Karlsbyhedens IK – Hedvallen
14 augusti 2024 19:15
Lag: | Karlsbyhedens IK |
Bildad: | 1939 |
Sport: | Bandy |
Meriter: | 3 säsonger i andradivisionen |
Hemsida: | https://www.svenskalag.se/karlsbyhedensik |
Avstånd: | 171 km |
Matcher: | Karlsbyheden-Sirius 2-10 lör 26/2 - 05 |
Division: | Division 2 |
Färger: | Svarta tröjor med gul mönstring, svarta byxor |
”…Naturis! Handmålade linjer! Ismaskin från 40-talet!…”
Den ena av Hedvallens två små läktare.
Hur är det att vara på arenan?
Frusna åkerlappar, granskogshöjder, några enstaka hus och gårdar, och en glänsande isparkett. Ja, det är Karlsbyhedens hemmaplan Hedvallen som sätter krydda på landskapsmosaiken i Falubygden. Hedvallens förtjänster ligger helt och hållet i dess genuinitet. Bara glädjen över att få beskåda bandy i en pytteliten by räcker långt, och sen kommer glädjechockerna i rad: Naturis! (fram till 2006, då Hedvallen blev konstfrusen) Handmålade linjer! Ismaskin från 40-talet! Anläggningen i sig är knappast fantastisk, men den har en hemsnickrad charm. Det finns två små läktare på vardera långsidan, med runt åtta meters bredd och nio bänkrader. Dessa har uppenbarligen ganska många årtionden på nacken, tak saknas och den röda falufärgen har till största delen fallit av. Byggnaderna på Hedvallen är däremot bättre underhållna med utseende av den svenska stugan – allt är rött med vita knutar. Hedvallen omringas av en kuliss av tallskog, men annars befinner vi här oss i en urdalsk kulturbygd med gårdar och jordbruk. Kan man kan man ha överseende med bekvämlighetsbristerna så är Hedvallen en stor bandyupplevelse, även om en väldigt rabiat matchfunktionär som var överdrivet beskyddande över matchbollarna gjorde sitt bästa för att förstöra den.
Entrén till Hedvallen.
Stämning/klack
Nja, publikunderlaget är såklart extremt begränsat, och stämningen blir därefter. Men det finns ändå mycket bandykärlek på Hedvallen.
Var kan man ta en öl?
Inte i Karlsbyheden i alla fall, om man inte är bekant med någon av byborna. Rekommendationen blir att ta sin dryck inne i Falun, t.ex. på pizzerian Amorita på Svärdsjövägen, med busshållplatsen alldeles bredvid.
Lite om Karlsbyhedens IK
Det var nog inte många som hade koll på denna pytteklubb när de 2005 kom från ingenstans, och plötsligt skulle slåss med giganter som Sirius och Ljusdal om allsvenska platser. Karlsbyheden hade varken någon historia eller ambitioner som elitlag, men med ett lag till stor del bestående av gamla Falu BS-veteraner som Kenneth Spångberg, Tomas Jansson och Mattias Andersson tog man sig som nykomlingar i division 1 direkt till playoff. I laget fanns även den egna produkten Jonas Henninger, som Sirius även stött på i fotbollssammanhang som spelare i Slätta. 2006 fick Karlsbyheden konstfruset hemma på Hedvallen, men trots detta blev Karlsbyheden inte mer än ett irrbloss i toppbandyn, och 2007 var man åter tillbaka i division 2. Karlsbyhedens damlag tog därefter kortvarigt över fanan då man spelade en säsong i Damallsvenskan 07/08, men där hade man inte mycket att hämta, utan man lämnade den högsta serien med 14 raka förluster. Karlsbyhedens historia började på 1930-talet med en skidtävling: Träflaskloppet arrangerades då årligen med start och mål i Tofta Brunn strax norr om Karlsbyheden. Efter några år bestämde sig arrangörskommitén att bilda en idrottsförening; den första ansökan skickades in 1938 med namnförslaget Tofta IK, vilket avslogs då det redan var upptaget av en gotlandsförening – men året därpå ändrades namnet till Karlsbyhedens IK och fick grönt ljus. Karlsbyheden har alltsedan dess varit en vinterns och skogens förening, och dess andra aktiva sektion ägnar sig åt orientering. Tillsammans med Korsnäs OK arrangerar man varje år Daladubbeln, Sveriges största ungdomsorienteringstävling. Dessutom har klubben något så pittoreskt som ett kyrkbåtsroddlag.
En glad upplaga av Karlsbyheden från sent 00-tal.
Lite om Karlsbyheden
Är du inte bandygalen eller bosatt i Falu kommun har du nog knappast hört talas om Karlsbyheden. Något annat skäl att ha gjort det finns knappast. Karlsbyheden är en by c:a två mil nordost om Falun, och är litet med litet l. Tillsammans med grannbyarna Karlsbyn och Finngärdet utgör Karlsbyheden en s.k. småort, med sammanlagt knappt 100 invånare. Nog är Hedvallen en mysig liten plan, men Karlsbyhedens förnämsta idrottsarena heter Tele2 Arena och ligger strax söder om Söder – betongen till skrytbygget levererades nämligen av Blixbo Cement i Karlsbyheden. Betydligt mindre föremål än fotbollsarenor, till exempel fat, koppar och vinkaraffer tillverkas på Karlsbyhedens krukmakeri. Byn har även givit namn åt Karlsbyhedens fäbodar 6 km väster om byn där man kan fira supertraditionell midsommar.
Vy över Karlsbyheden en gråslaskig februaridag.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Åker man kollektivt utgår man ifrån Falun, och tar buss 235 mot Enviken/Svärdsjö; linjen är ganska tätt trafikerad på vardagar, men på helgdagar går bara 2-3 avgångar. Hoppa av vid hållplatsen Folkets Hus i Karlsbyheden så hamnar man precis utanför bandybanan.
E16 från Falun: Kör österut mot Gävle, förbi Dalregementet, och ta sedan av på avfarten mot Sundborn/Svärdsjö. Följ denna väg i c:a en mil, förbi Danholn och Blixbo, och ta sedan till höger mot Karlsbyheden. Kör igenom byn i 1 km, så ligger sedan Hedvallen till vänster.
E16 från Sandviken: Kör västerut mot Falun, och ta av i Hosjö mot Svärdsjö/Sundborn. Kör ner till T-korsningen och ta vänster mot Sundborn. Kör 3 km, och ta sedan höger i korsningen mot Svärdsjö. Kör 4 km, förbi Blixbo, och ta sedan till höger mot Karlsbyheden. Kör igenom byn i 1 km, så ligger sedan Hedvallen till vänster.
Rv 50 från Edsbyn: Följ vägen till Toftbyn, och ta där av till vänster mot Svärdsjö/Sundborn till Ramsnäsvägen, och håll direkt till höger mot Sundborn. Följ vägen i 9 km, fortsätt genom Sundborn och rakt fram längs Vitsandsvägen i ytterligare 1 km. För en säkrare färd, fortsätt rakt fram istället för att svänga av åt höger mot Karlsbyheden, fortsätt 2 km, och ta höger mot Falun i korsningen med en större väg. Kör knappt 2 km, förbi den första avfarten till Karlsbyheden, sväng sedan vänster på nästa avfart mot Karlsbyheden/Korsån, och sedan höger i korsningen efter 300 m så ligger sedan Hedvallen till höger.