Uppsala det är staden

Trelleborgs FF – Vångavallen

13 mars 2020 18:51

Lag:Trelleborgs FF
Bildad:1926
Sport:Fotboll
Meriter:

18 säsonger i allsvenskan.
3:e plats 1992 (4:e plats i mästerskapsserien samma år).
20:e plats i maratontabellen.
Deltog i UEFA-cupen 1994.

Avstånd:
Matcher:

Trelleborg-Sirius 0-2 sön 2/10 -16
Trelleborg-Sirius 1-2 sön 21/10 -18

Division:Superettan
Färger:Blå tröjor, vita byxor
Trelleborgs FF

”… en vanlig svensk bondläktare som liksom pumpats upp och svällt i alla ledder…”

Ingen tvekan om var man befinner sig – Vångavallens rundlagda huvudläktare annonserar saken tydligt.

Hur är det att vara på arenan?
Vångavallen, a.k.a. ”Tjångavallen”, var under 90-talet den mest fruktade allsvenska arenan; blåsig och jävlig och primitiv, och storlagen avskydde att komma hit. Idag, efter flera renoveringar där Vångavallen putsats till och fräschats upp, framstår den inte alls så ogästvänlig, utan är tvärtom en riktigt trevlig och charmig arena att besöka. Huvudläktaren annonserar tydligt var den hör hemma, ”Vångavallen” står präntat i jättelika utsågade bokstäver på läktarens träpanel. Läktaren ser för övrigt en aning märklig och oproportionerlig ut – en vanlig svensk bondläktare som liksom pumpats upp och svällt i alla ledder. Ändå är den ganska snygg med sina blåa stolar och ljusa träexteriör. På den andra långsidan sträcker sig en låg läktare från hörnflagga till hörnflagga, med sittplatser i mitten och ståplatser på de båda flankerna,  västerflanken till hemmaklacken och österflanken till gästande supportrar. Vångavallen ligger i Trelleborgs norra utkant, en kilometer norr om centrum, men promenaden hit ut är bara trivsam, och de tegelradhus som kantar gatan ut mot Vångavallen ger en härlig brittisk känsla. Vångavallen hette Trelleborgs IP ända in på 90-talet, men döptes om till Vångavallen efter en omröstning i lokaltidningen – namnet togs ifrån Östervångsvägen som leder ut till Vångavallen.

Vångavallens norra läktare med klacksektioner i vardera ände – hemmaklacken till vänster och bortaklacken till höger.

 

Stämning/klack
Trelleborg har, trots ganska fina framgångar på planen, aldrig riktigt blivit en fotbollsstad. Publiksiffrorna når sällan över några tusental även under de allsvenska säsongerna. En liten men trogen klack har man dock såklart, den har tidigare gått under det mycket orginella namnet ”Evy Palm”, ett namn insiprerat av dels stadens palmer och dels den västgötska maratonlöperskan. Numera har man det mer konventionella namnet True Blues.

Vackert blåvitt tifo från True Blues. Foto: Björn Sandberg/www.trelleborgsff.se

 

Var kan man ta en öl?
Restaurang Istanbul på gågatan har uteservering, trevlig personal och orginella pizzor.
Tre Lyktor är en klassisk Trelleborgsinstitution med anor från 1906, som även fungerat som stampub för True Blues. Dock stängt på söndagar.

 

Lite om Trelleborgs FF
Alla fotbollsklubbar vill göra ett avtryck i historien. Och lilla Trelleborg gjorde 1994 ett så djupt avtryck att det ännu idag finns Burnleysupportrar med ett gott öga till den sydskånska klubben. För kanske var det århundradets största skräll i svensk fotboll när TFF slog ut de blivande Premier League-mästarna Blackburn – och Burnleys ärkerivaler – i UEFA-cupen. Historien om TFF började 1926 då klubben bildades genom en sammanslagning av Wictoria och Sport, med sikte på att utmana stadens lag IFK Trelleborg. De båda rivalerna utkämpade en jämn dragkamp fram till slutet av 70-talet, då TFF lämnade IFK bakom sig för gott. Och det var en av de största Malmö FF-ikonerna som låg bakom TFF’s framgångar: under den stenhårde backen Krister Kristenssons tränarskap tog sig TFF från tredjedivisionen upp till Allsvenskan på sex år. Det allsvenska besöket 1985 blev bara ettårigt, men klubben skulle snart komma igen med besked. 1991 rekryterades Tom Prahl, den jordnäre gymnastikläraren från Österlen, och tog omedelbart upp Trelleborg till Allsvenskan. Med oglamourösa spelare som hårdingen Jonas Brorsson och målspottaren Fredrik Sandell nådde man två raka topplaceringar, vilka ledde till den ovan nämnda UEFA-cup-triumfen mot Blackburn, och ett påföljande hedersamt uttåg mot de italienska storheterna Lazio. Trelleborg blev sedan synonyma med en primitiv sparka-och-spring fotboll som höll klubben kvar i Allsvenskan under många år, men när man 2001 under den danske tränaren Ole Mørk försökte introducera en mer attraktiv spelstil åkte klubben ur så det visslade om det. Trelleborg har alltsedan dess blivit ett jojolag som flyttat mellan Allsvenskan, Superettan och division 1 ett antal gånger. Trelleborgs störste spelare genom tiderna är tveklöst Andreas Isaksson, den gänglige målvakten som hoppade in i Trellemålet som 17-årig nödlösning och gjorde jättesuccé. Men den viktigaste personen bakom Trelleborgs framgångar är ändå Rune Andersson, gummientreprenör och traventusiast, som varit TFF’s trogne sponsor i över 30 år.

Trelleborg årgång 2017 – som alltid sponsrade av Rune Anderssons Mellby Gård. Störste profilen: Målmaskinen Salif Camara Jönsson, fyra från vänster i nedre raden.

 

Lite om Trelleborg
Trelleborg, Sveriges sydligaste stad, är för de flesta något man passerar snabbt på väg mot mera spännande mål på kontinenten. Staden är centralort på Söderslätt, en av Europas bördigaste jordbruksmarker, och här bor 29 000 invånare. Trelleborg är en stad som kanske inte ser så mycket ut för världen, men den har gamla anor – redan på vikingatiden fanns här en s.k. ”trelleborg”, en typisk dansk ringformad vikingaborg, som idag har rekonstruerats och kan beskådas i centrala staden. Trelleborg blev på 1200-talet till en liten stad med sillfiske som främsta inkomst, men staden blev av med stadsprivilegierna på 1600-talet efter påtryckningar från konkurrentstaden Malmö. I slutet av 1800-talet föddes så det moderna Trelleborg när färjelinjen till tyska Sassnitz öppnade, och några år senare grundades också den gummifabrik som spridit Trellborgs namn över världen – många är de som har kört omkring på en uppsättning Trelleborgsdäck. Idag är Trelleborg även känt för sina palmer som kantar stadens västra infart; dessa överdimensionerade krukväxter har importerats från Spanien och ställs ut i början av varje sommar. Vid sidan om sitt framgångsrika fotbollslag så är Trelleborg – som så många andra skånska städer – en handbollsstad, där laget numera heter Trelleborgs HBK. Vidare har man ett av landets bästa rugbylag i Pingvin RC, döpta efter pingvinerna som hölls i Trelleborgs stadspark på 60-talet. Några kändisar med Trelleborgsbakgrund är premiärlejoninnan Alice Timander, underhållaren Jan Malmsjö och skådespelaren Björn Kjellman, som alla är delvis uppväxta i staden. Även skådespelaren Amanda Ooms är uppvuxen i trakten, och härifrån kommer också skådespelaren Med Reventberg, journalisten Kim Wall, vars liv fick ett tragiskt slut i en u-båt i Öresund, samt Uma Thurmans mormor Birgit Holmquist.

Trelleborgs hamn, med en av de berömda palmerna i förgrunden.

 

Seriematcher genom historien
Sirius-Trelleborg 2-1 (Superettan -16)
Trelleborg-Sirius 0-2 (Superettan -16)
Sirius-Trelleborg 1-1 (Allsvenskan -18)
Trelleborg-Sirius 1-2 (Allsvenskan -18)

 

Hur hittar man till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Trelleborg kommer man lättast via Malmö, varifrån man kan ta Pågatåget till Trelleborg. Från stationen går man sedan till Vångavallen på knappt 20 minuter. Gå ut från stationshuset, över parkeringen, och följ Hamngatan åt vänster i 200 m. Ta sedan höger till Corfitz Beck-Friis-gatan, och gå rakt fram i 500 m, längs gågatan, över Stortorget med vattentornet till höger och fram till det gulmålade torget. Sväng vänster på gångvägen ut på Valldammsgatan, och följ denna till höger. Gå rakt fram förbi rondellen till Östervångsvägen och fortsätt ytterligare 600 m, så ligger Vångavallen på vänster sida.
E6/E22 från Malmö: Kör Västra infarten in mot Trelleborgs centrum, förbi avfarten till färjorna. Ta sedan vänster mot Lund/sjukhuset/sjöfartsmuseet, till Bryggargatan. Kör rakt fram mot Lund i knappt en kilometer till en rondell, ta där höger mot sjukhuset, till Hedvägen. Kör 400 m till nästa rondell, och ta där vänster till Östervångsvägen, Vångavallen ligger till vänster efter 500 m.
Rv 9 från Ystad: Kör rakt fram i den första rondellen mot centrum, och fortsätt längs Östra infarten i 800 m. Ta nästa till höger mot Trelleborgs industriområde och sjukhuset, till Glasbruksvägen. Kör rakt fram på Glasbruksvägen och Hedvägen mot sjukhuset i knappt 2 km, genom en rondell och förbi sjukhuset. Ta sedan till höger i rondellen till Östervångsvägen och fortsätt ytterligare 600 m, så ligger Vångavallen på vänster sida.
Lv 108 från Svedala: Kör rakt fram längs Lundavägen mot Trelleborgs centrum, genom de två första rondellerna. Ta till vänster i den tredje rondellen mot Vångavallen och sjukhuset, till Hedvägen. Kör 400 m till nästa rondell, och ta där vänster till Östervångsvägen, Vångavallen ligger till vänster efter 500 m.