Uppsala det är staden

Värtans IK – Hjorthagens IP

8 maj 2022 14:17

Lag:Värtans IK
Bildad:1911
Sport:Fotboll
Meriter:

6 säsonger i andradivisionen
122:a plats i maratontabellen
3:e plats 1936, -38 (=21:a lag i Sverige)

Hemsida:https://www.laget.se/VartansIK
Avstånd:73 km
Matcher:

Värtan-Sirius 1-1 fre 30/6 -00

Division:Division 4
Färger:Blå tröjor, vita byxor
Värtans IK

“…omgivet av skog, klippor och en massa väldiga gasklockor…”

Hur är det att vara på arenan?
Fredagsmatcher i fotboll hör inte till vanligheterna, men fredag var det när Sirius mötte Värtan säsongen -00. Hjorthagens IP minns jag därför i alkoholens förlåtande skimmer, och kanske blev intrycket härifrån lite väl positivt. Hjorthagen är en väldigt liten arena, närmast en träningsplan, men den har en hel del charm. Läktarna är väldigt små, treradiga träbänkar. Löparbanor saknas. Det finns en trevlig klubbstuga med tillhörande fik. Hjorthagens triumfkort är ändå omgivningarna, arenan ligger nära Värtahamnen och är omgiven av skog, klippor och en massa väldiga gasklockor. Jag lyckade helt ofrivilligt planka in på Hjorthagen, vi hittade nämligen inte till entrén, men däremot fanns det ett stort hål i stängslet, så vad ska man göra? Värtans bjöd också på ett alldeles fantastiskt matchprogram, 24 sidor tjockt och bara nostalgiska och stofila artiklar om svunna tider såsom ”Fiskartorpet – k-märkt och bortglömt”, ”Jompa minns – V-Gurra spelar tennis” och ”På kammarskrivarens tid”. När Sirius nu har gått upp i allsvenskan bjuds det på matcharrangemang av en helt annan sort, men sommarkvällen på Hjorthagen är en av de division 2-upplevelser som jag minns med värme!

Ett murrigt foto av Hjorthagens på den tiden gräsbelagda plan och några av de vackra gasklockorna.

 

Stämning/klack
Publiken på Hjorthagen var fåtalig och ålderstigen, men gubbgänget var väldigt sympatiska och skojiga. Speakern refererade till Siriusklacken som ”huliganerna” och gubben som skötte resultattavlan var ytterst ovillig att hänga upp siffran för Siriusmålet.

 

Var kan man ta en öl?
I Hjorthagen går man till Bambina pizza som ligger på huvudgatan Artemisgatan – ett standardhak med pizza och öl.

 

Lite om Värtans IK
Värtans IK bildades 1911 inspirerade av den nära förestående Stockholmsolympiaden. ”The blue boys” som klubben stundom kallades nådde sin storhetstid i slutet på 30-talet då man låg i toppen av näst högsta divisionen. Därefter hamnade man i skuggan av Djurgården, åkte ned i divisionerna, men fortsatte få fram bra fotbollsspelare åt Djurgården och landslaget, som Berndt Ivegren, Jompa Eriksson och Lars Broström. 1986 var man ända nere i division 6 innan det så sakteliga började gå bättre för klubben. Samarbetet med Djurgården har fördjupats och idag fungerar Värtan som Djurgårdens farmarlag. Värtan har beskrivits som ett brukslag mitt i storstaden, och jag tyckte att klubben gjorde ett väldigt charmigt intryck. Förutom fotboll står bowling och innebandy på programmet.

Värtan firar avancemang i sedvanligt fula guldhattar.

 

Lite om Värtan/Hjorthagen
Värtan är egentligen namnet på de två fjärdarna norr (Stora Värtan) och söder (Lilla Värtan) om Lidingö. Fjärdarna har i sin tur givit namn åt Värtahamnen, och används ofta som samlingsbenämning för Hjorthagen, Ropsten och delar av Gärdet. Fram till 1890 var Hjorthagen just en hjorthage som användes som kunglig jaktmark. Sedan köpte Stockholms stad marken och anlade Värtahamnen, Värtagasverket och Värtaelverket. Hjorthagen bebyggdes med arbetarbostäder. Gasverket är i dag till största delen nedlagt och många av gasklockorna står tomma. Idag bor det ca 2000 personer i Hjorthagen som hör till stadsdelen Östermalm.

Värtahamnen med värmeverkets väldiga skorsten i bakgrunden.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Hjorthagen tar man sig enkelt och smidigt med tunnelbana. Ta röda linjen mot Ropsten och åk ända till ändstationen. Gå där bakåt i tågets färdrikting mot Hjorthagen, och ta uppgången mot Jägmästargatan. Gå ut på gatan, vänd höger, och ta den lilla vägen som leder nedåt åt vänster till idrottsplatsen.
E4 från Uppsala/E18 från Enköping: Följ E4 söderut in mot Stockholm, förbi avfarten till Solna. Ta sedan avfarten till E20 mot Frihamnen och Norrtull, och följ E20’s sträckning mot Frihamnen längs med Sveavägen, Cedersdalsgatan och Valhallavägen. Sväng vänster vid Stockholms Stadion till Lidingövägen, kör förbi Stadion, och ta nästa till höger vid Östermalms IP, till Fiskartorpsvägen.  fortfarande längs E20. Fortsätt rakt fram på Lidingövägen mot Lidingö vid avfarten mot Frihamnen, fortsätt 300 m, och ta första till vänster på Jägmästargatan, mot de höga skorstenarna. Kör till T-korsningen ta höger, fortfarande på Jägmästargatan. Kör förbi första till vänster, och håll därefter till vänster där vägen delar sig, och kör ner till idrottsplatsen.
E4/E20 från Södertälje: Följ motorvägen norrut, över Essingeleden och förbi avfarten mot S:t Eriksplan. Ta sedan avfarten till E20 mot Frihamnen och Norrtull, och följ vägbeskrivningen ovan från Sveavägen.
Rv 73 från Nynäshamn: Fortsätt in mot Stockholm C över Johanneshovsbron och genom Söderledstunneln. Håll höger mot Slussen i tunneln, kör upp på Hornsgatan och ta höger mot Slussen. Håll vänster-höger-vänster ned mot Skeppsbron och Gamla Stan. Följ Skeppsbrokajen rakt fram och över Strömbron mot Strömkajen, ta där direkt höger och vik upp åt vänster på Stallgatan. Runda Nybrokajen, ta åt vänster förbi Dramaten, och vik höger till Birger Jarlsgatan. Ta till höger på Sturegatan vid Stureplan, följ denna upp till Stockholms Stadion, och följ sedan vägbeskrivningen ovan från Lidingövägen.
E18 från Norrtälje: Fortsätt rakt fram mot Stockholm där E18 svänger av mot Solna vid Bergshamra. Följ Roslagsvägen in mot Stockholm och kör sedan rakt fram i rondellen mot Lidingö. Följ sedan vägbeskrivningen ovan från Valhallavägen.