Uppsala det är staden

Örebro SK – Behrn Arena

25 februari 2020 21:14

Lag:Örebro SK
Bildad:1908
Sport:Fotboll
Meriter:

52 säsonger i Allsvenskan.
2:a plats 1994.
10:e plats i maratontabellen

Hemsida:https://www.oskfotboll.se
Avstånd:173 km
Matcher:

Örebro-Sirius 2-1 mån 29/5 -17
Örebro-Sirius 0-0 tis 25/9 -18
Örebro-Sirius 0-2 mån 27/5 -19
Örebro-Sirius 1-1 sön 22/8 -21

Division:Superettan
Färger:Vita tröjor, svarta byxor
Örebro SK

“…har under decennier gradvis uppgraderats till en modern fotbollsarena då läktare har rivits, uppförts och byggts till…”

Behrn Arena betraktad från Rudbecksgatan.

Hur är det att vara på arenan?
De trevligaste moderna fotbollsarenorna är de som har en historia och ett arv att vårda. Behrn Arena lever upp till det kriteriet – den arena som en gång i tiden hette Eyravallen har under decennier gradvis uppgraderats till en modern fotbollsarena då läktare har rivits, uppförts och byggts till. Den äldsta läktaren idag är den södra långsideläktaren, en betongkonstruktion som uppfördes 1974. Nästan 30 år senare, 2003, demolerades den gamla fina träläktaren till förmån för den nya huvudläktaren, med bl.a. affärslokaler och hamburgerrestaurang i gatuplanet. Och de kommande åren byggdes så Kubanernas ståplatsläktare på den östra sidan, och en kombinerad sitt/ståläktare på den västra. Tillsammans utgör de fyra läktarna en riktigt skön fotbollsarena, vars enda egentliga nackdel är den blekgröna plastmattan som legat där sedan renoveringen 2003 – Eyravallen blev då landets andra elitfotbollsarena, efter Norrporten i Sundsvall, med plastmatta. Vissa stör sig kanske också på de öppna hörnen, men Bortaguiden kan tycka det är trevligt att se en liten flik av staden från läktarplats. Färgsättningen på arenan är röd-svart, någorlunda i linje med hemmaklubbens färger, och läget är prima, alldeles i utkanten av Örebros stadskärna. Granne med fotbollarenan ligger en hockeyhall med namnet Behrn Arena, samt en bandylada som heter – rätt gissat – Behrn Arena. Detta fadda och trista namn kommer från stadens fastighetsbolag Behrn AB, varifrån det tidigare, mer poetiska namnet Eyravallen kommer är däremot något oklart, men namnet kan troligen härledas till en förvrängning av namnet Örebro. Eyravallen var 1958 spelplats för en VM-match, då Raymond Kopa och skyttekungen Juste Fontaine hjälpte sitt Frankrike till seger över Skottland.

Behrns stora och lätt vinklade huvudläktare.

 

Stämning/klack
Kanske har de där riktiga framgångarna för ÖSK saknats för att göra Örebro till en riktig fotbollsstad. Publiksiffrorna är medelbra, och likaså klacken som går under det härliga namnet Kubanerna, ett namn som har mer med Polen än Kuba att göra – man är döpta efter den polska målsprutan Miroslaw ”Kuba” Kubizstal.

Svartvitt och lite rött tifo på Behrn Arena. Foto: Kubanerna

 

Var kan man ta en öl?
Den charmiga syltan Kungen, en pizzeria som ligger på Rudbecksgatan en knapp kilometer från Vinterstadion, är väl värt ett besök. På vintern hittar man bandyklacken Svamparna här.

På Järntorget nära slottet finns ett par trevliga ölbarer, t.ex. Art Bar som bjuder finöl till riktigt humana priser.

Kubanerna hittas främst på det klassiska utestället Satin, också det vid Stortorget.

Lite om Örebro SK
Örebro må sakna SM-guld i meritförteckningen, men man kan trösta sig med att man åtminstone är den klart bästa fotbollsklubben i landet som aldrig har kunnat titulera sig svenska mästare. ÖSK’s största merit stannar vid en andraplats i Allsvenskan 1994, där man höll serien till liv in i sista omgången, men till slut förlorade titeln till Göteborg. Det Sven ”Dala” Dahlqvist-tränade Örebro slog dock målrekord i Allsvenskan detta året med ett målsnitt på 2,38; man gjorde mål i samtliga matcher, kultspelaren Miroslaw ”Kuba” Kubiztal kom tvåa i skytteligan, och islänningen Arnor Gudjohnsen och en ung Mattias Jonson var andra profiler i denna fina ÖSK-årgång. Klubben bildades 1908 som en utbrytning från IFK Örebro. ÖSK blev ganska snart bäst i stan, men Örebro var ännu ingen fotbollsstad och det tog ganska många år innan man började prestera på högre nivå. Under den tyske tränaren Werner Löwenthal gick ÖSK för första gången upp till Allsvenskan 1946 efter kval mot Surahammar – och åkte direkt ur. Man gick upp igen 1948 – men åkte direkt ur igen. Tredje gången gick man upp 1950 och höll sig då kvar i tre säsonger – men så åkte man ur igen. Men man hade Orvar Bergmark, västerbottningen som kommit till Örebro i ung ålder, och som otroligt nog spelade division 2-fotboll på Eyravallen till vardags när han som högerback tog VM-silver med Sverige 1958. Och med Bergmark som spelande tränare tog sig ÖSK upp en fjärde gång 1960, och den här gången lyckades man etablera sig som allsvenskt lag. Och allt sedan dess, bortsett från ett dystert 80-tal som mestadels tillbringades i division 1, har Örebro gestaltat allsvenskans mest konstanta mittengäng – sällan i toppskiktet och sällan i bottenstriden. Störst dramatik kring ÖSK uppstod istället utanför planen, i samband med ”skrivbordsnedflyttningen” 2004: efter några år med underskott i kassan drog SvFF in Örebros elitlicens och tvångsnedflyttade laget till Superettan. Att underskottet ifråga inte var större än halvmiljonen, och att förbundet både före och efter delat ut licenser till långt mer misskötta klubbar, rörde upp arga känslor såväl i Örebro som inom fotbollssverige i stort. Dramatik har det också blivit de gånger ÖSK mött ärkerivalen Degerfors i länsderbyt, särskilt i skandaldrabbningen 1993 då ÖSK’s Lars Zetterlund bröt benet på Ulf ”Mål-Otto” Ottosson i en match som hade det mesta. På senare år har man också utmärkt sig genom att lyckas missa stadens bästa fotbollsspelare; ingen av de örebrouppväxta landslagsmännen Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad eller Isaac Kiese Thelin har representerat ÖSK. Idag är det definitivt fotbollslaget som skänker mest glans till ÖSK, men historiskt sett står man i skuggan av det gulklädda bandylaget, som med fem SM-guld är ett av bandysveriges mest framgångsrika. Andra, mindre märkvärdiga ÖSK-sektioner är handbollen, bowlingen och tennisen.

Vita tröjor och svarta byxor har ÖSK haft sedan 1922 – här demonstrerade av 2011 års trupp.

 

Lite om Örebro
Örebro har 95 000 invånare, och med 125 000 invånare i kommunen så är det Närkes största stad, Sveriges sjunde största, och residensstad i Örebro län. Staden är belägen på den bördiga Närkeslätten vid rikets fjärde största sjö, Hjälmaren, och har anor från 1200-talet. Då uppfördes den fästning som med tiden utvecklades till Örebro slott, som än idag är stadens medelpunkt. På 1500-talet renoverades slottet av Gustav Vasa, och Örebro fick ett ordentligt uppsving som administrations- och handelsstad. På slottet har ett antal riksdagar hållits, till exempel så var det här Jean Baptiste Bernadotte valdes till Sveriges tronföljare år 1810. Två varor har tidigare varit framträdande i Örebros historia: skor och kex. Kexen tillverkades på Örebro kex, skorna i ett stort antal mindre fabriker; kring mitten av 1900-talet låg hälften av landets skofabriker i Örebro län. Idag finns inget av detta kvar, däremot har man fått ett universitet. Två klassiska svenska läskedrycker har också sett också dagens ljus i Örebro, både Julmust och Champis uppfanns av läskfabrikanten Roberts AB. Inom finkulturen är Örebro representerat genom författaren Hjalmar Bergman och hans Wadköping, inom fulkulturen är det sitcomen “Svensson Svensson” som utspelas i Örebroförorten Vivalla. Wadköping har även givit namn åt den lilla muséestaden vid Svartån, med gamla trägårdar från tidigare sekel. Bland övriga berömda byggnader finns det ovan nämnda slottet, men den kändaste konstruktionen i staden är vattentornet Svampen, som uppfördes på 50-talet, och bland annat har fått en exakt kopia i Saudiarabiens huvudstad, Riyadh. Kända Örebroprofiler är reformatorn Olaus Petri, journalisten Torsten Ehrenmark, kockarna Cajsa Warg och Carl Jan Granqvist, skatepunkgruppen Millencolin, grindcorebandet Nasum, postpunkarna Lolita Pop, musikern Sibille Attar, entertainern Martin Stenmarck, regissören Josef Fares och hans bror Fares Fares, konstären Linn Fernström, den litterära pojkspolingen Sune, fartfantomerna Ronnie Peterson (formel 1) och Stig Blomqvist (rally), programledarna Pernilla Månsson-Colt och Claes Runheim, Bondbruden Mary Stavin, serietecknaren Gunnar Persson, nazistbankrånaren Tony Olsson, ”kubasvensken” Mehdi Ghezali samt revyartisten och Siriussupportern Peter Flack.

Sommarvy över Örebro Slott.

 

Seriematcher genom historien
Örebro-Sirius 5-1 (Allsvenskan -69)
Sirius-Örebro 2-0 (Allsvenskan -69)
Sirius-Örebro 0-0 (Allsvenskan -73)
Örebro-Sirius 6-0 (Allsvenskan -73)
Sirius-Örebro 2-2 (Allsvenskan -74)
Örebro-Sirius 4-1 (Allsvenskan -74)
Örebro-Sirius 2-1 (Allsvenskan -17)
Sirius-Örebro 3-4 (Allsvenskan -17)
Sirius-Örebro 2-4 (Allsvenskan -18)
Örebro-Sirius 0-0 (Allsvenskan -18)
Örebro-Sirius 0-2 (Allsvenskan -19)
Sirius-Örebro 3-4 (Allsvenskan -19)
Sirius-Örebro 2-1 (Allsvenskan -20)
Örebro-Sirius 2-1 (Allsvenskan -20)
Sirius-Örebro 1-2 (Allsvenskan -21)
Örebro-Sirius 1-1 (Allsvenskan -21)

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Örebro tar man sig enkelt med tåg, staden ligger på SJ’s Intercitylinje mellan Stockholm och Göteborg och på Bergslagstågens sträcka mellan Gävle och Mjölby. Den kortaste promenaden får man sedan om man stiger av vid Örebro Södra, man har då 15 minuter till Behrnområdet. Gå ut på sidan med stationshuset, korsa Östra Bangatan, och fortsätt längs Änggatan. Följ denna i 600 m, fram till Sveaparken, och sväng där till vänster. Gå längs med parken i 500 m fram till Rudbecksgatan, följ sedan gångvägen till bortre delen av arenan och bortaläktaren.
E18-E20 från Arboga/RV 50 från Lindesberg: Följ E18 förbi avfart mot Myrö, och ta sedan av på nästa avfart mot centrum och Falun vid trafikplats Norrplan, och direkt till höger i rondellen mot centrum/norr, till Östra Bangatan (från Lindesbergshållet fortsätter man bara rakt fram i rondellen mot centrum/norr till Östra Bangatan). Följ denna i 3 km genom Örebro centrum, och ta sedan vänster på Rudbecksgatan mot Behrn Arena och Stortorget, direkt efter bron över Svartån. Följ Rudbecksgatan i 1,5 km förbi fotbollsarenan och bandyhallen, och ta nästa höger till Restalundsgatan. Fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.
E18 från Karlskoga/E20 från Mariestad: Passera avfarten mot Adolfsberg, och ta sedan av på nästa avfart mot Centrum/Söder.  Följ Södra Infartsleden in mot centrum i 1,5 km, håll därefter åt höger mot Adolfsberg och Södermalm, och kör sedan rakt fram i rondellen mot Södermalm. Följ Kungsgatan och Borgmästargatan rakt fram mot sjukhuset i 1 km, och håll vänster till Trädgårdsgatan mot sjukhuset. Ta sedan direkt till höger på Rudbecksgatan mot Norrköping och Wadköping. Kör förbi fotbollsarenan och bandyhallen, och ta nästa höger till Restalundsgatan. Fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.
Rv 51 från Norrköping: Passera avfarten mot Adolfsberg, fortsätt på Norrköpingsvägen, och ta till höger i nästa Tybblerondell mot centrum. Kör Sörbyängsvägen till Universitetsrondellen och ta till vänster mot centrum. Fortsätt rakt fram på Norrköpingsvägen och Rudbecksgatan i knappt 2 km, ta sedan vänster på Restalundsgatan mot Behrn Arena, och fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.