Uppsala det är staden

Landskrona BoIS – Landskrona IP

16 januari 2024 17:51

Lag:Landskrona BoIS
Bildad:1915
Sport:Fotboll
Meriter:

34 säsonger i allsvenskan
3:e plats 1938
15:e plats i maratontabellen för allsvenskan
Seger i cupen 1972

Hemsida:https://landskronabois.se/
Avstånd:642 km
Matcher:

Landskrona-Sirius 2-1 tor 20/9 -07

Division:Superettan
Färger:Långrandiga svart-vita tröjor, svarta byxor
Landskrona BoIS

 

“…klassiska ståplatser med avbärarräcken…”

Hur är det att vara på arenan?
I ett Superettan där många av arenorna är antingen moderna, överdimensionerade och själlösa, eller trötta och slitna friidrottsplatser, fyller Landskrona IP ett tomrum. Den har precis det en fotbollsarena behöver för att passa svenska förhållanden – klassisk, trivsam och välkomnande. Huvudläktaren är en stilren skapelse som sträcker sig längs hela ena långsidan. Taket är bågformat, och läktaren består av sittplatser som går i grått, svart och vitt. De övriga tre sidorna inramas av betongläktare i sektioner. Sympatiskt nog består dessa helt och hållet av klassiska ståplatser med avbärarräcken; mindre bra är dock att de saknar tak, vilket väl är arenans enda egentliga nackdel. Frånsett då det inte så muntra läget i den slitna stadsdelen Karlslund (vilket också förklarar det alternativa namn på arenan man ibland hör, Karlslunds IP). Det är en trist promenad från järnvägsstationen till arenan, kantad av spruckna fasader och gråa industribyggnader. På arenaområdet bedrivs en hel del andra verksamheter vid sidan om fotboll, bland annat finns en bana för greyhoundracing. Läktaren inrymmer också en simhall som stundom sveper in läktaren i en arom av klor. Utanpå huskroppen löper tillhörande vattenrutschbanor i glada färger, vilket ger lite lösa associationer till Paris futuristiska Centre Pompidou. På det hela taget är Landskrona IP en genuin fotbollsupplevelse, minus utfärdas dock för den ilskne funktionären som försökte avtvinga dubbel betalning av en Siriussupporter som förirrat sig in på fel sektion. I dagsläget utreds en total ombyggnad av Landskrona IP – låt oss hoppas att resultatet blir lika positivt som den nuvarande arenan, men vi anhängare av gammeldags fotbollsarenor kommer nog ändå att sörja.

Landskronas fina, svart-vita huvudläktare.

 

Stämning/klack
BoIS omges av en stark supporterkultur med långa traditioner. Att reda ut de olika supporterfraktionerna i Landskrona är dock lite trixigt; den officiella supporterföreningen heter Black & White, men ligger idag i träda, och idag går de aktiva supportrarna under namnet Landskronafamiljen. Tidigare har även funnits en klacksektion med namnet Engelska, som förstås stod på ”Engelska läktaren”, och en fraktion som kallade sig ”Västra läktaren” som förstås stod på västra läktaren. Dessutom finns ett husband med det självklara namnet Rude BoIS.

Halsdukstifo på Landskronas läktare.

 

Var kan man ta en öl?
Närmast, och på vägen från stationen, ligger Miki’s restaurang och pizzeria, med brett sortiment i alltifrån langos till husmanskost – och pizza och bärs förstås.

Tar man sig ner till centrum finns såklart fler alternativ, mest klassiskt är Speaker’s Corner på Rådhustorget med anor från 1995 – här firades bl.a. den legendariska 6-2-segern över Helsingborg 2002 vilt.

 

Lite om Landskrona BoIS
BoIS föddes år 1915 genom en sammanslagning av IFK Landskrona och Diana BK, den senare klubben med rötter i ungsocialist- och nykterhetsrörelserna. I början av 20-talet uppfördes den nya idrottsplatsen i Karlslund som ett kommunalt projekt för att sysselsätta arbetslösa. Tack vare detta fick man en plats i historiens första allsvenska 1924, en plats som på sportsliga meriter egentligen skulle tillfallit göteborgska Fässbergs IF (vilka ju som allmänt bekant slagit Sirius i den föregående SM-finalen). BoIS har sedan nästan alltid spelat i någon av de två högsta serierna, och 2007 tog man över förstaplatsen i maratontabellen för näst högsta serien. BoIS första guldålder inföll i slutet av 30-talet, då man -38 och -39 hamnade på medaljplats, och den andra kom på 70-talet då man tog hem cupen 1972, och följde upp med ytterligare två medaljer i serien 1975 och -76. Rivaliteten med grannen i norr, Helsingborgs IF, präglar BoIS som klubb. Redan 1922 svallade känslorna, bröderna Albin och Hacke Dahl värvades då till HIF från BoIS med löften om arbete. Sedan dess har ingenting varit viktigare i Landskrona än att slå de röd-blå, vilket man bl.a. gjorde i 2002 med siffrorna 6-2, en match som blivit en modern klassiker i BoIS-historien. Några av de största stjärnorna i BoIS genom tiderna har varit bolltrollaren Hasse Persson på 50-talet; skyttekungen Sonny ”Kung Sune” Johansson och riksbusen Classe Cronqvist, med flest utvisningar i allsvenskan genom tiderna, på 70-talet; samt bröderna Farnerud på 00-talet. Fotbollshistorikern Torbjörn Andersson har utnämnt Landskrona till ”Sveriges starkaste fotbollsfäste”, vilket motiveras bl.a. med hur intimt förknippade klubben BoIS och staden Landskrona har varit. Med Landskronas läge mitt emellan storklubbarna MFF och HIF har man lockat få utsocknes till matcherna, och man har därför alltid behövt förlita sig på landskroniternas stöd. En berömd demonstration av de starka banden mellan staden och laget var när spelarna innan den allsvenska premiären mot IFK Göteborg 1978 vecklade ut en banderoll med texten ”Rädda varven” – något så sällsynt som en politisk manifestation av ett svenskt elitfotbollslag.

BoIS i sina Juventusrandiga, och vid fototillfället reklamfria, dräkter.

 

Lite om Landskrona
Landskrona, eller ”staden i vinden”, ligger på Skånes västkust mellan Malmö och Helsingborg, har c:a 29 000 invånare, och är med detta Skånes femte största stad. Staden grundades år 1413 av unionskungen Erik av Pommern. Staden hamnade snabbt i skottgluggen mellan Danmark och Sverige. Citadellet, eller Landskrona slott, uppfördes av den danske kungen Kristian III, men det var under svenskt styre som det byggdes ut till Nordens modernaste fästning. Landskrona gjorde sig efter industrialiseringen känd som varvsstad; Öresundsvarvet etablerades 1915, och sysselsatte en ansenlig del av stadens befolkning. 1982 lades varvet ned, och i ett slag förlorade 1900 personer jobben i den största uppsägningen i Sveriges historia. Den 17:e september 2006 placerade sig Landskrona på kartan av en annan mindre smickrande anledning. Det var nämligen här som Sverigedemokraterna på allvar lyckades etablera sig som politisk kraft, och i kommunvalet denna dag nådde Sd det då häpnadsväckande resultatet 22% av rösterna. En bakgrund till skeendena är att Landskrona hade blivit en stökig stad under 90- och 00-talen; efter varvskrisen flyttade många från staden, och i de tomma lägenheterna inhystes socialt underprivilegierade grupper och nyanlända flyktingar. De sociala spänningar och konflikter som följde blev en perfekt grogrund för ett högerpopulistiskt parti. I en i övrigt ganska grådaskig industristad är det imponerande citadellet den klart största sevärdheten. Landskronaturisten lämnar nog annars gärna staden med färjan ut till den pittoreska ön Ven där man bl.a kan besöka Tycho Brahe-muséet. Bland berömda landskroniter hittar man idrottsledaren Hans Chrunak, programledarna Farah Abadi och Jesper Aspegren, radioprataren Filip Dikmen, vinkännaren Bengt Frithiofsson, sångfågeln Siw Malmkvist och reggaegruppen Svenska Akademien. En annan landskronit som associeras med Svenska Akademien, fast den litterära då, är ledamoten Jesper Svenbro. En landskrona-merit är också att Selma Lagerlöf varit verksam i staden, här skrev hon bl.a. debutromanen Gösta Berlings saga.

Landskrona hamn sett från Venbåten.

 

Seriematcher genom historien
Sirius-Landskrona 1-0 (Kval till Allsvenskan -68)
Sirius-Landskrona 2-3 (Allsvenskan -73)
Landskrona-Sirius 2-0 (Allsvenskan -73)
Landskrona-Sirius 3-1 (Allsvenskan -74)
Sirius-Landskrona 3-1 (Allsvenskan -74)
Sirius-Landskrona 2-0 (Superettan -07)
Landskrona-Sirius 2-1 (Superettan -07)
Sirius-Landskrona 0-4 (Superettan -08)
Landskrona-Sirius 0-1 (Superettan -08)
Landskrona-Sirius 3-0 (Superettan -09)
Sirius-Landskrona 0-3 (Superettan -09)
Landskrona-Sirius 1-2 (Superettan -14)
Sirius-Landskrona 1-1 (Superettan -14)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/till fots: Till Landskrona tar man sig enkelt med Öresundståget, som trafikerar sträckan Göteborg-Malmö. Man hamnar då på Landskrona station, som ligger i utkanten av staden, och c:a 20 minuters promenad från idrottsplatsen. Gå ut från stationen, korsa stationsplan, och följ gångvägen till höger längs med Ringvägen. När den tar slut efter 1 km, följ då Pilängsrundeln, fortfarande längs Ringvägen. Ta sedan höger vid rondellen på gångvägen längs med Pilåkersgatan. Följ gatan när den svänger vänster, och arenan ligger sedan på höger hand.
E6/E20 från Helsingborg: Ta av vid första avfarten mot Landskrona och Vallåkraavfarten mot Vallåkra, och håll till höger mot Landskrona N. Följ Hälsingborgsvägen 4 km in till Landskrona, ta sedan till vänster i den första rondellen till Ringvägen, och omedelbart vänster igen Karlslundsgatan. Följ Idrottsvägen till höger efter 300 m, där ligger parkeringen.
E6/E20 från Malmö: Ta av på första avfarten mot Landskrona C, håll direkt till vänster parallellt med motorvägen och under bron. Håll sedan höger upp på bron, och ta höger på Österleden mot Landskrona C (kommer man från Eslövshållet är det bata att fortsätta rakt på över E6/E20 in mot Landskrona C). Följ denna i 2 km, ta sedan höger i rondellen mot Sjukhuset, till Ringvägen. Följ Österleden i 2,5 km, rakt fram genom fyra rondeller. Ta första till höger efter den fjärde, till Karlslundsgatan. Följ Idrottsvägen till höger efter 300 m, där ligger parkeringen.
Lv 17 från Eslöv: Följ Lv 17 över E6, och följ Österleden in mot Landskrona. Ta första till höger på Ringvägen efter 2 km. Följ Ringvägen rakt fram genom tre rondeller i drygt 2,5 km, ta sedan höger på Karlslundsvägen. Följ Idrottsvägen till höger efter 300 m, där ligger parkeringen.