Uppsala det är staden

Vallentuna BK – Vallentuna IP

1 juni 2022 23:27

Lag:Vallentuna BK
Bildad:1919
Sport:Fotboll
Meriter:

12 säsonger i tredjedivisionen
3:e plats 1996 (=55:e lag i Sverige)

Hemsida:http://www.vallentunafotboll.com
Avstånd:60 km
Matcher:

Vallentuna-Sirius 2-2 mån 25/9 -00

Division:Division 3
Färger:Långrandiga röd-vita tröjor, röda byxor
Vallentuna BK

“…svenskt rekord i grenen långt avstånd mellan läktaren och planen…”

Hur är det att vara på arenan?
Många är de idrottsplatser i Stockholmsförorter som har besökts under division 2-åren, vissa har varit charmiga, de allra flesta är rena hånet för en supporter med drömmar om elitfotboll. Vallentuna IP är urtypen för dessa trista förortsanläggningar, här ligger några fotbollsplaner och sporthallar som samlats ihop en bit ute i skogen bortom radhusen. Vid besökstillfället var läktaren av en enklare och taklös typ, man har nu byggt en rejälare läktare med tak, men grundproblemet avstår: Vallentuna IP slår nog svenskt rekord i grenen långt avstånd mellan läktaren och planen, och här behövs det nästan kikare för att se förbi de dubbla löparbanorna. Annars finns här en imponerande samling anläggningar: Tre fotbollsplaner, två ishallar, friidrottsanläggning, tennishall, motionsspår och ett hotell; vilket bottnar för det andra stora problemet med Vallentuna IP: Här är det rena fritidsgården, det kryllar av ungar som hoppar längdhopp och springer omkring och det pågår andra matcher på grusplanerna runt omkring – och vill man se sitt lag spela match är det ytterst irriterande när hälften av människorna på arenan är där av andra anledningar än att se matchen. Vallentuna IP av idag verkar betydligt uppfräschad och en bättre IP än när den besöktes 2004, men vägen till en bra fotbollsupplevelse var också väldigt lång.

Så här såg läktaren på Vallentuna IP ut 2004, idag finns en bättre läktare med tak, men de enorma löparbanorna består.

 

Stämning/klack
Vallentunas tidigare klack kallade sig Vallentuna Hooligans, ett litet gäng på 5-10 man som försökte leva upp till sitt namn genom att supa på finlandsfärjor och sjunga ramsor i stil med ”Vi är röda vi är vita, dricka bärs och knulla skita”. Denna klack fanns dock endast sporadiskt, och vid besökstillfällena var det stendött i Vallentuna. Kändisspotting på läktaren: Marika Domaniski-Lyfors.

 

Var kan man ta en öl?
Vallentunas krogutbud är koncentrerat kring Tuna Torg nära pendelstationen. Gästis heter restaurangen som gäller, typiskt förortshak med 70-talsstuk på menyn.

Lite om Vallentuna BK
Vallentuna BK bildades på järnvägsstationen år 1919, och från början utövades fotboll och landsvägslöpning i föreningen – i den senare grenen hade man sin stora stjärna i OS-deltagaren Ragnar Magnusson. Senare skulle klubben kompletteras med sektioner i bl.a schack, boxning, bandy och orientering. Det tidiga VBK var ett spexigt gäng som bytte om i en busskaross och spelade matcher utklädda i damkläder. 1946 uteslöts klubben ur seriespel, och det blev inte ordning på torpet förrän 1957, då Vallentuna IP invigdes. Få svenska klubbar har spelat inför en större publik än vad Vallentuna har gjort, 1980 var man på träningsläger i Burma, och på nationaldagen mötte man Burmas landslag inför 45 000 åskådare. Under 90-talet etablerade sig som stabilt mittenlag i division 2, en position man höll till 2004, då klubben åkte ur trots en meriterad tränare som Rolf Zetterlund och en minst lika meriterad anfallare som Niklas Kindvall i laget. Få stora spelare har fostrats i klubben, den allsvenska halvstjärnan Amadou Jawo är kanske det namn som lyser starkast, eller kanske den blivande AIK-tränaren Bartosz Grzelak som gjorde många säsonger i den röd-vita tröjan. Vid sidan om fotbollen har VBK idag ett hyfsat hockeylag, men flaggskeppet är volleybollaget, framförallt har damerna visat framfötterna med bl.a. europacupspel och SM-guld 1994. Volleybollens representationslag heter idag Elverket.

Vallentunatröjorna har sett lite olika ut genom åren, men oftast är det långrandigt rödvitt som gäller.

 

Lite om Vallentuna
Vallentuna är en sömnig förort i Stockholms yttersta utmarker, c:a 2,5 mil norr om centrum. Vallentuna är centralort i en egen kommun och tätorten har 20 000 invånare. Själva Vallentuna har ingen ärofull historia på nacken, men omgivningarna utgörs av riktigt anrika kulturbygder. Detta märks bl.a. på att Vallentuna är landets runstenrikaste kommun, här finns drygt 110 runristningar, många ristade av den skrytsamme stormannen Jarlabanke som levde här på 1000-talet. Ett icke-föraktligt avtryck i Sveriges historia stod Vallentuna senare för när Gustav Vasa föddes 1496, vilket han eventuellt gjorde på Lindholmens gård strax norr om Vallentuna (eller möjligen på Rydboholms slott i Österåker). Själva Vallentuna började sedan långsamt växa till när Roslagsbanan drogs i slutet av 1800-talet. Därmed kortades restiden in till Stockholm till ynka 2 timmar, jämfört med de 6 timmar resan tog med häst och vagn. Hästar finns det dock fortfarande gott om i Vallentuna, kommunens slogan lyder ”var femte invånare är en häst”. (Vilket dock är en överdrift, vid den senaste inventeringen visade det sig att endast var 20:e invånare var en häst. Detta förutsätter dessutom att man som ”invånare” räknar endast människor och hästar.) Befolkningsutvecklingen stod däremot ganska stilla fram till att man på 50-talet uppförde Vallentuna centrum. Därefter utvecklades Vallentuna till vad det är idag – en sömning, medelklassig förort, där de flesta bor i radhus eller villa och 2 av 3 pendlar till närliggande kommuner för att förtjäna sitt levebröd. Den stökige skådespelaren Ola Rapace är Vallentunas kanske största son. Andra Vallentunaprofiler är soulrösten Eric Gadd, racingföraren Rickard Rydell och journalisten och Liza Marklund-antagonisten Monica Antonsson.

Utsikten längs med Centralvägen mot Vallentuna centrum.

 

Hur tar man sig till idrottsplatsen?
Kollektivt/Till fots: Det finns två vägar att åka kollektivt till Vallentuna. Kommer man från Stockholmshållet så tar man röda linjen mot Mörby till Tekniska Högskolan. Gå där upp till Östra Station, ta Roslagsbanan mot Ormsta/Lindholmen/Kårsta och kliv av på Vallentuna station. Kommer man norrifrån är det närmast att ta sig till Upplands Väsby via Stockholmspendeln eller Upptåget. Därifrån tar man buss 524 till Vallentuna station. Från stationen har man drygt 10 minuter att gå till idrottsplatsen. Gå bakåt i tågets färdriktning (från Stockholmshållet) och gå ut till vänster (motsatt sida centrum och busstorget). Ta vänster på gångvägen längs med spåren, och vik av på första gångvägen åt höger runt gymnasiebyggnaden. Följ denna 350 m till en T-korsning, och ta där till höger. Följ denna gångväg i 300 m, korsa vägen, och fortsätt rakt fram på gångvägen längs Lindholmsvägen. Ta sedan första till vänster på Parkvägen upp till fotbollsplanen.
E4 från Uppsala: Ta av från E4 i Upplands Väsby mot Vallentuna, håll vänster i rondellen, ta sedan direkt vänster på Stockholmsvägen, och direkt höger på Vallentunavägen. Följ denna i 11 km in till Vallentuna, följ Väsbyvägen till rondellen vid centrum, och fortsätt rakt fram mot Stockholm/Norrtälje till Angarnsvägen. Ta sedan andra till vänster mot sporthallen, till Smidesvägen, och följ denna upp till rondellen. Ta där höger mot Stockholm/idrottsplatsen, till Lindholmsvägen, sedan första till vänster på Parkvägen upp till Vallentuna IP.  ta tredje till vänster på Lindholmsvägen efter 500m. Ta sedan första till höger på Parkvägen efter 500 m och kör upp till idrottsplatsen.
E4 från Stockholm: Följ E4 genom Stockholm förbi Sollentuna, ta sedan av på nästa avfart mot Täby till Norrortsleden. Följ denna i 13 km, förbi avfarten mot Täby Kyrkby, och ta sedan vänster i nästa rondell mot Vallentuna, och direkt till höger i nästa rondell, till Arningevägen. Följ denna i 5 km fram till en rondell, kör där rakt fram mot Lindholmen, till Lindholmsvägen. Ta nästa till höger på Parkvägen efter drygt 500 m upp till Vallentuna IP.
E18 från Enköping: Ta av mot Rotebro vid trafikplats Stäket, håll direkt till höger och rakt fram i rondellen mot Rotebro till Stäketvägen, och följ denna i 6,5 km. Kör sedan rakt fram i rondellen mot E4:an mot Sundsvall, kör under E4:an, håll sedan till höger mot Sundsvall. Följ E4:an till Upplands Väsby, ta av på avfarten mot Vallentuna, och håll direkt till höger i rondellen. Ta sedan direkt vänster på Stockholmsvägen, och direkt höger på Vallentunavägen, och följ sedan vägbeskrivningen ovan (E4 från Uppsala).
E18 från Norrtälje: Ta av mot Vallentuna vid Brottby och håll direkt vänster på Gamla Norrtäljevägen. Följ denna i 5 km, och ta sedan till höger mot Vallentuna till Angarnsvägen. Följ denna 4 km, ta sedan till höger i rondellen mot Lindholmen, till Lindholmsvägen. Ta nästa till höger på Parkvägen efter drygt 500 m upp till Vallentuna IP.