Uppsala det är staden

Piteå IF – Kvarnvallen

6 januari 2021 14:53

Lag:Piteå IF
Bildad:1919
Sport:Fotboll
Meriter:

1 säsong i division 1
12:e plats 1998
211:e plats i maratontabellen för division 1.

Hemsida:http://www.piteaif.se
Avstånd:792 km
Matcher:

Piteå-Sirius 1-2 sön 18/5 - 03

Division:Division 1
Färger:Röda tröjor med vit mönstring, röda byxor
Piteå IF


Efter många år som damallsvensk arena har Kvarnvallen rustats upp till högre standard, men så här simpelt såg det ut 2011 .

 

Hur är det att vara på arenan?
På Kvarnvallen får man två fotbollsanläggningar till priset av en; här finns både en naturgräs- och en konstgräsanläggning, båda med sin egen originella karaktär. Naturgräsplanen ligger lite undangömd bakom konstgräsanlägningen och ishallen, och har ett iögonfallande kännetecken, nämligen att taket på huvudläktaren endast täcker den högra tredjedelen av läktaren. Om det var takplåten som tog slut eller om det finns någon annan anledning till denna märkliga konstruktion vet jag inte, men det är hur som helst en gåta som dagens fotbollspublik i Piteå slipper fundera över. Idag har nämligen både Piteås dam- och herrlag övergivit planen till förmån för konstgräset, så nu huserar endast friidrottare på naturgräset. Konstgräsplanen man nu spelar på bär tecken av att ha blivit utbyggd lite då och då när behoven har uppstått. Plottrigt är ordet som beskriver det hela bäst. Huvudläktarna består av två stycken låga trätrappor med plaststolar, uppställda emot två röda klubbstugor. På andra sidan finns något så udda som en liten sittplatsläktare utan tak, samt en skranglig liten ståplatsläktare på flanken. Överhuvudtaget påminner anläggningen med sina markistak, träverandor och grälla plaststolar mer om en uteservering på en glasskiosk än en fotbollsarena. På det hela taget är Kvarnvallen ändå en fotbollsanläggning att gilla. Det centrala läget är svårslaget, mindre än en kilometer från Rådhustorget, och de konsekvent falurödmålade byggnaderna och spontana byggplanen ger lite feeling av hembygdsgård. Det är kanske inte en bra arena, men den är charmig. Det officiella namnet är sedan 2007 LF Arena, efter sponsring från Länsförsäkringar, men här i Bortaguiden används hellre det fina originalnamnet.


Och så här charmig såg naturgräsplanen på Kvarnvallen ut – ville man ha tak fick man stå till höger.

 

Stämning/klack
När det gäller herrlaget: Nej, kort och gott. Men i Piteå liksom på många andra håll i Norrland är fotboll främst en kvinnlig ensak, och på damsidan är det andra bullar. Piteådamerna har lyckats med bedriften att vinna publikligan under sina två första säsonger i allsvenskan, och detta trots ganska beskedliga prestationer på planen. Mycket imponerande!

 

Var kan man ta en öl?
Piteå stadshotell är ett klassiskt ställe. Hotellet byggdes 1899 under stort motstånd från piteborna. Det ansågs av invånarna, som samtidigt fick avstå från väsentligheter som vatten och avlopp, vara ett skrytbygge. Idag är hotellet en klassisk institution i Piteås nöjesliv. Stadshotellet ligger nära Piteå kyrka på Olof Palmes gata mellan Kvarnvallen och centrum.

Bland enklare pubar hade bortaguiden gärna rekommenderat Kalles krog, men dess snåla öppettider gör att det får bli Bishop’s Arms istället, vid det mysiga Rådhustorget.

 

Lite om Piteå IF
Ett vackert klubbmärke har man, men herrfotbollsektionen i Piteå IF har annars under sin snart 100-åriga existens sällan gjort något väsen av sig, vare sig genom sportsliga framgångar eller berömda spelare. Piteås glory days inskränker sig till en säsong i elitfotbollen, närmare bestämt division 1 Norra år 1998, där man bland annat stötte på Sirius i en eländig, blöt och mållös tillställning på Studenternas. Piteå IF bildades 1918 som en friidrottsklubb, två år senare fick man en fotbollssektion efter sammanslagning med IFK Piteå. Efter att tillsammans med övriga norrländska lag fått tillträde till de nationella serierna 1952 nådde Piteå snart sin standardnivå, någonstans kring fjärdedivisionen, där man sedan dess oftast har skvalpat runt. En sammanslagning 1979 ledde till att klubben spelade med den knöliga beteckningen Storfors AIK/Piteå IF under några säsonger, men inte så mycket mer, och förlovningen upplöstes snart. Letar man kända namn så sticker Roger Sandberg ut mest, mångårig vänsterback på Söderstadion som även prövat på katapultstolen som varit Bajens tränaruppdrag under senare år. Om nu herrsektionen gjort få avtryck i fotbollshistorien så har damsektionen väckt mer uppmärksamhet, men då genom ett hysteriskt publikintresse snarare än genom sportsliga prestationer. Under sin debutsäsong i allsvenskan 2009 vann man publikligan med en snitt på över 1800 åskådare, en siffra få damklubbar genom historien har kunnat matcha, och då ska det även sägas att man åkte ur serien samma år. Även kring Piteås hockeysektion står en viss glans – visserligen är denna sedan 1986 självständig under namnet Piteå HC, men när Mikael Renberg, Tomas ”Demolition man” Holmström och Mattias Öhlund spelade knattehockey var det med Piteå IF’s klubbmärke på bröstet. Föreningen är även arrangörer av Piteå Summer Games, Sveriges näst största fotbollsturnering i Sverige efter giganten Gothia Cup, där man bland annat lockar med det något falska marknadsföringsknepet ”matcher under midnattssolen”. Övriga idrotter inom föreningen idag är friidrott och orientering.

Piteås herrar kämpar på i skuggan av damerna.

 

Lite om Piteå
Piteå hittar man i södra Norrbotten, på de båda halvöarna Häggholmen och Pitholmen invid Piteälvens mynning. Här bor drygt 26 000 invånare, vilket gör Piteå till Norrbottens näst största stad. Piteå är något av Norrlands Halmstad, en stad som lever upp på sommaren med en kilometerlång badstrand runt knuten. Pite Havsbad, även känt som Nordens Riviera, hittar man 10 km söder om Pite centrum. Liksom många andra städer i Norrland började Piteå sin existens som samisk handelsplats. År 1621 grundades staden Piteå officiellt, c:a 5 km uppströms varom den nu ligger. Staden hamnade omedelbart i fajt med grannstaden Luleå, man begärde bl.a. av centralmakten att Luleå skulle ödeläggas, något som inte hörsammades. 1666 brann staden ned, och flyttades därefter till nuvarande läge. Ett besvärligt 1700-tal följde, då staden plundrades och brändes av ryssarna gång efter annan, och det (hittills) sista slaget på svensk mark var just Slaget vid Piteå 1809. Med freden blev sedan Piteå blev residensstad i den nyinrättade Norrbottens län. Dock kunde man i slutänden inte stå emot konkurrensen från det expanderande Luleå som tog över som Norrbottens centralstad 1856.Dagens Piteå är relativt välbevarat, gatuplanen från 1600-talet är bevarad, och de många små trähusen bidrar till småstadsfeeling. Piteå har en egen stadsrätt, pitepalten, en sorts dumpling tillagad av råriven potatis och kornmjöl, och fylld med fläsktärningar. I Öjebyn ligger världens enda paltzeria med 18 varianter på palt, och det finns även en paltakademi i Piteå. På sommaren är det dags för en av Sveriges största gatufestivaler med namnet Piteå dansar och ler, även om vissa hävdar att ”Piteå super och spyr” är en korrektare beskrivning. Berömt folk från Piteå är förutom tidigare nämnda hockeyspelare botanisten och världsomseglaren Daniel Solander, radioprofilen Thord Carlsson, den OS-silverprydde skidåkaren Niklas Jonsson, f.d. ministern Anders Sundström och hans kusin cocktailjazzmusikern Bo ”Bo Kasper” Sundström. Släkt är däremot inte de båda Piteåkomikerna Ronny Eriksson och Lasse Eriksson. Vidare kommer skådespelaren Lennart Jähkel, deckarförfattaren och journalisten Liza Marklund, indiepoparna Popsicle samt songwritern Nicolai Dunger härifrån.

Pite centrum en vårvinterdag med det pampiga stadshotellet till vänster.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Piteå ligger lite avsides. Man kan ta sig hit med tåg, flyg eller buss, men vad man än väljer så blir det en rejäl resa. Närmaste järnvägsstation är Älvsbyn, men det kan vara klokare att åka till Luleå varifrån det går fler bussar. Man kan flyga till Luleå flygplats från Arlanda (SAS, Norwegian), Göteborg (City Airline) samt Umeå, Östersund och Sundsvall (Direktflyg), men det finns inga flygbussar direkt till Piteå. Och slutligen kan man komma hit med Kustbussen som trafikerar Umeå-Haparanda. Väl framme har man iallafall bara 5 minuter till Kvarnvallen. Gå ut på Storgatan, ta höger och korsa Sundsgatan. Vik av till vänster på Källbogatan bakom Max-restaurangen, ta sedan första till höger på Hembygdsvägen, Kvarnvallen ligger till vänster 200 m längre upp.
E4 från Luleå: Ta av på första avfarten mot Piteå, och håll direkt till höger till Norra Ringen, mot Pite centrum. Följ vägen drygt 2 km till en rondell, ta där till höger mot centrum och LF Arena, till Hembygdsvägen. Kvarnvallen ligger sedan strax till höger.
E4 från Skellefteå/Lv 373 från Arvidsjaur: Passera första avfarten mot Piteå, och ta av på nästa avfart mot Backen Affärscentrum, till Sundsgatan. Följ denna i 1,5 km, ta sedan till vänster i den första rondellen mot LF Arena, till Hembygdsvägen, Kvarnvallen ligger 300 m bort på vänster sida.  
Lv 374 från Älvsbyn: Kör till höger mot Piteå i den första rondellen, kör sedan genom Öjebyn och rakt fram genom två rondeller. Ta till vänster i den tredje rondellen, mot E4:an norrut mot Haparanda. Följ Norra Ringen, över E4:an, och rakt fram in mot Piteå i ytterligare drygt 2 km fram till en rondell. Ta där höger på Hembygdsvägen, så ligger Kvarnvallen direkt till höger.