Uppsala det är staden

Nyborgs SK – Nyborgsvallen

2 januari 2023 15:27

Lag:Nyborgs SK
Bildad:1946
Sport:Bandy
Meriter:

5 gånger kval till högsta serien, 1965, -69, -76, -79, -82.

Hemsida:https://www.svenskalag.se/nyborgssk
Avstånd:913 km
Matcher:

Nyborg-Karlsborg 7-2 tis 6/1 -15 (Kalix IP)

Division:Division kk och övrigt
Färger:Blå tröjor med vit mönstring, blå byxor
Nyborgs SK

“…här återstår endast reliker från bandytiden…”

Hur är det att vara på arenan?
Visst är det sorgligt att den idylliska naturisbanan Nyborgsvallen sällat sig till den växande skaran av nedlagda bandyplaner. Men 2012 övergav Nyborgs SK sin lilla hemby vid Kalixälvens västra strand, och flyttade in till centralorten och Kalix IP för gott. För att understryka att flytten var permanent så demolerades sedan Nyborgsvallens söta lilla läktare året därpå. Idag spolas planen fortfarande upp under vintern – och plogas stundtals – för motionsåkning för byborna och skridskoskola för knattar, men i övrigt återstår här endast reliker från bandytiden; det lilla blåmålade tornet för matchsekretariatet, två stycken avbytarbänkar, en resultattavla samt några belysningsstolpar utan belysning. Nyborgsvallen ligger i den norra delen av byn, Ytterbyn, bakom Missionskyrkan och skolan, i randen av skogsbrynet. Planen omges av ett antal rödmålade materialbodar med vita knutar, och eternitfasaderna på husen runtomkring bidrar också till den norrländska retrokänslan. Vid sidan om bandy har Nyborgsvallen stundtals använts till en annan vintrig sport – skotercross.

Speakertornet och en gammal avbytarbänk står kvar vid Nyborgsvallen.

 

Stämning/klack
Nej, till skillnad från rivalen Karlsborg har Nyborg inte samlat någon egentlig supporterskara. Under derbymatcherna hörs visserligen både arga och glada tillrop från läktaren av folk med Nyborgsympatier, men mer än så blir det inte.

 

Var kan man ta en öl?
I själva Nyborg finns ingenting – om man nu skulle få för sig att åka ut dit, trots att laget inte längre spelar där. I centralorten finns ett antal ställen, populärast är Hotell Valhall intill busstationen, med tillhörande restaurang och pub.

 

Lite om Nyborgs SK
För den allmänt bandyintresserade är namnet Nyborg mest associerat med konglomeratet Kalix/Nyborg – laget som tog Allsvenskan med storm som nykomlingar 1993/94 och skakade VSK i en klassisk kvartsfinalserie. Men det är faktiskt lite orättvist, för Nyborg har väldigt fina meriter på egen hand, med sammanlagt fem kval till Allsvenskan. År 1961 klev Nyborg upp i andradivisionen för första gången, och under 70-talet tog man ledartröjan som Norrbottens bästa bandylag i konkurrens med grannarna IFK Kalix och Karlsborg, och gränslaget Haparanda SKT. 1982 spelade man sitt senaste och hittills sista kval, och man kom riktigt nära; efter den sista drabbningen i kvalserien var det endast sju måls målskillnad som skiljde Nyborg och Bollnäs åt. Närmare spel i den högsta serien än denna målskillnadsaffär skulle Nyborg aldrig komma, istället gick IFK Kalix under 80-talet om Nyborg som ortens bästa bandylag, men inte heller Kalixkamraterna räckte till när det skulle kvalas. För att få upp ett kalixlag i högsta serien slogs så de båda klubbarna ihop, medan den tredje kalixrivalen Karlsborg valde att stå utanför. Äktenskapet blev lyckat, Kalix/Nyborg gick mycket riktigt upp 1993 och omedelbar succé. Vid sidan om startade Nyborg upp ett nytt a-lag som klättrade i divisionerna medan Kalix/Nyborg stagnerade, och år 2001 bar det sig inte bättre än att de hamnade i samma division 1-serie. Det gick naturligtvis inte för sig, och skilsmässan var ett faktum. Kalix-Nyborg blev Kalix BF, medan Nyborg levde vidare på en något blygsammare nivå, mestadels i tredjedivisionen där älvderbyna med Karlsborg utgör de årliga höjdpunkterna. Spelarunderlaget eroderades dock sakta men säkert, och 2018 lade klubben ned sin bandysektion och hamnade på den växande bandykyrkogården. Nyborg är moderklubb till många av Kalix framstående bandyspelare, exempelvis Niklas Gälman i SAIK, eller Daniel Åhl med ett blåsvart gästspel på meritlistan. Vid sidan om bandyn har Nyborg även en sektion i en diametralt motsatt idrott, nämligen boule, samt en ungdomssektion i fotboll.

Blåvita Nyborg medan de fortfarande existerade, vilket de inte längre gör sedan 2018.

 

Lite om Nyborg
Nyborg är med sina 800 invånare en av de största byarna i Kalix kommun. Det är dock inte riktigt korrekt att kalla Nyborg för en by, det är egentligen ett pärlband av flera olika byar: Holmen, Innanlandet, Målsön, Holmgärdan, Jyssen, och så den största av dem, Ytterbyn. Nyborg är från början namnet på ett sågverk som blev namnet på dessa byars gemensamma postort. Som hörs på vissa av byanamnen så är det här ett skärgårdsland; byarna låg på öar och holmar vid Kalixälvens utlopp, men idag, efter landhöjningen, ligger hela Nyborg på torra land. Tillsammans med byarna Storön och Ryssbält bildar Nyborg dessutom Kustringen – en kedja av byar på halvön sydväst om Kalix. Här har det bott människor ända sedan medeltiden, och sett till byarnas läge var levebrödet naturligt: fiske, och när skogsnäringen kom igång startades också sågverk, då ju timmer fraktades på Kalixälven. Det var i Nyborg den så kallade ”Kalixhärvan” rullades upp; en historia som började med en stöld av en silverräv och slutade i en gigantisk tjuvjakts- och vapenhärva med poliskorruption och rättsröta som extra krydda, och som även kom att utgöra bakgrund till thrillern Jägarna. Någon större kändis har aldrig fostrats i Nyborg, men den politiska kommentatorn K-G Bergström är från grannbyn Ryssbält.


Fiskebodar i Nyborg nere vid älven.

 

Hur är det att vara på arenan?
Kollektivt/Till fots: Vill man ta sig till denna nedlagda bandybana så går färden via Kalix varifrån det går bussar: Bussen har nummer 6 (eller 4 kvällstid), tar 20 minuter från Kalix busstation, sedan hoppar man av vid Ytterbyvägen/Smedsbacksvägen, och fortsätt till fots i bussens färdriktning i 150 m. Ta sedan höger på Idrottsvägen till Nyborgsvallen.
E4 från Luleå/Haparanda: Ta av mot Nyborg i rondellen strax innan (från Luleåhållet) eller efter (från Haparandahållet) Kalixbron. Följ Nyborgsvägen i 8 km, passera två avfarter till Ytterbyn, och ta sedan till vänster på den tredje avtagsvägen mot Ytterbyn/Nyborg, till Centralvägen. Ta första vänster mot Ytterbyn till Ytterbyvägen, Nyborgsvallen ligger 300 m längre fram på höger sida, och parkera kan man till exempel göra vid Betelkyrkan.