Sköndals IK – Gubbängens IP
14 juli 2022 14:45
Lag: | Sköndals IK |
Bildad: | 1936 |
Sport: | Bandy |
Meriter: | 2 ggr kval till allsvenskan, 2001, -03 |
Hemsida: | https://skondal.wordpress.com/ |
Avstånd: | 85 km |
Matcher: | Sköndal-Sirius 4-14 lör 3/3 -01 |
Division: | Division kk och övrigt |
Färger: | Ljusblå tröjor, blå byxor |
”…en idrottsplats marinerad i nostalgi…”
Hur är det att vara på arenan?
Gubbängens IP är en idrottsplats marinerad i nostalgi. Ett besök här framkallar barndomens dofter av varm chokladtermos, apelsin och fuktig raggsocka. Atmosfären skapas av de folkhemska omgivningarna; idrottsplatsen ligger mitt emellan 50-talsförorterna Gubbängen och Bandhagen i ett litet skogsparti som fungerar som buffertzon mellan bostadsområdena. Från läktaren syns Högdalens värmeverks trygga rökplym, och invid bandybanan ligger den andra anläggningen på Gubbängen där det också utövas en anrik och ursvensk sport: speedway. Själva bandyarenan på Gubbängen är simpel men trevlig; den läktare som finns är en enkel taklös trätrappa med plats för drygt 100 personer, belägen i den norra änden av ena långsidan på ett något upphöjt betongfundament så att man har hygglig planöversikt. Så länge man har vädrets makter på sin sida är Gubbängen en alltigenom trevlig bandyupplevelse. Idag har Sköndal lagt ner klubborna, men man kan fortfarande se klubben med det opoetiska namnet GT/76 spela bandy här.
Bandyglädje på Gubbängens IP, trots gråväder och mosig is.
Stämning/klack
Som väntat för ett förortslag i Stockholm: nej. Men ändå god stämning bland de fåtaliga äldre gentlemännen på läktaren.
Var kan man ta en öl?
Det finns ju ingen anledning att gå bortom Gubbängen efter öl, så gå till Gubbängstorget vid tunnelbanan och restaurang Maxi; typisk förortskrog men utan att vara alltför sunkig.
Lite om Sköndals IK
När Sköndal år 2001 dök upp från ingenstans och som nykomlingar i division 1 gick till allsvenskt kval framstod man som bandyns motsvarighet till Wimbledon – det här var ett riktigt galet gäng. Och detta sett till både den färgstarka spelartruppen, och till den osannolika resultatraden som ledde fram till detta kval. Sköndal tog förkvalsplatsen i ”fortsättningsettan” efter en minst sagt svängig match mot Söderfors, där man ledde med 7-1, tappade till 7-8, och gjorde den nödvändiga kvitteringen i slutminuterna. I förvalet mötte man storfavoriten Gustavsberg och chockade med att vinna med 8-1 på hemmaplan, returen förlorade man med 2-9 och gick därmed vidare till allsvenskt kval på fler bortamål. Spelatruppen innehöll bl.a. en amerikansk landslagsman i Jasper Felder (även världsmästare i ”Crashed ice” – utförsåkning på skridskor) och en vass skribent i veteranen Sven ”Tex” Lundkvist, som skrev fantastiska matchreferat på Sköndals hemsida. För att gå tillbaka till klubbens rötter så backar vi till 1936, då Södertörns IK bildades. Denna klubb bedrev främst sin verksamhet i Farsta och Fagersjö, där man ägnade sig åt fotboll och bandy, men även mer udda saker som shuffleboard. 18 år senare, i grannförorten Sköndal, bildades Sköndals IF, med fotboll och hockey på programmet. 1977 slog de båda grannarna ihop sig, och det var under namnet Södertörn/Sköndal man 1982 både debuterade och åkte ur bandyns andraserie. Efter att ha kapat dubbelnamnet var det sedan som Sköndals IK man spelade de två allsvenska kvalen i början av 00-talet; och i synnerhet kvalet -03 var lyckat då man slutade tvåa i kvalserien efter Falun, en enda placering från allsvenskt spel. Några år senare var det dags för nästa sammanslagning med en grannklubb; GT/76 – som i sin tur var en sammanslagning mellan de två grannklubbarna Gubbängen SK och Tallens IK. Efter fyra säsonger som GT/76/Sköndal droppades den andra halvan av namnet, och Sköndal var därmed utraderad som bandyförening år 2009.
En Sköndalsspelare in action – den ljusblå klubbtröjan försvann med sammanslagningen med GT76 2005.
Lite om Sköndal
Sköndal är en av Stockholms många ABC-förorter från 50-talet, belägen mellan Farsta och Skarpnäck knappt en mil söder om Stockholms centrum – det är dock en förort i bakvattnet eftersom varken tunnelbana, pendeltåg eller spårvagn går hit. Här bor runt 7500 invånare, jämnt fördelade på hyreshus, radhus och villor. Gatorna i området har baktema, med smaskiga namn som Klenätvägen och Småkaksgränd. Sköndal är nog mest känt för Ersta-Sköndals högskola; skolan huserar i 1600-talsgården Stora Sköndal, och här kan man bl.a. läsa till socionom och kyrkomusiker. Några kändisar från Sköndal är fackbasen och s-politikern Björn Rosengren, skådespelaren och machokocken Per Morberg, musikern Tomas Andersson Wij samt skandalbloggaren Kissie.
Stora Sköndal, säte för högskolan där man kan studera saker som vårdvetenskap och kyrkomusik.
Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Gubbängen reser man med tunnelbana. Ta gröna linjen mot Farsta strand och stig av vid Gubbängen. Gå ned för trapporna efter spärrarna, ta höger i gångtunneln, och ta direkt till vänster till gångvägen upp till Majrovägen. Ta där till höger och följ vägen 600 m så ligger sedan bandybanan till vänster efter 600 m.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping/E18 från Norrtälje: Följ E4/E20 söderut över Essingeleden, och ta av mot Nynäshamn/Årsta strax efter Essingebroarna. Håll direkt höger och ta av på avfarten mot Älvsjö/Årsta, och ta direkt höger i rondellen mot Älvsjö, till Åbyvägen. Ta sedan andra till vänster mot Östberga, till Ersta Gårdsväg, och sedan första till höger mot Östberga, till Östbergavägen. Kör rakt fram i 800 m, förbi Östberga, ta sedan höger i korsningen till lv 226-Huddingevägen. Kör 800 m, och ta nästa till vänster mot Stureby/Bandhagen, till Örbyleden. Kör 2,5 km förbi Stureby och Bandhagen, ta sedan till vänster mot Gubbängens idrottsplats, till Målkurvan. Idrottsplatsen och parkeringen ligger till höger direkt efter högerkurvan.
E4/E20 från Södertälje: Passera avfarten mot Bredäng/Mälarhöjden, ta av på nästa avfart mot Älvsjö, och ta sedan till vänster mot Älvsjö, till Älvsjövägen. Följ Älvsjövägen/Magelungsvägen i knappt 5 km, förbi avfarten mot Högdalen/Rågsved. Sväng sedan vänster mot Högdalens värmeverk, till Trollesundsvägen, och direkt höger till Harpsundsvägen, igen mot värmeverket. Kör 700 m till T-korsningen med Kvicksundsvägen, och ta där vänster. Ta sedan direkt till höger i nästa T-korsning, till Stallarholmsvägen, fortsätt rakt fram och korsa Örbyleden till Målkurvan. Idrottsplatsen och parkeringen ligger till höger direkt efter högerkurvan.
Rv 73 från Nynäshamn: Passera avfarten mot Farsta, och ta nästa avfart mot Hökarängen/Sköndal, håll åt vänster och sedan åt höger mot Hökarängen upp på Tyresövägen. Fortsätt rakt fram på Örbyleden förbi avfarter mot Gubbängen och Hökarängen. Ta sedan nästa till höger mot Gubbängens idrottsplats, till Målkurvan. Idrottsplatsen och parkeringen ligger till höger direkt efter högerkurvan.