
Seriemöten genom historien
Sirius-Kalmar 3-0 (Allsvenskan -17)
Kalmar-Sirius 4-2 (Allsvenskan -17)
Kalmar-Sirius 1-0 (Allsvenskan -18)
Sirius-Kalmar 1-1 (Allsvenskan -18)
Kalmar-Sirius 0-1 (Allsvenskan -19)
Sirius-Kalmar 3-0 (Allsvenskan -19)
Kalmar-Sirius 1-1 (Allsvenskan -20)
Sirius-Kalmar 2-2 (Allsvenskan -20)
Sirius-Kalmar 1-1 (Allsvenskan -21)
Kalmar-Sirius 3-1 (Allsvenskan -21)
Kalmar-Sirius 1-1 (Allsvenskan -22)
Sirius-Kalmar 0-0 (Allsvenskan -22)
Kalmar-Sirius 2-2 (Allsvenskan -23)

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Kalmar ligger en aning avsides, men man tar sig ändå enklast hit med tåg. SJ trafikerar ifrån Göteborg, Öresundstågen går från Malmö, och Kustpilen går ifrån Linköping. Swebus trafikerar också Kalmar från Stockholm. Från Kalmar station är det över en halvmil till Guldfågeln, så bäst är det att ta bussen. Ta buss 405 från stationen – det är en ringlinje, så ta helst medsolsvarvet så går det fortare, men man kommer fram åt båda hållen. Hållplatsen heter Arenan, och bortasupportrar går in på den norra, bortre läktaren.
E22 från Oskarshamn: Passera avfarten mot Lindsdal/Kalmar N, och ta av på nästa avfart mot Berga vid Guldfågeln. Ta direkt höger i rondellen och höger igen så är man på parkeringsplatsen utanför arenan.
E22 från Karlskrona/Rv 25 från Nybro: Kör E22 norrut, mot och förbi Kalmar. Passera även avfarten mot Öland och ta av på nästa avfart mot Berga med arenan till vänster. Ta direkt vänster i rondellen och sedan nästa till höger så är man på parkeringsplatsen utanför arenan.
Lv 137 från Öland: Följ Ölandsleden förbi avfart mot centrum, mot E22. Ta av på E22 mot Norrköping, och ta sedan direkt av på nästa avfart mot Berga med arenan till vänster. Ta direkt vänster i rondellen och sedan nästa till höger så är man på parkeringsplatsen utanför arenan.