Uppsala det är staden

Väsby IK – Vilundavallen

16 juni 2022 20:50

Lag:Väsby IK/United
Bildad:1919
Sport:Fotboll
Meriter:

10,5 säsonger i andradivisionen
9:e plats 2005 (=23:e lag i Sverige)
87:e plats i maratontabellen för andradivisionen (IK + United)

Avstånd:47 km
Matcher:

Väsby-Sirius 0-1 mån 4/6 -01
Väsby-Sirius 4-1 to 20/6 -02
Väsby-Sirius 4-3 ti 23/6 -04
Väsby-Sirius 0-1 lö 28/10 -06
Väsby-Sirius 1-2 tis 30/9 -08
Väsby-Sirius 0-0 mån 20/7 -09

Division:Division kk och övrigt
Färger:Gröna tröjor, gröna byxor
Väsby IK/United

“…inte ett ställe att känna glädje på….”

Hur är det att vara på arenan?
Ledsen Väsby, men här i bortaguiden talar vi klarspråk. Och Vilundavallen är tveklöst en av de absolut sämsta och tristaste idrottsplatserna man kan föreställa sig, det finns faktiskt inga som helst förmildrande omständigheter här. Man anar oråd redan på vägen till Vilundavallen, då promenaden går över en jättelik parkering vid ett jättelikt köpcentrum. När man sedan kommer fram så är det inte helt lätt att hitta till själva fotbollsplanen på Vilundavallen, den har gömt sig bakom ishallen som om den skämdes över någonting. Vid senaste besökstillfället befann sig ingången längst in i en smal korridor genom en byggarbetsplats, med baracker och högar av bråte. Väl inne på Vilundavallen blir man inte lyckligare. Närmaste grannarna består E4:an, som ligger bakom en skogsbeklädd vall strax bakom bortaläktaren och förser Vilundavallen med ett ständigt bakgrundsbrus, samt Scandics hiskeligt grå-fula motorhotell. Grått är även i övrigt den förhärskade färgen här, den återfinns på huvudläktaren, omklädningsbarackerna och den intilliggande ishallen. Huvudläktaren är ynklig, den träcker sig längs den mittre tredjedelen av planen, är c:a sex bänkrader hög, med träinteriör och stolpar ivägen. Fulast är dock plexiglaset på flankerna, som kanske var genomskinligt på 60-talet eller något. På andra sidan finns två mindre träläktare. För att fullborda eländet så återfinns Superettans bredaste löparbanor på Vilundavallen, och dessutom är kioskköerna obegripligt långa sett till den vanligtvis fåtaliga publiken. Ironiskt nog är dock denna tämligen vedervärdiga idrottsplats också skådeplatsen för mitt livs lyckligaste sportrelaterade ögonblick, då det var här Sirius tog steget tillbaka till fotbollseliten efter sju långa års bortavaro. Trots detta är det inte euforin jag återupplever vid återbesöket på Vilundavallen, de enda flashbacks som kommer är den enorma ångesten från halvtidspausen i den berömda kvalmatchen. Vilundavallen är helt enkelt inte ett ställe att känna glädje på.

Fulare idrottsplats än Vilundavallen får man leta länge efter.

 

Stämning/klack
Nej, när Väsby spelar fotboll är det ingen folkfest, den lokala klacken Väsby Wildhogs håller sig till hockey. Vid det första besökstillfället kröp publiksiffran upp mot närmare 1000-talet, tack vare att Väsbyhem hade mutat med gratis inträde, kaffe och korv. Vanligtvis är man dock sällan ens i närheten av fyrsiffriga publiksiffror.

 

Var kan man ta en öl?
Bäst är att leta sig till Centralvägen, mellan stationen och Vilundavallen, där det finns ett flertal vattenhål att välja mellan. Leylas Kök & Bar har standardmeny och pålitliga öppettider.

 

Lite om Väsby United
Väsby United bildades 2005 genom en sammanslagning mellan Väsby IK och FC Café Opera, då café-laget inte längre ville satsa på elitfotbollen, och väsbyiterna tröttnat på sina ständiga Superettakval-förluster. De få år Väsby U har existerat har varit en aning skakiga, men de senaste åren har man nått vissa framgångar, mycket p.g.a ett tajt samarbete med AIK. Väsby United liknar annars i allt väsentligt Väsby IK, och historieskrivningen koncentreras därför på Väsbygrenen av föreningen. Väsby IK bildades år 1924 i ”Diket”, en gräsplätt vid den nuvarande Maraboufabriken. Bland sektionerna i Väsbyfamiljen så torde hockeylaget ”Vilda Väsby” vara mest är berömt. Det var 1987 som man gjorde sensation, och tog sig från ingenstans via play-off och kvalspel till elitserien. Därefter slog man ett svårslaget bottenrekord genom att ta ynka 3 poäng på 22 matcher. Fotbollslaget Väsby har däremot genom åren fört en ganska oglamourös tillvaro. Klubben fick en egen idrottsplats i början av 30-talet, Optimusvallen vid Optimusfabriken nära det nuvarande stationsområdet, men det hjälpte inte upp resultaten. Efter många år i gudsförgätna regionalserier så tog man i början av 60-talet tog laget ett första kliv uppåt i seriesystemet, och nådde upp till tredjedivisionen. En av de bästa matcherna i klubbens historia lär ha varit när man 1965 spelade ut Sirius på Studenternas. Sedan flyttade man till hemska Vilundavallen, och i slutet av 80-/början av 90-talet gjorde man ett antal säsonger i bottenregionerna av division I. Sedan kom då den period som gjorde Väsby känt som landets största loser-lag, då man lyckades med konststycket att förlora fyra kval till Superettan inom sex år. Efter denna svit tog man bakvägen till Superettan genom att ta över Café Operas verksamhet, och blev då Väsby United. Att förlora kval till Superettan fortsatte man dock med, 2006 och 2011, och efter ekonomiskt trassel blev klubben sedan övertagen av bussigarken Alex Ryssholms projekt Athletic FC. Ryssholm lät klubben fortleva i ytterligare någon säsong innan han packade ihop och flyttade hela rasket till Eskilstuna. Väsby IK gjorde ett försök att starta om på lägsta nivån, men ekonomin var fortsatt usel, och 2018 försattes klubben i konkurs. Väsby har fostrat få större spelare, de som har utmärkt sig har i regel varit burväktare, som den långvarige AIK-målisen Arne Lundqvist, samt den mer sentida Erland Hellström. Vid sidan av fotboll och hockey så håller man sig även med en friidrottssektion.

Konsumgrönt var Väsbys färger.

 

Lite om Upplands Väsby
Upplands Väsby är en satellitstad i en av Stockholms yttersta omloppsbanor, 2 mil norr om huvudstaden, och här bor c:a 38 000 personer. Namnet kommer ursprungligen från Stora Wäsby, en sätesgård som sedan 1600-talet ägts av familjen De Geer. Stora Wäsby slott uppfördes i mitten av 1700-talet. Väsby var på den tiden rena bondvischan, men när järnvägen Stockholm-Uppsala drogs 1866 fick Väsby en station, och kring denna började ett samhälle växa fram så smått. Den stora industrin i Väsby blev sedan fotogenkökstillverkaren Optimus, som etablerades i början av 1900-talet. Efter fotogenköken kom chokladen till Upplands Väsby, då Marabou flyttade hit på 70-talet. Upplands Väsby är i övrigt inte mycket att titta på, sevärdheter inskränker sig till en massa gamla runstenar och andra fornlämningar. Löwenströmska lasarettet i Upplands Väsby uppfördes av kungamördaren Jakob Johan Anckarströms bror, Gustav Adolf Löwenström, för att sona sin brors gärningar. Musikaliskt regerar hårdrocken och dess många subgenrer i Väsby, förutom de världsberömda pudelrockarna i Europe kommer doommetallarna Candlemass och gothmetallarna Therion från Upplands-Väsby. Andra kända Väsbypersoner är författaren Carl Jonas Love Almqvist, höjdhopparen Staffan Strand, IOK-pampen Gunilla Lindberg, ex-huliganen/boxaren/filmstjärnan/politikern Paolo Roberto, serietecknaren Martin Kellerman och artisten Uje ”Doktor Kosmos” Brandelius. Det var även här Cajsa Warg gjorde sig ett namn som kock. Uttrycket ”Kyss Karlsson” föddes faktiskt också i Upplands Väsby. 1913 begicks ett rånmord på Hammarby apotek i Upplands Väsby. Två italienare åtalades för mordet, men friades mycket tack vare advokaten Axel Carlsson. När den ene av de åtalades mor i tacksamhet kysste domaren i målet yttrade denne de bevingade orden: ”Kyss inte mig, kyss Karlsson”.

Vy över Väsby station, praktisk när man tröttnat och vill ta sig härifrån.

 

Hur tar man sig till arenan?
Kollektivt/Till fots: Till Upplands Väsby tar man sig förslagsvis med pendeltåg, antingen söderifrån med stockholmspendeln, eller norrifrån med Upptåget. Från stationen har man en promenad på 15 minuter till Vilundavallen. Ta den norra utgången (längst bort från Stockholm), och ta den högra utgången. Gå ut och fortsätt rakt fram längs Centrumvägen. Följ denna till en gångväg tar vid, fortsätt på denna, och vik sedan av åt höger på Herrgårdsvägen. Ta sedan första till höger ner till Kyrkvägen, korsa denna, och gå rakt över parkeringen parallellt med Väsby centrum, fram till gångvägen som går över parkeringen. Följ denna åt vänster och genom tunneln och följ sedan gångvägen åt höger, ingången till Vilundavallen ligger då till vänster innan ishallen.
E4 från Uppsala: Passera Stora Wäsby, och ta sedan av på avfarten mot Uppland Väsby. Håll direkt till höger i rondellen mot centrum till Mälarvägen. Ta sedan första till höger mot centrum/Vilundaparken till Husarvägen. Ta till höger i nästa rondell för att komma till parkeringen.
E4 från Stockholm: Passera avfart mot Upplands Väsby S och Bollstanäs, och ta av på nästa avfart mot Upplands Väsby N och Vallentuna. Ta vänster i rondellen ovanför motorvägen mot centrum, till Mälarvägen. Ta sedan första till höger mot centrum/Vilundaparken till Husarvägen. Ta till höger i nästa rondell för att komma till parkeringen.
E18 från Enköping: Ta av mot Arlanda och Rotebro direkt efter Stäketbron. Håll direkt höger, kör över bron, och rakt fram i rondellen till Stäketvägen mot Arlanda. Följ denna i 2,5 km, ta sedan till vänster på Mälarvägen mot Upplands Väsby. Följ denna c:a 5,5 km fram till Upplands Väsby. Kör rakt fram i den första rondellen, över järnvägen, och förbi den första avfarten till centrum. Ta sedan nästa till vänster på Husarvägen mot centrum och Vilundaparken. Ta till höger i nästa rondell för att komma till parkeringen.
E18 från Norrtälje: Ta av vid avfarten till Täby kyrkby, ta höger i rondellen och följ Norrortsleden förbi avfartena mot Vallentuna och Täby Kyrkby. Ta sedan av på nästa avfart mot Hagby, och direkt till höger på Täbyvägen mot Upplands Väsby. Följ denna i 7 km fram till Uppland Väsby. Kör rakt fram mot Upplands Väsby centrum i korsningen med Stockholmsvägen, och sedan i rondellen över E4:an. Ta sedan första till höger mot centrum/Vilundaparken till Husarvägen. Ta till höger i nästa rondell för att komma till parkeringen.