Uppsala det är staden

Sunnanå SK – Sörvalla

9 juli 2023 13:52

Lag:Sunnanå SK
Bildad:1939
Sport:Fotboll
Meriter:

1 säsong i andradivisionen
10:e plats 1965 (=49:e lag i Sverige)
241:a plats i maratontabellen för andradivisionen

Hemsida:https://www.laget.se/Sunnana
Avstånd:714 km
Matcher:

Sunnanå-Drängsmark 5-0 ons 17/8 -16

Division:Division 3
Färger:Blå tröjor med vit mönstring, blå byxor
Sunnanå SK

“…hemtrevlig kvartersplan i den radhustryggaste delen av Skellefteå…”

Hur är det att vara på arenan?
Namnet Sörvalla ger associationer till en Astrid Lindgren-idyll – riktigt så mysig är kanske inte Sunnanås hemmaplan, men det är en hemtrevlig kvartersplan i den radhustryggaste delen av Skellefteå. Sörvalla ligger i södra Skellefteå, mellan stadsdelarna Sunnanå och Sörböle, invid ett litet industriområde och vid foten av en granskogstäckt höjd. Läktaren har allt man kan önska sig av en plan som sällan, eller aldrig, sett fotboll på någon högre nivå: Fyra rader av bekväma och rejäla träbänkar av grånat plank under ett tak. Läktaren stäcker sig längs ungefär halva långsidan, uppdelat i två flanker med ett litet sandgult speakertorn i mitten. Samma sandgula färg syns även på klubbhuset som upptar hela den andra långsidan. Sörvalla har även en ordentlig och riktig entréport, även om de regnbågsfärgade bokstäverna som stavar Sunnanå ser aningen förskoleaktiga ut. På Sörvalla återfinns Sunnanås herrlag och alla dess ungdomslag, men föreningens flaggskepp, damlaget, flyttade härifrån 2004 till Skellefteås huvudanläggning för fotboll, Norrvalla.

Sörvallas huvudläktare, lite skev och sned, men hemtrevlig.

 

Stämning/klack
I Skelleftederbyna kan publiken ofta räknas några hundratal. Men annars är det gott om utrymme på Sörvalla.

 

Var kan man ta en öl?
När Sunnanås enda ställe, stenugnspizzerian De Vito, har slagit igen så finns endast Anderstorgs Pizzeria kvar i södra Skellefte, i Anderstorp på andra sidan E4:an. Pizzapang med Jack Vegas-maskiner.

 

Lite om Sunnanå SK
Sunnanå är förstås i första, andra och tredje hand synonymt med damfotboll och systrarna Marklund (vilka återfinns på annan plats i Bortaguiden). Men även män får spela fotboll i Sunnanå, och innan damerna ställde herrlaget i skuggan så hann man samla på sig några hyfsade meriter: En riksfinal i ungdoms-SM mot MFF 1950, och en säsong i andradivisionen 1965, där man dock slutade överlägset sist. Men när damerna 1974 tog upp bollen och gjorde snabb succé – redan sex år senare hade man tagit sitt första SM-tecken – gick det utför med herrfotbollen. Medan tjejer som Susanne Lundmark och Doris Hjelm firade guldbehängda triumfer så sjönk herrlaget allt djupare ned i dyn, och befann sig snart i division 5. Klubbens herrar har sedan dess kämpat med lokalrivalen Morön om positionen som stadens andralag bakom Skellefteå AIK (sedan 2006 Skellefteå FF). På herrsidan är klubbens mest meriterade spelare ”Ljusvattnets Henry”, hollandsproffset Petter Andersson, som gjorde en a-lagssäsong i klubben som 16-årig supertalang. Göran Eklund, som spelade i herrlaget och tränade damlaget, är en nyckelfigur i Sunnanås historia. Efter SM-gulden under tidigt 80-tal sade Eklund upp sig från tränarsysslan, och gjorde klubben till pionjärer i en helt annan branch, nämligen kompetensutveckling. I en tid när ord som ”management” och ”teambuilding” fortfarande betraktades som utrikiska startade man upp ”Sunnanå Utveckling”, som med ledordet MEDSKAPANDE lanserades som ett organisationspedagogiskt företag. Bolaget ägdes (och ägs fortfarande) av klubben, och finansierade dessutom länge i stort sett hela dess verksamhet. Vidare startade man upp ett bokförlag där käcka titlar som ”Bortom fram och motgång” och ”Den medskapande människan” givits ut.

Sunnanå utgör den blå-blå delen av Skellefteå – här representerade av 2023 års upplaga.

 

Lite om sydvästra Skellefteå
Skellefteå är prydligt indelat i fyra kvadranter – den mäktiga älven delar upp staden i en nordlig och en sydlig del, och E4:an delar nästan lika effektivt upp den mellan öst och väst. Den sydvästra delen består av de två stadsdelarna Sunnanå och Sörböle. Här bor runt 4600 människor, mestadels i prydliga små- och radhus. I den här änden av staden hittar man även Campus Skellefteå, där Umeå Universitet och Luleå Tekniska Högskola har filialer. Den största sevärdheten är nog annars den vackra Lejonströmsbron, Sveriges näst längsta träbro, som leder över till Sunnanå från Skellefte landskyrka. Här stod 1809 ett av de sista slagen på svensk mark, då svenskarna försökte hålla tillbaka en anstormande rysk armé genom att riva nämnda bro. Slaget förlorades dock, ryssarna ryckte vidare och vann så småningom kriget, men bron kunde iallafall repareras. En känd Sunnanåprofil är trollkarlen John Houdi.

Den vackra Lejonströmsbron leder över Skellefte älv.

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Skellefteå kan man ta sig med tåg (via Bastuträsk), buss och flyg. Till Bastuträsk station kan man antingen ta sig med nattåg från Stockholm/Göteborg eller med Norrtåg från Umeå och Luleå. Därifrån tar man buss 260 till Skellefteå vilket tar runt en timme. Med buss kan man nå Skellefteå med kustbussen mellan Umeå och Haparanda, och slutligen kan man flyga med SAS till Skellefteå från Arlanda. Från busstationen kan man promenera till Sörvalla på drygt 15 minuter. Gå förbi gatuköket ned på Kanalgatan och ta höger. Ta sedan första till vänster på Stationsgatan, och gå rakt fram i 1,3 km – genom centrum, över Parkbron och korsa Krukmakargatan, fortsätt på gångvägen och sedan längs Brovägen fram till korsningen med Tjärnvägen. Ta höger så ligger entrén till Sörvalla lite längre fram på vänster sida.
E4 från Umeå: Kör rakt fram genom rondellen vid Anderstorp med avfart mot Burträsk, fortsätt 800 m, och ta sedan av till vänster mot Sörböle och travbanan, till Burträskvägen. Ta första till höger till Tjärnvägen, och följ denna i drygt 1 km, rakt fram genom två rondeller. Sörvalla med parkering ligger till vänster vid T-korsningen.
E4 från Piteå: Följ E4 genom Skellefteå och över Skellefte Älv, ta sedan höger i nästa rondell mot Bastuträsk/Skråmträsk till Skråmträskvägen. Kör knappt 1 km genom Sörböle, ta sedan till vänster på Karlgårdsleden där bebyggelsen tar slut. Kör drygt 200 m så ligger sedan Sörvalla med parkering till vänster.