Uppsala det är staden

Örebro SK – Behrn Arena

1 april 2021 17:41

Lag:Örebro SK
Bildad:1908
Sport:Bandy
Meriter:

5 SM-guld, 1955, -57, -58, -65, -67
64 säsonger i högsta serien
10:e plats i maratontabellen

Hemsida:https://www.orebroskbandy.com/
Avstånd:175 km
Matcher:

Örebro-Sirius 2-5 ons 29/2 -12
Örebro-Sirius 1-5 tis 14/12 -21

Division:Allsvenskan
Färger:Gula tröjor, svarta byxor
Örebro SK

Behrn Arena – en plåtlåda vid Rudbecksgatan.

Hur är det att vara på arenan?
Örebros bandybana Vinterstadion var tidigare känd som en av bandysveriges allra sämsta arenor. Idag har man byggt fyra väggar och ett tak runt bandyplanen, och därmed fått vad som av många anses som en av landets sämsta bandyhallar. Låt mig först slå fast två personliga åsikter: 1) Det finns inga bra bandyhallar. 2) Ju bekvämare och lyxigare en hall är, desto värre. Med detta sagt tycker jag inte alls att den högst spartanska Behrn Arena är det värsta hallexemplet. Däremot ger hela hallen ett intryck av fuskbygge, med billiga material och trist arkitektur. Läktare finns bara på ena långsidan, åtta bänkrader höga trappor i masonitträ, och väggarna är klädda i någon sorts spånskivor. Hallen är liten, trång och enkel, och de enda egentliga uppehållsutrymmena utgörs av en meter asfalt mellan väggen och läktaren. Det finns dock en sorts bar, som Örebros tillståndsmyndigheter måste sett brett genom fingrarna för att godkänna – här serverades nämligen burköl direkt från flaket! Från utsidan är Behrn Arena tråkig och fadd utan att vara direkt anstötligt ful, det handlar om en ganska neutral, grå plåtlåda. Bandyhallen är en del av Örebros stora arenakomplex, här ligger även den klassiska fotbollsstadion Eyravallen, som numera heter Behrn Arena, samt hemmahallen för hockeylaget Örebro HC som nuförtiden heter – just det – Behrn Arena. Revirpinkaren bakom denna enhetliga namnpolicy är Behrn fastigheter, Örebros största fastighetsbolag. Men plåtlåda och sponsornamn till trots så finns det i alla fall en bra sak med Örebros bandyarena, nämligen det föredömligt centrala läget. Behrn-komplexet ligger precis utanför innerstadens gränser, bara en kilometer från centrum, och Behrn arena är därmed kanske efter Zinken och Heden vår mest urbana bandyarena.

Billigt och halvdant – Behrn Arena är kanske landets mest spartanska bandyhall

 

Stämning/klack
ÖSK bandy stöds av en av landets mest särpräglade hejaklackar: Supporterklubben Svampen. Klacken består av ett gäng tämligen medelålders, trevliga, sociala och sångglada bandyälskare. Klacken är inte stor, men minst sagt hängiven – sedan bildandet 1990 har man varit representerade på samtliga ÖSK’s matcher utom två, hemma som borta. Om livet som ÖSK-supporter kan man läsa i boken “Bandy som livsstil” av överstesvampen Robert Erickson. Vid sidan om Svampen då? Tja, Örebro har väl en ganska typisk bandypublik, som kommer i medgång och stannar hemma i motgång.

Sång och musik på bandyläktaren. Mr. Svampen själv, “Svampen-Robban”, till höger i bild.

 

Var kan man ta en öl?
Svamparnas nuvarande ställe är den charmiga syltan Kungen, en pizzeria som ligger på Rudbecksgatan, en knapp kilometer från Vinterstadion.

Stortorget är Örebros hjärta, och däromkring finns ett antal ställer att välja mellan. O’Learys ligger på Drottninggatan ett ynkligt stenkast från Stortorget.

 

Lite om Örebro SK
Örebro SK har inte gjort många fler än sina motståndare glada under senare år, men ÖSK är ett klassiskt namn i svensk bandy. Man är kanske lite oväntat innehavare av ett fint rekord; ÖSK är den förening som har den längsta obrutna sviten av allsvenska säsonger. Överlägset till och med, man var med i den första allsvenskan 1931, och åkte inte ur förrän nästan 60 år senare, år 1990. Man innehar dessutom en fjärdeplats i maratontabellen, och i SM-guld räknat så är man femte bäst med sina fem titlar. Om vi backar tillbaka lite så bildades föreningen 1908, och bandy togs snabbt upp på programmet när ordförande Graflund täljde sig en klubba från en präktig björk. Redan på 10-talet var man med i toppen av svensk bandy när man slogs med VSK i distriktsmästerskapen. ÖSK’s storhetstid inleddes sedan under 50-talet. Av de 10 SM-finaler ÖSK deltagit i spelades samtliga under perioden 1951-73. Många av de främsta profilerna under denna tid dubblerade i ÖSK’s fotbollslag, t.ex Olle Sääw och Orvar ”Mr Sportklubben” Bergmark, utsedd till världens bästa högerback i VM 1958, och sedermera förbundskapten för fotbollslandslaget. Dessutom fanns Owe Eidhagen, som sedan hamnade i Sirius, och Göran ”Lill-Slampen” Lindberg, som sägs ha uppfunnit knackskottet. 1990 tog det roliga slut då man trillade ur allsvenskan efter 60 långa år, och sedan dess har man gjort sporadiska återbesök. Bandylaget i all ära, men idag är det fotbollssektionen som bär ÖSK-fanan högst, trots att bandysektionen meritmässigt är ganska överlägsen. Utanför Eyravallen står Kronblom staty, då hans tecknare Gunnar Persson är Örebrobo och ÖSK-supporter.

ÖSK bandy spelar till skillnad från syskonklubben ÖSK fotboll i gula tröjor.

 

Lite om Örebro
Örebro har 95 000 invånare, och med 125 000 invånare i kommunen så är det Närkes största stad, Sveriges sjunde största, och residensstad i Örebro län. Staden är belägen på den bördiga Närkeslätten vid rikets fjärde största sjö, Hjälmaren, och har anor från 1200-talet. Då uppfördes den fästning som med tiden utvecklades till Örebro slott, som än idag är stadens medelpunkt. På 1500-talet renoverades slottet av Gustav Vasa, och Örebro fick ett ordentligt uppsving som administrations- och handelsstad. På slottet har ett antal riksdagar hållits, till exempel så var det här Jean Baptiste Bernadotte valdes till Sveriges tronföljare år 1810. Två varor har tidigare varit framträdande i Örebros historia: skor och kex. Kexen tillverkades på Örebro kex, skorna i ett stort antal mindre fabriker; kring mitten av 1900-talet låg hälften av landets skofabriker i Örebro län. Idag finns inget av detta kvar, däremot har man fått ett universitet. Två klassiska svenska läskedrycker har också sett också dagens ljus i Örebro, både Julmust och Champis uppfanns av läskfabrikanten Roberts AB. Inom finkulturen är Örebro representerat genom författaren Hjalmar Bergman och hans Wadköping, inom fulkulturen är det sitcomen Svensson Svensson som utspelas i Örebroförorten Vivalla. Wadköping har även givit namn åt den lilla muséestaden vid Svartån, med gamla trägårdar från tidigare sekel. Bland övriga berömda byggnader finns det ovan nämnda slottet, men den kändaste konstruktionen i staden är vattentornet Svampen, som uppfördes på 50-talet, och bland annat har fått en exakt kopia i Saudiarabiens huvudstad, Riyadh. Kända Örebroprofiler är reformatorn Olaus Petri, journalisterna Torsten Ehrenmark och Stina Dabrowski, kockarna Cajsa Warg och Carl Jan Granqvist, skatepunkgruppen Millencolin, grindcorebandet Nasum, postpunkarna Lolita Pop, entertainern Martin Stenmarck, regissören Josef Fares och hans bror Fares Fares, konstären Linn Fernström, den litterära pojkspolingen Sune, fartfantomerna Ronnie Peterson (formel 1) och Stig Blomqvist (rally), programledarna Pernilla Månsson-Colt och Claes Runheim, Bondbruden Mary Stavin, serietecknaren Gunnar Persson, nazistbankrånaren Tony Olsson, ”kubasvensken” Mehdi Ghezali samt revyartisten och Siriussupportern Peter Flack.

Örebros pampiga slott med anor från 1300-talet står på en ö i Svartån mitt i staden. 

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Örebro tar man sig enkelt med tåg, staden ligger på SJ’s Intercitylinje mellan Stockholm och Göteborg och på Bergslagstågens sträcka mellan Gävle och Mjölby. Den kortaste promenaden får man sedan om man stiger av vid Örebro Södra, man har då 15 minuter till Behrnområdet. Gå ut på sidan med stationshuset, korsa Östra Bangatan, och fortsätt längs Änggatan. Följ denna i 600 m, fram till Sveaparken, och sväng där till vänster. Gå längs med parken i 500 m fram till Rudbecksgatan, följ sedan gångvägen längs med denna åt höger i 400 m fram till bandyhallen. E18-E20 från Arboga/RV 50 från Lindesberg: Följ E18 förbi avfart mot Myrö, och ta sedan av på nästa avfart mot centrum och Falun vid trafikplats Norrplan, och direkt till höger i rondellen mot centrum/norr, till Östra Bangatan (från Lindesbergshållet fortsätter man bara rakt fram i rondellen mot centrum/norr till Östra Bangatan). Följ denna i 3 km genom Örebro centrum, och ta sedan vänster på Rudbecksgatan mot Behrn Arena och Stortorget, direkt efter bron över Svartån. Följ Rudbecksgatan i 1,5 km förbi fotbollsarenan och bandyhallen, och ta nästa höger till Restalundsgatan. Fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.
E18 från Karlskoga/E20 från Mariestad: Passera avfarten mot Adolfsberg, och ta sedan av på nästa avfart mot Centrum/Söder.  Följ Södra Infartsleden in mot centrum i 1,5 km, håll därefter åt höger mot Adolfsberg och Södermalm, och kör sedan rakt fram i rondellen mot Södermalm. Följ Kungsgatan och Borgmästargatan rakt fram mot sjukhuset i 1 km, och håll vänster till Trädgårdsgatan mot sjukhuset. Ta sedan direkt till höger på Rudbecksgatan mot Norrköping och Wadköping. Kör förbi fotbollsarenan och bandyhallen, och ta nästa höger till Restalundsgatan. Fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.
Rv 51 från Norrköping: Passera avfarten mot Adolfsberg, fortsätt på Norrköpingsvägen, och ta till höger i nästa Tybblerondell mot centrum. Kör Sörbyängsvägen till Universitetsrondellen och ta till vänster mot centrum. Fortsätt rakt fram på Norrköpingsvägen och Rudbecksgatan i knappt 2 km, ta sedan vänster på Restalundsgatan mot Behrn Arena, och fortsätt framåt längs denna för att komma till parkeringarna.