Uppsala det är staden

Östers IF – Myresjöhus Arena

15 mars 2020 23:01

Lag:Östers IF
Bildad:1930
Sport:Fotboll
Meriter:

33 säsonger i allsvenskan.
4 SM-guld, -68, -78, -80, -81
14:e plats i maratontabellen
1 guld i svenska cupen, 1977.
Deltagit 4 gånger i Europacupen, 1 gång i Cupvinnarcupen, 9 gånger i UEFA-cupen

Hemsida:http://www.osterfotboll.com
Avstånd:460 km
Matcher:

Öster-Sirius 1-2 sön 9/9 -07 (Värendsvallen)
Öster-Sirius 2-2 fre 23/5 -14

Division:Superettan
Färger:Röda tröjor, blå byxor
Östers IF

“…genom byggmaterial och design inger Myran en luftig och öppen känsla…”

Majsolen lyser upp Myresjöhus Arena.

Hur är det att vara på arenan?
Driftiga som man är nere i Småland så fick även Öster en splitt ny fotbollsarena att spela på år 2012. Och snåla som man är nere i Småland så behövde man endast betala 200 miljoner för fräscha Myresjöhus Arena, eller ”Myran” i folkmun. Myresjöhus Arena är liksom de flesta nya arenor byggd i tvålkoppsdesign, d.v.s. med en enda sammanhängande läktarsektion som omsluter hela planen. Tvålkoppen är inte bortaguidens favorittyp av arena, men genom byggmaterial och design inger Myran en luftig och öppen känsla, och till och med en bakåtsträvande bortaguidare kunde faktiskt trivas riktigt bra här. Läktarna är byggda i två relativt låga etage, och tar sammanlagt c:a 12 000 åskådare, varav nästan alla sittande på röda små plaststolar; ståplatser finns endast på de nedre kortsidorna. De omgivande tallarna är synliga både över och under läktartaket, vilket bidrar till arenans fräscha utomhuskänsla, liksom att arenan till stora delar är byggd av mestadels rödmålat trä. Uppehållsutrymmen med kiosker finns bakom läktarna i form av en stor betongplattform. Mysigt kan det kanske inte kallas, och utsikten över den s.k. ”Arenastaden” är trist, men man slipper i alla fall likt i många moderna arenor stå i en trist katakomb och sörpla kaffe. Till nackdelarna hör läget, det jättelika sportkomplexet Arenastaden 1,5 km väster om Växjö centrum är som sagt ett dystert ställe, som jättelika sportkomplex brukar vara. Ännu dystrare är industriområdet Västra Mark där Arenastaden ligger – ett oerhört fult stadslandskap som fullständigt suger livslusten ur den som promenerar förbi. Allra värst med Myrsjöhus Arena är dock att den byggdes på ruinerna av den oerhört rara lilla idrottsplatsen ”Gamla Värendsvallen” (vilket inte ska förväxlas med betongarenan Värendsvallen som Öster spelade på innan Myran byggdes) – ett tilltag att betrakta som ren vandalism, och som återigen får bortaguiden att ställa frågan varför idrottsanläggningar aldrig tycks omfattas av det kulturvärdesskydd som tycks gälla för alla andra slags byggnader.

Den sydöstra sektionen av Myresjöhus Arena, med East Fronts kortsida längst till höger.

 

Stämning/klack
Öster brukar ligga på medelgoda publiksiffror sett till vad man brukar prestera på planen, man är på undre halvan av publikligan i Allsvenskan, men på övre halvan i Superettan. Klacken heter East Front, och var vid besökstillfället av obefintlig storlek efter en motig säsong. Normalt sett brukar man dock vara en klack ganska hygglig storlek till både antal och sångstyrka, och man är även flitiga bortaresenärer.

East Front trivs bäst på bortaplan, presenterar man ett tjusigt tifo på Gamla Ullevi i matchen mot GAIS 2004. Foto: East Front

Var kan man ta en öl?
East Front håller till på Della Vittoria, en sportbar med ”småländskt/italienskt” koncept. Läget är trist men onekligen nära – Della Vittoria ligger nämligen i Myresjöhus Arena.
Mysigast inne i Växjö city är Kafé de Luxe, som trots namnet är mer av en pub, men hygglig mat och fin öl till relativt bra priser.

 

Lite om Östers IF
Öster är landsortsklubben som kom från ingenstans och chockade hela fotbollsetablissemanget genom att som nykomlingar ta hem hela allsvenskan, för att så småningom själva bli en del av det. Kring 1980 stod man i spetsen för den ena av falangerna i ”den stora systemstriden”. Konflikten stod då främst mellan Lars ”Laban” Arnessons Öster som spelade enligt den tyskinfluerade ”svenska modellen”, och Bob Houghton och hans Malmö FF som spelade enligt det engelska systemet. Men för att börja från början så bildades Östers IF 1930 i stadsdelen Öster, då ett arbetarområde, idag en gräddhylla. 1933 kom en yngling vid namn Stig Svensson med i laget. P.g.a en skada lade unge herr Svensson skorna på hyllan bara 23 år gammal, detta visade sig dock inte vara någon förlust för föreningen, då Stig Svensson visade sig ha en ypperlig ledartalang. 1946 tog han över ordförandeklubban, då klubben låg i division V, och den behöll han i smått otroliga 43 år. Öster påbörjade omedelbart en långsam men säker klättring genom seriesystemet. Efter några försök att kvala sig till allsvenskan under 60-talet så var tiden mogen 1967. Med spelare som Harry Bild, Inge Ejderstedt och inte minst Tommy Svensson, Stigs son och blivande framgångsrik förbundskapten, så betvingade man Brage och gjorde debut i Allsvenskan. Väl där gjorde man vad ingen lyckats med vare sig tidigare eller senare – man tog hem hela allsvenskan på första försöket (även om GAIS på sätt och vis gjorde detsamma 1925, i den allra första upplagan av serien). Efter några år strax under den absoluta toppen så kom Öster igen. Under 70-talet hade man den fenomenale skyttekungen Jan ”Lill-Damma” Mattsson och mittfältsterriern Anders Linderoth i laget, men det var först när dessa lämnat som utdelningen kom, i form av tre SM-titlar 1978-1981, nu med bl.a tvillingarna Tomas och Andreas Ravelli  laget. Därefter väntade en svacka, och Öster åkte 1988 för första gången ur en serie. Comebacken i allsvenskan blev snabb, men man har inte nått tillbaka till de riktiga topparna, och 2008-2009 var man för första gången sedan 1959 nere i tredjedivisionen. Man har fått chansen till spel ute i Europa ett antal gånger, där har man dock inte uträttat några stordåd. I Öster har man traditionellt haft två ledstjärnor. Den ena är att Öster förväntas spela underhållande fotboll, en tradition som går ända tillbaka till 50-talet, då Öster hade vänskapsbesök av de brasilianska lagen Flamengo och Fluminense, vilket inspirerade Stig Svensson till ”Österfotbollen”. Den andra ledstjärnan är att stommen i laget ska utgöras av spelare från Växjö med omnejd, och man har hittat sina stora profiler i t.ex Lammhult (Peter Wibrån), Saxemara (Lill-Damma) och Osby (Pål Lundin). Öster har sedan 1983 även ett hyggligt damlag, som gjort ett flertal allsvenska säsonger.

2013 års Öster var den första allsvenska upplagan på sju år.

 

Lite om Växjö
Växjö ligger i det som brukar kallas ”mörkaste Småland”. Här bor c:a 60 000 invånare, Växjö är med detta Smålands näst största stad, och även residensstad i Kronobergs län. Växjö betyder ungefär ”sjön där vägarna möts”. Enligt legenden kom den engelske munken Sankt Sigfrid hit på 1000-talet, tillsamman med systersönerna Unaman, Sunaman och Vinaman, för att missionera. För systersönerna gick det illa, de rånmördades, halshöggs, och sänktes i Växjösjön. Sigfrid lyckades dock ganska bra med missionerandet, för mycket tack vare honom blev Växjö år 1170 biskopssäte. Växjö var centralort i det dåvarande landskapet Värend, staden låg strategiskt till i gränslandet mellan Sverige och Danmark och växte därmed snabbt. Efter freden i Roskilde 1658 förlorade dock Växjö denna position, och tillväxten stagnerade. Än värre blev det under nödåren på 1800-talet, då Växjö låg i centrum för utvandringsbygden. Under 1900-talet repade sig staden och utvecklades som handels- och tjänstemannastad, och särskilt betydelsefullt blev grundandet av Växjö Högskola 1977, som 1999 uppgraderades till Universitet. Här fanns även ett av landets större mentalsjukhus i Sankt Sigfrids sjukhus. Växjö är inget större turistmål direkt, men man kan ta en titt på Kronobergs slottsruin som ligger på en ö i Helgasjön strax utanför staden, eller den eleganta domkyrkan. Växjö ligger som nämnts mitt i utvandrarbygden, här kan man besöka museet Utvandrarnas Hus, och Vilhelm Moberg härstammar från trakten och bodde även i staden i flera omgångar. Flera svenska författare som förknippas med Växjö är skalden Esaias Tegnér, som var biskop i Växjö, samt författaren Pär Lagerkvist, född och uppvuxen i Växjö. Idag är det snarare musikscenen som sätter Växjö på kartan, med band som The Ark, The Mo och Melody Club. Växjö är en stark idrottsstad, vid sidan om Öster så sticker Växjö Tennissällskap ut, med spelare som Mats Wilander, Jonas Björkman och Magnus Larsson. Och så går det förstås inte att förbise friidrottens IFK Växjö, med fenomenet Carolina Klüft i spetsen. Växjö är uppenbarligen god jord för racerförare också, både Stefan ”Lill-Lövis” Johansson och Björn Wirdheim är härifrån. Fler kända Växjöprofiler inkluderar bl.a serietecknarerna Martin Kellerman och Tony Cronstam, programledaren Peter Jihde och journalisten Torsten Jungstedt.

Gågatan i Växjö med domkyrkan i bakgrunden en somrig dag i maj.

 

Seriematcher genom historien
Sirius-Öster 0-0 (Allsvenskan -69)
Öster-Sirius 0-0 (Allsvenskan -69)
Öster-Sirius 1-0 (Allsvenskan -73)
Sirius-Öster 1-0 (Allsvenskan -73)
Sirius-Öster 2-3 (Allsvenskan -74)
Öster-Sirius 5-2 (Allsvenskan -74)
Sirius-Öster 3-1 (Superettan -07)
Öster-Sirius 1-2 (Superettan -07)
Öster-Sirius 2-2 (Superettan -14)
Sirius-Öster 0-0 (Superettan -14)

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Växjö ligger vid sidan om stambanan, hit får man åka med Krösatåget eller Öresundståget från Alvesta och Kalmar. Växjö har även en flygplats som trafikeras av NextJet och Fly Småland. Från stationen har man runt 20 minuters promenad till Värendsvallen. Gå ut från stationen och ta vänster på Norra Järnvägsgatan. Följ högersvängen och gå längs med kyrkogården upp till Sandgärdsgatan och följ denna åt vänster, fortfarande längs kyrkogården. När gatan viker upp åt höger, fortsätt rakt fram på den mindre Högalidsgatan. Gå upp till rondellen, korsa Regementsgatan och fortsätt rakt fram längs med Storgatan i 1 km, så ligger sedan Myran på höger sida.
Rv 25/27 från Alvesta/Rv 30 från Lammhult: Följ vägen rakt fram mot Växjö centrum vid trafikplats Öjeby, och fortsätt rakt fram mot centrum vid avfarterna mot Malmö/Linköping vid trafikplats Helgevärma. Kör rakt fram genom en rondell, vid nästa rondell ligger sedan arenan på vänster sida. Parkeringar ligger bl.a. på Smedjegatan, nästa till vänster.
Rv 23 från Älmhult: Ta av på avfarten mot centrum efter trafikplats Helgevärma. Kör rakt fram genom en rondell, vid nästa rondell ligger sedan arenan på vänster sida. Parkeringar ligger bl.a. på Smedjegatan, nästa till vänster.
Rv 25 från Kalmar/Rv 27 från Ronneby: Kör mot Växjö centrum i den första rondellen (rakt fram från Kalmarhållet, till vänster från Ronnebyhållet), till Fagrabäcksvägen. Följ Fagrabäcksvägen och Norra Esplanaden rakt fram, först mot Turistbyrån i en första rondell och i korsningen därefter, sedan rakt fram i nästa rondell till T-korsningen med Liedbergsgatan. Ta där vänster och följ sedan högerkurvan till Storgatan mot Göteborg/Malmö. Kör rakt fram i två rondeller och fortsätt 800 meter till nästa rondell, arenan ligger då på höger sida. Parkeringar finns bl.a. till höger på Smedjegatan strax innan arenan.
Rv 23 från Hultsfred: Kör rakt fram mot Växjö centrum i den första rondellen och fortsätt drygt 3 km. Ta sedan andra avfarten i nästa rondell till Norrleden, mot Göteborg/Malmö. Följ vägen drygt 3 km till, ta sedan av mot Araby, och ta höger i rondellen nedanför mot Hovshaga (ej mot Värendsvallen!). Ta sedan till höger mot centrum i T-korsningen med Arabygatan. Följ denna rakt fram i knappt 2 km genom tre rondeller, ta sedan till nästa till höger på Storgatan mot Malmö. Kör 500 m, så ligger sedan arenan på höger sida. Parkeringar finns bl.a. till höger på Smedjegatan strax innan arenan.