Uppsala det är staden

Skutskärs IF – Skutskärs IP

6 april 2021 20:24

Lag:Skutskärs IF
Bildad:1915
Sport:Bandy
Meriter:

2 SM-guld, 1944, -59
41 säsonger i högsta serien
21:a plats i maratontabellen.

Hemsida:https://www.sifbandy.nu/
Avstånd:96 km
Matcher:

Skutskär-Sirius 3-7 tor 3/3 -99
Skutskär-Sirius 6-3 fre 28/12 -00
Skutskär-Sirius 4-3 sön 27/1 -01
Skutskär-Sirius 4-5 lör 28/1 -05

Division:Division 1
Färger:Gröna tröjor med gul mönstring, gröna byxor
Skutskärs IF

 

“…nästan helt omringad av en mager tallskog…”

Hur är det att vara på arenan?
Skutskär är en ort som är ganska så frånstötande, såväl estetiskt som aromatiskt, så det är därför med en viss förvåning som man konstaterar att Skutskärs IP är en riktigt mysig liten bandyarena. Inramningen av skogen och de intima, rödmålade läktarna (dock med svarta knutar) leder associationsbanorna till barndomens skidutflykter med chokladtermos och lägereld. Anläggningen ligger alltså en bra bit ifrån Skutskärs centrum, ungefär 2,5 km, vilket i det här fallet enbart är en fördel, och bandyplanen är nästan helt omringad av en mager tallskog. Läktarna är egentligen hemskt opraktiska, de består av två stycken små, rödmålade träläktare på ömse sidor av den lika rödmålade byggnaden för matchsekretariatet. De tjocka takstolparna gör det hopplöst att få en ens hygglig överblick av planen var man än står, men mysfaktorn är, som sagt var, hög. Några andra läktare finns ej att tillgå, även om man på den andra långsidan kan få bra överblick från en hög vall. På platsen ligger även Skutskärs övriga idrottsanläggningar, en fotbollsplan och en ishall. Skutskärs IP har en stolt historia då den år 1961 blev den andra bandyplanen i landet med konstfrusen is, endast slagen av Rocklunda i Västerås. År 2009 var den dock nära att även bli en av de första konstfrusna bandybanorna som stängdes ned. De skamligt snåla politikerna i Älvkarleby kommun ville nämligen inte längre stå för kostnaderna för en meningsfull fritidsaktivitet för ortens barn och ungdomar. Skutskärs IF tvingades till en tillfällig och tragisk exil i Göransson Arena, men 2010 slogs lyckligtvis kylaggregaten på igen.

En faluröd stuga i skogen – fast knutarna är svarta. Läktaren på Skutskärs IP har hög mysfaktor.

 

Stämning/klack
Skutskär har ingen organiserad supporterverksamhet, men dock har man mönstrat en klämmig supporterorkester, med mer trumpettut än sång. Detta verkar vara något av en regional företeelse, då ju även grannen SAIK har sin sambaorkester. Sen har vi den fruktade barnklacken. Den består av c:a tio ungar i 8-10-årsåldern som ställer sig bredvid motståndarklacken och tjuter i falsett: “Hejar vi på Skutskär – ja, det gör vi…”.

Skutskärsklacken står uppradad i ett rakt led på den läktarlösa långsidan.

 

Var kan man ta en öl?
I Skutskär är det köttigt som gäller, på Buffalo Steakhouse som ligger på Gävlevägen halvvägs mellan stationen och idrottsplatsen.

 

Lite om Skutskärs IF
År 1914 anordnade direktör Strand, folkskollärare Hjorth och intendent Ljunggren en löpartävling med målgång invid den gamla Husmoderskolan i Skutskär. Syftet var, förutom att kora en segrare, även att finna en lämplig plats att anlägga en idrottsplats, vilket man också lyckades med, och när Skutskärs IP stod färdig året därpå låg vägen öppen för bildandet av Skutskärs IF.  Bandy tog upp på programmet 1919, och Skutskär skulle sedan med hygglig pålitlighet komma att tillhöra bandyns toppskikt under en ganska lång period. Mellan 1937 och 1964 spelade man fem finaler, varav två slutade med SM-guld. Efter två tidigare försök blev det tredje gången gillt när Skutskär 1944 slog VSK i finalen. Efter en kortare dipp och spel i andradivisionen ett par år kom Skutskär snart tillbaka till toppen, och 1959 var det dags igen då man återigen besegrade VSK i finalen, denna gång inför 28xxx åskådare, ett publikrekord som fortfarande står sig. Ett sista bitterljuvt minne från storhetstiden blev när man spelade, och förlorade, finalen mot Broberg 1964, men sedan var det slut på det roliga. 1969 åkte man ur allsvenskan, och sedan dess har man varit på dekis, med endast sporadiska återbesök till finrummet. Senast allsvenska säsongen var 2000/01, en sejour som trots en skral poängskörd blev minnesvärd tack vare att man lyckades klå storebror SAIK på tre poäng av fyra möjliga. Bland Skutskärsprofilerna är det främst Muhrénklanen som sticker ut; Farfar Henry, pappa Lars och sonen Magnus har alla sitt ursprung i Skutskärs IF. I föreningen har man tidigare utövat ett stort antal grenar, som friidrott, simning och orientering, idag återstår vid sidan om bandyn även en fotbollssektion för damer som håller till i division 1-trakten.

Skutskär spelar i de pigga färgerna grön-gult – här på en bild med några år på nacken.

 

Lite om Skutskär
Skutskär ligger vid Dalälvens mynning strax sydost om Gävle. Den är centralort i Älvkarleby kommun och hyser ungefär 6000 invånare. Vid sidan om bandyn kan man hävda att Skutskär är känt för en enda sak: Det stinker. Att Skutskärsstanken är så vida berömd beror sannolikt på att norrlandstågen passerar precis invid själva källan, Stora Ensos pappersmassafabrik. Och inte nog med att det luktar, Skutskär är heller ingen vacker ort, stadsbilden kan karaktäriseras som ett slags ”bruksort sprawl”, bebyggelsen är platt och utspridd längs med länsvägen genom samhället, och centrumet är obefintligt. Skutskärs historia går i stort sett hand i hand med utvecklingen av pappersbruket, vilket anlades år 1870 som ett sågverk. I slutet av 1800-talet började man tillverka pappersmassa av sågspånen, och 1900-talet expanderade sedan pappersbruket gradvis. Idag produceras årligen c:a 550 000 ton pappersmassa av märkena Stora 32 & 61 (för skrivpapper) och Stora Fluff (för toapapper). Sportsligt är det förstås bandyn som regerar i Skutskär, och faktum är att två olika skutskärsklubbar kan ståta med ett SM-tecken; vid sidan om Skutskärs IF så vann SK Tirfing från Harnäs SM-finalen 1930 med 1-0 över Djurgården. Några kända Skutskärsprofiler är musikern Håkan ”Nordman” Hemlin, boxaren Anders ”Lillen” Eklund och svensk hockeys grand old lady Gunilla Andersson, samt den ”svenske kannibalen” Lennart Persson. Om nu Skutskär inte är särskilt mycket att se så I närliggande Älvkarleby finns en del att se och göra, det är känt för sitt fina sportfiske, och runtomkring finns flera bruksorter, som Älvkarleö och Karlholm. I Skutskär skrevs 2005 ett otäckt kapitel i svensk kriminalhistoria, då den ”svenske kannibalen” mördade sin fostersyster. Gefle-tränaren Pelle Olsson är uppväxt i Skutskär, Håkan “Nordman” Hemlin är bosatt på orten, och författaren Stig Dagerman är uppvuxen utanför Älvkarleby.

Skutskärs överlägset största kändis: det stinkande pappersbruket.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Skutskär kan man komma med det lokala Upptåget från Upplands Väsby och Gävle, även om man har en rejäl promenad på c:a 25 minuter till idrottsplatsen. Följ gångvägen åt höger in mot centrum, och ta av på första gångvägen åt vänster. Vik sedan av åt vänster igen mot den lilla röda fabriken med skorstenen, fortsätt förbi denna och ta sedan höger på Lillängsgatan. Följ denna fram till Centralgatan, ta där till vänster och följ vägen fram till rondellen. Korsa där både Vallvägen och landsvägen (Gävlevägen), och följ sedan denna åt vänster. Gå i 350 m och ta sedan andra till höger på Westlingsvägen bakom en stor röd villa. Gå rakt fram i första korsningen och ta sedan nästa till vänster på Brunnsvägen. Följ denna fram till Östra vägen, korsa denna, och ta sedan andra gångvägen till vänster. Ta sedan första till höger på Idrottsvägen och följ denna fram till bandyplanen.
E4 från Uppsala: Passera Tierp, och ta sedan av mot Skutskär till lv 291, och fortsätt rakt fram mot Gävle på rv 76 vid Älvkarleby. Kör in i Skutskär och följ vägen (Gävlevägen) genom Skutskär, rakt fram genom rondellen vid centrum, och ta sedan höger i nästa rondell mot idrottsplatsen, till Kyrkbyvägen.   Ta sedan tredje till höger efter 500 m mot idrottsplatsen, till Idrottsvägen, så ligger bandyplanen 400 m längre fram.
E4 från norr/Rv 80 från Sandviken: Följ E4:an söderut mot Stockholm förbi avfarterna mot Gävle S, till trafikplats Gävle södra, ta där av på avfart mot Östhammar/Gävle S, och håll direkt till höger på Skogsmursvägen. Kör under E4:an, sedan rakt fram på Spängersleden genom tre rondeller. Ta sedan höger i nästa rondell mot Östhammar, till Söderbågen. Ta sedan höger även i nästa rondell mot Östhammar, till Södra Kungsvägen. Följ denna till Skutskär, passera pappersbruket, och ta sedan till vänster mot idrottsplatsen i nästa rondell efter 1 km, till Kyrkbyvägen. Ta sedan tredje till höger efter 500 m mot idrottsplatsen, till Idrottsvägen, så ligger bandyplanen 400 m längre fram.