Uppsala det är staden

Karlsborgs BK – Bruksvallen

20 februari 2021 13:46

Lag:Karlsborgs BK
Bildad:1976
Sport:Bandy
Meriter:

3 säsonger i högsta serien
Kval till slutspel 1998
42:a plats i maratontabellen

Hemsida:https://www.laget.se/karlsborg
Avstånd:918 km
Matcher:

Karlsborg-Selånger 3-4 lör 13/2 -16

Division:Division kk och övrigt
Färger:Svarta tröjor med gul mönstring, svarta byxor
Karlsborgs BK

Bruksvallen – den allra vackraste bandyarenan. Här de båda läktarna på norra långsidan.

 

Hur är det att vara på arenan?
Bruksvallen – Sveriges svar på Medeubanan, Kazakhstans fantastiskt vackra nationalstadium för bandy. För precis som Medeu ligger Bruksvallen i en dalgång – det ska sägas att den norrbottniska versionen är mindre dramatisk än den kazakiska, men den är precis lika skön att skåda. Att ta sig till Bruksvallen är inte det lättaste, men det är värt mödan. Stå på krönet ovanför kortsidan en solblek februaridag, blicka ut över snötyngda granar, läktare och naturisparketten, och njut. För vackrare än såhär blir faktiskt aldrig bandy. Bruksvallen hittas på en liten återvändsgränd i utkanten av den lilla bruksbyn Karlsborg, en mil sydost om Kalix på älvens östra strand. Anläggningen har tre utmärkta läktare; på den plattare norra långsidan står en läktare på vardera flanken, fem bänkrader höga byggda i trä och försedda med plåttak. I mitten på den branta södra långsidan står klackläktaren där Bruksarna vanligtvis håller till, byggd i samma stil men något större, och med avbärarräcken om det skulle gå vilt till. Till anläggningen hör dessutom en trevlig klubbstuga med fik, och alla byggnader är konsekvent målade i samma sandgula färg. Dessutom välkomnas man vid entrén av en stiligt utsågad siluett av en bandyboll. Här bör man förstås se bandy, men det är en helt annan sport som drar de stora åskådarmassorna till Bruksvallen. Här körs nämligen framåt vårkanten varje år sedan 1998 Superstadiocrossen, en snöskotercrosstävling som drar tusentals snöskoterfans.


Och klackläktaren på södra sidan där Bruksarna håller till.

 

Stämning/klack
Karlsborg har faktiskt en aktiv hejaklack vid namn Bruksarna – inte dåligt för en division 1-klubb. Publik drar man mest när det vankas Kalixderby mot Nyborg, då åskådarna åtminstone kan räknas i hundratal.

Bengaler och ös när det är Kalixderby.

 

Var kan man ta en öl?
Karlsborg är helt torrlagt, så ölen får man dricka i Kalix. Klassikern är förstås Hotell Valhall vid busstationen – en aning dyrt, men mycket trevligt.

 

Lite om Karlsborgs BK
Karlsborg är rebellklubben som valde att stå utanför när de två andra Kalixlagen, IFK Kalix och Nyborgs SK, gick samman för att ta Kalixbandyn till eliten 1990. Sju år senare hade Karlsborg helt på egen hand tagit sig till Allsvenskan, där man dessutom placerade sig ovanför storebror Kalix/Nyborg i tabellen – en otrolig prestation för en väldigt liten klubb. Karlsborgs BK grundades officiellt så sent som 1976, men rötterna går tillbaka längre än så: 1928 återupplivades en insomnad förening vid namn IFK Vånafjärden, men det var inte mycket bevänt med de idrottsliga prestationerna under de första åren, då 90 % av den totala budgeten på 424 kronor och 91 öre gick på festkontot. 1934 bytte klubben namn till Karlsborgs IK, och höjde samtidigt ambitionsnivån ett snäpp. På 60-talet nådde KIK toppen i Norrbottenstvåan, och kvalade även till Allsvenskan två gånger; 1962 mot Falun, och 1964 mot Bollnäs och Ljusdal. 1968 gick KIK ihop med grannklubben Risöns AIS och den nya klubben fick sponsornamnet Assi IF (Aktiebolaget Statens Skogsindustrier), men 1976 bröt sig bandysektionen ut och blev självständiga under namnet Karlsborgs BK. Tjugo år senare nådde så Karlsborg Allsvenskan efter att ha vunnit den avgörande kvalmatchen mot Selånger, och sammanlagt blev det tre säsonger uppe i smöret, som toppades när man nådde kval till slutspel 1998, där man slog Motala hemma på Bruksvallen innan man åkte ur i returen. Den store stjärnan under dessa år var ryssen Vyatcheslav Arkhipkin, som med sin fruktade bössa smällde in över 80 mål på två säsonger, och 97/98 placerade sig trea i skytteligan. När Arkhipkin lockades över till ärkerivalen Kalix/Nyborg föll Karlsborg ur så det ven om det, och året senare la man ner hela a-lagsverksamheten p.g.a. dålig ekonomi och spelarbrist. Men glädjade nog återuppstod man några år senare, och har sedan dess mestadels spelat i tredjedivisionerna, där derbyna mot lokalrivalen Nyborg utgör en årlig höjdpunkt.

Efter det glada 90-talet är Karlsborg nuförtiden ett stabilt tredjedivisionslag – här 2015/16-års upplaga.

 

Lite om Karlsborg
Här snackar vi bruksort – Karlsborg är helt och hållet dominerat av Billeruds pappersbruk nere vid älven. Det jobbar faktiskt fler personer på fabriken, drygt 400, än de c:a 350 som bor i samhället. Och skriver man ett brev till en Karlsborgsbo så lyder postadressen ”Karlsborgsverken”, för att skilja byn från den större och mer välkända västgötska garnisonsstaden vid Vättern. Det första huset i byn lär ha byggts på 1850-talet, och befolkningen bestod då av ”en änka och två arbetskarlar”. Tio år senare startades ett litet sågverk på platsen, och ett litet samhälle växte upp omkring. En sulfatfabrik startades upp 1914, den gick snabbt i putten, men 1928 startades en ny fabrik under namnet Kalix Träindustrier AB, och denna industri tog efter en trög start fart på 40-talet då statliga ASSI tog över. År 2001, när Karlsborgsverken sedan länge var Kalix största industri, övergick fabriken till Billerudkoncernen. I Karlsborg finns Sveriges nordligaste djuphamn, dit man från och till försökt locka turister med isbrytarsafari. Lilla Karlsborg har sällan gjort djupare avtryck i populärkulturen, men underhållaren Thore Skogman har sjungit in sången ”Vals i Karlsborg” – en dansant hyllning till skogs- och pappersindustrin.

Karlsborgsverken sprider sin gemytliga lukt över nejden.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Det är inte enkelt att ta sig till Bruksvallen med kollektivtrafiken – men det går om man vill. Buss in till Karlsborg går bara på vardagar, men man kan också gå från hållplatsen vid motorvägen som trafikeras av kustbussen mellan Umeå/Luleå och Haparanda. Bussen går ungefär varannan timme på helgdagar, och den enklaste promenaden på c:a 30 minuter får man om man hoppar av vid hållplats Vånafjärden, 3 eller 4 hållplatser från Kalix mot Haparanda. Gå ned för avfarten och ta till höger på vägen mot Karlsborg (ifrån Haparandahållet följer man vägen under motorvägsbron och fortsätter rakt fram). Följ vägen i 2,5 km, över en bro som går över ett järnvägsspår och en väg. Fortsätt 300 meter till, och ta till höger på Skolgatan som leder upp till Bruksvallen.
E4 från Kalix: Ta av mot Karlsborg vid trafikplats Lampen, och håll höger mot Karlsborg på Indrustrivägen. Kör 2,5 km, under en bro, och ta höger i nästa korsning till Geviksvägen. Ta andra till höger på Bergman Hummels väg, och håll sedan till höger till på Bruksgatan. Ta första till vänster på Skolvägen som leder upp till Bruksvallen.
E4 från Haparanda: Passera Båtskärsnäs och avfarten mot Lantjärv, ta sedan av vid trafikplats Vånafjärden, och håll vänster mot Vånafjärden till Karlsborgsvägen. Kör 2,5 km, över en bro och in i byn Karlsborg, och ta sedan andra till höger på Skolvägen upp till Bruksvallen.